تحقیق اهمیت جو علوفه ای و اثر تراکم کاشت و زمان برداشت علوفه بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق اهمیت جو علوفه ای و اثر تراکم کاشت و زمان برداشت علوفه بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره دارای ۲۹ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۱ مقدمه    ۴
۱-۲ سطح زیر کشت و میزان تولید جو :    ۶
۲-۲ اهمیت جو :    ۸
۳-۲ موارد مصرف جو:    ۸
۴-۲ استفاده از علوفه غلات در تغذیه دام :    ۹
۵-۲ اهمیت جو علوفه ای:    ۱۱
۶-۲ ترکیبات شیمیایی دانه جو:    ۱۲
۷ -۲ اثر تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره:    ۱۲
۸-۲ اثر زمان برداشت علوفه بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره:    ۱۵
فهرست منابع    ۲۰

منابع

راعی، ی.، ع. جوانشیر و ک. قاسمی گلعذانی. ۱۳۸۲٫ بررسی کشت مخلوط سورگوم و شبدر برسیم. مجله دانش نوین کشاورزی. سال ۲، شماره ۵٫

لک، ش.، م. گلابی، م. مجدم.، ع. سیادت و ق. نورمحمدی. ۱۳۸۳٫ تاثیر ارتفاع برداشت و تراکم بوته بر روی عملکرد علوفه و دانه تریتیکاله در شرایط آب و هوایی اهواز. مجله علوم زراعی ایران. جلد ۷٫ شماره ۱٫ صص ۴۵-۲۹٫

لک، ش.، ع. مدحج، م. مجدم، م. علوی­فاضل، ا. صادقی­پور و ک. سیدجوادی. ۱۳۸۸ . بررسی اثر ژنوتیپ و تراکم بوته بر عملکرد علوفه و دانه جو دومنظوره. فصلنامه علمی پژوهشی گیاه و زیست بوم. شماره ۱۸٫

ذاکر نژاد، س. ۱۳۸۸٫ تعیین مناسب­ترین تاریخ کاشت و تعداد چین­برداری جو دو منظوره تحت رژیم­های مختلف کود نیتروژن در شرایط آب و هوایی اهواز. فصلنامه علمی تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی. جلد اول، شماره ۳٫

علیزاده، ا.، ع. کوچکی. ۱۳۶۶٫ اصول زراعت در مناطق خشک، جلد دوم. انتشارات آستان قدس رضوی. ص

هاشمی­دزفولی، الف. و سیادت ، ع.، ۱۳۷۲ . تاثیر تاریخ کاشت و برداشت علوفه سبز بر روی عملکرد ماده خشک و دانه گندم. گزارش طرح تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز صص ۹۸٫

همت­زاده، ف.، ع.ا. رضایی و ع.ا. قاسمی­پیربلوطی. ۱۳۸۲٫ بررسی اثر برداشت علوفه بر عملکرد دانه و برخی صفات ارقام یولاف (.Avena sativa L). پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی. شماره ۶۱٫ صص ۵۰-۴۲٫

امام، ی. و م، نیک نژاد. ۱۳۷۲٫ مقدمه­ای بر فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی (ترجمه). انتشارات دانشگاه شیراز. ص ۵۷۱٫

ده­پویه، ی.، ۱۳۹۰٫ بررسی اثر چین و نسبت­های کاشت بر عملگرد کمی و کیفی شبدر برسیم، شبدر لاکی، شبدر ایرانی در کشت مخلوط با جو علوفه­ای در شرایط آب و هوایی اهواز. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین. ص ۱۰۴٫

رحیمیان، م و ح. خزاعی.۱۳۷۱٫ بررسی اثر تاریخ برداشت علوفه بهاره بر عملکرد و اجزای عملکرد جو. مجله علوم و صنایع کشاورزی. جلد۷٫ شماره۲٫

خواجه­پور، م. ۱۳۸۳٫ اصول و مبانی زراعت. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه اصفهان. ص ۳۸۶٫

۱-۱ مقدمه

نقش گیاهان علوفه ­ای در تعلیف دام و در نتیجه تامین نیاز انسان به فراورده­های دامی از اهمیت غیرقابل انکاری برخوردار است. با این وجود متاسفانه در کشور ما به تولید و مدیریت گیاهان علوفه­ای در مقایسه با سایر محصولات زراعی کمتر توجه شده است. به این ترتیب از یک سو عدم توجه لازم به افزایش کمی و کیفی علوفه موجب کمبود گوشت و مواد لبنی و کاهش کیفیت آنها و از سوی دیگر چرای بیش از حد دام­ها و فشار به مراتع منجر به نابودی بخش عظیمی از پوشش گیاهی موجود و در نتیجه فرسایش خاک شده است (راعی و همکاران، ۱۳۸۲).

مراتع ایران در حدود ۹۰ میلیون هکتار برآورد شده که تقریبا ۱۰ میلیون تن علوفه در سال تولیدمی­کنند. این مقدار علوفه تنها تامین کننده نیاز غذایی ۱۶ میلیون واحد دامی بوده است و این در شرایطی است که ۵۶ میلیون واحد دامی به علوفه این مراتع متکی هستند (لک و همکاران، ۱۳۸۸)، بنابراین مراتع کشور با تحمل بیش از ۵/۳ برابر ظرفیت خود بویژه مراتع میان­بند و قشلاقی سیر قهقرایی در پیش گرفته و در نتیجه رو به زوال رفته­است (ذاکرنژاد، ۱۳۸۸). با وجود تنوع زیاد گیاهان علوفه­ای و همچنین سهم قابل توجه یونجه، تامین بخشی از نیاز غذایی دام­ها از راه چرای زراعت­های پاییزه غلات از اهمیت زیادی برخوردار است (علیزاده و همکاران، ۱۳۶۶). تامین علوفه از این راه با توجه به زمان استفاده از آن در کمبود پروتئین مورد نیاز و همچنین حفظ مراتع کشور دارای نقش قابل ملاحظه­ای است. با توجه به اینکه هر ساله حدود ۱۰ میلیون واحد دامی ثابت و متحرک در طول زمستان در استان خوزستان حضور داشته و به چرا می­پردازند. کمبود علوفه در این فصل شدید بوده و کاشت غلات از جمله جو به صورت دومنظوره (برداشت علوفه و دانه) می­تواند یکی از راه­های اساسی تامین علوفه مورد نیاز دام­ها باشد (لک و همکاران، ۱۳۸۳).

چرای طبیعی گوسفندان، درون مزرعه و یا برداشت علوفه سبز غلات با دست و یا ماشین در بسیاری از مناطق دنیا از جمله در بسیاری از ایالت­های آمریکا، کشورهای غرب آسیا، استرالیا، نیوزلند، انگلستان و در اکثر استان­های ایران متداول است. علوفه سبز غلات که به قصیل معروف است، از نظر داشتن مواد خشبی کم، قابلیت هضم مناسب، پروتئین خام زیاد و بالاخره خوش خوراکی حائز اهمیت است (لباسچی، ۱۳۷۱). همچنین، غلات یک ساله به دلیل داشتن خصوصیاتی از قبیل: سهولت کاشت، ارزانی بذر، داشتن گونه­های مختلف با قابلیت تطابق در شرایط مختلف محیطی، امکان کشت آن­ها در پاییز و چرا یا برداشت علوفه سبز در طول پاییز، اواخر زمستان و اوایل بهار (که کمبود علوفه مشهود است) گاهی بیشتر از سایر گیاهان علوفه­ای به منظور تغذیه دام کشت می­گردند (اندرسون[۱]، ۱۹۸۵). علاوه بر این، با توجه به ارزش غذایی دانه غلات، مدیریت در زمان مناسب برای برداشت علوفه سبز غلات، به ویژه جو، یکی از عوامل تعیین کننده مقدار عملکرد دانه در کشت دومنظوره است. بررسی اثر چرا و برداشت علوفه بر عملکرد دانه و دیگر اجزای عملکرد غلات بیانگر این است که میزان عملکرد دانه پس از برداشت علوفه و یا چرانیدن، در حد گسترده­ای متغیر بوده­ است. بیشتر پژوهش­ها نشان می­دهد که چنین نتایج گوناگونی ناشی از شرایط آب و هوایی مختلف، رقم، عملیات زراعی و مدیریت برداشت علوفه می­باشد (فتحی و همکاران، ۱۳۸۰).

استفاده از علوفه­ی سبز غلات به منظور تغذیه­ی دام­ها از قدیم در ایران مرسوم بوده­است. برداشت علوفه سبز غلات پیش از مرحله ساقه رفتن، به گونه­ای که عملکرد دانه کاهشی پیدا نکند و یا کاهش حاصله بواسطه ارزش علوفه تولیدی جبران گردد، تحت عنوان کشت دومنظوره شناخته شده است. با توجه به اینکه این روش باعث حفظ مراتع در زمان بسیار حساس یعنی ابتدای فصل رشد می­شود و جایگزین علوفه مناسبی برای دام­هایی است که در جنگل­ها چرا می­کنند، به حفظ جنگل­ها و مراتع کمک شایانی نموده و کاملا در راستای اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی و کشاورزی است (هاشمی دزفولی و همکاران، ۱۳۷۲).

کریستیانسن[۲] و همکاران (۱۹۹۸) گزارش نمودند در صورتی که چرای دام به صورت ملایم، لگدکوبی دام کمتر، عمل خوابیدگی در گیاهان بدون برش یا چرا رخ نداده و شرایط آب و هوایی در هنگام چرا در حد متعادل باشد، چرای گندم زمستانه می­تواند مفید باشد.

کشت دو منظوره غلاتی مانند جو، یولاف، چاودار و گندم جهت رفع مشکل کمبود علوفه و کاهش تخریب مراتع بر اثر فشار شدید دام از ارزش بالایی برخوردار است. یکی از اهداف کشت دو منظوره علاوه بر تامین علوفه سبز با کیفیت عالی مورد نیاز دام­ها، دستیابی به عملکرد مناسب دانه پس از برداشت علوفه یا چرای محصول توسط دام است. درکشت دو منظوره عوامل متعددی بر افزایش و کاهش عملکرد دانه موثر می­باشند که از این عوامل می­توان به ارقام، زمان کاشت، خصوصیات گیاهی، تیپ رشد، شدت و زمان برداشت علوفه، حاصلخیزی و رطوبت خاک اشاره کرد (همت­زاده و همکاران، ۱۳۸۲). بنابراین رعایت اصول فنی زراعی نظیر تراکم کاشت، تاریخ کاشت، تاریخ برداشت علوفه، طول دوره برداشت، ارتفاع و دفعات برداشت و نیز رقم مناسب برای کاشت از عوامل مهمی است که در کارایی کشت دومنظوره تاثیر بسزایی دارد (دای[۳] و همکاران، ۱۹۶۸).

تراکم بهینه عبارت است از تعداد بوته در واحد سطح که بیش از آن در بین گیاهان مجاور تداخل ایجاد می­شود. تراکم از طریق اثر بر اجزا عملکرد، تولید دانه را تحت تاثیر قرار می­دهد (قبادی و همکاران، ۱۳۷۷). از جمله مهمترین عوامل به­زراعی، به کارگیری تراکم مطلوب با توزیع یکنواخت بوته­ها است، به طوری که اگر اثر تمام شرایط لازم از جمله رقم مناسب، کود و غیره فراهم شود ولی تراکم و توزیع یکنواخت بوته­ها در هر رقم مناسب نباشد، حداکثر محصول در واحد سطح به­دست نخواهد آمد (شاکری و همکاران، ۱۳۸۷). میزان بذر جهت کاشت جو به رقم، حاصلخیزی خاک، رطوبت قابل دسترس در خاک، روش کشت، شرایط بستر بذر و غیره بستگی دارد (خواجه پور، ۱۹۹۸). تراکم­های مختلف گیاهی در واحد سطح از طریق رقابت و  سایه ­اندازی موجب تضعیف و کاهش رشد گیاهان رقیب (علف های هرز) می­گردند (استرسکف،١٣٧۵ ؛ نورمحمدی و همکاران، ۱۳۷۶). در انتخاب تراکم بوته برای یک گیاه زراعی باید از کاربرد ناموثر سطوح پایین تراکم و ایجاد رقابت بیش از حد در سطوح بالای تراکم خودداری شود .(راسموسون[۴]، ۱۹۸۵) دستیابی به تراکم مطلوب بوته، ضمن حفظ عملکرد در سطح بالا، به عنوان یک روش کنترل زراعی علف­های هرز، در کاهش مصرف علف­کش می­تواند مورد توجه باشد. حداکثر عملکرد در واحد سطح هنگامی حاصل می­شود که رقابت درون­بوته­ای و بین­بوته­ای به حداقل رسیده و گیاه بتواند از عوامل رشد، حداکثر استفاده را بنماید (خواجه­ پور، ۱۳۸۳).

با توجه به نیاز روز افزون کشور به تامین غذا و تولید فرآورده­های دامی باید مطالعات بیشتری بر روی گیاهان علوفه­ای با عملکرد بالا، کیفیت مطلوب و نیاز آبی کم انجام شود و استفاده از آنها در تغذیه دام مورد بررسی و ارزیابی بیشتر قرار گیرد.

 ۱-۲ سطح زیر کشت و میزان تولید جو :

سطح زیرکشت جو در سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ در جهان ۵/۴۸ میلیون هکتار بوده ­است. میزان تولید جو ۱۳۳میلیون تن و میزان متوسط عملکرد ۷/۲ تن در هکتار است. سطح زیر کشت جو در سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ در کشور ایران ۶/۱ میلیون هکتار، که از این مقدار ۶۵۳ هزار هکتار آن آبی و ۹۳۵ هزار هکتار آن دیم بوده ­است.

۱٫ Anderson

۲٫ Chistiansen

۱٫ Day

۲. Rasmusson

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.