تحقیق پذیرش فن آوری و تاریخچه کنترل آفات و مدیریت تلفیقی آفات و مزایای آن و مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق پذیرش فن آوری و تاریخچه کنترل آفات و مدیریت تلفیقی آفات و مزایای آن و مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران دارای ۴۱ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۱- مقدمه             ۶
بخش اول             ۷
۲-۲- پذیرش              ۷
۲-۲-۱- تعریف پذیرش:    ۷
۲-۲-۲- پذیرش فنآوری    ۷
۲-۲-۳- موانع پذیرش فنآوری    ۸
– بخش دوم                ۹
۲-۳- منشاء آفات               ۹
۲-۳- ۱- تاریخچه کنترل آفات    ۹
۲-۳-۱- ۱- دوره روشهای سنتی (از عهد باستان تا ۱۹۳۸)    ۹
۲-۳-۱-۲- دوره آفتکشها (۱۹۳۹-۱۹۷۵)    ۹
۲-۳-۱-۳- دوره مدیریت تلفیقی آفات (IPM) (1976 به بعد)    ۱۰
۲ -۴- مدیریت تلفیقی آفات (IPM)    ۱۰
۲-۴-۱- مزایای مدیریت تلفیقی آفات    ۱۰
۲-۴-۲- عملیات مدیریت تلفیقی آفات    ۱۱
۲-۴-۲-۱- روشهای کنترل زراعی    ۱۱
۲-۴-۲-۲- روشهای کنترل بیولوژیک    ۱۲
۲-۴-۲-۳- روشهای کنترل فیزیکی    ۱۲
۲-۴-۳- ویژگیهای مگس زیتون (Bactrocera oleae)    ۱۳
۲-۴-۳-۱-شکل شناسی    ۱۳
۲-۴-۳-۲-زیست شناسی مگس زیتون    ۱۳
۲-۴-۳-۳-اهمیت اقتصادی مگس زیتون    ۱۵
۲-۴-۳-۴- علائم خسارت مگس زیتون    ۱۵
بخش سوم        ۱۶
۲-۴-۴- مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران    ۱۶
۲-۴-۴-۱- ردیابی مگس زیتون    ۱۶
۲-۴-۴-۱-۱- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله زرد چسبنده    ۱۶
۲-۴-۴-۱-۲- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله مکفیل    ۱۶
۲-۴-۴-۱-۳- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله فرمونی    ۱۶
۲-۴-۴-۱-۴- ردیابی مگس زیتون با استفاده از اکوتراپ    ۱۷
۲-۴-۴-۱-۵- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله بطریهای شفاف    ۱۷
۲- ۴-۴-۲- روشهای کنترل مگس زیتون    ۱۷
۲-۴-۴-۲-۱- مبارزه قانونی (اقدامات قرنطینهای)    ۱۷
۲-۴-۴-۲-۲- مبارزه زراعی    ۱۸
۲-۴-۴-۲-۳- مبارزه مکانیکی    ۱۸
۲-۴-۴-۲-۴- مبارزه ژنتیکی با استفاده از روش نرعقیمی    ۱۸
۲-۴-۴-۲-۵- مبارزه بیولوژیک    ۱۹
۲-۴-۴-۲-۶- مبارزه شیمیایی    ۱۹
۲-۴-۴-۲-۶-۱- کنترل شیمیایی همراه با جلبکنندههای حشرات کامل    ۲۰
۲-۴-۴-۲-۶-۱-۱- طعمهپاشی لکهای    ۲۰
۲-۴-۴-۲-۶-۱-۳ – طعمهپاشی هوایی    ۲۱
۲-۴-۴-۲-۷- استفاده از ذرات کائولن برای محافظت میوه از مگس زیتون    ۲۱
بخش چهارم              ۲۱
۲-۵- پیشینه تحقیق       ۲۱
منابع و مأخذ                         ۳۳

منابع

۱- تبرایی، م. و حسن­نژاد، م. (۱۳۸۸). بررسی عملکرد و عوامل موثر بر پذیرش برنامه­های ترویجی اجرا شده در مسیر فرآیند توسعه کشاورزی: مطالعه موردی گندم­کاران شهرستان مشهد، مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی (علوم و صنایع کشاورزی) جلد ۳۳، شماره ۱، صفحات ۶۸-۵۹٫

۲- توحیدیان­فر، س. رضایی­مقدم، ک. ۱۳۹۱٫ الگوی مناسب پیش­بینی پذیرش کانال­های مدرن آبیاری (مورد مطالعه: منطقه سیاخ دارنجان در استان فارس)، مجله پژوهش­های حفاظت آب و خاک، جلد۲۰، شماره۱، صص ۵۳-۲۹٫

۳-حیدری، ح. (۱۳۸۵).  مدرسه در مزرعه: مدیریت تلفیقی آفات در خاور نزدیک، روزنامه سرمایه، شماره ۱۹۰،  ص۴٫

۴- جلالی، ص. و همکاران. (۱۳۸۵). بیماری­های ویروسی ذرت در استان اصفهان، نشریه ترویجی، سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، ۸ صفحه.

۵- سرایلو، م.ح. و قلی­پور، س. (۱۳۸۶). اصول کنترل آفات گیاهی (حشرات، کنه­ها، نرم­تنانو مهره­داران زیان­آور محصولات کشاورزی). ۲۸۷ صفحه.

۶- پزشکی­راد، غ. و مسایلی، م . (۱۳۸۱). بررسی عوامل اقتصادی مؤثر بر پذیرش مبارزه تلفیقی در کنترل کرم ساقه خوار برنج استان اصفهان . مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی ، جلد ۶ ، شماره ۴ ، صفحات ۶۴-۵۳ .

۷-ویسی، ه. محمودی، ح. شریفی­مقدم، م. (۱۳۸۹). تبیین رفتار کشاورزان در پذیرش فناوری­های مدیریت تلفیقی آفات، مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره ۲-۴۱، شماره ۴، صفحات ۴۹۰-۴۸۱٫

۸- ویسی­، ه. مهدوی دامغانی، ع. لیاقتی، ه. صباحی، ح.(۱۳۸۸). تحلیل علل عدم پذیرش فن­اوری های مدیریت تلفیقی آفات در  میان شالی­کاران استانهای گیلان و مازندران، نشریه علوم محیطی ، جلد۷ ، شماره۱: صفحات ۵۶ – ۴۵٫

۹- چهارسوقی، ح. موسوی، ا. حسینی، ج. (۱۳۸۶). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش روش های کشاورزی پایدار در کشت آبی توسط گندم کاران استان سیستان و بلوچستان درسال زراعی ۸۵-۸۴ . سال دوم، شماره ۱، صفحات ۹۲-۷۹ .

۱۰- حاجی میررحیمی، س.د. و یزدیان، یوسف. (۱۳۸۶). بررسی عوامل موثر در میزان پذیرش نوآوری “آزمون خاک” توسط غله­کاران، مجله یافته­های نوین کشاورزی، سال دوم، شماره ۲، صص ۲۱۴-۲۰۰٫

۱۱- حجازی، س.ی. و شریفی، م. (۱۳۹۰) تاثیر منابع اطلاعاتی و کانال­های ارتباطی در پذیرش مدیریت تلفیقی آفات برنج مطالعه موردی بخش درودزن شهرستان مرودشت، استان فارس، نشریه زراعت، پژوهش و سازندگی، شماره ۹۳، صص ۹-۱٫

۱۲- حیاتی، ب. قهرمان­زاده، م. خداوردی­زاده، م. نجفی، ن. (۱۳۸۹). بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه دام روستایی در شهرستان سلماس، مجله پژوهش­های علوم دامی، جلد ۲۰۴، شماره ۲، صص ۱۲-۱٫

۱۳- بیگدلی، ا. و صدیقی، ح. (۱۳۸۹). بررسی رفتار پذیرش روش­های کشاورزی پایدار توسط مددکاران ترویجی استان قزوین، مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره ۲-۴۱، شماره ۳، صفحات ۴۱۲-۴۰۵٫

۱۴- درویش، ا.ک. چیذری، م. میردامادی، س.م. (۱۳۸۵). بررسی عوامل اقتصادی– اجتماعی موثر بر پذیرش اگروفارستری در میان صنوبرکاران شمال کشور، فصل­نامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، سال شانزدهم، شماره ۳، صص ۹-۱٫

۲-۱- مقدمه

امروزه بشر با مشکل بزرگی به­نام رشد جمعیت مواجه است که یکی از پیامدهای آن کمبود غذا می­باشد و تأمین غذای این جمعیت رو به رشد به بخش کشاورزی مربوط می­شود. افزایش جمعیت سبب شده است تا کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی، فراورده­های هورمونی و سایر عوامل خطرزا برای محیط­زیست به صورت کنترل نشده و بی­رویه به بخش کشاورزی وارد شوند تا این بخش بتواند به تقاضای رو به رشد موادغذایی پاسخ دهد. اما این افزایش تولید همواره مشکلات زیست­ محیطی و اجتماعی گوناگونی همچون آلودگی منابع آب، تداوم فشارهای اقتصادی بر کشاورزان، نبود اطمینان از وجود بازارهای مناسب، نگرانی مصرف­کنندگان از سلامت و کیفیت مواد غذایی و به خطر افتادن سلامت و محیط­زیست را به دنبال داشته است. از اینرو در دهه­ های اخیر با افزایش نگرانی­های کیفیت غذا و سلامت غذا و سلامت افراد جامعه و همچنین تخریب منابع طبیعی، کشاورزی پایدار مورد توجه واقع شده است. کشاورزی پایدار نوعی کشاورزی است که در جهت منافع انسان بوده، کارایی بیشتری در استفاده از منابع دارد و با محیط در توازن است. در کشاورزی پایدار بر ثبات عملکرد در طولانی مدت با حداقل تاثیر بر محیط تأکید می­شود. کشاورزی پایدار با حفاظت از خاک، آب و ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری همراه بوده، تخریب زیست­محیطی به همراه نداشته، از فن­آوری مناسب و سازگار با محیط­زیست استفاده کرده، از نظر اقتصادی سودآور بوده و از نظر اجتماعی مطلوب است. یکی از اهداف مهم نظام­های کشاورزی پایدار، کاهش مصرف نهاده­ها در تولید محصولات و در نهایت، بهبود کیفیت مواد غذایی است. در این راستا یکی از روش­هایی که از طریق آن می­توان به این هدف دست یافت؛ مدیریت تلفیقی آفات می­باشد. از مدیریت تلفیقی آفات، تعاریف متفاوتی ارائه شده است ولی تمامی این تعاریف دو مشخصه اصلی یعنی علاوه بر اقتصادی بودن روش مدیریت تلفیقی آفات، به حداقل رساندن خطرات زیست­محیطی و امنیت غذایی، در آن دیده می­شود. در این فصل، مفاهیم مرتبط با موضوع تحقیق در چهار بخش مورد بررسی قرار می­گیرد. در بخش اول، تعریف پذیرش، پذیرش فن­­آوری و در بخش دوم،  تعاریفی از منشاء آفات، تاریخچه کنترل آفات، مدیریت تلفیقی آفات و مزایای آن و همچنین شیوه­هایی که در مدیریت تلفیقی آفات از آنها استفاده می­شود بیان و ضمناً در زمینه مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران توضیحاتی داده می­شود و سپس در بخش سوم تحقیقات و پژوهش­های صورت گرفته در داخل و خارج کشور آورده شده است.

بخش ­اول

۲-۲- پذیرش

۲-۲-۱- تعریف پذیرش:

پذیرش عبارت است از، تصمیم­گیری برای استفاده کامل از ایده جدید به بهترین شیوه ممکن (Rogers, 2000).

۲-۲-۲- پذیرش فن­آوری

معرفی و تسهیل فن­آوری­ها یکی از وظایف اصلی بخش ترویج به عنوان مسئول توسعه و رشد کشاورزی است که اخیراً به علت نیاز به دانش و اطلاعات در پذیرش فن­آوری­های کشاورزی پایدار، اهمیت فزاینده­ای یافته  و مطالعات زیادی با تأکید بر ابعاد مختلف پذیرش فن­آوری­های کشاورزی پایدار انجام شده است. یکی از این ابعاد مهم، موانع پذیرش می­باشد. احمدوند[۱](۲۰۰۸)، موفقیت در فرآیند تشویق کشاورزان را برای پذیرش کشاورزی پایدار تا حد زیادی منوط به حل مشکلات و رفع موانع کشاورزی پایدار می­داند. علت اصلی چنین ادعایی تضاد ذاتی موجود در فرآیند توسعه پایدار (Jabareen, 2005) و به تبع آن، کشاورزی پایدار است که با وجود کمک به حفظ محیط­زیست، سبب کاهش تولید و درآمد می­گردد (Ahmadvand and Karami, 2008. Marra et al., 2001) که پرتی[۲]  (۱۹۹۵) آن را هزینه دوره گذار می­نامد. یکی از مثال­های این تضاد ذاتی، تعارض اهداف اکولوژیک و اقتصادی است، به نحوی که در مواردی تولید بیشتر محصولات کشاورزی و افزایش درآمد کشاورز به تخلیه منابع پایه و آسیب به محیط­زیست منجر می­شود و از آن سو، حفظ منابع موجب کاهش تولید و درآمد کشاورز در نظام­های رایج کشاورزی می­گردد.

مطالعات بسیاری در زمینه پذیرش و به­کارگیری نوآوری­ها و تکنولوژی­های مختلف صورت گرفته که بسیاری از این مطالعات در قالب الگوهای نظام­یافته­ای فرآیند پذیرش را توضیح داده­اند. این مطالعات را می­توان به سه­دسته تئوری­های جامعه­شناسی، تئوری­های اقتصادی و مدل­های تجربی تقسیم کرد. تئوری­های جامعه­شناسی پذیرش نوآوری از مدل راجرز و شوماخر نشأت گرفته است. این تئوری­ها بر این فرض استوار است که افراد برای پذیرش نوآوری چهار مرحله را طی می­کنند، آگاهی، ارزشیابی، آزمایش و پذیرش. دسترسی به اطلاعات درون و بیرون مزرعه یکی از مهم­ترین شاخص­ها در این مدل است. برنامه­های آموزشی، خدمات ترویج، ارتباطات اجتماعی با همسایگان و دوستان به­عنوان منابع کلیدی اطلاعات شناسایی شده­اند. ویژگی­های فردی مانند سن، جنسیت و آموزش نیز بر روی زمانی که افراد برای طی دوره پذیرش باید طی کنند موثر است. این دسته تئوری­ها در مورد پذیرش در میان محققان پذیرش نوآوری گسترش فوق­العاده­ای یافته است (قربانی کلاهی و همکاران، ۱۳۸۸).

در زمینه پذیرش و به­کارگیری نوآوری­ها و فن­آوری­های مختلف، تا پیش از دهه ۱۹۷۰ دیدگاهی که بر پذیرش نوآوری حاکم بود به طور عمده برگرفته از الگوی نشر نوآوری­ها توسط راجرز در دهه ۱۹۶۰ بود. این دیدگاه بیش­تر برنقش ارتباطات میان فرد و دیگر افراد جامعه که به تصمیم­های فردی و جمعی پذیرش نوآوری منجر می­گردد، تأکید دارد و همچنین نشان­دهنده ماهیت پیچیده فرآیند تصمیم­گیری و مفاهیم رفتارهای پذیرش می­باشد   ( Semaglaws and Folmer, 2000). در الگوی نشر تمرکز بر روی رابطه بین آگاهی و پذیرش می­باشد. فرض این الگو این است که آگاه نمودن مردم از فن­آوری­ها، منجر به شکل­گیری نگرش در مورد فن­آوری و در نهایت پذیرش آن می­گردد (توحیدیان­فر، ۱۳۹۱ به نقل از ابراهیمی، ۱۹۹۷).

۲-۲-۳- موانع پذیرش فن­آوری

با وجود اهمیت موانع پذیرش فن ­آوری­ها در توسعه کشاورزی پایدار، شناخت این عوامل کمتر به صورت مجزا مورد مطالعه قرار گرفته و بیشتر به صورت یک موضوع فرعی و درچارچوب شناخت عوامل موثر بر پذیرش در مطالعات پیشین به آن پرداخته شده است. به همین دلیل، نمی­توان چارچوب مشخصی برای شناخت موانع اصلی یافت. نکته شایان توجه دیگر، وابسته بودن موانع پذیرش به زمینه اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی منطقه­ای است که فن­آوری­ها در آنجا معرفی شده است که به احتمال زیاد علت اصلی آن، خلاء و نبود یک چارچوب مشخص است.

فن­آوری­های حفاظتی کشاورزی شامل طیف وسیعی از فعالیت­هایی نظیر مدیریت تلفیقی آفات، شخم حفاظتی، مبارزه بیولوژیک، و تغذیه تلفیقی خاک، یکی از ارکان اساسی تحقق کشاورزی پایدار هستند (Pretty, 1997). از میان این فن­آوری­ها، مدیریت تلفیقی آفات به علت تاثیر­گذاری بالا بر سلامت اکوسیستم­های زراعی و تولید محصولات سالم­تر جایگاه خاصی در فعالیت­ها و برنامه­های کشاورزی پایدار (Zehnder, 1997) و به تبع آن مطالعات صورت گرفته در این زمینه دارد. بخشی از این مطالعات وضعیت پذیرش فعالیت­های IPM را بررسی کرده­اند (Shennan et al., 2001. MacDonald, 2003) به طوری که چهار سطح پذیرش شامل عدم اجراء، اجرای کم، متوسط و زیاد را برای تبیین وضعیت اجرای IPM در مزارع و اکوسیستم­های مختلف زراعی در نظر گرفته­اند. به­طوری که در سطح اول فعالیت­های IPM اجرا نمی­شود. در سطح کم نیز تنها به فعالیت­های به­زراعی پیشگیرانه (مانند شخم صحیح و به­موقع، رعایت تناوب زراعی) پرداخته می­شود. در حالی که در سطح متوسط فعالیت­های مکانیکی و فیزیکی (مانند از بین بردن محل تکثیر حشرات)، انجام می­شودو در سطح بالا فعالیت­های کنترل بیولوژیکی (نظیر استفاده از زنبور تریکوگراما، استفاده از گیاهان تله، کشت گیاهانی با خاصیت آللوپاتی­و غیره) در اکوسیستم­های زراعی اجرای می­شوند (Sharifi et al., 2006).

– بخش ­دوم

۲-۳- منشاء آفات

به نظر می­رسد تکامل حشرات دارای ارتباط نزدیکی با تکامل گیاهان خشکی­زی بوده است. اولین گیاهان خشکی­زی در دوره دونین ظاهر شدند و مسلماً اولین حشرات گیاه­خوار از دوره کربونیفر می­باشند. اولین فسیل به ثبت رسیده حشرات بالدار با ثبت درختان بلند جنگلی در دوره کربونیفر فوقانی تقریباً مقارن بوده است. بال­پولک­داران آخرین گروه از حشراتی بودند که همزمان با ظهور نهاندانگان در دوره کرتاسه پدیدار شدند. البته چند گروه مهم دیگر بعد از ظهور نهاندانگان پا به عرصه هستی نهادند. و همچنین تعدادی از گروه­های حشرات اولیه منقرض شدند (سرایلو و قلی­پور، ۱۳۸۶).

۲-۳- ۱- تاریخچه کنترل آفات

تاریخچه کنترل آفات کشاورزی دارای سه دوره مشخص می­باشد که عبارتند از: دوره روش­های سنتی، دوره آفت­کش­ها و دوره مدیریت تلفیقی آفات.

۲-۳-۱- ۱- دوره روش­های سنتی (از عهد باستان تا ۱۹۳۸)

در این دوره عملیات زراعی و مکانیکی از قبیل تناوب، بهداشت زراعی، شخم عمیق، جمع­آوری و نابودی حشرات زیان­آور یا اندام­های گیاهی آلوده به آنها و غیره بر اساس تجربیات کشاورزان تکوین یافتند که قدیمی­ترین روش­های کاهش خسارت آفات محسوب می­شدند. به­دنبال آن، برخی از فرآورده­های گیاهی مانند روغن چریش، پیرترین، نیکوتین و رتنون در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار گرفتند.

۲-۳-۱-۲- دوره آفت­کش­ها (۱۹۳۹-۱۹۷۵)

حشره ­کش­های سنتزی معدنی، ترکیبات زنده­کش طیف وسیعی بودند که برای تمام جانداران سمیت زیادی داشتند. به­دنبال آنها حشره­کش­های سنتزی آلی از قبیل آلکیل­تیوسیانات[۳]، لتان[۴] و غیره تولید شدند. به هر حال، دوره آفت­کش­ها با کشف خواص حشره­کشی د. د. ت توسط پاول­مولر[۵] در سال ۱۹۳۹ شروع شد. کارایی د. د. ت در کنترل آفات شاید با هیچ ماده سنتزی دیگر قابل مقایسه نبود و مولر در سال ۱۹۴۸ به خاطر این کار جایزه نوبل دریافت نمود.

[۱] – Ahmadvand

[۲] – Pretty

۱-Itegrated Pest Management

۲-Alkyl thiocyanate

۳-Ltan

۴-Paul Muller

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.