تحقیق خاک ورزی و انواع نظام های آن و تاثیر گیاهان مختلف کود سبزو خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزای عملکردمحصول گندم

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق خاک ورزی و انواع نظام های آن و تاثیر گیاهان مختلف کود سبزو خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزای عملکردمحصول گندم دارای ۳۹  صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
۱-۲ اهمیّت گندم    ۹
۲-۲ تولید گندم در جهان و ایران    ۹
۳-۲ گیاهان کود سبز    ۱۲
۴-۲ تأثیر گیاهان مختلف کود سبز بر عملکرد و اجزای عملکرد    ۱۲
۵-۲ خاک‌ورزی (شخم)    ۱۴
۶-۲ انواع نظام‌های خاک‌ورزی    ۱۶
۱-۶-۲ نظام خاک‌ورزی مرسوم    ۱۶
۲-۶-۲ نظام خاک‌ورزی حفاظتی    ۱۶
۳-۶-۲ نظام بی‌خاک‌ورزی    ۱۷
۷-۲ اثر کودسبز و خاکورزی بر خصوصیات فیزیکی خاک    ۱۸
۸-۲ درصد رطوبت وزنی خاک    ۱۹
۹-۲ جرم مخصوص ظاهری خاک    ۲۰
۱۰-۲ تأثیر خاکورزی بر سبزشدن گیاه    ۲۲
۱۱-۲ اثر نظام‌های خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد محصول    ۲۳
۱۲-۲ اثر تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد محصول    ۲۵
منابع    ۲۹

منابع

فتحی، ع، تیرماه، ۱۳۹۰٫ تأثیر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف گندم در منطقه اقلید فارس. پایان‌نامه کارشناسی ارشد در رشته زراعت. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان. ص ۲٫

قرینه، م. ح.، و نادیان، ح. ۱۳۹۰٫ کشاورزی پایدار و راهکارهای آن.

قرینه، م، ح. ۱۳۷۳٫ مقایسه اثر تراکم بوته و ارقام مختلف روی عملکرد دانه گندم آبی در استان خوزستان. پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. کرج. ۱۳۷۷٫ ص ۳۶۱٫

نورمحمدی، د. و زارعیان، س. ۱۳۸۲٫ اثر روش‌های مختلف تهیه زمین و کاشت روی سبز شدن گندم آبی. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد ۳۴٫ شماره ۲٫ ص ۳۳۲-۳۲۱٫

نورمحمدی، ق. سیادت، ع. و کاشانی، ع. ۱۳۸۹٫ زراعت غلات، چاپ نهم، انتشارات دانشگاه شهید چمران. صص ۴۸و ۴۴۶٫

انصاری، م. ر. و آسودار، م. ا. ۱۳۸۴٫ تأثیر ماشین‌های مختلف خاک‌ورزی در توزیع خاکدانه و فشردگی خاک. مجموعه مقالات چهارمین کنگره ملی ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون، تبریز.

سالک زمانی، ع. توکلی، ع. ۱۳۸۳٫ اثر مقادیر مختلف بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های جدید گندم دیم. مجله علوم زراعی ایران. جلد ششم، شماره ۳، پاییز ۱۳۸۳٫

سالک زمانی، ع.، عنابی میلانی، ا. و زابلستانی، م. ۱۳۸۶٫ اثر روش‌های مختلف خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزا عملکرد دانه گندم رقم الوند در شرایط آذربایجان شرقی. “مجله علوم زراعی ایران”، ۹ (۱): ۹۰-۹۹٫

گجری، پی. آر. آروا، سی. و ک. و پری هار، اس، اس. ۱۳۸۵٫ نظام‌های خاک‌ورزی در کشاورزی پایدار. ترجمه: ذاکری، م. و کاظمی، ن. انتشارات دانشگاه ایلام. ص ۲۰۳٫

آقارخ، ع.، ۱۳۷۰٫ بررسی اثر میزان های مختلف بذر روی عملکرد گندم گزارش پژوهشی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان. ص ۱۰۵-۱۰۳٫

باکینگهام، ف. و پائولی، آ، د. ۱۳۸۷٫ سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی. ترجمه آسودار، م. ا، و سبزه‌زار، ه. نشر آموزش کشاورزی. ۳۴۳ صفحه.

بی‌نام. ۱۳۹۰٫ نتایج طرح آمارگیری نمونه‌ای گندم و جو سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹٫ انتشارات تهران، وزرات جهاد کشاورزی، دفتر آمار و فناوری اطلاعات. ص ۵۰٫

تاکی، ا. همت، ع. ۱۳۷۶٫ تأثیر روش‌های مختلف تهیه بستر کاشت و مقادیر مختلف بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم آبی. پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. کرج. ۱۳۷۷، ص ۴۶۰٫

 مقدمه

جمعیت کر‌ه‌ی زمین پیوسته در حال افزایش است و هم‏ اکنون به بیش از ۶ میلیارد نفر رسیده است و طبق پیش‏بینی‏های به عمل آمده تا سال ۲۰۲۵ میلادی این رقم به ۵/۸ میلیارد نفر خواهد رسید. این رشد سریع جمعیت در کشورها، بشریت را با کمبود منابع غذایی مواجه می‏کند (فتحی، ۱۳۹۰). به منظور پاسخگویی به نیازهای غذایی جمعیت در حال رشد باید ضمن افزایش بازده تولید در بوم‌نظام‌ها و کاهش اثرات عوامل محدودکننده، پایداری آنها نیز حفظ شود تا بدین ترتیب بتوان در دراز مدت سطح حاصلخیزی خاک و افزایش تولید را بالا نگه داشت. هدف نهایی از کشاورزی پایدار پیشرفت نظام‌های کشاورزی، بهره‌وری و سود بیشتر، حفظ منابع طبیعی پایه، محافظت از محیط، افزایش سلامتی و ایمنی در طولانی مدت است. بقایای گیاهی یک منبع تجدیدپذیر طبیعی و مهم از عناصر غذایی گیاهی است که می‌تواند همراه با سایر نهاده‌ها برای اصلاح سلامت خاک و بهبود تولید مورد استفاده قرار گیرد. در واقع کشاورزی پایدار بر حفظ منابع تأکید دارد. برای یک مزرعه، پایداری عبارت است از تولید غذا با کیفیت بالا، به مقدار کافی، توأم با حفظ محیط زیست می‌باشد (قرینه و نادیان، ۱۳۹۰). امروزه به منظور صرفه‏‏جویی در هزینه‏‏های مصرف سوخت، کاهش مصرف آب و صرفه‏جویی در نیروی انسانی کشورهای تولیدکننده محصولات کشاورزی به سمت استفاده از فن‏آوری‏های نوین پیش می‌روند. لذا با توجه به قرار گرفتن ایران به لحاظ جغرافیایی در منطقه کم باران و با شرایط آب و هوایی‏گرم و خشک، محدودیت منابع آب، حفظ رطوبت خاک در کشت محصولات زراعی خصوصاً گندم در سبز شدن، استقرار و عملکرد گیاه حائز اهمیت می‏باشد. گندم یکی از محصولات پر مصرف و راهبردی است. این محصول سازگاری گسترده‌ای با شرایط مختلف آب و هوایی دارد و به دلیل سهولت کاشت، امکان نگهداری به مدت طولانی و قابلیت مصرف در اشکال مختلف از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

غلات یکی از مهّم‌ترین تولیدات غذایی برای انسان می‏باشند. تقریباً ۵۵ درصد از پروتئین‏ها، ۵۰ درصد چربی‏ها، ۷۰ درصد گلوسیدها و بطور کلی ۵۵ – ۵۰ درصد کالری مصرف شده توسط انسان در دنیا به وسیله غلات تأمین می‏گردد. گندم اوّلین غله و مهم‌ترین گیاه زراعی دنیاست. در ایران مانند بسیاری از کشورهای جهان، نان حاصله از گندم مهّم‌ترین ماده غذایی روزانه مردم را تشکیل می‏دهد و بر طبق آمار مختلف متوسط مصرف نان در کل انرژی مورد احتیاج حدود ۴۰ درصد می‏باشد (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۹).

یکی از مشکلات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه‏ خشک پایین بودن مواد آلی خاک است. عدم مدیریت صحیح استفاده از ماشین (استفاده بی‏رویه و ترافیک سنگین ماشین‏آلات و ادوات)، سوزاندن بقایای گیاهی، بارندگی‏های شدید، عدم رعایت تناوب زراعی، استفاده‌ی بی‌رویه از کودهای شیمیائی و عوامل دیگر باعث شده تا خاک‏های اراضی این مناطق در معرض فرسایش آبی و بادی قرار گرفته و هر ساله حجم زیادی از خاک این اراضی در اثر بارندگی و آبیاری‏های بی‏رویه از مزرعه خارج و وارد رودخانه‏ها گردد. از جمله ادواتی که هر ساله این فرسایش را تشدید می‏کند، گاوآهن برگردان‏دار است که در بسیاری از مناطق دنیا استفاده از آن منسوخ شده است. بررسی‏ها نشان می‏دهد که در هر سال ۵ تا ۷ میلیون هکتار از زمین‏های زراعی دنیا حاصل‏خیزی خود را از دست می‏دهند (عباسی و همکاران، ۱۳۸۷). خاک از جمله مواد دیر تجدیدشونده است. حفاظت از خاک بستگی به نحوه استفاده از آن دارد. تخریب و فرسایش خاک سطحی باعث کاهش توانایی آن برای ذخیره آب، مواد غذایی و رشد ریشه گیاهان می‌گردد (انصاری و آسودار، ۱۳۸۴). خواص فیزیکی خاک یکی از عوامل تعیین‌کننده رشد گیاهچه و سبز شدن گندم می‏باشد و آماده‏سازی بستر مناسب برای قرار‏گیری و جوانه‏زنی بذر و رشد مطلوب ریشه نکته مهمی است که کشاورزان به آن توجه لازم را ندارند (مالحی[۱] و همکاران، ۲۰۰۶ و سالک زمانی و همکاران، ۱۳۸۶).

به گیاهانی که به منظور بهبود رشد گیاهان زراعی بعدی، از طریق اصلاح و حاصلخیز نمودن خاک که برای مدت زمانی محدود کاشته شده و بعد از رشد لازم و در حالی که هنوز سبز هستند، به زمین برگردانده می‌شوند، کود سبز گویند. دادن کود سبز جایگزین عملی و موفق برای آیش تابستانه سنتی است و می‌تواند مقدار مصرف کود نیتروژنه مورد نیاز را کاهش دهد. این عمل به عنوان یک ابزار مدیریتی دارای ارزش قابل ملاحظه‌ای است (تاج بخش و همکاران، ۱۳۸۴).کود سبز یکی از فاکتورهای موثر در افزایش تولید و دستیابی به کشاورزی پایدار می‌باشد. محصولات کود سبز برای محافظت خاک از فرسایش و به منظور بهبود ساختمان خاک و سلامت زیستی و شیمیایی خاک رشد داده می‌شوند (تراینور[۲] و همکاران، ۲۰۱۰). همچنین این کودها جایگزینی ارزان برای کودهای شیمیایی می‌باشند و می‌توانند به عنوان مکمل کودهای حیوانی مورد استفاده قرار بگیرند. شخم از دیر‌باز جز ضروری نظام‌های کشاورزی بوده است. در بعضی از تعاریف، شخم دستکاری مکانیکی خاک و گیاهان باقیمانده برای آماده‌سازی بستر بذر برای کاشت محصول است. شخم فواید زیادی از جمله نرم کردن خاک، افزایش آزاد‌سازی مواد غذایی از خاک برای رشد گیاه، از بین بردن علف‌های هرز و تنظیم گردش آب و هوا در خاک دارد. با این حال در بیشتر موارد شخم فشرده اثرات نا‌مطلوبی بر ساختمان خاک داشته و باعث تخریب خاکدانه‌ها و متراکم شدن خاک می‌شود که منجر به فرسایش خاک در مناطق با بارندگی زیاد می‌شود. شخم فشرده همچنین با تسریع در از دست دادن کربن خاک و انتشار گاز‌های گلخانه‌ای می‌تواند تأثیر منفی بر کیفیت محیط زیست بگذارد (ریکسای و آلماراس[۳]، ۲۰۰۳).عملیات خاک‌ورزی یکی از مراحل اولیه تهیه زمین در تولید محصولات زراعی می‌باشد. هدف از این گونه عملیات زراعی تأثیرگذاری بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک است، به گونه‌ای که شرایط بهینه برای جوانه‌زنی، رشد ریشه، کنترل علف‌های هرز، نرم کردن و تثبیت خاک جهت تماس کامل با خاک و کم کردن مقاومت و پیوستگی خاک، کنترل فرسایش و رطوبت خاک فراهم گردد (چادری[۱]، ۱۹۸۵و انصاری و آسودار، ۱۳۸۴). روش‌هایی از خاک‌ورزی که در طول دوره‌ای طولانی و به منظور تولید محصولی خاص در ناحیه‌ای اجرا می‌گردد را خاک‌ورزی رایج یا مرسوم گویند (هلم[۲]، ۲۰۰۵). خاک‌ورزی حفاظتی از روش‌هایی متکامل شده است که کاهش تردد ماشین‌آلات در مزرعه و افزایش عملکرد گیاهان، بدون انجام خاک‌ورزی‌های اولیه و ثانویه را توصیه می‌نمودند (گجری و همکاران، ۱۳۸۵). در روش بی‌خاک‌ورزی زمین زراعی از زمان برداشت محصول قبلی تا کشت بعد، مگر برای افزودن مواد غذایی، دست نخورده باقی می‌ماند (رائو و دائو[۳]، ۱۹۹۶). عملیات خاک‌ورزی، بیش از ۲۵ درصد هزینه تولید محصولات کشاورزی را به خود اختصاص می‌دهد (آرتر[۴]، ۱۹۹۶). با افزایش‌ در قیمت سوخت، در حال حاضر شخم نسبت‌های بالا‌تری از هزینه‌های تولید را نسبت به برداشت به خود اختصاص داده است (ادواردز و اسمیت[۵]، ۲۰۰۵).

۱-۲ اهمیّت گندم

گندم مهم‌ترین گیاه زراعی روی زمین است و نزدیک به یک سوم از کل زمین‌های قابل کشت دنیا را به کشت خود اختصاص داده است (امام، ۲۰۰۷). گندم هر روز در یک نقطه‏ای از کره زمین کاشت و در همان روز در نقطه‏ای دیگر برداشت می‏شود. این امر حاکی از توانایی سازش بسیار زیاد این گیاه با اقلیم‏های گوناگون است، به گونه‏ای که گندم را از فنلاند در نیمکره‌ شمالی تا آرژانتین در نیمکره‌ جنوبی کشت می‏کنند. در سطح جهانی بیش از ۵۰ درصد زمین‏های قابل کشت دنیا به کشت غلات اختصاص دارد که دو سوم این مقدار زیر کشت گندم است. اهمیت اقتصادی گندم چه از نظر تولید و چه از نظر تغذیه در دنیا بیش از سایر محصولات کشاورزی می‏باشد. تولید گندم در دنیا در درجه اول برای تغذیه انسان و در درجه دوم برای تغذیه پرندگان و حیوانات و مصارف صنعتی می‏باشد. از نظر تهیه نان و ارزش نانوایی آرد هیچ یک از غلات به پای آرد گندم نمی‏رسد. اگر چه گندم را به عنوان یک منبع غذایی نشاسته‏ای در نظر می‏گیرند ولی دارای سایر مواد غذایی با ارزش مثل پروتئین‏ها، مواد معدنی و ویتامین‏ها نیز می‏باشد و نشاسته‌ی آن به آسانی هضم می‏شود. میانگین سرانه جهانی مصرف انسانی گندم بالغ بر ۵/۶۷ کیلوگرم در سال است. در سطح جهان تونس بالاترین مصرف سرانه گندم به میزان ۲۱۶ کیلوگرم و سرانه مصرف گندم در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی به میزان ۲/۱۶۵ کیلوگرم در سال ۲۰۱۰ در رتبه ششم جهان قرار گرفته است (بی نام، ۲۰۱۰).

[۱] Malhi et al.

[۲] Trinor et al.

[۳] Ricksay & Almaras

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.