تحقیق تاریخچه ، ساختار و خصوصیات مورفولوژی و بیماری زایی اشرشیا کلی

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق تاریخچه ، ساختار و خصوصیات مورفولوژی و بیماری زایی اشرشیا کلی دارای ۵۲ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۵- تاریخچه    ۷
۱-۵-۱- خانواده انتروباکتریاسه    ۷
۱-۵-۲- اشرشیا کلی    ۸
۱-۵-۳- طبقه بندی    ۸
۱-۵-۳-۱- ساختار آنتی ژنی اشرشیا کلی    ۹
۱-۵-۳-۲- ساختار آنتی ژن سوماتیک یا آنتی ژن O    ۹
۱-۵-۳-۳- ساختار آنتی ژن کپسولی یا آنتی ژن k    ۱۱
۱-۵-۳-۴- ساختار آنتی ژن تاژکی یا آنتی ژن H    ۱۲
۱-۵-۳-۵- ساختار آنتی ژن فیمبریه ای یا آنتی ژن F    ۱۲
۱-۵-۳-۶- رده بندی بر اساس نوع کلی سین :    ۱۳
۱-۶- خصوصیات مورفولوژی    ۱۴
۱-۶-۱- خصوصیات کشت و بیوشیمیایی    ۱۴
۱-۶-۲- مقاومت    ۱۶
۱-۶-۳- ژنتیک    ۱۶
۱-۷-  بیماری زایی اشریشیاکلی    ۱۷
۱-۷-۱- فاکتور های حدت    ۱۷
۱-۷-۱-۱- کپسول    ۱۸
۱-۷-۱-۲- آندوتوکسین ۵    ۱۸
۱-۷-۱-۳-  پروتئین های اتصالی فیمبریه ای ۷    ۱۸
۱-۷-۱-۴- اگزوتوکسین ها    ۱۹
۱-۷-۲-۱- انتروتوکسین ها    ۲۰
۱-۷-۲-۲- سیتوتوکسین ها    ۲۱
۱-۷-۲-۳- وروتوکسین ها    ۲۱
۱-۷-۲-۴- آلفا همولیزین ها    ۲۲
۱-۷-۲-۵- سیدروفورها۴    ۲۲
۱-۷-۳- تغیر فاز آنتی ژنی    ۲۲
۱-۷-۳-۱- سیستم ترشحی نوع III    ۲۳
۱-۷-۴- بیماری در انسان    ۲۳
۱-۷-۴-۱-پاتوتیپ های اشرشیا کلی های پاتوژن روده ای    ۲۴
۱-۷-۴-۲- پاتوتیپ اشرشیا کلی توکسین زای روده ای (ETEC)    ۲۴
۱-۷-۴-۳- پاتوتیپ اشرشیا کلی بیماری زا ی روده ای EPEC    ۲۵
۱-۷-۴-۴- پاتوتیپ اشرشیا کلی انترواگرگتیو(EAggEC)    ۲۶
۱-۷-۴-۵- پاتوتیپ اشرشیا کلی انتروهموراژیک (EHEC)    ۲۷
۱-۷-۴-۶- پاتوتیپ اشرشیا کلی انترواینواسیو(EIEC):    ۲۸
۱-۸- عفونت های اشرشیا کلی های خارج روده ای    ۲۸
۱-۸-۱-۱- باکتریوری و مننژیت اشرشیا کلی MAEC))1    ۲۹
۱-۸-۱-۲- سپسیس۲    ۲۹
۱-۸-۱-۳- التهاب مثانه۳    ۲۹
۱-۸-۱-۴- سپتی سمی    ۳۰
۱-۸-۲- عفونت های مجاری ادراری UTI))    ۳۰
۱-۸-۲-۱- مقاومت های آنتی بیوتیکی    ۳۱
۱-۸-۲-۲- مقاومت در اشرشیا کلی    ۳۲
۱-۸-۲-۳- فیلوژنتیک اشرشیا کلی    ۳۳
۱-۹- عوامل بیماری زایی (ویرولانس در اشرشیا):    ۳۴
۱-۹-۱-ژن aer  (آئروباکتین):    ۳۵
۱-۹-۱-۱- ژن آلفا همولیزین (hlyA) و سایتوتوکسیک نکروزیتینگ فاکتور۱ (CNF1):    ۳۵
۱-۹-۱-۲-    اتصال دهنده ها (Adhesions):    ۳۵
۱-۹-۱-۳- مکانیسم بیماری زایی UPEC در ارتباط با افمبریال ادهسین (afa, foc, sfa, fim, pap,):    ۳۷
۱-۹-۱-۴- مکانیسم بیماری زایی UPEC در ارتباط با سایتوتوکسیک نکروز دهنده(cnf):    ۳۹
۱-۹-۱-۵- مکانیسم بیماری زایی UPEC در ارتباط با همولیزین(hlyA):    ۴۰
۲-۱- بررسی تحقیق های انجام شده:    ۴۲
فهرست منابع    ۴۵

 منابع

عادلی، م، ۸۷-۱۳۸۶ .جداسازی و شناسایی اشرشیا کلی O151:H1 از مدفوع شتر به روش Multiplex PCR، پایان نامه شماره۲۱۱، دانشکده دامپزشکی کرمان.

کویین، بی، مارکی، بی، کارتر، ام، دونلی، جی، لئونارد، اف،۱۳۸۶٫ میکروب شناسی دامپزشکی و بیماری های میکروبی. ترجمه زهرایی صالحی، ت، شایق، ج. چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران، ص، ۱۷۳-۱۵۸٫

موری، پاتریک، آر، ۱۳۸۹٫ میکروب شناسی موری، ترجمه بهادر، ع،. چاپ اول، انتشارات خسروی، ، ص،۲۴۴-۲۳۵٫

جاکلیک، ویلت، آموس، ویلفرت،۱۳۸۳٫ میکروب شناسی زینسر. ترجمه رحیمی، م، چاپ سوم، انتشارات آییژ، ، ص۲۳۸-۲۳۷ و ۲۵۲-۲۴۵٫

دیویدسون، هنری، ۱۳۸۳٫ میکروب شناسی پزشکی هنری دیویدسون. ترجمه عموئیان، س، طیبی میبدی، ن، ، چاپ اول، انتشارات طیب،  ص۵۶-۵۴٫

نوروزی، ج، ۱۳۸۹٫روش های کاربردی در شناسایی باکتری ها، چاپ اول، انتشارات حیان، ص، ۱۴۳-۱۳۹٫

واکر، استوارت، ۱۳۸۶٫ میکروب شناسی واکر، ترجمه بهادر، ع، منصوری، ش، علیخانی، م، طاهری کلائی، م، چاپ دوم، انتشارات خسروی، ص۲۴۹-۲۲۱٫

Tchesnokova, Veronika, et al. 2013. “Predictive diagnostics for Escherichia coli infections based on the clonal association of antimicrobial resistance and clinical outcome.” Journal of Clinical Microbiology, ۵۱٫۹: ۲۹۹۱-۲۹۹۹٫

Yang, Byungyun. A. 2011. GIScience framework for sustainable development, tourism and management of coastal barrier islands in Georgia. Diss. University of Georgia.

Johnson, James R., et al. 2005. “Virulence genotype and phylogenetic origin in relation to antibiotic resistance profile among Escherichia coli urine sample isolates from Israeli women with acute uncomplicated cystitis.” Antimicrobial agents and chemotherapy, ۴۹٫۱: ۲۶-۳۱٫

Johnson, James R., and Adam L. Stell. 2000. “Extended virulence genotypes of Escherichia coli strains from patients with urosepsis in relation to phylogeny and host compromise.” Journal of Infectious Diseases, ۱۸۱٫۱: ۲۶۱-۲۷۲٫

Johnson JR, Stell AL. 2000.  Extended virulence genotypes of Escherichia coli strains from patients with urosepsis in relation to phylogeny and host compromise. J Infect Dis, 181(1): 261–۷۲٫

Garmendia, Junkal, Gad Frankel, and Valérie F. Crepin. 2005. “Enteropathogenic and enterohemorrhagic Escherichia coli infections: translocation, translocation, translocation.” Infection and Immunity, ۷۳٫۵: ۲۵۷۳-۲۵۸۵٫

Qin X, Hu F, Wu S, Ye X, Zhu D, Zhang Y, et al. 2013. Comparison of adhesin genes and antimicrobial susceptibilities between uropathogenic and intestinal commensal Escherichia coli strains. PLoS One, 8(4): e61169.

– تاریخچه

اشرشیا کلی اولین بار به وسیله پزشکی آلمانی به نام تئودر اشریش۱شناسایی شد. او در سال ۱۸۸۵، این ارگانیسم را باکتریوم کلی ۲ نامید و آن را به عنوان عامل بیماری زای اصلی عفونت های روده ای و برخی از عفونت های خارج روده ای معرفی کرد. نام باکتریوم کلی به طور وسیع تا سال ۱۹۱۹ استفاده می شد تا وقتی که کاستلائی ۳ و کالمرز۴جنس اشرشیا را تعریف کردند و نام اشرشیا کلی را پایه نهادند. [۱]

اشرشیا کلی[۲]ارگانیسمی است که به شدت از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. در باکتریولوژی عمومی به عنوان ارگانیسم مدل برای مطالعه ی ساختار سلولی، رشد ومتابولیسم استفاده می شود، همچنین ابزاری بسیار مهم برای کلونینگ ژن ها در سلول های پروکاریوتی و یوکاریوتی و بیان محصولات ژن ها شده است. اشرشیا کلی به عنوان ارگانیسم کنترلی جهت انجام آزمایشهای کنترلی موثر بودن عوامل ضد میکروبی و مواد ضد عفونی کننده استفاده می شود و به عنوان ارگانیسم اندیکاتور جهت تعیین آلودگی مدفوعی، مواد غذایی، آب و محیط مطرح می باشد و نقش مهمی را به عنوان فلور میکروبی روده ی انسان و حیوانات خونگرم تشکیل می دهد. کم و بیش برخی از سویه های پاتوژن های مهمی برای میزبان هایشان هستند.

 ۱-۵-۱- خانواده انتروباکتریاسه

خانواده انتروباکتریاسه بزرگترین و ناهمگون ترین مجموعه ی باسیل های گرم منفی هستند که از لحاظ بالینی اهمیت دارند. حداقل ۲۸ جنس و ۷ گروه روده ای۵  با بیش از ۸۰ سویه شناخته شده است. جنس های این خانواده بر اساس خصوصیات بیوشیمیایی، ساختار آنتی ژنی و ترادف یابی اسیدهای نوکلئیک طبقه بندی شده اند. باکتری های متعلق به انتروباکتریاسه گسترش جهانی داشته و ساکن روده ی حیوانات و انسان ها هستند و گیاهان، خاک و آب را آلوده می سازند. آن ها بسیاری از بیماری های بالینی از قبیل آبسه، پنومونی۶، مننزیت، سپتی سمی و عفونت های اداری را باعث می شوند(عموئیان و میبدی، ۱۳۸۳). باکتری های خانواده انتروباکتریاسه را به دو دسته باکتری های فرصت طلب و بیماری زای روده ای تقسیم می کنند که برخی از جنس های این خانواده مثل سالمونلا، شیگلا و یرسینا همیشه مرتبط با بیماری هستند و جز پاتوژن های روده ای می باشند ولی برخی دیگر مانند اشرشیا کلی، کلبسیلا و پروتئوس به عنوان فلور طبیعی روده بوده و با ایجاد شدن شرایطی مانند کسب ژن های بیماری زایی از طریق پلاسمید و باکتریوفاژ، به هم خوردگی فلور میکروبی، جابجایی فلور میکروبی و غیره، قدرت بیماری زایی را به دست آورده و سبب ایجاد عفونت های فرصت طلب می شوند.[۳]

۱-۵-۲- اشرشیا کلی

اشرشیا کلی شایع ترین و مهمترین جنس در خانواده انتروباکتریاسه می باشد که در پزشکی اهمیت دارد. اشرشیا کلی باکتری بی هوازی اختیاری و بخشی از فلور فیزیولوژی روده ای در انسان و حیوانات خونگرم است اما برخی از سویه ها سبب بیماری هایی مثل پنومونی، گاستروانتریت۱، بیماری های ادراری –تناسلی و سپتی سمی می شوند. چندین واریانت پاتوژن اجباری و اختیاری از اشرشیا کلی وجود دارد که باعث انواع مختلفی از عفونت های روده ای و خارج روده ای در انسان و حیوانات می شود. در سال های اخیر سویه O157:H7  اشرشیا کلی به عنوان پاتوژن مهم مشترک بین انسان و دام مطرح گردیده، که از طریق غذا منتقل می شود. این سویه عامل سندرم اورمی همولیتیک –کولیت خونریزی دهنده ۲ در انسان است (عادلی، ۱۳۸۶).

۱-۵-۳- طبقه بندی

برای اولین بار دسته بندی اشرشیا کلی بر اساس تیپ های متنوعی از آنتی ژن سوماتیک O توسط کائوفمن۳  انجام گرفت. برخی محققین چندین گونه برای آن قائل اند : اشرشیا هرمانی۴، اشرشیا دکربوکسیلاتا۵، اشرشیا ولنزی۶، اشرشیا فرگوسنی۷، اشرشیا کلی و اشرشیا بلاته۸،  که بین این ها گونه اخیر از موارد انسانی جدا نشده است. در کتاب Bergeys Manual  که در سال ۱۹۸۴ چاپ شد، بر اساس یافته های DNA در خانواده انتروباکتریاسه ۲۰ جنس قرار گرفت (رحیمی، ۱۳۸۷ ).[۴]

طبقه بندی اشرشیا کلی بر دو اساس صورت می گیرد:

بر اساس ساختار آنتی ژنی

بر اساس Colicin typing (شناسایی کلی سین ها)

 ۱-۵-۳-۱- ساختار آنتی ژنی اشرشیا کلی

آنتی ژن های سطحی در اشرشیا کلی را می توان به وسیله آزمایش هماگلوتیناسیون نشان داد: سه نوع آنتی ژن سطحی بطور گسترده برای تعیین سروتیپ ارگانیسم های انتریک استفاده می شوند که شامل آنتی ژن های سوماتیک ۱ (آنتی ژن (O، آنتی ژن کپسولی ( آنتی ژن K ) و آنتی ژن تاژکی ( آنتی ژن H ) می باشند(تصویر شماره۱-۱). آنتی ژنF  یا فیمبریه ای، نیز جزء آنتی ژن های سطحی است که در برخی از سروتیپ ها یافت می شود.

۱-۵-۳-۲- ساختار آنتی ژن سوماتیک یا آنتی ژن O

آنتی ژن سطحی O، بخشی از لیپو پلی ساکارید ۲ یا LPS جدار باکتری است. LPS، مجتمع گلیکولیپیدی جدار باکتری های گرم منفی است و از سه ساختار مشخص تشکیل شده است :

الف- هسته مرکزی پلی ساکاریدی، که یک قند ۸ کربنی به نام کتودزاکسی اوکتونات است و به آنتی ژن اختصاصیO  متصل می شود.

ب- لیپید A که به هسته مرکزی متصل می شود و بروز تاثیرات بیولوژیکLPS  باکتری های گرم منفی ناشی از این بخش از باکتری است و درواقع اندوتوکسین باکتری محسوب می شود. لیپید A می تواند باعث تب، لوکوپنی و حتی نهایتاً مرگ شود.

ج – آنتی ژن اختصاصی O، که پلیمری از واحد های تکراری الیگوساکاریدی است و به خاطر تفاوت آن در سویه های مختلف، در تعیین سروتیپ حائز اهمیت است.

به نظر می رسد طول زنجیره جانبی اختصاصی Oو انتشار آن در سطح باکتری در مقاومت نسبت به کمپلمان نقش داشته باشد، یعنی سویه هایی که بیش از ۲۰ درصد از زنجیره های مولکولی LPS آن ها طویل هستند نسبت به تاثیر سرم مقاومند، در حالی که سویه هایی که کمتر از ۲۰ درصد زنجیره های مولکولی LPS آن ها طویل باشد، نسبت به سرم حساس هستند. بر همین اساس، اخیراً آنتی بیوتیک هایی طراحی شده است که با بیوسنتز پلی ساکارید مرکزی LPS تداخل می کنند.[۵]

همچنین بیان شده که در بین باکتری های روده ای، اجرامی که آنتی ژن های سوماتیک آن ها دارای گروه های فوق العاده هیدروفوبیک ۳ ( قندهای دی دزاکسی ) باشند، بیماری زا تر هستند. آنتی ژن های O مقاوم به حرارت هستند و در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد برای ۵/۲ ساعت هم غیر فعال نمی شوند (کویین و همکاران، ۱۳۸۶)۴.

آنتی ژن O در تنوع آنتی ژنی شرکت دارد و باعث القاء پاسخ های سیستم ایمنی میزبان می شود. غربالگری سروگروه های سوماتیک اشرشیا کلی یک روش متداول در شناسایی اشرشیا کلی است. به طوری که براساس آنتی ژن O اشرشیا کلی ۱۴ سروتیپ را ایجاد می کند که شامل O1, O2, O4, O6, O7, O8, O15, O16,O18, O21, O22, O25, O75, O85  می باشند. آنتی ژن سوماتیک به عنوان آنتی ژن اختصاصی در هر جنس مطرح می باشد، اما واکنش متقاطع بین جنس های بسیار نزدیک (سالمونلا با سیتروباکتر۱ و اشرشیاکلی با شیگلا) شایع می باشد (موری، ۱۳۸۹; بران و همکاران، ۲۰۰۲)۲.

۱-۵-۳-۳- ساختار آنتی ژن کپسولی یا آنتی ژن k

این آنتی ژن در اکثر جنس های خانواده انتروباکتریاسه به صورت یک لایه چسبنده همگن اطراف باکتری را فرا گرفته و روی آنتی ژن O قرار دارد و نسبت به حرارت حساس است و به طور معمول  برای تیپ بندی سویه ها استفاده نمی شود، اما از این جهت اهمیت دارد که ممکن است در تشخیص آنتی ژن O اختلال ایجاد کند پادگن کپسولی k که گاهی به آن پادگن پوششی هم می گویند، روی پادگن های O قرار گرفته و مانع آگلوتیناسیون ۳ آن با آنتی سرمO 4 می شوند. با جوشاندن سوسپانسیون ارگانیسم به منظور از بین بردن آنتی ژن K (که حساس به حرارت است ) و باقی ماندن آنتی ژن O  (مقاوم به حرارت ) در حرارت زیاد می توان بر این مشکل فایق آمد(کویا، ۱۹۹۸). ماهیت این گروه پادگنی پلی ساکاریدی بوده که با حرارت دادن، تغییر یافته و در نتیجه آگلوتیناسیون بین آنها رخ می دهد. در طی تحقیقات اخیر مشخص شده است که پادگن های K در سویه های خاصی از اشرشیا کلی ماهیت پروتئینی دارد. فیمبریه های K99 و K88 جدا شده از حیوانات و پادگن های عوامل سیطره ای جدا شده از انسان، مثال هایی از پادگن های K غیر پلی ساکاریدی هستند. در مجموع تعداد کمی از سویه های اشرشیا کلی دارای کپسول می باشند. پادگن های A, B, L در بیرون از جدار یاخته و پادگن O وجود دارند. در این میان باکتری های واجد پادگن نوع A کپسول دار هستند.[۶]

و باکتری های واجد پادگن های نوع Lو B تنها در محیط قنددار و در دمای ۲۰-۱۵ درجه سانتی گراد می توانند کپسول تولید کنند. هم اکنون حدود ۱۸۰ آنتی ژن متفاوت K برای اشرشیا کلی شناسایی شده است (کوبین و همکاران، ۱۳۸۶; کبیر، ۲۰۱۰).

 ۱-۵-۳-۴- ساختار آنتی ژن تاژکی یا آنتی ژن H

آنتی ژن های تاژکی، پروتئین های حساس به حرارت هستند و به وسیله ی آگلوتیناسیون اسلایدی یا لوله ای با استفاده از محیط مایع  یا رشد روی محیط نیمه جامد برای فعالیت سویه های بسیار متحرک مشخص می شوند. بیشتر آنتی ژن های H  مختص گونه هستند و تنها در تعداد کمی ذره های مهم آنتی ژنی وجود دارند و ممکن است در باکتری وجود نداشته باشند یا دچار تغییرات آنتی ژنتیکی شوند. بیشتر این آنتی ژن ها مونوفاژیک هستند اما ندرتاً سویه های دی فازیک نیز گزارش شده است. گاهی تحرک در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد بهتر از ۳۷ درجه رخ می دهد(موری، ۱۳۸۹; نوروزی، ۱۳۸۹).

  ۱-۵-۳-۵- ساختار آنتی ژن فیمبریه ای یا آنتی ژن F

برای مرحله ی اتصال و چسبندگی باکتری لازم هستند و جزء فاکتورهای مهم ویرولانس باکتری محسوب می شوند. معمولاً در دمای ۳۷ درجه بیان می شوند و در دمای ۱۸ درجه بیان نخواهند شد. آنتی ژن F پروتئین های حساس به حرارت هستند. توانایی آگلوتیناسیون گلبول های قرمز مختلف، برای توصیف ویژگی های سویه های فیمبریه دار استفاده می شود. توانایی هماگلوتیناسیون بیشتر سویه های اشرشیا کلی در حضور مانوز (هماگلوتیناسیون حساس به مانوز )کاهش می یابد مانند فیمبریه تیپ ۱ علاوه براین سویه هایی که منجر به اسهال یا بیماری های خارج روده ای می شوند ممکن است فیمبریه هایی را تولید کنند که قادر به هماگلوتیناسیون در حضور قند مانوز ( هماگلوتیناسیون مقاوم به مانوز ) هستند این آنتی ژن ها به وسیله ژن های پلاسمیدی کد می شوند. از آن جایی که آنتی ژن F  در سروتایپینگ باعث ایجاد واکنش متقاطع می شود بایستی از عدم حضور آن مطمئن شد. به همین دلیل یا از کشت هایی استفاده می شود که باکتری در فاز غیر فیمبریه ای ۱ باشد و یا باکتری  به مدت یک ساعت در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد حرارت داده  می شود تا فیمبریه ای از بین برود(تچسنوکوا و همکاران، ۲۰۱۳)۲.[۷]

۱ Escherich

۲ Bacterium coli

۳ Castellani

۴ Calmers

۵ Enteric Group

۶ Penumony

۱ Gasteroentrits

۲ Haemorrhagic colitis- haemolytic ureamic syndrome

۳ Kauffmann

۴ Escherichia  hermanii

۵ Escherichia  decarboxyla

۶ Escherichia  vulneri

۷ Escherichia  fergusoni

۸ Escherichia  blattae

۱ Somatic

۲ Lipopolysaccaride

۳Hydrophobic

۴ Kobin et al

۱ Citrobacter

۲ Braun et al

۳ Agglutination

۴ Antiserum

 ۱ Afimbrial phase

۲ Tchesnokova

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.