تحقیق روش‌های پیش‌بینی رگرسیونی و اقتصادسنجی سریهای‌ زمانی

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق روش‌های پیش‌بینی رگرسیونی و  اقتصادسنجی سریهای‌ زمانی دارای ۳۴ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۱ مقدمه    ۴
۲-۲ پیش بینی واردات برنج    ۴
۲-۳ مدل‌سازی اقتصادسنجی    ۷
۲-۴ خصوصیات یک مدل خوب    ۷
۲-۵ اشکال تبعی مدل‌های رگرسیونی    ۸
۲-۶  ماهیت تحلیل رگرسیونی    ۱۰
۲-۷  ماهیت داده‌ها برای تحلیل رگرسیونی    ۱۰
۲-۸ روش شناسی رگرسیونی    ۱۱
۲-۹  اقتصادسنجی سریهای‌ زمانی    ۱۲
۲-۹-۱  فرآیند تصادفی ساکن (ایستا)    ۱۲
۲-۹-۲  آزمون ریشه واحد (آزمونی باری ایستا بودن)    ۱۲
۲-۱۰ معادلات همزمان    ۱۵
۲-۱۱  پیشبینی    ۱۶
۲-۱۱-۱  روش‌های پیش‌بینی رگرسیونی    ۱۶
۲-۱۱-۲ روشهای پیشبینی غیررگرسیونی    ۱۸
۲-۱۲ ارزیابی عملکرد روشهای مختلف پیشبینی و انتخاب بهترین مدل پیشبینی    ۲۳
۲-۱۳ آزمون والد-ولفویتز    ۲۴
۲-۱۴ پیشینه پژوهش    ۲۵
الف) تحقیقات انجام شده در داخل کشور    ۲۵
ب) تحقیقات انجام شده در خارج کشور    ۲۹
منابع    ۳۲

 منابع

نوفرستی، محمد، (۱۳۷۶)، «ریشه واحد و همجمعی در اقتصاد سنجی »، تهران، خدمات فرهنگی رسا، غزال.

نیرومند، حسینعلی، سید ابوالقاسم بزرگ نیا، مسعود یار محمدی، (۱۳۸۹)، «سریهای زمانی»، تهران، دانشگاه پیام نور.

پریزن، وحیده، عبدالکریم اسماعیلی (۱۳۸۷)، «مقایسه روشهای مختلف جهت پیش بینی واردات ادویه جات در ایران مطالعه موردی دارچین ، هل و زرد چوبه »، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، ۶۴: ۱۹-۴۰٫

گجراتی، دامودار، ( ۱۳۸۸)، «مبانی اقتصاد سنجی »، ابریشمی، حمید، دانشگاه تهران، جلد۱٫

گجراتی، دامودار، ( ۱۳۸۹ )، «مبانی اقتصاد سنجی »، ابریشمی، حمید، دانشگاه تهران، جلد۲٫

عمرانی، محمد، محمد بخشوده، (۱۳۸۴)، «مقایسه روشهای مختلف پیش بینی :مطالعه موردی قیمت پیاز و سیب زمینی»، مجموعه مقالات پنجمین کنفرانس دوسالانه اقتصاد کشاورزی ایران، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان.

اسماعیل پور، الهام، (۱۳۸۸)، پیش بینی قیمت تخم مرغ با روشهای ARIMA ، شبکه عصبی مصنوعی و هالت وینترز، تهران، دانشگاه تهران، پایان­نامه کارشناسی ارشد.

خیابانی، ناصر، (۱۳۷۸)، «تعیین رژیمهای وارداتی در اقتصاد ایران یک تحلیل تجربی بر اساس مدلهای عدم تعادل و رگرسیونهای سوییچی »، فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، ۱۲ :۱-۱۴٫

دشتی، سیدابراهیم، (۱۳۸۹)، پیش بینی قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی در ایران، فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی، ش۵۵، پاییز ۸۹٫

فخرایی، حسن، (۱۳۸۶)، «مقایسه پیش بینی تقاضای آاب با استفاده از الگوهای ساختاری و سری های زمانی و شبکه های عصبی »، تهران، دانشگاه تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد.

مفرد، حامد، (۱۳۸۹)، «بررسی عوامل موثر بر تقاضای واردات محصولات اوراق فشرده چوبی در ایران»، تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، پایان نامه کارشناسی ارشد صنایع چوب و کاغذ.

توکلی، اکبر، همایون رنجبر (۱۳۷۷)، «تخمین تابع تقاضای واردات کشور با تغییر ساختاری ضرایب »، فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، ۷: ۲۹-۴۶٫

حسن زاده، رمضان، (۱۳۸۷)، «روشهای تحقیق در علوم رفتاری» نشر سالاوان، چاپ هفتم.

حمصی، هومن، فرهاد غفاری، احسان بیرانوند، ( ۱۳۸۵)، «برآورد تابع تقاضا و پیش بینی میزان مصرف کاغذ روزنامه در ایران »، مجله علوم کشاورزی، ۱۲(۳):۶۴۶-۶۳۵٫

  ۲-۱ مقدمه

مدل[۱]، یک قالب و چارچوب کلی و ساده شده برای بیان مطالب و مسایل معین و عمل بر روی آن‌ها است. به­عبارت دیگر مدل، نمایش ساده شده یک وضع و امکانات تحول آن و روابط اختیار شده برای این توصیف است. مدل، کاربردهای مختلفی در علوم در راستای سیستماتیک کردن بررسی‌ها دارد و از آن جمله در علم اقتصاد نیز الگوهای اقتصادی، بهترین ابزار برای تحلیل و پیش‌بینی تحولات اقتصادی و تأثیرگذاری بر روی آن‌ها از طریق به­کارگیری سیاست‌های اقتصادی به­شمار می‌روند. بر این اساس، یک مدل اقتصادی، قالب و چارچوبی است برای تحلیل بنیان‌ها و توجیه پدیده‌های اقتصادی جاری و نیز برای عمل بر روی آن‌ها در زمان آینده و به­صورت سیاست‌های اقتصادی و برنامه‌ریزی به­کار می‌آید.

دراین مقاله ابتدا واردات برنج در سال­های گذشته مورد بررسی قرار می گیرد و مدل­های پیش بینی تعریف می­شود، سپس سری­های زمانی تعریف و انواع داده­ها درسری زمانی توضیح داده می­شود. پس از آن کاربرد روش­شناسی وسری­های زمانی بیان می­شود، در آخر انواع آزمون­ها برای بررسی ایستایی و انواع روش­های پیش­بینی عنوان می­شود. و در پایان پژوهش­های انجام شده در زمینه پیش­بینی­های اقتصادی بررسی شده است.

 ۲-۲ پیش بینی واردات برنج

در میان محصولات وارداتی کشور ما برنج از جایگاه خاصی برخوردار است . برنج تنها غله ای است که فقط برای مصرف انسان کاشته می شود و بعد از گندم مهم ترین محصو ل از خانواده غلات است . برنج به عنوان یک ماده غذایی بسیار ارزشمند نقش حساسی را در جهان کنونی  ایفا می کند.

به گزارش روابط‌عمومی گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۱ بالغ بر یک میلیون و ۲۸۹ هزار تن برنج به ارزش تقریبی یک میلیارد و ۳۰۹ میلیون دلار وارد کشور شد که به همراه کنجاله و سایر آخال‌های جامد آن، دانه ذرت دامی، دانه گندم سخت، شمش از آهن و فولاد غیرممزوج بیشترین واردات را به خود اختصاص داده­اند. در همین حال وال استریت ژورنال به نقل از فعالان تجاری اعلام کرد که تقاضای بالای ایران باعث افزایش شدید قیمت برنج باسماتی شده است.

بر اساس آمار سازمان خواروبار جهانی سطح زیر کشت برنج جهان ۱۴۷۱۴۴ هزار هکتار و میزان تولید شتوک ۵۷۶ میلیون تن است. در ایران سطح زیر کشت برنج ۶۱۱ هزارهکتار و میزان تولید شتوک ۲۸۸۷ هزارتن و متوسط عملکرد در هکتار ۴۷۲۴ کیلو گرم در هکتار است. ۹۰ درصد برنج تولیدی دنیا در قاره آسیا که محل زندگی ۶۰ درصد جمعیت جهان است تولید و به مصرف ۸/۲ میلیارد نفر در آسیا می­رسد.

نقش تجارت جهانی برنج از دهه ۱۹۹۰ به شدت افزایش یافته است . به همین سبب کشورهای مهم تولیدکننده برنج جهان در صدد هستند تا از این ماده غذایی به عنوان اهرم فشار در معادلات سیاسی جهان بهره گیرند . در سال ۱۹۹۳ پس از مطرح شدن موافقت نامه گات و آزادی صدور برنج آمریکایی به کشورهای آسیای جنوب شرقی، مسائل و مشکلات بسیاری در این کشورها پدید آمد، نظیر اعتراض بیش از ۲۰ هزار کشاورز کره جنوبی در اواخر سال ۱۹۹۳ به آزادی واردات برنج آمریکایی به کشورشان که نشان از اهمیت این کالای تقریباً استراتژیک در آسیای شرقی دارد.

مصرف برنج در کنار سایر انواع غلات مانند ذرت، ارزن و گندم به عنوان مکمل مطرح می شود. در کشورهایی که مصرف سرانه برنج آنان بسیار زیاد است مصرف گندم آنان اندک است، به طوری که در میانمار که بیشترین میزان مصرف سرانه برنج را دارد مصرف سرانه گندم فقط ۹/۴ کیلوگرم در سال است  در مقابل در کشورهایی که مصرف سرانه برنج حدود اندک است، مواد مصرفی در گروه غلات از سایر انواع غلات تأمین می شود. به طور مثال در کشورهای اروپایی، مصرف سرانه برنج بسیار اندک و در اغلب آنها از ۱۰ کیلوگرم هم کمتر است. در این کشورها برنج در کنار موادی دیگر مانند سبزیها، گوشت و شیر استفاده می شود، موادی که نسل پیش از آن محروم بود . تقریباً ۹۰ درصد تولید و مصرف برنج در آسیا انجام می شود و ۹۶ درصد مصرف آن در کشورهای در حال توسعه است . رشد مصرف برنج به دلیل شهر نشینی، افزایش درآمد سرانه، تغییر الگوی تغذیه و کاهش رشد جمعیت شروع به کاهش کرده است. رشد عرضه برنج نیز روندی نزولی به خود گرفته است.

برنج محصولی اساسی در کشور ما به شمار می رود زیرا این محصول در سبد کالایی خانوار و الگوی تغذیه ای نقش مهمی دارد (بر اساس شاخص قیمت خرده فروشی، ضریب اهمیت انواع برنج ۳۲/۳ است) در حال حاضر ایران یکی از مهم ترین وارد کنندگان این محصول است.

پیش­بینی یکی از مهمترین اهداف ساخت مدل های اقتصادی است که برخلاف بسیاری از بازارهای مهم، بازار محصولات کشاورزی از عرصه تحقیقات نوین پیش بینی به دور مانده، به گونه­ای که مطالعات انجام شده نیز غالباً بر پایه رو ش­های اقتصادسنجی استوار است. همچنین، پیش بینی صحیح واردات بازار محصولات کشاورزی و به­خصوص برنج، آثار مهمی در سیاستگذاری و برنامه ریزی های اقتصادی این بخش دارد که این مهم با به کارگیری روش­های مختلف، می تواند علاوه بر ایجاد زمینه توسعه روش­های نوین پیش بینی، سیاستگذاران این بخش را در تصمیم گیری­های آتی، یاری رساند. علاوه بر این، متأسفانه قیمت برنج که جزومهمترین کالاهای سبد مصرفی خانوارها هستند، نوسان های فراوانی دارد. این نوسان ها به معنای فقدان پیش بینی مناسب از واردات آتی بازار است که موجب شده دولت نتواند برای کنترل این نوسان ها سیاست منسجمی اتخاذ کند. بر این اساس، پیش بینی قیمت کالاها در تنظیم بازار، اهمیت ویژه ای دارد(نوفرستی، ۱۳۸۶: ۱۸۲).

از سوی دیگر، در بخش تولید محصولات کشاورزی نیز به دلیل ریسک­های فراوان، نوسان های بالایی در درآمد کشاورزان مشاهده می­شود. بر این اساس، پیش بینی دقیق قیمت از طریق کاهش نوسان­های قیمتی، می تواند موجب انتخاب نوع محصول و سطح زیرکشت مناسب آن، تخصیص بهینه منابع، افزایش کارایی، افزایش مطلوبیت کشاورزان و در نهایت افزایش درآمد آنها شود. اهمیت پیش بینی قیمت محصولات کشاورزی علاوه بر کمک به کشاورزان و دولت، کمک فراوانی به عوامل بازاریابی می کند. (همان منبع: ۶۲)

امروزه دخالت دولت­ها در بخش کشاورزی و بخش­های دیگر اقتصادی از ویژگی­های اساسی اقتصادهای مختلط است. این دخالت در کشورهای توسعه­یافته به حداقل ممکن رسیده است، ولی در کشورهای درحال توسعه به دلیل ضرورت برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی و نیز ضعف هایی که در نظام اقتصادی و بازار این کشورها وجود دارد، بیشتر به چشم می­خورد.

دولت از راههای مختلف و به­طور مستقیم و غیرمستقیم در امور مختلف اقتصادی و بازارها دخالت می­کند تا کمبودهای نظام اقتصادی مبتنی بر بازار را تا حدودی برطرف سازد.   بخش کشاورزی از جمله بخش­هایی است که شاهد بیشترین دخالت ها بوده است. (پریزن و اسماعیلی، ۱۳۸۷: ۱۱)

با توجه به نقشی که کشاورزی در انتقال نیروی کار، تأمین مواد غذایی، ایجاد اشتغال، تأمین مواد اولیه و تأمین رفاه مصر ف کنندگان تمام اقشار جامعه دارد، نیازمند توجه و برنامه­ریزی دقیق از سوی سیاستگذاران است. بنابراین به منظور برنامه­ریزیهای مناسب کوتاه و بلند­مدت در زمینه واردات، اطلاع دقیق از آینده لازم و ضروری به نظر می رسد زیر ا اتخاذ سیاستهای مناسب در زمینه کاهش واردات، برای شکل گیری بخش کشاورزی به عنوان یک بخش تجاری و مؤثر در توسعه اقتصادی لازم است. بر این اساس در مطالعه حاضر میزان واردات این محصول مهم وارداتی که نقش مهمی در ترازتجاری کشور دارد پیش­بینی شده است. (همان منبع: ۱۱)

۲-۳ مدل‌سازی اقتصادسنجی

اقتصاد­سنجی[۲] یکی از شاخه‌های نوین و مهم علم اقتصاد است که آشنایی و استفاده از آن می­تواند کمک شایانی برای شناخت هر چه بهتر روابط بین پدیده‌های اقتصادی و اجتماعی باشد. مدل­های اقتصادسنجی یک نظام اقتصادی را به کمک مجموعه‌ای از معادلات هم­زمان که بیان‌کننده‌ی روابط متقابل بین متغیرهای قابل اندازه‌گیری است، توصیف می‌کنند. معادله‌ها مبتنی بر نظریه یا مشاهدات تجربی رفتار و یا روابط فنی میان متغیرها است و چنانچه مدل مورد تحلیل دربرگیرنده‌ی یک یا چند عنصر با وقفه از متغیر وابسته به­عنوان متغیر توضیحی باشد، در آن صورت آن مدل را پویا یا دینامیک می‌نامند. (گجراتی، ۱۳۸۸: ۵۶)

 ۲-۴ خصوصیات یک مدل خوب

سی. هاروی (A.C. Harvey) ملاک‌های زیر را برای قضاوت راجع به کیفیت یک مدل ارائه می‌دهد (گجراتی و دامودار، ۱۳۸۶: ۶۰)

قلت منطقی متغیرهای توضیحی[۳]

یک مدل هیچگاه قادر به توصیف دقیق واقعیت آن­طور که هست نیست، یعنی برای توصیف دقیق واقعیت مجبور خواهیم بود چنان مدل پیچیده‌ای را ارائه کنیم که فاقد کوچکترین ارزش علمی است. ساده‌سازی و تجرید در هر برنامه مدل‌سازی اجتناب‌ناپذیر است. در این رابطه اصل قلت منطقی متغیرهای توضیحی حکم می‌کند که یک مدل، تا آن­جا که ممکن است ساده در نظر گرفته شود به­طوری­که تنها متغیرهای کلیدی را باید در تحلیل وارد نمود و بدین وسیله تمام اثرات تصادفی و جزئی را به جزء اخلال یا خطا[۴] محو کرد. ( همان منبع: ۶۱)

[۱] . Model

[۲] . Econometrics

[۳] . Parsimony

[۴] . Disturbance or error term

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.