1,207 views
پیشینه تحقیق مفهوم، اصول، اهداف و ابعاد کشاورزی پایدار و کشاورزی زیستی دارای ۵۹ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۱-مقدمه ۶
۲ نهادههای شیمیایی ۷
۳-اثرات منفی نهادههای شیمیایی بر کشاورزی ومحیطزیست ۹
۴-دلایل عمدهی تحول در کشاورزی ۱۰
۵-مفهوم کشاورزی پایدار ۱۱
۶-اصول کشاورزی پایدار ۱۲
۷-اهداف کشاورزی پایدار ۱۲
۸-ابعاد مربوط به توسعه کشاورزی پایدار ۱۴
۹- مفهوم کشاورزی زیستی ۱۵
۱۰-اهداف کشاورزی زیستی ۱۶
۱۱-اصول کشاورزی زیستی ۱۸
۱۲-تاریخچهی کشاورزی زیستی در جهان ۱۹
۱۳-تاریخچه کشاورزی زیستی در ایران ۲۳
۱۴-ابعاد کشاورزی زیستی ۲۴
۱۵-ابعاد اقتصادی کشاورزی زیستی ۲۵
۱۶-ابعاد اجتماعی کشاورزی زیستی ۲۶
۱۷-ابعاد زیست محیطی کشاورزی زیستی ۲۷
۱۸-اهمیت نهادههای زیستی در کشاورزی ۲۷
۱۹-وضعیت کاربرد کودهای زیستی در ایران ۳۰
۲۰-نقش ترویج و آموزش کشاورزی در توسعه کشاورزی زیستی ۳۱
۲۱-پیشنیازهای توسعه کشاورزی زیستی ۳۲
۲۲-چالشهای کشاورزی زیستی در ایران ۳۳
۲۳-نتیجه گیری ۳۴
منابع ۳۵
مهدوی دامغانی، ع.، کوچکی، ع. و زند، آ. طراحی و مدیریت بوم نظام در کشاورزی پایدار. نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران، ۴-۲ مرداد ۱۳۸۵ دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان. صص ۵۹-۳۶٫
جباری، ح.، مقدمخمسه، ع. و سیفزاده، س. ۱۳۸۶٫ کشاورزی ارگانیک از دیدگاه زیستمحیطی . انسان ومحیط زیست، دوره جدید، شماره ۳، صص ۴۵-۳۸٫
اسحاقی، ر. ۱۳۸۹٫ اهمیت و جایگاه ترویج و آموزش کشاورزی در استفاده بهینه از کودهای شیمیایی توسط روستاییان درجهت کشاورزی پایدار. اولین کنگره چالشهای کود در ایران، ۱۲ -۱۰ اسفند ۱۳۸۹ تهران، انتشارات مؤسسه تحقیقات خاک و آب.
بلوکآذری، ن. ۱۳۸۹٫ اثرات مصرف کودهای شیمیایی در منابع آبی دشت فومنات در استان گیلان. اولین کنگره چالشهای کود در ایران . ۱۲ -۱۰ اسفند ۱۳۸۹ تهران، انتشارات مؤسسه تحقیقات خاک و آب.
کریمیگوغری، ح.، کرمی، ش. و پاریاب، جابر. ۱۳۸۹٫ نقش ترویج و آموزش کشاورزی در مصرف بهینه کود در راستای توسعه پایدار کشاورزی. اولین کنگره چالشهای کود در ایران: نیم قرن مصرف کود. ۱۲ -۱۰ اسفند ۱۳۸۹ تهران، انتشارات مؤسسه تحقیقات خاک و آب.
کفاشان، م. ۱۳۸۹٫ کاربرد نظریه های پذیرش فناوری در ارزیابی فناوریهای اطلاعاتی کتابخانه ها: مجله کتابداری و اطلاع رسانی؛ جلد ۱۳، شماره ۴، صص ۲۱۸ –
کوچکی، ع.، حسینی، م. و هاشمیدزفولی، ا . ۱۳۷۹ . کشاورزی پایدار .انتشارات جهاددانشگاهی مشهد.
گل زردی، ف.، سرورامینی، ش.، وزان، س. و سرورامینی، م. ۱۳۹۰٫ بررسی نگرش و رفتار کشاورزان بخش مرکزی کرج نسبت به کاربرد علفکشهای شیمیایی. نشریه بوم شناختی علفهای هرز، جلد ۲، شماره ۱، ص ۸۳-۷۱٫
عبداللهی، س. ۱۳۸۷٫ بررسی چشمانداز توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران. ناشر: مؤسسه پژو هشهای برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی، مدیریت امور پردازش یافته های تحقیقاتی.
عبدالوند، م. و باروندریال، پ. ۱۳۸۹٫ عوامل مؤثر بر شکلگیری نگرش مصرفکننده نسبت به بانکداری الکترونیک . مجله مدیریت بازاریابی، شماره۹، صص ۱۰۷ -۸۵٫
عبدالوند، م.، رشادتجو، ح. و عبدالعظیمی، ح. ۱۳۹۱٫ بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش بانکداری اینترنتی از تلفیق مدل تئوری رفتار برنامه ریزی شده با سود ادراک شده توسط مصرف کننده. مجله مدیریت بازاریابی. فصلنامه سال هفتم، شماره ۱۵، صص ۱۴-۱ .
براتی، م.، وردیپور، ح.، معینی، ب.، فرهادی نسب، ع. و محجوب، ح.۱۳۹۰٫ اثربخشی آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامهریزی شده در پیشگیری از سوء مصرف MDMA ( اکستازی) در دانشجویان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دوره ۲۳، شماره ۳٫ صص۲۹-۲۰٫
بهجت، ا.، طرازکار، م. و نجاتی، ع. ۱۳۸۶٫ بررسی اثر کلاسهای ترویجی بر مصرف بهینه کود ازته در زراعت گندم دیم مطالعه موردی: استان کرمانشاه. ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، ۳ آبان ماه ۱۳۸۶، مشهد – انجمن اقتصاد کشاورزی ایران, دانشگاه فردوسی مشهد.
بیگدلی، ا. و صدیقی، ح. ۱۳۸۹٫ بررسی رفتار پذیرش روشهای کشاورزی پایدار توسط مددکاران ترویجی استان قزوین. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره ۲-۴۱، شماره ۳، صص ۴۱۲-۴۰۵٫
پاپ زن، ع. و شیری، ن. ۱۳۹۱٫ بررسی موانع و مشکلات توسعه کشاورزی. فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، سال یکم، شماره۱، پیاپی ۱، صص ۱۲۶-۱۱۳٫
پورقاسم، ف. و علیبیگی، ا. ۱۳۹۲٫ تحلیل تمایل کشاورزان شهرستان کرمانشاه به جایگزینی کودهای آلی به جای کودهای شیمیایی. مجله پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، سال ششم، شماره ۳٫ صص ۴۷-۳۳٫
در این مقاله به تشریح مفهوم نهادههای شیمیایی، کشاورزی پایدار، اهداف و اصول کشاورزی پایدار، مفهوم کشاورزیزیستی و اهداف آن و انواع نهادههای زیستی و بیان مدلهای پذیرش فناوری و مفهوم فناوری و پذیرش و بیان مطالعات پیشین در مورد پذیرش نهادههای زیستی توسط کشاورزان پرداخته میشود.
وضعیت نظامهای کشاورزی بازتابی از فعالیتهای انسان است و انسان بیش از هر موجود زندهی دیگری بر محیطزیست کره خاکی تأثیر گذاشته و آن را دستخوش تغییر کرده است(مهدوی دامغانی و همکاران، ۱۳۸۵). در طول اعصار و قرون، کشاورزی دچار تغییرات گوناگونی شده و همواره انسان مهمترین عامل تغییر در آن بوده است. در قرنهای اخیر به علت رشد روز افزون جمعیت، نگرش اولیه انسان به طبیعت که نگرشی دوستانه بود، جای خود را به تعاملی یکجانبه و برعلیه طبیعت داده و کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی، فرآوردههای هورمونی و غیره به بخش کشاورزی وارد شدند و به مدد بهرهگیری از ارقام اصلاح شده، جهشهای بزرگی در افزایش تولید محصولاتکشاورزی بوجود آمد تا به تقاضای روبهرشد موادغذایی پاسخ داده شود، اما این افزایش تولید، مشکلاتی زیستمحیطی و بهداشتی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را نیز در پی داشت که قابل تأمل است( رجبی و همکاران، ۱۳۹۲).
با ظهور انقلاب سبز، استفاده از نهادههای شیمیایی نظیر کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی در کشاورزی افزایش یافت و کاربرد نهادههای شیمیایی در کشاورزی اجزای اصلی انقلاب سبز بود و اگر چه به نظر میرسید انقلاب سبز منجر به افزایش عملکرد محصول و افزایش تولیدشده، اما در واقع آسیبهای بازگشت ناپذیری را به خاک وارد ساخت، بهرهوری خاک را کاهش داد و کشاورزان نیز با استفادهی بیش از حد از نهادههای شیمیایی جهت افزایش تولید و عملکرد در مزرعه، آسیبهای بیشتری را به محیطزیست وارد ساختند(شیوا [۱]و همکاران، ۲۰۰۴).
بهرهبرداری نادرست بیش از هر چیز به ضعف مدیریت عوامل تولید و پایین بودن آگاهی، اطلاعات و مهارتهای فنی کشاورزان مربوط است. این مسئله به ویژه در مورد بهرهبرداران خرد که بخش وسیعی از کشاورزان کشور را تشکیل میدهند، بیشتر صادق است. به دلیل سنتی بودن نظام تولید در ایران، مدیریت مزرعه نیز به صورت کاملأ سنتی انجام میپذیرد. لذا برای استفاده بهینه و پایدار از اراضی کشاورزی کشور نیاز به برنامهریزی و مدیریت بهرهبرداری مناسب از زمین میباشد، به نحوی که حداکثر بهرهبرداریهای مؤثر صورت گیرد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و بهسازی و حفظ محیطزیست تجلی یابد(یعقوبی و همکاران، ۱۳۸۸). کشاورزی پایدار به عنوان کارآمدترین راه حل از سوی متخصصان برای تأمین نیازهای غذایی بشر که آسیب کمتری نیز به محیطزیست وارد میسازد، مد نظر قرار گرفته است(ساردوئی و همکاران، ۱۳۹۰). کشاورزی پایدار نه تنها نیازهای آتی مربوط به افزایش تولید را در نظر دارد، بلکه کیفیت محیطزیست و همچنین آب و خاک را حفظ مینماید(اسحاقی، ۱۳۸۹). برای دستیابی به کشاورزی پایدار باید دو فعالیت را در نظر گرفت که شامل حفاظت از محیطزیست در برابر آلودگیها و جلوگیری از تخریب آن و استفادهی بهینه از منابع انرژی و طبیعت است(زهاریا[۲]، ۲۰۱۰). در پاسخ به اثرات منفی بکارگیری مواد شیمیایی در بخش کشاورزی، کشاورزی زیستی(ارگانیک) به عنوان یکی از مصادیق کشاورزی پایدار شکل گرفت. کشاورزی زیستی نوعی کشاورزی است که هدف از آن ایجاد نظامهای تولیدی کشاورزی یکپارچه، نظامیافته و انسانی میباشد که تضادی با منافع زیست محیطی و اقتصادی ندارد(قربانی و همکاران، ۱۳۸۹). هم اکنون پذیرش کشاورزی زیستی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته در حال افزایش است(کونور[۳]، ۲۰۰۸) .
نهادههای شیمیایی شامل کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی میباشد، دهه ۱۳۳۰ قبل از آنکه تولید و مصرف کودهای شیمیایی در کشور مطرح شود، کودهای آلی در سطح کشور رایج بود. همزمان با ورود کودهای شیمیایی به کشور، سازمان ترویج کشاورزی مصرف این نوع کودها را تشویق نمود و بسیاری از کشاورزان کودهای شیمیایی را حرام دانسته و جرأت نزدیکی به آنها را نداشتند ولی با گذشت زمان و انجام فعالیتهای ترویجی کار به جایی رسید که در بعضی از مزارع تا چهار تن در هر هکتار کود شیمیایی مصرف میشد(بلوکآذری، ۱۳۸۹). کودهای شیمیایی سبب حاصلخیزی خاک و افزایش عملکرد گیاهان میشوند ولی استفاده بیرویه از آنها به خاک و محیطزیست صدمه وارد میکند(انوشه و همکاران، ۱۳۸۹).
تولید محصولات کشاورزی به مجموعهای از عملیات زراعی بویژه کودهای شیمیایی وابسته است که علاوه بر افزایش تولید به دلیل فشار بیش از حد به زمین، موجبات ایجاد استهلاک بالا در زمینهای کشاورزی و کاهش کیفیت ساختمان خاک، آلودگی آب و خاک و تهدید سلامت انسان را فراهم میآورد و نتیجه نهایی آن، تهدید امنیت غذایی در آینده خواهد بود. در دهههای گذشته به دلیل مصرف کودهای شیمیایی، اثرات مخرب زیستمحیطی متعددی از جمله انواع آلودگیهای آب و خاک و مشکلاتی برای سلامتی انسان و دیگر موجودات زنده در خاک مشاهده گردید(حسین زاده و قربانی، ۱۳۹۰). تأثیرات نامطلوب کودهای شیمیایی بر محیطزیست سبب شد تا توجه به استفاده از روشهایی که در آن نیازی به مصرف مواد شیمیایی نبوده یا از مواد شیمیایی کمتری استفاده میشود، بیشتر شود(فائو[۴]، ۲۰۰۴).
انسانها برای جلوگیری از نابودی محصولات کشاورزی خود که با صرف هزینه، زحمت و زمان بسیار به دست میآیند و هم چنین به دلیل رشد جمعیت و محدودیتهای موجود در تولید محصولات مختلف غذایی از روشهای متفاوتی جهت کنترل و دفع آفات نباتی استفاده مینمایند. در میان این روشها یکی از رایجترین آنها استفاده از سموم دفع آفات میباشد. تعریفی که آژانس حفاظت از محیطزیست آمریکا از آفتکش ارائه داده به این صورت است که آفتکش ماده یا مخلوطی از مواد است که به منظور پیشگیری، نابودی، دفع یا کاهش هرگونه آفت به کار میرود(گل زردی و همکاران، ۱۳۹۰). این سموم پس از ورود به خاک قادرند اثر سمیت خود را برای مدت زمان طولانی حفظ کنند و پسماندهای سموم در خاک اثرات نامطلوبی بر موجودات خاکزی داشته و این مواد پس از جذب، توسط گیاهان وارد زنجیرهی غذایی شده و منجر به ایجاد اثرات سوء برای گیاه و انسان میشوند(نجاتیمقدم و بوزر جمهری، ۱۳۹۱). به همین دلیل در سالهای اخیر سلامت محصولات تولیدشده در نظامهای مختلف کشاورزی از دو بعد تأثیرگذاری بر سلامت انسانها و محیطزیست مورد توجه قرار گرفته، تا جایی که نهادههای غیرشیمیایی و روشهای تولید نوین و همچنین کشاورزی پایدار وارد چرخه تولید کشاورزی شدهاند( قربانی و حسین زاده، ۱۳۹۰).
کود شیمیایی در حال حاضر به طور گسترده در کشاورزی جهان استفاده میشود(بریمنر و کروگمیر[۵]، ۱۹۸۹)، اما بدیهی است که این کودها رابطهی دوستانهای با محیطزیست ندارند، باعث آلودگی آب، خاک و هوا گردیده، برای انسان نیز سرطانزا هستند و باروری خاک را در دراز مدت از بین میبرند(میشرا[۶]و همکاران، ۲۰۱۳). استفاده بیرویه از کودها و سموم شیمیایی در ابتدا باعث افزایش کمی تولیدات کشاورزی گردیده و مشکل غذا را در بسیاری از کشورها بالاخص کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه حل نمود، اما همواره این افزایش تولید با مشکلات زیستمحیطی متعددی مانند آلودگی منابع آب و خاک، بروز آفات و بیماریهای جدید گیاهی، سوء تغذیه و بیماریها در اثر کاهش کیفیت مواد غذایی روبرو بوده است(هاشمینژاد و رضوانفر، ۱۳۸۹). استفاده بیش از حد از نهادههای شیمیایی میزان ماده آلی خاک را به شدت کاهش میدهد و این موضوع روی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک تأثیرگذاشته و امکان فرسایش را در خاکها افزایش میدهد(داورنجاد[۷] و همکاران، ۲۰۰۴).
سموم شیمیایی از جمله آفتکشها میتوانند آب و خاک و پوششگیاهی را آلوده کنند(آکاتار[۸]و همکاران، ۲۰۰۹) و آبشویی خاک آغشته به سموم شیمیایی به آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی باعث ایجاد نگرانیهایی در کشاورزی شده است(دیویا و بلاگالی[۹]، ۲۰۱۲). همچنین ریزش باران بر روی مناطق سمپاشیشده، قبل از تجزیه آنها میتواند سبب ورود سموم به منابع آب سطحی گردد و علاوه بران، آفتکشها میتوانند از طریق لایههای خاک و در حین نفوذ آب به سفرههای زیرزمینی راه پیدا کنند و در مواردی نیز برخی آفتکشها میتوانند وارد هوا گردیده و در نتیجه از طریق بارندگی، منابع آب سطحی و خاک را آلوده سازند(حسنی و همکاران، ۱۳۹۱).
از آنجا که در سالهای اخیر، شمار مواد شیمیایی کشاورزی مورد استفاده به طور چشمگیری افزایش یافته است، به گونهای که بیش از۴۰۰ ماده شیمیایی ضدآفت در نظام کشاورزی رایج موجود میباشد، بسیاری از افراد به عدم وجود مواد شیمیایی مضر در غذاهایشان اهمیت داده و در مورد آثار سوء ناشی ازمصرف آنها نگران هستند. همچنین با افزایش آگاهیهای زیستمحیطی افراد جامعه و افزایش سازمانهای مردمی طرفدار محیطزیست در مورد آلودگیهای کشاورزی و صدماتی که بقایای سموم و کودها در طبیعت ایجاد مینمایند، حساسیتها بیشتر شده است(لیاقتی و همکاران، ۱۳۸۵) .
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر