تحقیق گیاه شناسی نخود شیرین و روش های تکثیر آن و مراحل ریز افزائی و کشت ریز نمونه

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق گیاه شناسی نخود شیرین و روش های تکثیر آن و مراحل ریز افزائی و کشت ریز نمونه دارای ۴۸ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۱ مقدمه    ۵
۱-۲ منشا و تاریخچه    ۸
۲-۲ گسترش جغرافیایی نخود شیرین در جهان    ۹
۳-۲ وضعیت نخود شیرین در ایران    ۱۰
۴-۲ اهمیت گونه‏ های جنس نخود شیرین    ۱۰
۵-۲ گیاه شناسی نخود شیرین    ۱۱
۶-۲ خصوصیات ریخت شناسی نخود شیرین    ۱۱
۷-۲ آفات، بیماری ها و قارچ ها    ۱۳
۸-۲ روش های تکثیر    ۱۴
۱-۸-۲ تکثیر از طریق بذر    ۱۴
۲-۸-۲ تکثیر نخود شیرین از طریق کشت بافت    ۱۴
۱-۲-۸-۲ تعریف کشت بافت گیاهی    ۱۵
۲-۲-۸-۲ تاریخچه کشت بافت گیاهی    ۱۵
۳-۲-۸-۲ تاریخچه کشت بافت نخود شیرین    ۱۶
۳-۸-۲ مراحل ریز افزائی    ۱۷
۱-۳-۸-۲ گندزدائی سطحی بذر    ۱۷
۲-۳-۸-۲ قارچ کش ها و آنتی بیوتیک ها    ۱۷
۳-۳-۸-۲ الکل اتیلیک (اتانول)    ۱۸
۴-۳-۸-۲ ترکیبات زداینده    ۱۸
۵-۳-۸-۲ محیط کشت    ۱۹
۶-۳-۸-۲ آب    ۲۰
۷-۳-۸-۲ نمک‏های معدنی، عناصر پر مصرف و کم مصرف    ۲۰
۸-۳-۸-۲ کربوهیدرات    ۲۰
۹-۳-۸-۲ ویتامین ها    ۲۱
۱۰-۳-۸-۲ تنظیم کننده های رشد گیاهی    ۲۱
۱-۱۰-۳-۸-۲ اثرات اکسین‏ها بر کشت بافت    ۲۲
۲-۱۰-۳-۸-۲ اثرات سیتوکنین‏ها بر کشت بافت    ۲۲
۳-۱۰-۳-۸-۲ اثر اسید ‏جیبرلیک بر کشت بافت    ۲۳
۴-۸-۲ آگار    ۲۳
۵-۸-۲ کشت ریزنمونه    ۲۴
۱-۵-۸-۲ پرآوری شاخساره    ۲۴
۲-۵-۸-۲ اندام زایی مستقیم    ۲۵
۳-۵-۸-۲ تشکیل کالوس    ۲۶
۴-۵-۸-۲ باززائی از کالوس    ۲۸
۵-۵-۸-۲ ریشه زایی    ۲۹
۶-۵-۸-۲ سازگاری    ۳۰
فهرست منابع    ۳۳

منابع

پیریک، آر. ال. ام. ۱۹۸۵٫ مبانی کشت بافت گیاهی. (ترجمه: عبدالرضا باقری و مهری صفاری. ۱۳۷۶). دانشگاه فردوسی مشهد، ۴۰۶ص.

تاجی، ا.، کومار، پ. پ. و لاکشمنان، پ. ۲۰۰۳٫ اصلاح گیاهان با استفاده از کشت درون شیشه ای. (ترجمه: پژمان آزادی و هدایت باقری). انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. ۱۹۶ص.

قاسمی قهساره، م. و کافی م. ۱۳۸۶٫ گلکاری علمی و عملی. جلد اول. انتشارات گلبن اصفهان. ۳۴۴ص.

قهرمان، ا. ۱۳۷۳٫ کورموفیت های ایران، سیستماتیک گیاهی، مرکز نشر دانشگاهی تهران. جلد چهارم. ۴۰۵ص.

مظفریان، ا. ۱۳۷۵٫ فرهنگ نام های گیاهان ایران، تهران: فرهنگ معاصر. ۶۷۱ ص.

هارتمن، اچ. تی.، کستر، دال. ای. و دیویس، اف. تی. ۱۹۹۱٫ گیاه افزایی. جلد سوم. (ترجمه: مرتضی خوشخوی، ۱۳۷۸). انتشارات دانشگاه شیراز. ۹۴۶ص.

ایوانز، د. ای.، کولمن، جی. او. دی. و کرنز. ا. ۲۰۰۷٫ کشت یاخته گیاهی. (ترجمه: محمود خسروشاهی و مهدی بهنامیان). انتشارات دانشگاه تبریز. ۲۷۴ص.

باقری، ع. ر.، مشتاقی، ن. و شریفی، الف. ۱۳۸۶٫ بیوتکنولوژی گیاهی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. ۲۳۵ص.

بخشی خانیکی، غ. ۱۳۸۲٫ سیستماتیک گیاهی. دانشگاه پیام نور. ۱۸۴ص.

چاولا، اچ. اس. ۲۰۰۰٫ اصول بیوتکنولوژی گیاهی. (ترجمه: محمد فارسی و جعفر ذوالعلی). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. ۴۹۵ص.

دانشور، م. ح. ۱۳۹۲٫ جزوه درسی کشت بافت گیاهی. انتشارات دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اهواز. ۱۱۲ ص.

ذوالفقاری نسب، ر.، خسروشاهلی، م.، گریگوریان، و. و مطلبی آذر، ع. ۱۳۸۳٫ بررسی افزایش درون شیشه‌ای دورگه طبیعی زردآلو × گوجه. مجله علوم و فنون باغبانی ایران جلد ۵ شماره ۲ صفحه های ۸۱ تا ۹۲٫

سید طباطبایی، ب. ی. و امیدی، م. ۱۳۸۸٫ کشت بافت و سلول گیاهی. انتشارات دانشگاه تهران. ۳۶۵ص.

اثنی عشری، م. و زکائی خسروشاهی، م. ۱۳۸۸٫ راهنمای جامع کشت بافت گیاهی. انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. ۴۸۵ص.

۱-۱ مقدمه

نخود شیرین با نام علمی Lathyrus odoratus L. یک گیاه یک ساله و گلدار از تیره بقولات می باشد. این گیاه بومی ناحیه شرق مدیترانه است. Lathyrus odoratus یک گیاه بالارونده است و ارتفاع آن معمولا به ۱ تا ۲ متر می رسد که به قیم مناسب نیاز دارد. گل ها و برگ ها شبیه نخود معمولی است. برگ ها به صورت مرکب شانه ای[۱] با دو برگچه و یک پیچک انتهایی هستند که به دور قیم می پیچند و به بالا رفتن گیاه کمک می کند. ساقه این گیاه پهن و بالدار است. در حالت عادی در مناطق معتدله، گل‏ها در اواخر تیرماه و اوایل مردادماه ظاهر می شوند و تا اوایل پاییز گلدهی ادامه دارد. اگر در گلخانه در مرداد کشت شود در دی و بهمن گل می دهد. گل ها معمولا به رنگ ارغوانی هستند و ۲ تا ۵/۳ سانتیمتر عرض دارند. در گونه های وحشی گل‏ها بزرگ‏تر و تنوع بیشتری در رنگ گل مشاهده می شود. بعضی از ارقام نخود شیرین حالت رشد پاکوتاه دارند که ارتفاع آنها به ۳۰ سانتیمتر می رسد که معمولا گل‏های ساده دارند. این گیاه جهت کشت در گلدان های بزرگ و آویزان کردن در بالکن‏ها مناسب است. بر خلاف اکثر نخودها، بذور نخود شیرین سمی هستند و دارای نئوروتوکسین[۲]  هستند که قابل خوردن نیستند (اوچات و همکاران، ۲۰۰۷). عارضه ای که بوسیله خوردن بذر نخود شیرین ایجاد می شود اودوراتیسم[۳] یا لاتیریسم[۴] نخود شیرین نام دارد.

نخود شیرین در قرن هفدهم به عنوان یگ گل مطرح شد و کشت شد و ارقام آن به صورت تجاری قابل دسترس شد. این گونه اغلب بوسیله باغداران به جهت داشتن رنگ‏های زیبا و عطر دلپذیر کشت می شود که هم به عنوان گل بریدنی و هم کاشت در باغچه، حاشیه و سبدهای آویزان استفاده می شود. بهترین خصوصیت آن عطر دلپذیری و شیرینی است که سرتاسر فضای اطراف خود را معطر میکند و به همین دلیل آنرا به این اسم می نامند. گل شاخه بریده آن نیز تا حدودی مطرح شد ولی به دلیل عمر کوتاه گل شاخه بریده آن مورد استقبال قرار نگرفت ولی در ژاپن از گل شاخه بریده آن استفاده می شود. ارقامی که در تابستان گل می دهند در شمال اروپا و آمریکا محبوب تر هستند و برای آغازش گل به ۱۲ ساعت طول روز نیاز دارند ولی ارقامی که به عنوان گل شاخه بریده مطرح هستند زودتر گل می دهند و روز کوتاه هستند. در ژاپن با استفاده از تیمار سرمادهی بذر ارقام تابستانه را پیش رس می کنند (پارسونز[۵]، ۲۰۰۰).

جنس Lathyrus دارای چند گونه وحشی[۶] نخود است و با وجود اینکه پتانسیل بالایی از نظر منبع ژنتیکی برای صفات مهمی از جمله مقاومت به تنش دارند، نادیده گرفته شده اند. با این حال، گونه های تجاری مهمی در این جنس وجود دارند از جمله نخود شیرین که ارزش زینتی بالایی دارند. تحقیقات زیادی در زمینه کشت بافت در مورد نخود شیرین انجام نشده است. نخستین گزارش منتشر شده درباره کشت بافت Lathyrus odoratus، بوسیله رازدان[۷] و همکاران در سال ۱۹۸۰ می باشد که با استفاده از جداسازی پروتوپلاست مزوفیل برگ موفق به باززایی کالوس شدند. اوچات[۸] و همکاران در سال ۲۰۱۰ موفق به ازدیاد درون شیشه‏ای نخود شیرین بوسیله شاخه‏های جانبی شدند و گیاهک کامل تولید کردند. در این بررسی یکی از اهداف، تولید شاخساره بود.

در چند دهه گذشته با انجام تحقیقات متعدد در زمینه زیست فن آوری[۹] کشاورزی، این بخش دارای جایگاه مهم و با ارزشی شده است. این روش این امکان را فراهم می سازد که با استفاده از فنون مختلف از قبیل دست ورزی ژنتیکی[۱۰]، کشت بافت[۱۱] و کشت سلول گیاهی در شرایط درون شیشه‏ای[۱۲]، گیاهانی با ساختار ژنتیکی متفاوت و در نتیجه واریته‏های با عملکرد بیشتر و مقاوم به آفات و بیماری‏ها و علف های هرز و متحمل به تنش‏های محیطی، تولید نماید (چاولا[۱۳]، ۲۰۰۰). شیوه کشت بافت گیاهی طیف وسیعی از روش‏ها را شامل می شود. از جمله این روش‏ها، باززایی از بافت‏های جنینی، قطعات سایر بافت‏ها، کالوس، سلول‏های جدا شده و یا پروتوپلاست را می توان نام برد. باززایی گیاهک[۱۴]  از طریق کشت بافت یک نیاز اساسی برای استفاده ژنتیک مولکولی است. یکی از روش‏های کشت بافت، باززایی گیاهک‏ها است که از طریق تشکیل گیاهک‏ها با القاء ساقه‏های نابجا[۱۵]، جنین های رویشی[۱۶] و یا جوانه‏ های جانبی[۱۷]  امکان پذیر می شود. در این صورت ساقه‏های نابجا یا جنین های رویشی از کالوس و یا به طور مستقیم از ریز نمونه بدست می آید (پیریک، ۱۹۸۵). این روش می تواند به منظور بهبود و اصلاح گیاهان[۱۸]، تولید گیاهان عاری از عوامل بیماری زا یا پاتوژن[۱۹]، نگهداری ژرم پلاسم[۲۰]، تکثیر انبوه[۲۱] و تولید و تکثیر همگروه‏ها[۲۲] (گیاهانی با ساختار ژنتیکی یکسان) مورد استفاده قرار می گیرد (لویولا و وازکوز[۲۳]، ۲۰۰۶). روش های کشت بافت بر این حقیقت تاکید دارد که خیلی از سلول های گیاهی، پتانسیل و ظرفیت دارند که قادر به باززایی یک گیاه باشند که به آن توتی پوتنسی[۲۴] می گویند (آکین آیدو و همکاران[۲۵]، ۲۰۰۹). فاکتورهای مهمی که در کشت بافت باید مورد توجه قرار گیرند شامل موقعیت فیزیولوژی گیاه مادری، انتخاب ریزنمونه، مبدا و اندازه ریزنمونه[۲۶]، انتخاب محیط کشت مناسب برای ریزنمونه، قطبیت و تعادل هورمونی در محیط کشت می باشند.

کشت بافت شامل مراحل زیر می باشد: الف) تهیه ریزنمونه و گندزدایی ریزنمونه، ب) تولید کالوس، ج) باززایی از کالوس (باززایی غیرمستقیم)، د) ریشه زایی، ه) سازگاری و انتقال به گلخانه (تاجی و همکاران، ۲۰۰۳). کالوس، توده‏ای از سلول‏های پارانشیمی بی شکل با دیواره سلولی نازک است که در شرایط طبیعی و یا در محیط کشت درون شیشه ای به صورت سازمان نیافته رشد می کند. هنگامی که گیاه زخمی یا بریده می شود، در محل زخم کالوس تشکیل می شود (پیریک، ۱۹۸۵). در روش باززایی غیر مستقیم عموما تولید گیاهان با واسطه کالوس صورت می گیرد. یعنی ابتدا بافت ریز نمونه وادار به تشکیل کالوس می شود و سپس از کالوس اندام زایی صورت می گیرد (شریفی و همکاران، ۱۳۸۹).

معمولا از پنج گروه تنظیم کننده های رشد گیاهی[۲۷] در کشت بافت، بیشتر از اکسین‏ها[۲۸]، سیتوکینین‏ها[۲۹] و جیبرلین[۳۰] استفاده می شود (شریفی و همکاران، ۱۳۸۹). پرآوری شاخه[۳۱]، یک مرحله از فرآیند ریزازدیادی است که به عنوان یکی از مراحل اصلی علم بیوتکنولوژی در نظر گرفته می شود. این فرآیند تولید ʾʾشاخه از جوانهʿʿ از زمان کشف سیتوکینین و ترکیبات شبه سیتوکینین از طریق ساخت مصنوعی به دست آمد (دامیانو و همکاران، ۲۰۰۰). در اندام زایی مستقیم[۳۲]، قسمتی از بافت گیاه (ریزنمونه) جدا شده و در شرایط عاری از آلودگی به محیط کشت مناسب منتقل می شود. سپس با تغییر غلظت مواد تنظیم کننده رشد در محیط کشت، اندام مورد نظر تشکیل می شود (موراشیگ [۳۳]، ۱۹۷۴).

۱-۲ منشا و تاریخچه

نخود شیرین با نام علمی Lathyrus odoratus یک گیاه گلدار از تیره Fabaceae از زیر تیره Faboideae از طایفه Vicieae (که شامل همه لگوم های دانه دار است) است. جنس Lathyrus از واژه یونانی گرفته شده است که پیشوند La به معنی بسیار و پسوند thyros به معنی پر شور است. odoratus نیز یک واژه لاتین به معنای معطر است (فرنالد[۳۴]، ۱۹۵۰) که به این گونه نخود شیرین[۳۵] می گویند.

به طور کلی گیاهان زینتی باغچه ای[۳۶] را به سه دسته یک ساله، دو ساله و چند ساله یا دائمی تقسیم می کنند. گل‏های یکساله دوره زندگی خود را طی یک فصل رشد به اتمام می رسانند. این گیاهان به دو دسته یک ساله حساس[۳۷] به سرما یا نیمه مقاوم[۳۸] و گل‏های یکساله مقاوم به سرما[۳۹] تقسیم می شوند. در یکساله‏های حساس بذر آنها در گلخانه کشت شده و سپس نشاء آن به زمین اصلی منتقل می شود ولی یکساله‏های مقاوم مراقبت چندانی نیاز نداشته و به راحتی در هوای آزاد رشد کرده و گل می دهند (لارسون[۴۰]، ۱۹۸۰). نخود شیرین جزء گل های باغچه‏ای یک ساله مقاوم طبقه بندی می شود. اصطلاح گیاهان باغچه‏ای عبارت است از گیاهانی که به منظور کاشت در محوطه بیرون از ساختمان منزل و در طراحی باغچه ها، حاشیه ها و میدان های شهر مورد استفاده قرار می گیرد.

[۱] Pinnate

[۲] Neurotoxin

[۳] Odoratism

[۴] Lathyrism

[۵] Parsons

[۶] Wild

[۷] Razdan

[۸] Ochatt

[۹] Biotechnology

[۱۰] Genetic manipulation

[۱۱] Tissue culture

[۱۲] In vitro cell culture

[۱۳] Chawla

[۱۴] Plantlet

[۱۵] Adventitious shoots

[۱۶] Somatic embryos

[۱۷] Axillary buds

[۱۸] Plant modification and improvment

[۱۹] Pathogens-free plants

[۲۰] Germplasm storage

[۲۱] Mass propagation

[۲۲] Production and propagation of clones

[۲۳] Loyola-Vargas and Vazquez- Flota

[۲۴] Totipotency

[۲۵] Akin-Idowu et al.

[۲۶] Explant size

[۲۷] Plant Growth Regulators

[۲۸] Auxins

[۲۹] cytokinins

[۳۰] Gibberellin

[۳۱] Shoot proliferation

[۳۲] Direct organogenesis

[۳۳] Murashige

[۳۴] Fernald

[۳۵] Sweet pea

[۳۶] Bedding plants

[۳۷] Tender

[۳۸] Half hardy annuals

[۳۹] Hardy annuals

[۴۰] Larson

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق گیاه شناسی باقلا و بیماریهای آن
  • تحقیق گیاه شناسی محلب و عوامل موثر و روش‌های بالابردن جوانه‌زنی بذر
  • تحقیق گیاه شناسی جو و اثرات تنش خشکی بر ویژگیهای فیزیولوژیک و آناتومیک گیاه
  • تحقیق گیاه شناسی ذرت و کودهای بیولوژیک و نقش آن‌ها در تغذیه گیاهان
  • تحقیق مشخصات گیاه شناسی آلوئه ورا و تاثیر آبیاری با فاضلاب بر گیاهان
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.