672 views
پیشینه تحقیق پذیرش فن آوری و تاریخچه کنترل آفات و مدیریت تلفیقی آفات و مزایای آن و مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران دارای ۴۱ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۲-۱- مقدمه ۶
بخش اول ۷
۲-۲- پذیرش ۷
۲-۲-۱- تعریف پذیرش: ۷
۲-۲-۲- پذیرش فنآوری ۷
۲-۲-۳- موانع پذیرش فنآوری ۸
– بخش دوم ۹
۲-۳- منشاء آفات ۹
۲-۳- ۱- تاریخچه کنترل آفات ۹
۲-۳-۱- ۱- دوره روشهای سنتی (از عهد باستان تا ۱۹۳۸) ۹
۲-۳-۱-۲- دوره آفتکشها (۱۹۳۹-۱۹۷۵) ۹
۲-۳-۱-۳- دوره مدیریت تلفیقی آفات (IPM) (1976 به بعد) ۱۰
۲ -۴- مدیریت تلفیقی آفات (IPM) ۱۰
۲-۴-۱- مزایای مدیریت تلفیقی آفات ۱۰
۲-۴-۲- عملیات مدیریت تلفیقی آفات ۱۱
۲-۴-۲-۱- روشهای کنترل زراعی ۱۱
۲-۴-۲-۲- روشهای کنترل بیولوژیک ۱۲
۲-۴-۲-۳- روشهای کنترل فیزیکی ۱۲
۲-۴-۳- ویژگیهای مگس زیتون (Bactrocera oleae) ۱۳
۲-۴-۳-۱-شکل شناسی ۱۳
۲-۴-۳-۲-زیست شناسی مگس زیتون ۱۳
۲-۴-۳-۳-اهمیت اقتصادی مگس زیتون ۱۵
۲-۴-۳-۴- علائم خسارت مگس زیتون ۱۵
بخش سوم ۱۶
۲-۴-۴- مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران ۱۶
۲-۴-۴-۱- ردیابی مگس زیتون ۱۶
۲-۴-۴-۱-۱- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله زرد چسبنده ۱۶
۲-۴-۴-۱-۲- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله مکفیل ۱۶
۲-۴-۴-۱-۳- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله فرمونی ۱۶
۲-۴-۴-۱-۴- ردیابی مگس زیتون با استفاده از اکوتراپ ۱۷
۲-۴-۴-۱-۵- ردیابی مگس زیتون با استفاده از تله بطریهای شفاف ۱۷
۲- ۴-۴-۲- روشهای کنترل مگس زیتون ۱۷
۲-۴-۴-۲-۱- مبارزه قانونی (اقدامات قرنطینهای) ۱۷
۲-۴-۴-۲-۲- مبارزه زراعی ۱۸
۲-۴-۴-۲-۳- مبارزه مکانیکی ۱۸
۲-۴-۴-۲-۴- مبارزه ژنتیکی با استفاده از روش نرعقیمی ۱۸
۲-۴-۴-۲-۵- مبارزه بیولوژیک ۱۹
۲-۴-۴-۲-۶- مبارزه شیمیایی ۱۹
۲-۴-۴-۲-۶-۱- کنترل شیمیایی همراه با جلبکنندههای حشرات کامل ۲۰
۲-۴-۴-۲-۶-۱-۱- طعمهپاشی لکهای ۲۰
۲-۴-۴-۲-۶-۱-۳ – طعمهپاشی هوایی ۲۱
۲-۴-۴-۲-۷- استفاده از ذرات کائولن برای محافظت میوه از مگس زیتون ۲۱
بخش چهارم ۲۱
۲-۵- پیشینه تحقیق ۲۱
منابع و مأخذ ۳۳
۱- تبرایی، م. و حسننژاد، م. (۱۳۸۸). بررسی عملکرد و عوامل موثر بر پذیرش برنامههای ترویجی اجرا شده در مسیر فرآیند توسعه کشاورزی: مطالعه موردی گندمکاران شهرستان مشهد، مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی (علوم و صنایع کشاورزی) جلد ۳۳، شماره ۱، صفحات ۶۸-۵۹٫
۲- توحیدیانفر، س. رضاییمقدم، ک. ۱۳۹۱٫ الگوی مناسب پیشبینی پذیرش کانالهای مدرن آبیاری (مورد مطالعه: منطقه سیاخ دارنجان در استان فارس)، مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک، جلد۲۰، شماره۱، صص ۵۳-۲۹٫
۳-حیدری، ح. (۱۳۸۵). مدرسه در مزرعه: مدیریت تلفیقی آفات در خاور نزدیک، روزنامه سرمایه، شماره ۱۹۰، ص۴٫
۴- جلالی، ص. و همکاران. (۱۳۸۵). بیماریهای ویروسی ذرت در استان اصفهان، نشریه ترویجی، سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، ۸ صفحه.
۵- سرایلو، م.ح. و قلیپور، س. (۱۳۸۶). اصول کنترل آفات گیاهی (حشرات، کنهها، نرمتنانو مهرهداران زیانآور محصولات کشاورزی). ۲۸۷ صفحه.
۶- پزشکیراد، غ. و مسایلی، م . (۱۳۸۱). بررسی عوامل اقتصادی مؤثر بر پذیرش مبارزه تلفیقی در کنترل کرم ساقه خوار برنج استان اصفهان . مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی ، جلد ۶ ، شماره ۴ ، صفحات ۶۴-۵۳ .
۷-ویسی، ه. محمودی، ح. شریفیمقدم، م. (۱۳۸۹). تبیین رفتار کشاورزان در پذیرش فناوریهای مدیریت تلفیقی آفات، مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره ۲-۴۱، شماره ۴، صفحات ۴۹۰-۴۸۱٫
۸- ویسی، ه. مهدوی دامغانی، ع. لیاقتی، ه. صباحی، ح.(۱۳۸۸). تحلیل علل عدم پذیرش فناوری های مدیریت تلفیقی آفات در میان شالیکاران استانهای گیلان و مازندران، نشریه علوم محیطی ، جلد۷ ، شماره۱: صفحات ۵۶ – ۴۵٫
۹- چهارسوقی، ح. موسوی، ا. حسینی، ج. (۱۳۸۶). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش روش های کشاورزی پایدار در کشت آبی توسط گندم کاران استان سیستان و بلوچستان درسال زراعی ۸۵-۸۴ . سال دوم، شماره ۱، صفحات ۹۲-۷۹ .
۱۰- حاجی میررحیمی، س.د. و یزدیان، یوسف. (۱۳۸۶). بررسی عوامل موثر در میزان پذیرش نوآوری “آزمون خاک” توسط غلهکاران، مجله یافتههای نوین کشاورزی، سال دوم، شماره ۲، صص ۲۱۴-۲۰۰٫
۱۱- حجازی، س.ی. و شریفی، م. (۱۳۹۰) تاثیر منابع اطلاعاتی و کانالهای ارتباطی در پذیرش مدیریت تلفیقی آفات برنج مطالعه موردی بخش درودزن شهرستان مرودشت، استان فارس، نشریه زراعت، پژوهش و سازندگی، شماره ۹۳، صص ۹-۱٫
۱۲- حیاتی، ب. قهرمانزاده، م. خداوردیزاده، م. نجفی، ن. (۱۳۸۹). بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه دام روستایی در شهرستان سلماس، مجله پژوهشهای علوم دامی، جلد ۲۰۴، شماره ۲، صص ۱۲-۱٫
۱۳- بیگدلی، ا. و صدیقی، ح. (۱۳۸۹). بررسی رفتار پذیرش روشهای کشاورزی پایدار توسط مددکاران ترویجی استان قزوین، مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره ۲-۴۱، شماره ۳، صفحات ۴۱۲-۴۰۵٫
۱۴- درویش، ا.ک. چیذری، م. میردامادی، س.م. (۱۳۸۵). بررسی عوامل اقتصادی– اجتماعی موثر بر پذیرش اگروفارستری در میان صنوبرکاران شمال کشور، فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، سال شانزدهم، شماره ۳، صص ۹-۱٫
امروزه بشر با مشکل بزرگی بهنام رشد جمعیت مواجه است که یکی از پیامدهای آن کمبود غذا میباشد و تأمین غذای این جمعیت رو به رشد به بخش کشاورزی مربوط میشود. افزایش جمعیت سبب شده است تا کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی، فراوردههای هورمونی و سایر عوامل خطرزا برای محیطزیست به صورت کنترل نشده و بیرویه به بخش کشاورزی وارد شوند تا این بخش بتواند به تقاضای رو به رشد موادغذایی پاسخ دهد. اما این افزایش تولید همواره مشکلات زیست محیطی و اجتماعی گوناگونی همچون آلودگی منابع آب، تداوم فشارهای اقتصادی بر کشاورزان، نبود اطمینان از وجود بازارهای مناسب، نگرانی مصرفکنندگان از سلامت و کیفیت مواد غذایی و به خطر افتادن سلامت و محیطزیست را به دنبال داشته است. از اینرو در دهه های اخیر با افزایش نگرانیهای کیفیت غذا و سلامت غذا و سلامت افراد جامعه و همچنین تخریب منابع طبیعی، کشاورزی پایدار مورد توجه واقع شده است. کشاورزی پایدار نوعی کشاورزی است که در جهت منافع انسان بوده، کارایی بیشتری در استفاده از منابع دارد و با محیط در توازن است. در کشاورزی پایدار بر ثبات عملکرد در طولانی مدت با حداقل تاثیر بر محیط تأکید میشود. کشاورزی پایدار با حفاظت از خاک، آب و ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری همراه بوده، تخریب زیستمحیطی به همراه نداشته، از فنآوری مناسب و سازگار با محیطزیست استفاده کرده، از نظر اقتصادی سودآور بوده و از نظر اجتماعی مطلوب است. یکی از اهداف مهم نظامهای کشاورزی پایدار، کاهش مصرف نهادهها در تولید محصولات و در نهایت، بهبود کیفیت مواد غذایی است. در این راستا یکی از روشهایی که از طریق آن میتوان به این هدف دست یافت؛ مدیریت تلفیقی آفات میباشد. از مدیریت تلفیقی آفات، تعاریف متفاوتی ارائه شده است ولی تمامی این تعاریف دو مشخصه اصلی یعنی علاوه بر اقتصادی بودن روش مدیریت تلفیقی آفات، به حداقل رساندن خطرات زیستمحیطی و امنیت غذایی، در آن دیده میشود. در این فصل، مفاهیم مرتبط با موضوع تحقیق در چهار بخش مورد بررسی قرار میگیرد. در بخش اول، تعریف پذیرش، پذیرش فنآوری و در بخش دوم، تعاریفی از منشاء آفات، تاریخچه کنترل آفات، مدیریت تلفیقی آفات و مزایای آن و همچنین شیوههایی که در مدیریت تلفیقی آفات از آنها استفاده میشود بیان و ضمناً در زمینه مدیریت تلفیقی مگس زیتون در جهان و ایران توضیحاتی داده میشود و سپس در بخش سوم تحقیقات و پژوهشهای صورت گرفته در داخل و خارج کشور آورده شده است.
پذیرش عبارت است از، تصمیمگیری برای استفاده کامل از ایده جدید به بهترین شیوه ممکن (Rogers, 2000).
معرفی و تسهیل فنآوریها یکی از وظایف اصلی بخش ترویج به عنوان مسئول توسعه و رشد کشاورزی است که اخیراً به علت نیاز به دانش و اطلاعات در پذیرش فنآوریهای کشاورزی پایدار، اهمیت فزایندهای یافته و مطالعات زیادی با تأکید بر ابعاد مختلف پذیرش فنآوریهای کشاورزی پایدار انجام شده است. یکی از این ابعاد مهم، موانع پذیرش میباشد. احمدوند[۱](۲۰۰۸)، موفقیت در فرآیند تشویق کشاورزان را برای پذیرش کشاورزی پایدار تا حد زیادی منوط به حل مشکلات و رفع موانع کشاورزی پایدار میداند. علت اصلی چنین ادعایی تضاد ذاتی موجود در فرآیند توسعه پایدار (Jabareen, 2005) و به تبع آن، کشاورزی پایدار است که با وجود کمک به حفظ محیطزیست، سبب کاهش تولید و درآمد میگردد (Ahmadvand and Karami, 2008. Marra et al., 2001) که پرتی[۲] (۱۹۹۵) آن را هزینه دوره گذار مینامد. یکی از مثالهای این تضاد ذاتی، تعارض اهداف اکولوژیک و اقتصادی است، به نحوی که در مواردی تولید بیشتر محصولات کشاورزی و افزایش درآمد کشاورز به تخلیه منابع پایه و آسیب به محیطزیست منجر میشود و از آن سو، حفظ منابع موجب کاهش تولید و درآمد کشاورز در نظامهای رایج کشاورزی میگردد.
مطالعات بسیاری در زمینه پذیرش و بهکارگیری نوآوریها و تکنولوژیهای مختلف صورت گرفته که بسیاری از این مطالعات در قالب الگوهای نظامیافتهای فرآیند پذیرش را توضیح دادهاند. این مطالعات را میتوان به سهدسته تئوریهای جامعهشناسی، تئوریهای اقتصادی و مدلهای تجربی تقسیم کرد. تئوریهای جامعهشناسی پذیرش نوآوری از مدل راجرز و شوماخر نشأت گرفته است. این تئوریها بر این فرض استوار است که افراد برای پذیرش نوآوری چهار مرحله را طی میکنند، آگاهی، ارزشیابی، آزمایش و پذیرش. دسترسی به اطلاعات درون و بیرون مزرعه یکی از مهمترین شاخصها در این مدل است. برنامههای آموزشی، خدمات ترویج، ارتباطات اجتماعی با همسایگان و دوستان بهعنوان منابع کلیدی اطلاعات شناسایی شدهاند. ویژگیهای فردی مانند سن، جنسیت و آموزش نیز بر روی زمانی که افراد برای طی دوره پذیرش باید طی کنند موثر است. این دسته تئوریها در مورد پذیرش در میان محققان پذیرش نوآوری گسترش فوقالعادهای یافته است (قربانی کلاهی و همکاران، ۱۳۸۸).
در زمینه پذیرش و بهکارگیری نوآوریها و فنآوریهای مختلف، تا پیش از دهه ۱۹۷۰ دیدگاهی که بر پذیرش نوآوری حاکم بود به طور عمده برگرفته از الگوی نشر نوآوریها توسط راجرز در دهه ۱۹۶۰ بود. این دیدگاه بیشتر برنقش ارتباطات میان فرد و دیگر افراد جامعه که به تصمیمهای فردی و جمعی پذیرش نوآوری منجر میگردد، تأکید دارد و همچنین نشاندهنده ماهیت پیچیده فرآیند تصمیمگیری و مفاهیم رفتارهای پذیرش میباشد ( Semaglaws and Folmer, 2000). در الگوی نشر تمرکز بر روی رابطه بین آگاهی و پذیرش میباشد. فرض این الگو این است که آگاه نمودن مردم از فنآوریها، منجر به شکلگیری نگرش در مورد فنآوری و در نهایت پذیرش آن میگردد (توحیدیانفر، ۱۳۹۱ به نقل از ابراهیمی، ۱۹۹۷).
با وجود اهمیت موانع پذیرش فن آوریها در توسعه کشاورزی پایدار، شناخت این عوامل کمتر به صورت مجزا مورد مطالعه قرار گرفته و بیشتر به صورت یک موضوع فرعی و درچارچوب شناخت عوامل موثر بر پذیرش در مطالعات پیشین به آن پرداخته شده است. به همین دلیل، نمیتوان چارچوب مشخصی برای شناخت موانع اصلی یافت. نکته شایان توجه دیگر، وابسته بودن موانع پذیرش به زمینه اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی منطقهای است که فنآوریها در آنجا معرفی شده است که به احتمال زیاد علت اصلی آن، خلاء و نبود یک چارچوب مشخص است.
فنآوریهای حفاظتی کشاورزی شامل طیف وسیعی از فعالیتهایی نظیر مدیریت تلفیقی آفات، شخم حفاظتی، مبارزه بیولوژیک، و تغذیه تلفیقی خاک، یکی از ارکان اساسی تحقق کشاورزی پایدار هستند (Pretty, 1997). از میان این فنآوریها، مدیریت تلفیقی آفات به علت تاثیرگذاری بالا بر سلامت اکوسیستمهای زراعی و تولید محصولات سالمتر جایگاه خاصی در فعالیتها و برنامههای کشاورزی پایدار (Zehnder, 1997) و به تبع آن مطالعات صورت گرفته در این زمینه دارد. بخشی از این مطالعات وضعیت پذیرش فعالیتهای IPM را بررسی کردهاند (Shennan et al., 2001. MacDonald, 2003) به طوری که چهار سطح پذیرش شامل عدم اجراء، اجرای کم، متوسط و زیاد را برای تبیین وضعیت اجرای IPM در مزارع و اکوسیستمهای مختلف زراعی در نظر گرفتهاند. بهطوری که در سطح اول فعالیتهای IPM اجرا نمیشود. در سطح کم نیز تنها به فعالیتهای بهزراعی پیشگیرانه (مانند شخم صحیح و بهموقع، رعایت تناوب زراعی) پرداخته میشود. در حالی که در سطح متوسط فعالیتهای مکانیکی و فیزیکی (مانند از بین بردن محل تکثیر حشرات)، انجام میشودو در سطح بالا فعالیتهای کنترل بیولوژیکی (نظیر استفاده از زنبور تریکوگراما، استفاده از گیاهان تله، کشت گیاهانی با خاصیت آللوپاتیو غیره) در اکوسیستمهای زراعی اجرای میشوند (Sharifi et al., 2006).
به نظر میرسد تکامل حشرات دارای ارتباط نزدیکی با تکامل گیاهان خشکیزی بوده است. اولین گیاهان خشکیزی در دوره دونین ظاهر شدند و مسلماً اولین حشرات گیاهخوار از دوره کربونیفر میباشند. اولین فسیل به ثبت رسیده حشرات بالدار با ثبت درختان بلند جنگلی در دوره کربونیفر فوقانی تقریباً مقارن بوده است. بالپولکداران آخرین گروه از حشراتی بودند که همزمان با ظهور نهاندانگان در دوره کرتاسه پدیدار شدند. البته چند گروه مهم دیگر بعد از ظهور نهاندانگان پا به عرصه هستی نهادند. و همچنین تعدادی از گروههای حشرات اولیه منقرض شدند (سرایلو و قلیپور، ۱۳۸۶).
تاریخچه کنترل آفات کشاورزی دارای سه دوره مشخص میباشد که عبارتند از: دوره روشهای سنتی، دوره آفتکشها و دوره مدیریت تلفیقی آفات.
در این دوره عملیات زراعی و مکانیکی از قبیل تناوب، بهداشت زراعی، شخم عمیق، جمعآوری و نابودی حشرات زیانآور یا اندامهای گیاهی آلوده به آنها و غیره بر اساس تجربیات کشاورزان تکوین یافتند که قدیمیترین روشهای کاهش خسارت آفات محسوب میشدند. بهدنبال آن، برخی از فرآوردههای گیاهی مانند روغن چریش، پیرترین، نیکوتین و رتنون در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار گرفتند.
حشره کشهای سنتزی معدنی، ترکیبات زندهکش طیف وسیعی بودند که برای تمام جانداران سمیت زیادی داشتند. بهدنبال آنها حشرهکشهای سنتزی آلی از قبیل آلکیلتیوسیانات[۳]، لتان[۴] و غیره تولید شدند. به هر حال، دوره آفتکشها با کشف خواص حشرهکشی د. د. ت توسط پاولمولر[۵] در سال ۱۹۳۹ شروع شد. کارایی د. د. ت در کنترل آفات شاید با هیچ ماده سنتزی دیگر قابل مقایسه نبود و مولر در سال ۱۹۴۸ به خاطر این کار جایزه نوبل دریافت نمود.
[۱] – Ahmadvand
[۲] – Pretty
۲-Alkyl thiocyanate
۳-Ltan
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر