تحقیق یونجه و عوامل موثر بر ارزش غذایی گیاهان علوفه ای ، خوشخوراکی و اهمیت آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق  یونجه و عوامل موثر بر ارزش غذایی گیاهان علوفه ای ، خوشخوراکی و اهمیت آن  دارای ۶۶ صفحه می باشد   فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱–۱- مواد خوراکی۱ و طبقه بندی آن:    ۵
۱-۱-۱- مواد خوراکی متراکم(کنسانتره ای) :    ۶
۱-۱-۲- مواد خوراکی خشبی(علوفه ای) :    ۷
۱-۲-یونجه۴    ۱۱
۱-۳- عوامل موثر بر ارزش غذایی گیاهان علوفه ای:    ۱۶
۱-۳-۱ – گونه ، واریته و سویه گیاه:    ۱۶
۱-۳-۲ – قسمت های مختلف گیاه مانند برگ،ساقه و دانه:    ۱۷
۱-۳-۳ – مرحله رشد در زمان برداشت :    ۱۸
۱-۳-۴ – حاصلخیزی و خصوصیات خاک :    ۲۱
۱-۳-۵ – اثرات اقلیم ، فصل ، آب و هوا :    ۲۱
۱-۳-۶ – زمان و فصل برداشت محصولات علوفه ای :    ۲۲
۱-۴- هضم الیاف در نشخوارکنندگان :    ۲۳
۱-۵- میکروبیولوژی شکمبه :    ۲۵
۱-۶- عوامل موثر بر ضرایب هضمی :    ۲۸
۱-۶-۱ – ترکیب شیمیایی غذا :    ۲۹
۱-۶-۲ – گونه حیوان :    ۲۹
۱-۶-۳ – میزان غذای مصرفی(سطح تغذیه۱) :    ۳۱
۱-۶-۴ – ترکیبات جیره :    ۳۲
۱-۶-۵ – عمل آوری ۳:    ۳۳
۱-۷- تجزیه پذیری مواد آلی در شکمبه :    ۳۴
۱-۷-۱ – تجزیه پذیری کربوهیدرات ها در شکمبه:    ۳۴
۱-۷-۲- تجزیه پذیری پروتئین ها در شکمبه :    ۳۷
۱-۷-۳- تجزیه پذیری چربیها در شکمبه :    ۳۸
۱-۸- ارزشیابی نیتروژن مواد غذایی در نشخوارکنندگان:    ۳۹
۱-۸-۱ – پروتئین خام۲ :    ۳۹
۱-۸-۲ – پروتئین خام قابل هضم۱:    ۴۰
۱-۸-۳ – پروتئین قابل متابولیسم ۲:    ۴۰
۱-۹- ویژگیهای پروتئین قابل متابولیسم :    ۴۱
۱-۹-۱ – پروتئین قابل تجزیه در شکمبه :    ۴۱
۱-۹-۲- پروتئین قابل تجزیه موثر در شکمبه۲:    ۴۲
۱-۹-۲ – پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه ۳:    ۴۲
۱-۱۰- روش های ارزیابی مواد خوراکی:    ۴۳
۱-۱۰-۱- روش کیسه های نایلونی۳ :    ۴۳
۱-۱۰-۱-۱- نکات قابل توجه در تعیین تجزیه پذیری به روش کیسه های نایلونی :    ۴۵
۱-۱۰-۲- روش تولید گاز۲:    ۴۸
۱-۱۱- خوشخوراکی و اهمیت آن۱:    ۵۲
۱-۱۱-۱- عوامل موثر بر خوشخوراکی:    ۵۳
منابع    ۵۵

منابع

امانلو، ح؛ میرزایی الموتی، ح و نیکخواه، ع. ۱۳۸۵٫ قابلیت هضم و فراسنجه های تجزیه پذیری مواد مغذی برخی از کنجاله های تخم پنبه تولید شده در ایران. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد۳۷، شماره۲٫

نیکخواه، ع و محرری، ع. ۱۳۷۵٫ تغذیه پروتئین در نشخوارکنندگان (ترجمه). انتشارات دانشگاه تهران.

نیکخواه، ع و مهدوی، ع. ۱۳۸۵٫ مقایسه روش کیسه های نایلونی(in situ) و روش آزمون گاز در تعیین ارزش غذایی مواد خوراکی. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد۳۷، شماره۲٫

هدایت، ن.۱۳۸۱٫ ارزش غذایی سه گونه یونجه یکساله و خوشخوراکی آنها در گوسفند. دانشگاه تربیت مدرس. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.

ترک نژاد، ا.۱۳۷۸٫ بررسی پتانسیل اکولوژیکی یونجه های یکساله ایران. دانشگاه تربیت مدرس. رساله دکترای تخصصی رشته زراعت.

تقی زاده، ا.۱۳۷۵٫ تعیین قابلیت هضم و خصوصیات تجزیه پذیری بعضی مواد خوراکی به روش in vivo و in vitro و in situ . دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.

تقی زاده، ا؛ نیکخواه، ع و فضائلی، ح.۱۳۷۸٫ تعیین گوارش پذیری و ویژگی های تجزیه پذیری مواد خوراکی به روش in situ، in vivo و in vitro. مجله دانش کشاورزی، جلد۹، شماره۳٫

تقی زاده، ا؛ شجاع، ج؛ مقدم، غ؛ جانمحمدی، ح و یاسان، پ.۱۳۸۰٫ تعیین تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام برخی از مواد غذایی خشبی و متراکم به روش in situ در گوسفند. مجله دانش کشاورزی، جلد۱۱، شماره۳٫

تقی زاده، ا؛ دانش مسگران، م؛ ولیزاده، ر و افتخارشاهرودی، ف.۱۳۸۲٫ بررسی مدل هضمی شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام برخی مواد خوراکی با استفاده از روش کیسه های نایلونی متحرک. مجله دانش کشاورزی، جلد ۱۳، شماره ۱٫

۱–۱- مواد خوراکی۱ و طبقه بندی آن:

خوراک به ماده ای اطلاق می شود که حیوان بتواند آن را بخورد و مواد مغذی آن را برای تامین نیازهای خود مورد استفاده قرار دهد. بطور کلی مواد خوراکی از مواد مرکبی تشکیل شده است که پس از خورده شدن توسط حیوان ، در طول دستگاه گوارش هضم شده و به مواد ساده و قابل جذب تبدیل می شوند (نیکخواه و امانلو،۱۳۷۴؛نویدشاد و جعفری،۱۳۷۹؛ نجف نژاد،۱۳۸۵).

قسمت عمده ی غذای دام را گیاهان و پس مانده فرآورده های گیاهی و حیوانی تشکیل می دهند. مواد موجود در غذا باعث واکنش های حیاتی و تشکیل بافت های بدن حیوان می شود. به این مواد ، مواد مغذی گفته می شود (دهقانیان و نصیری مقدم،۱۳۸۴). در اکثر مواد خوراکی ، مواد مغذی به مقدار کم یا زیاد و با قابلیت هضم متفاوت وجود دارد (دهقانیان و نصیری مقدم،۱۳۸۴؛نجف نژاد،۱۳۸۵) . ولی مواد خوراکی علاوه بر تامین مواد مغذی به عنوان کاهش دهنده اکسیداسیون مواد مغذی، امولسیون کننده چربی ها، تامین حجم مناسب و طعم بکار گرفته می شوند. باید توجه داشت که همه ترکیبات موجود در خوراک دام، مواد مغذی قابل استفاده نیستند. در حقیقت بعضی از مواد مصرف شده، نامحلول و یا غیرقابل هضم اند و ممکن است بعضی از آنها تحت شرایطی ، بسیار سمی باشند (نیکخواه و امانلو،۱۳۷۴).

در مطالعه تغذیه و خوراک دادن دام لازم است توجه کافی به مواد خوراکی مبذول گردد، زیرا آنها مواد خاصی هستند که برای تولید دام ضروری می باشند. در حیوانات اهلی که برای تولید غذا یا الیاف پرورش می یابند. تبدیل موثر مواد خوراکی به فراورده های مفید، جهت استفاده انسان از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا، شناسایی بعضی از ترکیبات شیمیایی و غذایی گروه های مهم مواد خوراکی زمینه درک بهتری را در مورد تغذیه عملی دام فراهم می کند.

طور کلی در غذا همان موادی موجود است که در بدن حیوان نیز وجود دارد، ترکیبات تشکیل دهنده در یک خوراک شامل مواد آلی و مواد معدنی می باشند، مواد آلی شامل اجزایی همچون کربوهیدرات ها، لیپید ها،پروتئین ها،اسیدهای نوکلئیک،اسیدهای آلی و ویتامین ها می باشند. فرق بدن حیوان و غذا در متفاوت بودن نوع ترکیبات مواد و همچنین مقدار ترکیباتی است که هر یک از این مواد در آن یافت می شوند (دهقانیان و نصیری مقدم،۱۳۸۴). مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه دام را بطور کلی و برحسب تعریف می توان به دو گروه عمده تقسیم کرد : ۱- مواد خوراکی متراکم     ۲- مواد خوراکی خشبی (نیکخواه و امانلو،۱۳۷۴؛ نویدشاد و جعفری، ۱۳۷۹).

۱-۱-۱- مواد خوراکی متراکم(کنسانتره ای) :

بنا به تعریف، مواد خوراکی متراکم، دارای الیاف خام کم، قابلیت هضم بالا و در نتیجه انرژی قابل دسترس بالایی برای دام می باشند و بر حسب نوع ماده متراکم، برخی از آنها پروتئینی و گروهی صرفا از ارزش انرژی زایی بالایی برخوردارهستند. مواد متراکم در جیره غذایی نشخوارکنندگان به عنوان مکمل جیره پایه و متعادل کننده مواد مغذی، که به همراه مصرف علوفه در مواقعی که نیاز دام بالا است، مورد استفاده قرار می گیرند (نیکخواه و امانلو، ۱۳۷۴؛نویدشاد و جعفری، ۱۳۷۹).

۱-۱-۲- مواد خوراکی خشبی(علوفه ای) :

این گروه از مواد خوراکی دارای الیاف خام بالا (بیشتراز۱۸ درصد) و میزان پروتئین متوسط   می باشند. قابلیت هضم نسبتا کم و در نتیجه انرژی قابل استفاده آنها برای دام در حد بالایی نیست.

الیاف علاوه بر تحریک عمل نشخوار و تولید بزاق، دارای قابلیت بافری می باشند. قابلیت بافری الیاف گیاهی از خصوصیات جذب سطحی آنها منشاء می گیرد که تمایل دارند آب، یون ها و سایر مواد محلول را به خود جذب کنند. بارزترین خصوصیت جذب سطحی الیاف،ظرفیت تبادل کاتیونی است که درواقع تعیین کننده ظرفیت بافری الیاف می باشد. ظرفیت تبادل کاتیونی دیواره سلولی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی الیاف، خاصیتی است که در تنظیم فعالیت تخمیری نقش های قابل توجهی به آن نسبت داده شده و مقدار آن بسته به نوع الیاف متفاوت است. الیاف گیاهی یون های هیدروژن را طی فرایند تخمیر شکمبه ای، در سطح خود جذب و به آهستگی آزاد می کنند،بنابراین تامین کننده درجاتی از خاصیت بافری در شکمبه می باشند (شورنگ، ۱۳۷۹).

دیواره سلولی گیاهان، ساختمان پیچیده ای دارد که شامل پلیمرهای بزرگ سلولز، همی سلولز و لیگنین است. ارتباط نزدیک فیزیکی و شیمیایی بین مواد تشکیل دهنده دیواره سلولی، از تجزیه پذیری کربوهیدرات های ساختمانی گیاهان بوسیله میکروفلور شکمبه، جلوگیری می نماید      (کانال و همکاران۱، ۱۹۹۰).

در شرایط آب و هوایی ایران از کمبودهای اساسی در تغذیه دام، کمبود علوفه است. از سوی دیگر به علت شرایط نامناسب برداشت و نگهداری، بخش قابل توجهی از مواد مغذی علوفه از بین می رود (چاجی و همکاران، ۱۳۸۵).

والدو۲ (۱۹۸۶) عوامل مهم در تبدیل علوفه به تولیدات دامی را بصورت زیر بیان می نماید.

ماده خشک مصرفی و یا انرژی مصرفی، قابلیت هضم، بازدهی تبدیل انرژی هضم شده به انرژی متابولیسمی و بازدهی انرژی متابولیسمی به انرژی خالص در تولیدات دامی.

علوفه ها اصولا مواد خوراکی هستند که بیشتر در تغذیه علفخواران مورد استفاده قرار می گیرند و بخش اصلی جیره غذایی آنها را شامل می شوند. زیرا شرایط دستگاه گوارش نشخوارکنندگان و نوع میکروب هایی که در آن استقرار یافته اند،این توانایی را به دام می دهند که به راحتی از مواد علوفه ای به عنوان ماده خوراکی استفاده کنند.خود مواد علوفه ای نیز به صورت های مختلف از جمله علوفه خشک،علوفه تازه و سیلوها می تواند به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرارگیرد (نیکخواه و امانلو، ۱۳۷۴؛ صوفی سیاوش و جانمحمدی، ۱۳۸۳). مصرف حداقل مواد خشبی به صورت علوفه توسط گاوشیری برای سلامت دام و فعالیتهای طبیعی دستگاه گوارش ضروری است  (بیات وهمکاران، ۱۳۸۵).

نشخوارکنندگان به مقدار کافی الیاف خام از منبع علوفه با شکل فیزیکی مناسب نیاز دارند. نشان داده شده است که با افزایش سطح فیبر و اندازه قطعات علوفه با افزایش فعالیت جویدن و به تبع آن افزایش جریان بزاق، pH شکمبه،نسبت استات به پروپیونات و سطح چربی شیر همراه است    (علی جو و همکاران، ۱۳۸۵).

ترکیبات مغذی علوفه ها در مقایسه با محصولات دانه ای، به مراتب بیشتر تحت تاثیر عوامل محیطی (خاک،اقلیم،شیوه مدیریت) قرار می گیرد. برداشت علوفه ها در زمان های متفاوت و مراحل مختلف رشد گیاه، امکان پذیر می باشد. عملکرد علوفه خشک قابل هضم در مرحله گلدهی در بالاترین مقدار خود می باشد ولی در مرحله قبل از گلدهی و مرحله رسیدگی دانه ها این مقدار کمتر است (اسنیمن و ژوبرت، ۱۹۹۶)۱ در صورتی که برای دانه ها چنین امکانی وجود ندارد.این تغییرات در مراتع و مزارع شدیدتر است زیرا که امکان برداشت علوفه یکنواخت و همزمان وجود ندارد. معمولا موادی که تراکم آنها در علوفه ها کمتر است بیشتر دستخوش تغییرات قرار می گیرد. مواد معدنی از نظر اینکه با غلظت های خیلی کم در منابع خوراکی تجمع می یابند  و از طرفی عمدتاً به خاک هرمنطقه بستگی زیاد دارد، از دامنه تغییرات گسترده تری برخوردار هستند (فضایلی، ۱۳۷۱).اگرچه کیفیت علوفه می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار گیرد ولی شرایط محیطی و سن علوفه در زمان برداشت از مهمترین عوامل هستند (بلیا و همکاران، ۱۹۹۹). بسیاری از پتانسیل های تولیدی گیاهان تازه، در طی مراحل چیدن و انبارداری از بین می روند. مثلاً وقتی که علوفه ها خشک می شوند، پروتئین های محلول آن در اثر استرس حرارتی، قابلیت هضم خود را از دست می دهند      (والدو۱، ۱۹۷۶).

Snyman & Jubert-1

Beleya et al – 2

Canale et al-1

aldo-2

Feedstuff-1

80,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق گیاه شناسی یونجه و نقش مولیبدن و پتاسیم در تغذیه گیاهان زراعی و باغی
  • تحقیق اهمیت شناسائی مواد مغذی در تغذیه حیوانی و یونجه واهمیت آن در تغذیه دام
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      سه شنبه, ۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.