تحقیق پرورش مرغ بومی در ایران و ضرورت آن و نژادهای بومی مرغ در ایران

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق پرورش مرغ بومی در ایران و ضرورت آن و نژادهای بومی مرغ در ایران دارای ۵۲ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۱ مقدمه    ۶
۲-۲ طبقه بندی مرغ از نظر جانور شناسی    ۶
۲-۳ ضرورت توسعه مرغداری    ۷
۲-۳-۱ افزایش جمعیت    ۷
۲-۳-۲ پایین بودن مصرف سرانه پروتئین حیوانی و تولیدات طیور    ۸
۲-۳-۳ کاهش تولید و مصرف گوشت قرمز    ۸
۲-۳-۴ سهولت تهیه تولیدات طیور و ارزش بالای آن از نظر تغذیه انسان    ۹
۲-۳-۴-۱ مزایای تغذیهای و بهداشتی    ۹
۲-۳-۴-۲ مزایای اقتصادی    ۹
۲-۴ تاریخچه پرورش مرغ بومی در ایران    ۹
۲-۵ نژاد چیست؟    ۱۰
۲-۵-۱ نژادهای بومی مرغ در ایران    ۱۰
۲-۶ خصوصیات مهم مرغان بومی    ۱۱
۲-۶-۱مرغ بومی خوزستان    ۱۲
۲-۷ خون مرغ    ۱۲
۲-۸ جایگاه کروموزومی    ۱۳
۲-۹ توارث تخممرغ    ۱۳
۲-۱۰ میزان تخمگذاری    ۱۳
۲-۱۱ کرچی    ۱۴
۲-۱۲ بهبود جوامع حیوانی    ۱۴
۲-۱۳ نشانگرهای ژنتیکی    ۱۵
۲-۱۳-۱ نشانگرهای مورفولوژیکی    ۱۶
۲-۱۳-۲ نشانگرهای فیزیولوژیکی    ۱۶
۲-۱۳-۳ نشانگرهای سیتوژنتیکی    ۱۷
۲-۱۳-۴ نشانگرهای مولکولی    ۱۷
۲-۱۳-۴-۱ انواع نشانگرهای دی. اِن. اِ    ۱۸
۲-۱۳-۴-۱-۱ نشانگرهای مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز    ۱۸
۲-۱۳-۴-۱-۲ نشانگرهای غیر مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز    ۱۹
۲-۱۴ تکنیکRFLP  PCR-    ۲۰
۲-۱۵ آنزیمهای برشی    ۲۱
۲-۱۵-۱ انواع آنزیمهای محدودکننده    ۲۲
۲-۱۶ چند شکلی    ۲۳
۲-۱۷ تنوع ژنتیکی    ۲۴
۲-۱۸ جهش (موتاسیون)    ۲۶
۲-۱۹ واکنش زنجیرهای پلیمراز    ۲۷
۲-۱۹-۱ اصول PCR    ۲۸
۲-۱۹-۲ اجزای پی. سی. آر    ۲۹
۲-۱۹-۲-۱ دی. اِن. اِ الگو    ۲۹
۲-۱۹-۲-۲ بافر پی. سی. آر    ۲۹
۲-۱۹-۲-۳ کلرید منیزیوم (Mgcl2):    ۲۹
۲-۱۹-۲-۴ آنزیم تکپلیمراز    ۲۹
۲-۱۹-۲-۵ دیاکسی نوکلئوزید تریفسفاتها    ۳۰
۲-۱۹-۲-۶ آغازگرها    ۳۰
۲-۱۹-۲-۶-۱ OD پرایمر    ۳۱
۲-۲۰ کاربردهای واکنش زنجیرهای پلیمراز    ۳۱
۲-۲۱ هورمونها    ۳۱
۲-۲۱-۱ ساختمان شیمیایی هورمونها    ۳۲
۲-۲۱-۲ بیوسنتز هورمورنها    ۳۳
۲-۲۱-۳ نحوه تنظیم تولید و ترشح هورمونها    ۳۳
۲-۲۱-۴ طرز عمل هورمونها    ۳۴
۲-۲۱-۵ گیرندههای هورمونی    ۳۵
۲-۲۲ کاتهکولامینها    ۳۵
۲-۲۳ دوپامین    ۳۶
۲-۲۳-۱ ساختار بیوشیمیایی دوپامین    ۳۶
۲-۲۳-۲ تولید و نقش دوپامین    ۳۷
۲-۲۳-۳ گیرندههای دوپامین    ۳۸
۲-۲۴ تولید و ترشح پرولاکتین    ۳۹
۲-۲۴-۱ تنظیم ترشح پرولاکتین    ۳۹
۲-۲۴-۲ اعمال پرولاکتین:    ۳۹
۲-۲۵ نقش دوپامین در طیور    ۳۹
۲-۲۶ بررسی مطالعات انجام شده بر روی تنوع ژن دوپامین    ۴۰
منابع    ۴۳

منابع

پشمی، م. و مرادی، س. راهنمای جامع پرورش جوجه گوشتی. انتشارات سروا، تهران. ۳۳۸ص

محمدی پسته بیگ، ف. ن. پیرانی، ج. شجاع و ا. محمدهاشمی . تعیین توالی بخش HVS-I ناحیه D-Loop  ژنوم میتوکندری جمعیتی از مرغ بومی مرندی و ترسیم رابطه فیلوژنی آن با سایر مرغان اهلی. نشریه پژوهشهای علوم دامی. جلد ۲۱٫ شماره ۲٫ ص ۲٫

اوحدی نیا، ح. ۱۳۷۰٫ مبانی پرورش طیور. مرکز نشر سپهر، تهران. ۸۴-۲۳ ص.

زهری، م. ع..۱۳۸۸ اصول پرورش طیور. موسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران. ۶۳-۷-۱ ص.

مخاوات، ح. و محب الحجه، م. نشریه اصول پرورش مرغ بومی. ناشر: مدیریت ترویج و مشارکت مردمی. ص۱ ، این نشریه با شماره ۱۱۱ در کمیته برنامه ریزی رسانه­های ترویجی مدیریت ترویج و مشارکت مردمی خوزستان به ثبت رسیده است.

نقوی، م. ر. و حسینی سالکده، ق. ۱۳۸۴٫ نشانگرهای مولکولی. انتشارات دانشگاه تهران. ۲۳۵ص.

محمدآبادی، م. ۱۳۸۶٫ بررسی پلی­مورفیسم در قطعه­ای از ژن کاپاکازئین گاو سیستانی با استفاده از روش PCR-RFLP. مجموعه مقالات دومین کنگره علوم دامی آبزیان کشور، کرج. اردیبهشت ۱۳۸۶٫ ۱۳۱۶-۱۳۰۸ص.

بوردن، ر. مفاهیم اصلاح دام. ترجمه: مرتضی پشمی. انتشارات سرو، تهران. ۲۶۸-۲۱ ص.

فرهادی، گ. ۱۳۹۲٫ بررسی چند شکلی ژن کاپاکازئین در جمعیت گاوهای نجدی استان خوزستان با استفاده از تکنیک PCR-RFL. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان. ۱۶-۱۵ ص.

قره ویسی، ش.، صالحی نژاد، م.، نجفی، ن.، میرحسینی، ض. و صیداوی، ع. ۱۳۸۹٫ ذخایر ژنتیکی حیوانات اهلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر. ۷۸ ص.

گله­داری، ح. فروغمند، ع. م. روشنفکر، ه و نظری، م. ۱۳۸۵٫ مهندسی ژنتیک جامع. انتشارات گل­های بهشت. ۲۳۱-۲۲۹ص.

مؤذنی، س. م.، صادقی، م.، محمدآبادی، م.، مرادی شهربابک، ح. و اسماعیل زاده کشکوئیه، ع. ۱۳۹۱٫ بررسی ساختار ژنتیکی ژن UPC در مرغ­های بومی مازندران. پنجمین کنگره علوم دامی. اصفهان، ایران. ۲۰۳-۲۰۰ ص.

مهدوی، م.، موسوی، م. و اردستانی، ا. ۱۳۸۶٫ زیست شناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک. انتشارات خانه زیست شناسی، تهران. ۳۶۸ ص.

امتیازی، گ. و کریمی، ر. م. ۱۳۸۶٫ مبانی زیست شناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک. انتشارات خانه زیست­شناسی، تهران. ۳۶۸ ص.

بهزادی، الف. و بهزادی، پ. ۱۳۸۶٫ الکتروفورز اسیدهای نوکلئیک. پژواد. شماره ۳٫ ۳- ۲ ص.

توکلیان، ج. ۱۳۷۸٫ نگرشی بر ذخایر ژنتیکی دام و طیور بومی ایران. انتشارات موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج. ۳۷۲-۳۶۱ ص.

حاجی حسینی، ر. ۱۳۸۷٫ بیوشیمی هورمون­ها. انتشارات دانشگاه پیام نور. ۸-۱ ص.

حائری روحانی، س. ع. ۱۳۹۱٫ فیزیولوژی اعصاب و غدد درون ریز. انتشارات سمت، تهران. ۱۴۰-۱۳۹ ص.

 ۲-۱ مقدمه

طیور در حال حاضر بزرگترین گونه­های جانوری در سرتاسر جهان هستند (فائو[۱]، ۲۰۰۰). گوشت مرغ و تخم مرغ نه تنها پروتئین با کیفیت بالا را تاٌمین می­نمایند بلکه ویتامین­ها و مواد معدنی را نیز فراهم می­کنند. افزایش مصرف سالیانه تخم مرغ در کشورهای در حال توسعه بین سال­های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۱۵، ۲۶ درصد بوده است درحالیکه در کشورهای توسعه یافته ۴/۲ درصد بوده است. بنابراین تخم مرغ می­تواند یک جایگزین خوب غذایی برای مردم کشورهای فقیر باشد. از آنجایی که قیمت تخم مرغ نسبت به مرغ ارزان­تر می­باشد می­توان با بهبود ارزش تغذیه­ای تخم مرغ آن را به یک غذای کاربردی برای مردم فقیر فراهم نمود (فارل[۲]، ۲۰۱۳).

۲-۲ طبقه بندی مرغ از نظر جانور شناسی

حیوانات به چند شاخه بزرگ تقسیم می­شوند یکی از آنها شاخه مهره­داران[۳] است. این شاخه دارای رده­های متعددی است که رده اوس[۴] یا پرندگان یکی از آن­ها است. زیر راسته آن موسوم به گالی[۵] است که تیره سیخکداران یا فازیانینده[۶] جزو آن است. در تیره سیخکداران زیر تیره تولک روندگان یا فاسیالینه[۷] قرار گرفته­اند که شامل جنس گالوس[۸] دومستیکوس[۹] یا مرغ خانگی قرار گرفته است (زهری، ۱۳۸۸). گفته می­شود که همه نژادهای مرغ از چهار نوع وحشی زیر حاصل شده­اند:

 

۱- گالوس- گالوس                                                               مثل مرغ جنگلی قرمز

۲- گالوس- لافایتی                                                           مثل مرغ جنگلی سیلان

۳- گالوس- سورناتی                                                         مثل مرغ جنگلی خاکستری

۴- گالوس- واریوس                                                          مثل مرغ جنگلی آبی و سبز

هر چهار گونه در مناطق آسیای شرقی یافت می­شوند. طی هزاران سال انواع وحشی مرغ با هم آمیخته شده و یا توسط انسان آمیزش داده شده­اند که منجر به پیدایش نژادهای فعلی گردیده است. مرغ جنگلی قرمز یا گالوس گالوس بیشترین گسترش را در بین گونه­های وحشی دارد و شاید جد اصلی مرغ­های مدرن امروزی باشد. بیولوژی طیور اهلی، ارتباط نزدیکی با بیولوژی پرندگان دیگر دارد و اگرچه طیور حداقل ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح اهلی شده­اند و از نظر اندازه و طرح­های رنگی و سازش با محیط و قدرت تخم­گذاری، مطالعات زیادی در طول تاریخ اهلی شدن آن، به عمل آمده است اما هنوز هم شباهت زیادی به اجداد وحشی خود دارند (اوحدی نیا، ۱۳۷۰).

۲-۳ ضرورت توسعه مرغداری

طیور دارای یک فاصله نسلی کوتاه و میزان بالای تولید هستند. همچنین می­توان آنها را به راحتی به مناطق مختلف منتقل کرد و نسبتاً ارزان قیمت هستند. مصرف آن­ها در مقایسه با دیگر حیوانات مزرعه مانند گاو و نشخوارکنندگان کوچک راحت­تر می­باشد و نیازی به یخچال برای نگهداری اضافه­ی گوشت آن نیست (فارل، ۲۰۱۳).

۲-۳-۱ افزایش جمعیت

از اوایل قرن بیستم جمعیت جهان روندی رو به افزایش داشته و تامین نیازهای خوراکی بخصوص پروتئین حیوانی از چالش­های اساسی در کشورهای در حال توسعه می­باشد )محمدی پسته بیگ، ۱۳۹۰). امروزه یکی از بزرگترین دغدغه­ها از لحاظ سیاستگذران و برنامه ریزان، تامین نیازهای جامعه است تا سطح رفاه نسبی افراد جامعه را افزایش دهند )پشمی و مرادی، ۱۳۹۲). طبق گزارش بخش مطالعات جمعیت در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در طی ۱۳ سال آینده با روند فعلی به­طور خوشبینانه رقمی در حدود ۴ ۲میلیون نفر افزایش جمعیت خواهیم داشت که باید علاوه بر تامین غذا و پروتئین حیوانی برای جمعیت فعلی برای ۲۴ میلیون نفر جمعیت اضافی نیز غذا تولید شود  )زهری، ۱۳۸۸).

۲-۳-۲ پایین بودن مصرف سرانه پروتئین حیوانی و تولیدات طیور

مواذ غذایی پروتئینی در تغذیه انسان از اهمیت زیادی برخوردار است و در این میان صنعت مرغداری به عنوان فراهم کننده مواد غذایی پروتئینی از شرایط و جایگاه ممتازی برخوردار می­باشد. بالا رفتن درآمد سرانه، قدرت خرید مردم به­خصوص مواد غذایی را افزایش داده و در نتیجه مصرف مواد پروتئینی نیز افزایش یافته است )پشمی و مرادی، ۱۳۹۲). به همین دلایل کمبود و کاهش انواع پروتئین حیوانی در آینده پیش بینی می­شود. از طرفی مصرف سرانه گوشت مرغ و تخم ­مرغ در ایران کمتر از مصرف سرانه بسیاری از کشورهای دیگر است )زهری، ۱۳۸۸).

۲-۳-۳ کاهش تولید و مصرف گوشت قرمز

تولید گوشت قرمز در ایران و کشورهای جهان سوم بر اساس مراتع طبیعی بنیان گذاشته شده است. در حال حاضر ۱۲۳ میلیون واحد دامی در کشور وجود دارد که ۸۳ میلیون واحد دامی از مراتع کشور تعلیف می­شوند، در حالی که ظرفیت مراتع کشور در حدود ۳۷ میلیون راس دام است. این امر سبب شده که به سرعت مراتع بیشتری به صورت مخروبه در آمده و غیر قابل چرا و استفاده شود و در مصرف و تولید گوشت قرمز تاثیر گذارد، به طوری که سالیان دراز کشور متکی به واردات عظیم گوشت قرمز گشته است. مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران به علل کمبود، گرانی و کاهش قدرت خرید مردم به نحو چشمگیری کاهش یافته است (زهری، ۱۳۸۸).

۲-۳-۴ سهولت تهیه تولیدات طیور و ارزش بالای آن از نظر تغذیه انسان

دو مزیت سبب شده است که تولیدات طیور با ارزش­تر از سایر منابع پروتئینی باشد.

۲-۳-۴-۱ مزایای تغذیه­ای و بهداشتی

گوشت مرغ از نظر میزان پروتئین و همچنین کم بودن چربی، ضریب هضم بالا، پایین بودن کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده، کم بودن افت کشتار دارای ارزش بیشتری نسبت به گوشت قرمز و حتی ماهی می­باشد. تخم­مرغ ازنظر انرژی و پروتئین و داشتن ویتامین­های ضروری برای انسان یک غذای کاملاً مطلوب به شمار می­رود.

۲-۳-۴-۲ مزایای اقتصادی

رشد سریع جوجه­ های گوشتی، تولید تعداد زیاد تخم­ مرغ در نژادهای تخم گذار، ضریب تبدیل غذایی پایین در تولید گوشت و تخم­مرغ، سهولت تغذیه از منابع اولیه غیر قابل مصرف برای انسان ، برگشت سریع سرمایه، ارزان تمام شدن چشمگیر تولیدات طیور نسبت به سایر منابع پروتئینی، سرعت و سهولت و تنوع در آماده کردن و پخت گوشت مرغ از مزایای اقتصادی آن می­باشد )زهری، ۱۳۸۸).

۲-۴ تاریخچه پرورش مرغ بومی در ایران

در ایران باستان بالاخص در زمان زرتشت، اقتصاد تعدادی از شهرهای ایران بر پایه پرورش طیور استوار بود. با استناد به شواهد و مدارک موجود، از زمان ورود مرغ­های نیمه وحشی به ایران تا کنون ایرانیان در جهت پرورش و اصلاح نژاد طیور زحمات فراوانی را متحمل شده و به موفقیت­هایی نیز رسیده­اند. هر چند عوامل بازدارنده بسیاری بر سر راه روستائیان در جهت اصلاح هر چه مطلوب­تر مرغ بومی از زمان­های پیشین تا کنون وجود داشته است. اصلاح نژاد تجربی، قبل از به وجود آمدن علم ژنتیک و یا اصلاح نژاد متکی بر اصول و قواعد ژنتیکی، توسط روستائیان انجام می­گرفته است.

۲-۵ نژاد چیست؟

نژاد حاصل تفکیک و جداسازی در داخل یک گونه حیوانی است که بخشی از صفات و خصوصیات خود را به نسل بعد منتقل می­کند. این صفات نژادی ناشی از انتخاب به وسیله انسان و یا سازگاری با محیط است. این صفات )رنگ پر یا پوست و شکل تاج( ممکن است قابل مشاهده باشند یا در ظاهر  )مقاومت و سرعت رشد، مصرف غذا، تولید تخم­مرغ و غیره) دیده نشوند )زهری، ۱۳۸۸).

۲-۵-۱ نژاد­های بومی مرغ در ایران

نژادهای مرغ موجود در ایران به سه گروه تقسیم می­شوند، که عبارتند از:

-۱ نژادهای خالص ایرانی

-۲نژادهای خارجی که از سال ۱۳۳۳ به ایران وارد شده­اند و بعضی از آن­ها به صورت بومی در آمده­اند.

۳- مرغ­های آمیخته که نمی­توان آنها را در دسته نژاد معینی طبقه­بندی کرد )زهری، ۱۳۸۸).

نژادهای خالص مرغان بومی در ایران دو دسته­اند:

الف- مرغان تخمگذار مانند. مرغ زرده کرک، مرندی، حماری، دشتیاری

ب- مرغان گوشتی مانند: مرغ لاری  )مخاوات و محب الحجه، ۱۳۸۱).

۲-۶ خصوصیات مهم مرغان بومی

طیور بومی در حدود ۸۰ درصد از گله­های بومی را در آفریقا و آسیا تشکیل می­دهند. مرغان بومی پتانسیل بالایی برای تنظیم مسئله کمبود پروتئین مصرفی در مقایسه با بیشتر گونه­های حیوانی دیگر دارند که ناشی از فاصله نسل کوتاه و توانایی آن­ها برای زنده ماندن در شرایط محیطی سخت می­باشد. مرغان بومی با شرایط روستاها سازگاری پیدا کرده و نسبت به بیماری­های منطقه­ای مقاوم هستند، از نظر غذا قانعند و غذای آنها از ضایعات کشاورزی، مازاد غذای روستائیان و پس­چر غلات می­باشد. مرغان بومی معمولاً کوچک، اما فعال هستند )لاگونا[۱]، ۲۰۰۸). عیب طیور بومی در مقایسه با گونه­های امروزی این است که، طیور بومی عموماً تولیدکنندگان ضعیف گوشت و تخم­مرغ محسوب می­شوند، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، طیور بومی به وسیله سویه­های تجاری جایگزین شدند. در برخی از کشورها این روش برای افزایش بهره دهی تحت سامانه­های روستایی برای دهه­های متمادی دنبال شد، اما در بهبود قابلیت سازگاری ناموفق بود )تکلولد[۲] و همکاران، ۲۰۰۶). با نگاهی به گذشته به خوبی می­توان دریافت که مرغ بومی شایستگی خود را به­خوبی ثابت نموده است. حفظ نژادهای مرغ در ایران و برنامه­ریزی جهت افزایش تولید و سودآوری آنها امری بسیار ضروری است.

۲-۶-۱مرغ بومی خوزستان

با توجه به شرایط آب و هوایی که استان خوزستان دارد مرغ بومی آن حائز اهمیت می­باشد. برخی از خصوصیات

مرغ ، مرکز مرغ بومی استان خوزستان (شرکت نهاده­های دامی جاهد- مرکز تولید مواد ژنتیکی دام):

منشاء این مرغ­ها از استان­های فارس و کهگیلویه و بویر احمد می­باشد. شامل ۵۰۰۰ قطعه مرغ و ۶۰۰ قطعه خروس می­باشد. میانگین تولید تخم مرغ به ازای هر مرغ حدوداً ۱۶۰ تخم در سال می­باشد. طول دوره­ی کرچی در این جمعیت حدوداً ۱۲ روز است.

[۱] .Laguna

[۲] . Teklewold

[۳]. Jones

[۱]. FAO

[۲] . Farrel

[۳] . Vertebrata

[۴] . Aves

[۵] . Galli

[۶] . Phasianindae

[۷] . Phasianinae

[۸] . Gallus

[۹] . Gallus domesticus

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق ضرورت توسعه مرغداری و اهمیت برآورد و ارزیابی پارامترهای ژنتیکی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.