تحقیق گیاه شناسی و بیماریهای نخود و روشهای کنترل بیماری پوسیدگی ریشه نخود و بررسی تنوع ژنتیکی F. oxysporumبا استفاده از نشانگر SSR

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق گیاه شناسی و بیماریهای نخود و روشهای کنترل بیماری پوسیدگی ریشه نخود و بررسی تنوع ژنتیکی  F. oxysporumبا استفاده از نشانگر SSR دارای ۳۰ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۲-مقدمه    ۴
۲-۳-اهمیت و جایگاه نخود در جهان و ایران    ۴
۲-۴- گیاهشناسی نخود    ۴
۲-۴-۱-انواع نخود    ۴
۲-۴-۲-ارزش غذایی دانه نخود    ۵
۲-۶- بیماریهای نخود    ۶
۲-۶-۱- بیماری پژمردگی فوزاریومی نخود    ۷
۲-۶-۲- جنس فوزاریوم    ۷
۲-۶-۲-۱-طبقه بندی فوزاریوم    ۷
۲-۶-۲-۲- نامگذاری و طبقه بندی    ۸
۲-۶-۲-۳-مرحله زادآوری جنسی    ۹
۲-۶-۲-۴-مرحله غیرجنسی    ۹
۲-۶-۳-همهگیری بیماری    ۹
۲-۶-۳-۱-علائم بیماری    ۹
۲-۶-۳-۲-چرخه بیماری    ۱۱
۲-۶-۳-۳-شرایط محیطی    ۱۱
۲-۶-۳-۴- گسترش بیماری    ۱۲
۲-۷-روشهای کنترل بیماری پوسیدگی ریشه نخود    ۱۲
۲-۷-۱- روش زراعی    ۱۲
۲-۷-۲- روش شیمیایی    ۱۲
۲-۷-۳- مبارزه بیولوژیکی    ۱۳
۲-۷-۴- ارقام مقاوم    ۱۳
۲-۸- تنوع بیماریزایی و تنوع ژنتیکی قارچ Fusarium ssp.    ۱۳
۲-۸-۱- بررسی تنوع ژنتیکی  F. oxysporumبا استفاده از نشانگر SSR    ۱۵
فهرست منابع    ۲۱

منابع

ابراهیمی کاظم آباد، ز، روحانی، ح، جمالی، ف، مهدی­خانی مقدم، ع، ردیابی ژن PHID در سودوموناس های فلورسنت فراریشه نخود و رابطه آن با کنترل بیولوژیکی بیماری پژمردگی نخود با عامل Fusarium oxysporum f.sp. Ciceris، نشریه حفاظت گیاهان (علوم و صنایع کشاورزی)، جلد ۲۷ ، شماره۴، ص. ۴۱۶-۴۰۷، ۱۳۹۱٫

افشاری­آزاد، ه، شناسائی عوامل قارچی بیماری زردی نخود، سیزدهمین کنگره گیاهپزشکی ایران، ۵، ۱۳۷۷٫

اکرمی، م، ابراهیموف، آ، بررسی کارآیی ترکیب دو گونه­ی تریکودرما در کنترل بیولوژیکی بیماری فوزاریومی نخود در شرایط گلخانه، مجله علمی پژوهشی علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، سال چهارم، ویژه نامه­ی ۱، شماره۱۴، ۱۳۸۹٫

باقری، ع، نظامی، ا، گنجعلی، ع، پارسا ، م، زراعت و اصلاح نخود، چاپ اول، انتشارت جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۷۶٫

باقری، ع. ر، نظامی، ا، سلطانی، م، اصلاح حبوبات سرما دوست برای تحمل تنش­ها، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ۱۳۷۹٫

باقری، ع. ر، نظامی، ا، گنجعلی، ع،. پارسا، م، زراعت و اصلاح نخود، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۷۶٫

بهداد، ا، اصول بیماریهای گیاهی، انتشارات نشاط ،اصفهان، ۱۳۸۹٫

دستجردی، ر، مظفری، ج، فلاحتی رستگار، م، جعفرپور، ب، بررسی تنوع ژنتیکی گروه­های سازگار رویشیFusarium oxysporum f.sp. betae در مزارع چغندرقند استان خراسان با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD، آفات و بیماری های گیاهی، شماره ۷۲، صفحات ۱-۱۸، ۱۳۸۳٫

ذکائی، س، فلاحتی رستگار، م، جعفرپور، ب، باقری، ع، جهانبخش مشهدی، و،تعیین تنوع ژنتیکی جدایه­های Fusarium oxysporum f.sp.ciceri عامل پژمردگی و زردی نخود با استفاده از دو نشانگر PCR-RFLP وRAPD در استان­های خراسان رضوی و شمالی، نشریه پژوهش های حبوبات ایران جلد۳ شماره ۲، صفحه۶- ۷، نیمه دوم .۱۳۹۱٫

رادمهر، ع، آمارنامه کشاورزی، تهران: وزارت جهادکشاورزی، معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات ، ۱۳۹۰٫

سرمدنیا، غ. ح،. کوچکی،ع، جنبه­های فیزیولوژیکی زراعت دیم (ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۷۱٫

شیخی گرجان، ع، نجفی، ح، عباسی، س، صابرفر، ف، رشید، م، راهنمای آفت­کش­های ایران، انتشارات کتاب پایتخت، چاپ سوم، ۱۳۸۸٫

. صارمی، ح، فوزاریوم بیولوژی، اکولوژی و تاکسونومی، چاپ اول، مشهد: انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۴٫

علیزاده، ش، بررسی وتعین مناسب­ترین تراکم بذر و زمان کاشت نخود ILC482 در شرایط دیم در استان ایلام، چکیده مقالات پنجمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال کرج، ص۳۳۸، ۱۳۷۷٫

 ۲-۲-مقدمه

نخود زراعی (Cicer arietinum L.) گیاهی خودگشن، دیپلوئید (۲n=2x=16)، یکساله با ژنوم کوچک۷۳۸mbp) ~) می­باشد [۲۷]. نخود مهم­ترین گیاه از خانواده حبوبات در حوزه مدیترانه، شبه قاره هند ، غرب آسیا و شمال آفریقا است [۵۷]. اصلی­ترین کشورهای تولید­کننده نخود در جهان به ترتیب هند، پاکستان، ترکیه، ایران و استرالیا هستند [۴۸].

نخود، منبع بسیار مناسبی برای روی، آهن و پروتئین است. همچنین به لحاظ میزان فیبرهای رژیمی، بسیار غنی بوده و میزان چربی اندکی دارد که از نوع اسید­های چرب غیر­اشباع می­باشد، انواع نخود به طور متوسط دارای ۱۹ درصد پروتئین، ۱۳ درصد چربی و ۶۸ درصد کربوهیدرات می­باشند، همچنین به لحاظ تأمین میزان کلسیم مورد نیاز نیز حائز اهمیت است [۹۶]. سطح زیر کشت نخود در ایران ۶۴۰ هزار هکتار و تولید سالیانه آن در حدود ۴۰۰ هزار تن است [۸۵، ۵۹، ۲۹]. طبق آمارهای انتشار یافته از سوی سازمان خوار و بار جهانی میزان تولید جهانی این محصول در سال ۲۰۱۰ میلادی ۱۰ میلیون تن بوده که سهم ایران از آن حدود ۲۳۳۶۸۶ تن بوده است [۴۵].

قارچ Fusarium oxysporum یک پاتوژن خاکزاد با دامنه میزبانی وسیع بوده که باعث پژمردگی آوندی در گیاهان مختلف می­شود [۲۶]. بیماری پژمردگی فوزاریومی نخود با عاملF. oxysporum f. sp. ciceri مهم­ترین بیماری خاکزاد این گیاه در جهان خصوصًا در شبه قاره هند، حوزه مدیترانه و کالیفرنیا بشمار می­رود، کاهش عملکرد سالیانه نخود در اثر این بیماری از ١٠ تا ١۵ درصد متغیر است ولی بیماری می­تواند در شرایط خاص کل محصول را از بین ببرد [۶۸]. این بیماری در ایران نیز از اغلب مناطق نخود­کاری گزارش شده و میزان خسارت آن در برخی نقاط کشور تا ٢٢ درصد هم برآورد شده است [۱۸]. بیماری زردی و پژمردگی نخود یکی از مهم­ترین بیماری­های نخود در استان ایلام می­باشد که در این استان همه ساله در تمام مناطق نخودکاری باعث خسارت فراوانی می­شود، بطوری­که در برخی از مزارع به ۵۰ %تا ۷۰ % هم می­رسد [۲۱]. از آنجایی­که نخود ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و یکی از ارزان­ترین منابع تامین پروتئین گیاهی (بین ۱۲ تا ۳۱ درصد پروتئین) می­باشد و بیماری پژمردگی یکی از تهدید­های جدی برای این محصول محسوب می­شود، از طرفی مبارزه با این بیماری همانند سایر بیماری­های خاکزاد مشکل است و کنترل این بیماری با استفاده از مواد شیمیایی مقرون به صرفه نخواهد بود، بنابراین طبق بررسی بیماری­شناسان گیاهی بهترین روش کنترلی این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم می­باشد. یکی از راه­های رسیدن به ارقام مقاوم پایدار، شناخت قارچ عامل بیماری و بررسی تنوع ژنتیکی آن در مناطق کشت محصول مورد نظر است تا معرفی ارقام مقاوم با اطمینان بالایی صورت گیرد، تغییرات ژنتیکی در قارچ­های بیمارگر از جنبه تهیه ارقام مقاوم حائز اهمیت است، ردیابی این تغییرات با روش­های سنتی مستلزم صرف هزینه زیاد و از دست رفتن زمان خواهد بود. استفاده از روش­های مولکولی در تعیین تنوع ژنتیکی بین جمیت بیمارگر موجب کسب اطلاعات مربوط به وقوع نوترکیبی ژنتیکی آن­ها می­شود [۶۶]. یکی از روش­های مولکولی که برای تعیین تنوع ژنتیکی جمعیت­های بیمارگر به کار می­رود نشانگرهای ریزماهواره هستند، نشانگر­های ریزماهواره ابزار قوی به منظور طبقه­بندی و مطالعه ژنتیک جمعیت­ها را فراهم می­کنند [۴۲، ۳۵]. این نشانگر­ها جایگاه­های ترکیب­شده از توالی­های ساده تکراری هستند که به صورت تصادفی در سراسر ژنوم قارچ­ها و دیگر یوکاریوت­ها پخش شده است [۹۷، ۸۶، ۶۴]. این توالی­ها عموما از چند­شکلی بالایی برخوردارند [۴۷].

یکی از روش­های کنترلی این بیماری، مبارزه شیمیایی می­باشد اما از آنجایی­که مبارزه شیمیایی روشی بسیار خطرناک برای محیط زیست و انسان تلقی می­شود، بهترین روش کنترل این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم می­باشد. به همین دلیل بررسی تنوع ژنتیکی جدایه­های عامل بیماری با استفاده از نشانگرهای ژنتیکی این بیماری انجام می­گیرد.

۲-۳-اهمیت و جایگاه نخود در جهان و ایران

بر اساس گزارش سازمان آمار خوار و بار جهانی (FAO) کل سطح زیر کشت نخود در جهان در سال ۲۰۱۰ میلادی ۹/۱۱ میلیون هکتار بوده است. همچنین میزان کل تولید نخود در جهان به ۱۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۰ میلادی رسیده است. در ایران در سال ۱۳۹۰ سطح زیر کشت نخود ۴۱۹۴۹۷ هکتار و تولید آن ۲۳۳۶۸۶ تن بوده است. از مهم­ترین کشورهای تولید کننده­ی نخود در جهان می­توان به هند، ترکیه، پاکستان، ایران، مکزیک، کانادا و اتیوپی اشاره کرد [۴۵].

۲-۴- گیاه­شناسی نخود

نخود با نام علمیL. Cicer arietinum گیاهی از خانواده بقولات[۱]، زیرخانواده پروانه­آساها[۲] و جنس سیسر[۳] می­باشد. در زبان فارسی به آن نخود سفید، ایرانی و یا نخود زراعی اطلاق می­شود و دارای ۱۶،۱۴و ۲۴=n2 کروموزوم می­باشد [۱۱].

نخود گیاهی است علفی، یک­ساله و روز بلند که ارتفاع آن به ۲۰ تا ۶۰ سانتی­متر می­رسد. بوته نخود دارای ساقه­های فرعی منشعب است و سطح کلیه اندام­های آن را کرک­های ظریفی پوشانده که مایع چسبناکی از آن­ها ترشح می­شود [۳۹]. این ماده دارای ۰۹۴/۰ اسید مالیک و ۰۶/۰ اسید اگزالئیک می­باشد [۱۵].

۲-۴-۱-انواع نخود

نخود بر اساس اندازه، شکل و رنگ دانه به دو گروه کابلی و دسی تقسیم می­شود.

تیپ کابلی (دانه درشت)[۴]: در نخود کابلی رنگ دانه معمولاً سفید یا کرمی بوده و دانه­ها بزرگ­تر از تیپ دسی می­باشند. در هر نیام ۱ الی ۲ بذر درشت با وزن هزار دانه بیشتر از ۲۶ گرم وجود دارد [۱۶]. گیاه نخود در این نوع از نظر ارتفاع بلند و دارای توانایی شاخه­دهی متوسط است [۸۲]. کشت این گروه از بذور نخود به صورت بهاره انجام می­گیرد [۱۴].

[۱] Legominoseae

[۲] Papilionaceae

[۳] Cicer

[۴] Macrosperma

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق گیاه شناسی باقلا و بیماریهای آن
  • تحقیق گیاه شناسی محلب و عوامل موثر و روش‌های بالابردن جوانه‌زنی بذر
  • تحقیق گیاه شناسی جو و اثرات تنش خشکی بر ویژگیهای فیزیولوژیک و آناتومیک گیاه
  • تحقیق گیاه شناسی ذرت و کودهای بیولوژیک و نقش آن‌ها در تغذیه گیاهان
  • تحقیق مشخصات گیاه شناسی آلوئه ورا و تاثیر آبیاری با فاضلاب بر گیاهان
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.