تحقیق اهمیت گیاهان دارویی و اسانس گیری و اسانس آویشن و خواص آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق اهمیت گیاهان دارویی و اسانس گیری و  اسانس آویشن و خواص آن دارای ۲۸ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۱- اهمیت و تاریخچه گیاهان دارویی    ۴
۲-۱-۱ تعریف گیاهان دارویی    ۴
۲-۲- اسانس    ۴
۲-۲-۱- تفاوت اسانس با عصاره    ۵
۲-۳- تاریخچه اسانس گیری    ۵
۲-۴- روشهای بهره برداری از گیاهان دارویی و اسانسدار    ۶
۲-۴-۱- روش های بهره برداری:    ۶
۲-۴-۲- راه‏های تهیه فرآورده‏های آروماتراپی و اسانس‏های معطر گیاهی    ۸
۲-۵- فرآیندهای پس از برداشت    ۹
۲-۵-۱- خشک کردن    ۹
۲-۵-۲- اسخراج اسانس (Aetheroleum)    ۱۰
۲-۶- آشنایی با اسانس ها    ۱۲
۲-۷- اهمیت و کاربرد اسانس ها:    ۱۳
۲-۸- اسانس گیری از گیاه آویشن    ۱۳
۲-۸-۱- آویشن:    ۱۳
۲-۸-۲ -کاربردهای آویشن :    ۱۴
۲-۸-۳ -خواص دارویی    ۱۴
۲-۸-۴- جایگاه این گیاه در تاریخ    ۱۴
۲-۸-۵- آثار فارماکولوژیک    ۱۴
۲-۸-۶- اسانس آویشن:    ۱۶
۲-۸-۷- خواص اسانس آویشن    ۱۶
۲-۹- پژوهش های انجام شده پیرامون اسانس گیری از گیاهان    ۱۷
۲-۱۰- پژوهش های انجام شده در رابطه با خصوصیات مرفولوژیکی گیاه آویشن    ۱۹
۲-۱۱- پژوهش های انجام شده پیرامون گیاه دارویی آویشن    ۲۰
منابع:    ۲۵

 منابع

مؤمنی، ت و شاهرخی ن(۱۳۷۷٫)، اسانس‏های گیاهی و اثرات درمانی آنها، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران،

محمودی، ب.(۱۳۸۱). آشنایی با اسانس‏های معطر گیاهی و اثرات شفابخش آنها (آروماتراپی)، چاپ اول، مؤسسه انتشاراتی نور دانش.

لالیتاشرما.( ۱۳۸۵ ). عطر درمانی، ترجمه رویا پورومناف، چاپ اول، نشر افراز،

میرزایی، ع و هاجر ج. ( ۱۳۹۰). بررسی فعالیت های ضداکسیدانی و میزان ترکیبات فنلی عصاره هیدروالکل،مرزنجوش و آویشن دنایی. مجله پزشکی هرمزگان سال پانزدهم، شماره ۴٫

اکبری نیا،ا (۱۳۸۸). بررسی عملکرد میزان و ترکیب ها اصلی اسانس آویشن دنایی کشت شده در قزوین. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر. جلد ۲۶، شماره ۲، ص ۲۱۲-۲۰۵

اکبری نیا، ا و بابا خانلو، پ (۱۳۸۱). جمع آوری و شناسایی گیاهان دارویی استان قزوین، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر. جلد ۱۶، ص ۴۱-۱٫

باقرزاده، ک(۱۳۷۷). بررسی اثرnpk بر روی میزان اسانس و ترکیبات فنلی آویشن در مرحله گل دهی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم گیاهی، دانشگاه اصفهان.

زرگری، ع. ( ۱۳۷۶). گیاهان دارویی. جلد چهارم، تهران، انتشارات دانشگاه تهران.

سفیدکن،ف. عسگری، ف.(۱۳۸۴).مقایسه کمی و کیفی اسانس پنچ گونه گیاه آویشن. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران جلد ۱۹ شماره۲٫

بهمن زادگان جهرمی، ع.(۱۳۸۵). بررسی تغییرات فصلی اسانس چهار گونه اکالیپتوس و تاًثیر روش تقطیر بر کمیت و کیفیت اسانس.دانشگاه شهید بهشتی.

فنایی، ح. اکبری مقدم، ح. ( ۱۳۸۵).ارزیابی سازگاری زراعی و مواد مؤثر گیاهان دارویی زیره سبز، سیاهدانه و رازیانه در شرایط منطقه سیستان. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران جلد ۲۲شماره

برازنده، م.م. باقرزاده، ک(۱۳۸۶). بررسی ترکیبات شیمیایی روغن فرار آویشن دنایی جمع آوری شده از چهار منطقه مختلف استان اصفهان. فصلنامه گیاهان دارویی، ۶: ۱۹-۱۵٫

آینه چی، یعقوب.( ۱۳۸۶).فارماکوگنوزی ( مفردات پزشکی). انتشارات دانشگاه تهران، تهران

افشار مازندران، ن، رجب، اوکیایی، م (۱۳۸۰).پروپیوتیک ها و کاربرد آنها در تغذیه دام و طیور. چاپ اول. انتشارات نور بخش، تهران.

مظفریان،و،۱۳۷۵،فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصرصفحه ۵۴۷شماره۷۶۱۰

مصحفی، م ح و منصوری ش.( ۱۳۸۵). اثرات ضد میکروبی آنتی اکسیدانی اسانس و عصاره گیاه آویشن شیرازی دربرون تن . مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دوره چهاردهم، شماره ۱٫

غلامی، ب. فراوانی، م.( ۱۳۹۰). بررسی اثرات تغییرات اقلیمی بر پراکنش مراحل فنولوژی و میزان اسانس آویشن خراسانی همایش ملی تغییر اقلیم و تأثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران جلد ۲۴شماره

قربانی، ح،۱۳۸۳-۱۳۸۱،گزارش پژوهشی طرح جمع‌آوری وشناسایی گیـاهان دارویی استان ایلام

نوروز پور، ق و رضوانی مقدم، پ.( ۱۳۸۱). اثر داوره های مختلف آبیاری و تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی سیاهدانه.فصلنامه گیاهان دارویی سال چهارم، شماره ۱۳٫

 ۲-۱- اهمیت و تاریخچه گیاهان دارویی

۲-۱-۱ تعریف گیاهان دارویی

اعجاز گیاهان دارویی از روزگاران کهن در میان ایرانیان، طرف توجه بسیار بوده است. پاراه ای از این گیاهان بواسطه شفابخش بودن مقدس شمرده می شدند. بنابر کتاب مقدس اوستا، گیاه هوم بعلت شفابخشی و بی مرگی، سرور گیاهان شمرده می شده است، این گیاه برفراز البرز می روید. در کشف الظنون آمده است هیچ دردی نیست که با داروی گیاهی درمان نشود، این راحکمای ایرانی می گفتند و آن را باور داشتند.بر طبق کتاب اوستا، اهورامزدا، ده هزار گیاه شفابخش در اختیار سریتا اولین پزشک جهان که ایرانی بود، گذاشت. بعد از اسلام نیز دانشمندان بزرگی مانند محمدبن زکریای رازی، شیخ الرئیس ابوعلی سینا، سیداسماعیل جرجانی، ابوریحان بیرونی و … دانش پزشکی و گیاه درمانی را تکمیل نموده و با کشف داروهای جدید و نوشتن کتبهای ارزشمند سالیان متمادی راهنمای سلامت دردمندان در بیشتر نقاط جهان بودند.کشور ایران از لحاظ جغرافیایی و آب و هوایی موقعیتی کاملاً استثنایی در دنیا دارد بطوریکه از اقلیمها و محیطهای گوناگونی در قسمتهای مختلف برخوردار است. به همین دلیل فراوانی و تفرق گونه های گیاهان ایران به بیش از ۷۵۰۰ گونه گیاهی (یعنی رقمی معادل دو تا سه برابر گیاهان تمام قاره اروپا) می رسد.تحقیقات انجام شده در ایران نشان می دهد که با کشت سنبل الطیب در نقاط مساعد کشور می توانیم به دو تن در هکتار ریشه خشک و بالاترین مقدار ترکیبات ایریدوییدی و ترپنی دست یابیم.کشت بابونه در غرب ایران سبب استحصال یک تن گل خشک درهکتار با میزان ۱۴% کامازولن در اسانس ان شده است. کشت آویشن باغی در نواحی مرکزی ایران نشان می دهد که از سال سوم رویش به بعد مقدار تیمول به بالاتری مقدار خود می رسد که تا کنون این مقدار تیمول در این گیاه گزارش نشده است. ماریتیغال کشت شده در ایران از بالاترین مقدار سیلی مارین و سیلی بین برخوردار است.رازیانه های کشت شده در مناطق مرکزی ایران نه تنها از بیشترین عملکرد دانه برخوردارند بلکه دانه های مذکور بیشترین مقدار اسانس و آنتول را دارا می باشند. کشت سرخارگل در شمال کشور که اخیرا وارد فلور ایران شده و بومی ایران نمی باشد از مناسبترین کمیت و کیفیت مواد موثره برخوردار است.در حال حاضر در حدود ۵۹۰۰۰ هکتار از انواع گیاهان دارویی در سراسر کشور زیرکشت می باشند. از مهمترین گیاهان دارویی که در ایران کشت و کار می شوند می توان به زیره سبز، گل گاوزبان، گل محمدی، ختمی، رازیانه و … اشاره نمود. گیاهان دارویی به اشکال مختلفی از جمله تازه، دم کردنی، خشک، عرقیات، اسانس ها و فرمهای دارویی ساخته شده مورد استفاده قرار می گیرند.براساس آمار و اطلاعات بانک اطلاعات صنعتی وزارت صنایع ظرفیت کارخانجات عرقیات گیاهی جمعاً ۶۴۵۰ تن در سال، کارخانجات اسانس گیری ۵/۱۹۱۹ تن در سال، کارخانجات بسته بندی گیاهان دارویی ۲۵۰۰ تن در سال است. علاوه بر این واحدهای زیادی در کشور بطور سنتی به عرق گیری مشغول می باشند. جمع میزان صادرات گیاهان دارویی در سال ۷۸ بیش از ۴۰ تن می باشد که ارزشی نزدیک به ۲۷ میلیون دلار را به خود اختصاص داده است. ( محمودی، ۱۳۸۱)

۲-۲- اسانس

اسانسها به طور کلی بیرنگ هستند بخصوص هنگامی که تازه تهیه شده باشند ولی در اثر مرور زمان به علت اکسیداسیون و رزینی شدن رنگ آنها تیره میشود .برای جلوگیری از این تغییرات باید اسانس ها را در مکان خنک ، خشک ، ظرفهای سربسته و پر ، از جنس شیشه نگهداری کرد. اسانس ها در الکل محلول و به میزان کمی در آب حل می شوند، ساختمان شیمیایی آنها مخلوطی از استرها ، آلدهیدها ، الکل ها ، ستن ها ، ترپن ها می باشد.به صورت خوراکی اسانس ها به عنوان دسته موادی که اثر تحریک کننده ملایمی روی مخاط دهان و جهاز هاضمه دارند مصرف میشوند به طوری که ایجاد گرما ، همچنین زیاد شدن بزاق میکنند ، دفع آنها از ریه ها و پوست و کلیه می باشد مصرف بعد از غذای آنها بعنوان ضد نفخ و برای برطرف کردن ناراحتیهای معده و نفخ روده ای و همچنین برای جلوگیری از عوارضی که در اثر خوردن مسهل بوجود می آید مفید می باشد . همچنین بعنوان بخور برای ناراحتیهای دستگاه تنفسی استفاده میشود .اسانس ها در تماس با پوست ایجاد تحریک و قرمزی می نمایند.به طوری که ابتدا یک احساس اگزما و سوزش دست میدهد که با بیحسی خفیف موضعی همراه است . به این دلیل بعنوان محرک جلدی در التهابات مزمن و آرام کردن دردهای عصبی و رماتیسمی بکار برده میشود باید دانست که ایجاد حساسیت وجود دارد . بنابراین برای جلوگیری از ایجاد تاول باید احتیاط کامل بعمل آید. اسانسهای روغنی بعنوان طعم دهنده داروها و غذاها مورد استفاده قرار میگیرند. اسانسها ممکن است مستقیما توسط پرتوپلاسم به وسیله تجزیه مواد رزینی غشا سلول یا از هیدرولیز بعضی از گلیکوزیدها حاصل شوند .در گیاهان تیره کاج اسانس ها ممکن است در تمام سلولها وجود داشته باشند. در گل سرخ اسانس ها به مقدار قابل ملاحظه ای در گلبرگها وجود دارند.اسانسهاممکن است دارای خاصیت دورکنندگی حشرات باشند که بدین وسیله از خراب شدن گلها وبرگها جلوگیری میکنند و یا ممکن است که بعنوان جلب کننده حشرات برای عمل گرده افشانی باشند.اگر چه ترکیب شیمیایی اسانسها ممکن است متفاوت باشند اما در بعضی خواص فیزیکی مشترک می باشند ، اسانسها دارای بوی مشخص و ضریب شکست قوی بوده و اغلب بر روی نور پلاریزه موثر می باشند، بسته به قدرتی که در چرخاندن نور پلاریزه دارند میتوان آنها را شناسایی کرد.( لالیتاشرما، ۱۳۸۵).

۲-۲-۱- تفاوت اسانس با عصاره

اسانس ها ترکیبات معطری هستند که در اندامهای مختلف گیاهان یافت می شوند. در واقع اسانس ها مخلوطی از مواد مختلف با ترکیبات شیمیایی بسیار متفاوت از یکدیگر بوده و دارای بوی بسیار قوی می باشند. در دمای محیط اسانس ها در مجاورت هوا تبخیر می شوند و به همین دلیل به آنها روغنهای فرار، روغنهای معطر، روغنهای استری و یا اسانس های روغنی می گویند. عصاره محلولی است که حاوی تمام مواد مفید گیاه از جمله تاننها – موسیلاژ ها – اسانسها و … میباشد. در حالی که اسانسها بطور عمده، ترکیبات ترپنی یا مشتقات ترپنی را شامل میشوند.البته من خودم فکر میکنم عصاره یک ماده طبیعی است که از میوه گرفته میشه و خالص است ولی اسانس یک ماده نا خالص است که از عصاره و مخلوطی از مواد دیگر درست می شود.( مؤمنی، ۱۳۷۷)

۲-۳- تاریخچه اسانس گیری

استعمال اسانس‏ها به دوران باستان باز می‏گردد. قدیمی‏ترین مورد مصرف روغن‏های معطر در حدود ۶۰۰۰ سال پیش کشف شده است زمانی که پزشک مصری، ایم هوتپ، خدای علم طب آن دوره، مصرف روغن‏های معطر را برای استحمام و ماساژ توصیه کرد. مصریان باستان ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، از روغن‏های معطری که از گیاهان به دست می‏آوردند برای انجام مناسک مذهبی، آیین‏ها و نیز مداوای بیماران استفاده می‏کردند. نوشته‏های کشف شده نشان می‏دهد مصریان ۴۰ قرن قبل از میلاد مسیح می‏دانستند که چگونه اسانس‏ها را از گیاهان به دست آورند. در واقع مصریان از اسانس‏ها برای مومیایی کردن فراعنه استفاده می‏کردند. رومی‏ها نیز روغن‏های گیاهی و معطر را برای لذت بردن، تسکین درد، ماساژها و حمام‏های معطر خود به کار می‏بردند. امپراطور روم که در مجالس عیش و مهمانی و خوش گذرانی زیاده‏ روی می‏کرد، برای درمان سردرد، مشکلات هضم و حفظ روحیه و توان خود، در طول مجلس و تفریح، از عطر گل سرخ استفاده می‏کرد. اسانس‏ها اولین بار به روش خیساندن در روغن کرچک و روغن زیتون تهیه شدند ولی در قرن دهم میلادی ابوعلی سینا پزشک ایرانی تهیه اسانس به روش تقطیر با آب را انجام داد و سپس یک دانشمند اروپایی این دانش را به اروپا برد. در اواخر قرن دهم میلادی، با کامل‏تر شدن روش‏های استخراج اسانس‏ها، برای اولین بار استخراج کامل اسانس از گل رز به روش تقطیر انجام گرفت و اسانس خالص گل رز به دست آمد. طی طاعون عظیمی که در سال ۱۶۶۵ شهر لندن با آن مواجه شد، مردم بسته‏های چوب سدر و سرو و اسطوخودوس را در خیابان‏ها می‏سوزاندند. در سال ۱۷۷۵ میلادی یک شیمیدان فرانسوی دستگاهی را طراحی کرد که به وسیله آن از کلیه قسمت‏های گیاه، اسانس گرفته می‏شد. عطر درمانی در اوایل قرن بیستم به صورت گسترده‏تری رواج یافت. در سال ۱۹۳۰ میلادی رنه موریس گاته فوس شیمی دان فرانسوی، دست سوخته خود را در روغن اسطوخودوس فرو برد. دست او به شکل شگفت‏آوری بدون هیچ جای زخم و عفونتی بسیار سریع بهبود یافت. او تحقیقات مهم و قابل توجهی بر روی روغن‏های مختلف گیاهی و آثار درمانی و روان درمانی آنها انجام داد. (Amanlou, 2006)

در حال حاضر علاوه بر مصارف عطر درمانی، اسانس‏ها به عنوان طعم دهنده و عطر دهنده داروها و غذاها مورد استفاده قرار می‏گیرند. اسانس‏ها در صنایع آرایشی برای تهیه عطرها و اسپری‏های خوشبو کننده و در صنایع بهداشتی به عنوان معطر کننده صابون و خمیر دندان کاربرد فراوانی دارند.

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق آویشن دنایی و مطالعات فیتو شیمیایی و ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی و ساختاری آن
  • تحقیق گیاه جاشیر و اثرات مواد تشکیل دهنده آن بر تخمیر ، هضم ، PH و تولید گاز در شکمبه حیوانات و تاثیر انگلها بر تکامل رفتار خود درمانی
  • تحقیق گیاهان دارویی و مواد موثره آن و خصوصیات گیاهشناسی و اکولوژی درختان اکالیپتوس
  • تحقیق کاربرد گیاهان دارویی و اسانس ها و مکانیسم و محاسن و معایب روش اسانس گیری با امواج مایکروویو
  • تحقیق معرفی بیماری قارچ رایزوکتونیاسولانی و کنترل بیولوژیک آن و معرفی گیاه دارویی اکالیپتوس و آویشن و بابونه و رزماری
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.