تحقیق چگالی تراز تک ذره ای و روش های بررسی آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق چگالی تراز تک ذره ای و روش های بررسی آن دارای ۲۵ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
۱-۱-مدلهای هستهای    ۵
۱-۱-۱-مدل قطره مایع    ۵
۱-۱-۲- مدل لایهای    ۶
۲-چگالی تراز تک ذرهای    ۷
۲-۱ روش جابجایی فاز    ۹
۲-۲ روش تابع گرین    ۱۲
۲-۳ روش هموار    ۱۳
۲-۴ روش نیمه کلاسیکی    ۱۶
منابع و مآخذ:    ۲۴

 منابع

[۱] S. Shlomo, Nucl. Phys. A 539, 17 (1992).

[۱۱] H. A. Bethe. Phys. Rev. 50, 332 (1936).

[۱۲] A. Gilbert, A G. W. Cameron, Can. J. Phys. 47, 1446 (1965).

[۱۳] S. Shlomo, V. M. Kolomietz, H. Dejbakhsh, Phys. Rev. C 55, 1973-1980 (1997).

[۱۴] A. Bhagwat, et al., Phys. Rev. C 81, 044321 (2010).

[۱۵] A. Bhagwat, et al., Phys. Rev. C 86, 044326 (2012).

[۱۶] Rom. Journ. Phys. Vol. (1997).

[۱۷] B. M. Azizi, D. E. Medjadi, Phys. Rev. C 74, 054302 (2006).

[۱۸] Ye. A. Bogila, V. M. Kolomietz, A. I. Sanzhur, S. Shlomo, Phys. Rev. C 53, 855 (1996).

[۱۹] P. Ring, P. Schuck, The Nuclear Many-Body Problem, Spriger, Berlin, 1980, Ch. 13.

[۲۰] R. Newton, Scattering Theory of Waves and Particles, McGraw-Hill, NewYork, (1966).

[۲۱] M. Avrigeanu, A. Harangozo, V. Avrigeanu, A. N. Antonov, Phys. Rev. C 56, 2538 (1996).

[۲۲] M. Avrigeanu, A. Harangozo, V. Avrigeanu, A. N. Antonov, Phys. Rev. C 56, 1633 (1997).

 مقدمه

چگالی تراز تک ذره­ای،  یکی از عناصر مهم در بررسی ساختار هسته می­باشد، زیرا در تعیین چگالی تراز هسته،  نقش مهمی دارد. در بررسی چگالی تراز تک ذره­ای از روش­های مختلفی استفاده شده­است که از آن جمله به روش­های مکانیک کوانتومی از قبیل روش تابع گرین، روش اسموث[۱] و روش جابجایی فاز می­توان اشاره کرد، که در این روش­ها بازه انرژی به دو ناحیه تقسیم می­شود، ناحیه انرژی پیوسته و نواحی انرژی مقید که بیشتر تمرکز روی نواحی پیوسته است.

یکی دیگر از روش­ها در بررسی چگالی تراز تک­ ذره­ ای روش نیمه کلاسیکی می­باشد که در این روش از میدان متوسط برای محاسبات استفاده شده است، که میدان متوسط نوترون شامل جملات پتانسیل هسته­ای و برهمکنش اسپین مدار و برای پروتون علاوه بر این جملات، پتانسیل کولنی را نیز دربرمی­گیرد. تاکنون برای محاسبه چگالی تراز تک ذره­ای با استفاده از روش نیمه کلاسیکی پتانسیل­های مختلفی برای هسته­های کروی و تغییر شکل یافته پیشنهاد شده است که از جمله آنها به پتانسیل چاه مربعی متناهی و نامتناهی، پتانسیل نوسانگر هماهنگ و پتانسیل وودز-ساکسون[۲] می­توان اشاره کرد. در روش محاسبه مستقیم پارامتر چگالی تراز با استفاده از این روش، انتخاب پتانسیل میدان میانگین برای بدست آوردن چگالی تراز تک ذره­ای   و مقدار آن در انرژی فرمی نقش تعیین کننده­ای دارد[۱].

انرژی فرمی بصورت انرژی بالاترین حالت تک ذره­ای پرشده در حالت پایه هسته تعریف می­شود. مقدار انرژی فرمی برای پروتون و نوترون متفاوت است[۲].

-۱-مدل­های هسته ­ای

مدل­های هسته­ای تقریب­ها و فرض­هایی هستند که برای شناخت ساختار هسته و نیروی هسته­ای و بر اساس شواهد تجربی معرفی می­شوند و به دو دسته تقسیم می­شود مدل­های نیمه کلاسیکی (Semi-classical models) یا مدل­های ذره­ای مانند مدل قطره مایع (Liquid drop model) و مدل­های کوانتومی (quantum mechanics models) مثل مدل لایه­ای (Shell model).

۱-۱-۱-مدل قطره مایع

با توجه به اینکه در هسته هر نوکلئون با نوکلئون­های مجاور خود برهمکنش می­کند و به هر نوکلئون از اطراف توسط نوکلئون­های مجاور نیرو وارد می­شود، در نتیجه نوکلئون­های داخل هسته را می توان در حال حرکت فرض کرد. در ضمن نیروی هسته­ای ضمن اینکه جاذبه است، دارای یک جمله دافعه نیز می­باشد که نوکلئون­ها را در یک فاصله معینی از همدیگر نگه می دارد. با توجه به اینکه وضعیت نوکلئون­ها در هسته مانند وضعیت مولکول­ها در مایع می­باشد ماده هسته­ای را می­توان سیال هسته­ای نامید. هر نوکلئونی که در نزدیکی لایه­ی هسته­ای قرار دارد نیروی خالصی به سمت داخل احساس می­کند به طوری که موجب می­شود سطح خارجی خود را به کمترین مقدار سازگار با حجم خود تغییر دهد. شکل هندسی که این سازگاری را دارد کروی است. بنابراین شکل هسته را بصورت کروی می­توان فرض کرد. با توجه به این توضیحات می­توان هسته را مانند یک قطره مایع در نظر گرفت.

انواع مدل­های تجمعی هسته­ای (Collective model) همانند مدل دورانی (Rotational model) و مدل ارتعاشی (Vibrational model) در محاسبات از مدل قطره مایعی استفاده می­کنند. با توجه به این اصل که دوران و ارتعاش هسته بطور کامل مشابه دوران و ارتعاش یک قطره مایع معلق می­باشد.

۱-۱-۲- مدل لایه­ای

مدل لایه­ای یکی از مدل­های هسته­ای به حساب می­آید که با در نظر گرفتن پتانسیل میدان متوسط و پتانسیل ناشی از برهمکنش نوکلئون­ها، تراز­های نوترون و پروتون هسته را با دقت بالایی نتیجه می­دهد. فرض اساسی در مدل لایه­ای این است که علی­رغم جاذبه شدید بین نوکلئون­ها که انرژی بستگی کل هسته را ایجاد می­کند حرکت هر نوکلئون در واقع مستقل از نوکلئون­های دیگر است، اگر تمام جفت شدگی­های بین نوکلئونی یا تمام برهمکنش­های زوجیت نادیده گرفته شوند، مدل لایه­ای را مدل لایه­ای تک ذره­ای می­گویند. بنابراین در مدل لایه­ای تک ذره­ای هر نوکلئون در پتانسیل متوسط یکسان با سایر نوکلئون­ها حرکت می­کند. بنابراین انتخاب یک پتانسیل هسته­ای مناسب مهم است. پتانسیل هسته­ای مناسبی که بتوان نوکلئون­ها را تحت آن پتانسیل در ترازهای انرژی قرار داد بایستی بتوانند نظام هسته را توجیه کند و با آزمایش و تئوری هماهنگ باشد. پتانسیل­های هسته­ای معرفی شده عبارتند از پتانسیل کروی، پتانسیل چاه مربعی متناهی و نامتناهی، پتانسیل نوسانگر هماهنگ و پتانسیل وودز-ساکسون.

با اعمال پتانسیل چاه مربعی و نوسانگر هماهنگ ترازها به صورت تبهگن بدست می­آیند. پتانسیل شعاعی وودز-ساکسون به همراه پتانسیل ناشی از برهمکنش اسپین مدار ترازهای هسته­ای و اعداد جادویی را که نشان دهنده لایه­های بسته هسته­ای هستند به درستی نتیجه می­دهد[۱۳].

با حل معادله شرودینگر برای پتانسیل­های میدان میانگین، بدون در نظر گرفتن جفت­شدگی نوکلئون­ها، ترازهای انرژی و معادله موج نوکلئونی بدست می­آید. ترازهای انرژی تک-نوکلئونی نوترونی و پروتونی بعنوان یک پارامتر اساسی در تعیین پارامترهای ترمودینامیکی هسته از قبیل دما، آنتروپی، فشار و ظرفیت گرمایی نقش ایفا می­کنند. چگالی تراز هسته­ای بصورت تعداد ترازهای هسته در واحد انرژی برانگیختگی مؤثر تعریف می­شود.

در بخش بعد، به بررسی چگالی تراز تک ذره­ ای و روش­های مختلفی که در بررسی چگالی تراز تک ذره­ای دارای اهمیت اند پرداخته ایم.

۲-چگالی تراز تک ذره­ای

یکی از اجزا مهم در بررسی ساختار هسته و برهمکنش­های هسته­ای چگالی تراز تک ذره­ای،  می­باشد که به میدان متوسط هسته­ها وابسته شده است. از چگالی تراز تک ذره­ای در محاسبه چگالی تراز هسته­ای  که برای توصیف برهمکنش­های هسته­ای و خصوصیات ترمودینامیکی آن مورد نیاز است، استفاده می­شود. در روش محاسبه پارامتر چگالی تراز با استفاده از مدل لایه­ای،  چگالی تراز تک ذره­ای، نقش تعیین کننده­ای دارد. بطور خاص چگالی تراز تک ذره­ای که با روش تصحیح لایه­ای تعریف شده است، یکی از عناصر اصلی در محاسبه انرژی­های حالت پایه و تغییر شکل هسته­های سرد می­باشد.

برای بررسی کمیت­های بالا دانستن چگالی تراز تک ذره­ای در بازه بزرگی از انرژی  که شامل نواحی پیوسته و مقید است، مورد نیاز است. برای توصیف خواص هسته، محاسبه چگالی تراز در نواحی پیوسته بسیار اهمیت دارد و بطور خاص برای هسته­های برانگیخته این اهمیت بیشتر هم می­شود.

در مرجع [۱۳] چگالی تراز تک ذره­ای جزیی  و چگالی تراز تک ذره ­ای کل  معرفی شده­اند که چگالی تراز تک ذره­ای کل بصورت جمع روی  چگالی تراز تک ذره­ای در نواحی  می­باشد، که این بازه به چاه­های پتانسیل متناهی مربوط می­شود. در محاسبه چگالی تراز تک ذره­ای از روش­های مختلفی استفاده شده است که از آن جمله روش جابجایی فاز، روش اسموث، روش تابع گرین و روش نیمه کلاسیکی را می­توان نام برد که در ادامه به تفصیل معرفی می­شوند.

۱) Smooth

۲) Woods_Saxon

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.