تحقیق آفات انباری و استفاده از ترکیب‏ها و اسانس های گیاهی برای کنترل آفات انباری و عوامل تعیین کننده سمیت اسانس‏ها

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق آفات انباری و استفاده از ترکیب‏ها و اسانس های گیاهی برای کنترل آفات انباری و عوامل تعیین کننده سمیت اسانس‏ها دارای ۴۴ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۲-۱ مقدمه و اهمیت آفات انباری    ۵
۲-۲ آفات انباری    ۹
۲-۲-۱ سوسک کشیش (Rhyzopertha dominica F.)    ۹
۲-۲-۱-۱  مشخصات آفت    ۹
۲-۲-۱-۲ روش زندگی و خسارت    ۱۰
۲-۲-۲ شپشه‏آرد  (Tribolium castaneum Bhst.)    ۱۱
۲-۲-۲-۱ مشخصات آفت    ۱۱
۲-۲-۲-۲ روش زندگی و خسارت    ۱۲
۲-۲-۳ شپشه‏دندانه‏دار (Oryzaephilus surinamensis L.)    ۱۴
۲-۲-۳-۱ مشخصات آفت    ۱۴
۲-۲-۳-۲ روش زندگی و خسارت    ۱۵
۲-۳ اهمیت ترکیبات گیاهی    ۱۶
۲-۴ استفاده از ترکیب‏های گیاهی برای کنترل آفات انباری    ۱۸
۲-۵ اسانس‏های گیاهی    ۱۹
۲-۶ برخی ازگیاهان    ۲۰
۲-۶-۱ اکالیپتوس    ۲۰
۲-۶-۱-۱ رده‏بندی    ۲۰
۲-۶-۱-۲ پراکنش جهانی اکالیپتوس    ۲۱
۲-۶-۱-۳ انتشار اکالیپتوس در ایران    ۲۱
۲-۶-۱-۴ خواص ظاهری اسانس اکالیپتوس    ۲۱
۲-۶-۱-۵ طبیعت و ترکیب اسانس اکالیپتوس    ۲۲
۲-۶-۱-۶ فعالیت حشره ‏کشی اسانس اکالیپتوس    ۲۲
۲-۶-۲ نارنج    ۲۵
۲-۶-۲-۱ رده‏بندی    ۲۵
۲-۶-۲-۲ پراکنش جهانی نارنج    ۲۶
۲-۶-۲-۳ انتشار نارنج در ایران    ۲۶
۲-۶-۲-۴ خواص ظاهری اسانس نارنج    ۲۶
۲-۶-۲-۵ طبیعت و ترکیب اسانس نارنج    ۲۷
۲-۶-۲-۶ فعالیت حشره ‏کشی اسانس نارنج    ۲۷
۲-۷ عوامل تعیین کننده سمیت اسانس‏ها    ۲۸
۲-۸ محل تاثیر اسانس‏های گیاهی    ۲۹
۲-۹ بررسی‏های انجام شده روی حشرات    ۲۹
فهرست منابع    ۳۶

منابع

Matthews, G. A. 1993. Insecticide application in stores. Application technology for crop protection. 1: 49-53.

Guleria, S. and Tiku, A. K. 2009. Botanical in pest management. Integrated Pest Management Springer. 316-329.

Tewary, D .K., Bhardwaj, A. and Shanker, A. 2005. Pesticidal activities in five medicinal plants collected from mid hills of western Himalayas. Industrial Crops and Products. 22 (3): 241-247.

Mahfuz, I. and Khalequzzaman, M. 2007. Contact and fumigant toxicity of essential oils against Callosobruchus maculatus. Journal of Zoology Rajshahi University. 26: 63-66.

Mahmud, M. K., Khan, M. M. H., Husain. M., Alam, M. I. and Afrad. M. S. I. 2002. Toxic effects of different plant oils on pulse beetle Callosobruchus chinensis (Coleoptera:Bruchidae). Journal of the Asiatic Society of Bangladesh Science. 28 (1): 11-18.

Chaubey, M .K. 2007. Insecticidal activity of Trachyspermum ammi (Umbelliferae),  Anethum graveolens  (Umbelliferae) and  Nigella sativa (Ranunculaceae) essential oils  against stored-product beetle  Tribolium castaneum Herbst (Coleoptera: Tenebrionidae). African Journal of Agricultural Research. 2 (11): 596-600.

Lee B. H., Annis, P. C., Tumaalii, F. and Choi, W. S. 2004. Fumigant toxicity of essential oils from the Myrtacea family and 1,8-cineole against 3 major stored-grain insects. Journal of Stored Products Research. 40 (5): 553-564.

Lee, B. H., Choi, W. S., Lee, S. E. and Park, B. S. 2001. Fumigant toxicity of essential oils and their constituent compounds towards the rice weevil, Sitophilus oryzae (L.). Crop Protection. 20: 317–۳۲۰٫

Lee, S., Peterson, C. J. and Coats, J. R. 2003. Fumigation toxicity of monoterpenoids to several stored product insects. Journal of Stored Products Research. 39: 77-85.

Rajendran, S. and Siranjini, V. 2008. Plant products as fumigants for Stored- Product insect control. Journal of Stored Products Research. 44: 126-135.

Rajendran, S. 2001. Alternatives to methyl bromide as fumigants for stored food commodities. Pesticid Outlook. 12: 249-253.

Jbilou R., Ennabili, A. and Sayah, F. 2006. Insecticidal activity of four medicinal plant extracts against Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae). African Journal of Biotechnology. 5 (10): 936-940.

Nerio, L. S., Olivero-Verbel, J. and Stashenko, E. 2010. Repellent activity of essential oils: A review. Bioresource Technology. 101: 372–۳۷۸٫

Ngamo, T. L. S., Goudoum, A., Ngassoum, M. B., Mapongmetsem, P. M., Lognay, G., Malaisse, F. and Hance, T. 2007. Chronic toxicity of essential oils of 3 local aromatic plants towards Sitophilus zeamais Motsch (Coleoptera: Curculionidae). African Journal of Agricultural Research. 2: 164-167.

 ۲-۱ مقدمه و اهمیت آفات انباری

انبار کردن محصولات کشاورزی به منظور استفاده در سایر فصل‏های سال و یا جهت انتقال به سایر مناطق امری ضروری است. آمار و ارقام سازمان‏های رسمی بین‏المللی و محلی نشان می‏دهد که هر سال مقدار قابل توجهی از تولیدات کشاورزی جهان سوم به وسیله‏ی آفات در انبار‏ها از بین می‏رود و میلیاردها تومان زیان وارد می‏شود. حمله‏ی آفات انباری و کم‏توجهی به اصول نگهداری فرآورده‏های کشاورزی گاهی زیان‏های کیفی بسیار مهمی را به دنبال می‏آورد که سبب تغییر ترکیب شیمیایی، رنگ و مزه‏ی محصول ‏شده و در نتیجه نه تنها ارزش تجاری و مرغوبیت آن به شدت کاهش یافته بلکه گاهی مشکلات بهداشتی و اختلالات گوارشی شدیدی در مصرف‏کنندگان، اعم از انسان، دام‏ها و طیور ایجاد کرده است (متیوس[۱]، ۱۹۹۳).

خسارت آفات انباری در مناطق مختلف متفاوت است، در مناطق گرمسیری به دلیل مستعد بودن شرایط برای فعالیت آفات انباری و هم‏چنین در کشورهای جهان سوم و در حال پیشرفت به دلیل عدم امکانات و شرایط بد نگهداری محصولات خسارت بیشتر است. خسارت بعد از برداشت که هر ساله در اثر فعالیت حشرات و فعالیت میکروارگانیسم‏ها و دیگر عوامل به محصولات انباری وارد می‏شود حدود ۱۰-۲۵% از کل محصول تخمین زده شده است (متیوس، ۱۹۹۳).

امروزه آفات از مشکلات جدی کشاورزی هستند (گولریا و تیکو[۲]، ۲۰۰۹). طبق آمار سازمان خواربار جهانی[۳]، بشر سالانه بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال فقط خسارت آفات به خصوص حشرات را تحمل می‏کند و سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن غلات که غذای حدود یک میلیارد نفر در سال است، در اثر آفات و عوامل بیماری‏زا از بین می‏رود. خسارت آفات و عوامل بیماری‏زای گیاهی در سال‏های گذشته در ایران به دلیل بی‏اطلاعی کشاورزان و شرایط اجتماعی و اقتصادی، زیاد بوده و آن‏چه که از زمین حاصل می‏شد، در واقع پس‏مانده‏ی سفره‏ی حشرات آفت و عوامل بیماری‏زای گیاهی بوده است (سردار بنده، ۱۳۸۵).

حفظ محصولات کشاورزی تنها با کنترل آفات و عوامل بیماری‏زا در کشت‏زارها، باغ‏ها و جنگل‏ها به پایان نمی‏رسد، بلکه این کار در انبار‏ها نیز تا هنگام مصرف باید ادامه پیدا کند، زیرا هجوم گروه دیگری از آفات و میکروارگانیسم‏ها‏ی زیان‏آور به محصولات، پس از انبار کردن آن‏ها آغاز می‏شود (باقری‏زنوز، ۱۳۷۴). طبق گزارش مسئولان کشوری هر سال ۱۰ تا ۲۰ درصد محصول در انبارها از بین می‏رود که این میزان خسارت به دلیل توقف طولانی محصول در انبار، بسیار سنگین و قابل تأمل خواهد بود (باقری زنوز، ۱۳۸۹).

اگر فعالیت آفات و عوامل بیماری‏زا در اکوسیستم‏های زراعی، به سبب تغییرات و نوسانات عوامل اکولوژیک و یا به دلیل وجود جانوران شکارگر و پارازیت، به گونه‏ی محدود و به دشواری صورت می‏گیرد، در انبارها و محیط‏های بسته، تقریبا بدون معارض و مزاحم به تاخت و تاز خود ادامه می‏دهند، به این جهت محصولات کشاورزی در انبارها بیشتر از طبیعت خسارت دیده و اغلب زیان‏های سنگین و جبران ناپذیری را متحمل می‏شوند (باقری‏زنوز، ۱۳۷۴).

محصولات انباری با منشا گیاهی و حیوانی مورد هجوم بیش از ۶۰۰ گونه از سخت‏بال‏پوشان، ۷۰ گونه از شب‏پره‏ها و ۳۵ گونه از کنه‏ها قرار گرفته و مجموعه‏ای از خسارت کیفی و کمی را متحمل می‏شوند (راجندران[۴]، ۲۰۰۱). سالانه به ‏طور متوسط ۱۰ تا ۴۰ درصد غلات انبار شده در دنیا توسط آفات انباری از بین می‏روند و این سبب به وجود آمدن زیان اقتصادی قابل ملاحظه‏ای می‏گردد. افزایش مداوم جمعیت جهان باعث بروز مشکل بحرانی کمبود غذا در دنیا گشته است. در چنین شرایطی به منظور حفاظت غلات انبار شده و سایر محصولات زراعی از آلودگی توسط آفات انباری، حشره‏کش‏های شیمیایی متفاوتی به کار برده شده‏اند (چائوبی[۵]، ۲۰۰۷ ). به صورت رایج کاربرد ترکیبات تدخینی (فومیگانت‏ها) نقش مهمی در حذف آفت در محصولات انباری دارد (راجندران، ۲۰۰۱). به طور کلی کاربرد مداوم و بی‏رویه‏ی آفت‏کش‏های شیمیایی سبب به وجود آمدن مشکلات جدی نظیر سمیت مستقیم برای پارازیتوئیدها، شکارگرها، گرده‏افشان‏ها، ماهی‏ها و انسان، بروز مقاومت در آفات نسبت به آفت‏کش‏ها (محفوظ و خالق‏زمان[۶]، ۲۰۰۷ و محمود و همکاران[۷]، ۲۰۰۲)، افزایش میزان خسارت روی گیاهان زراعی ناشی از طغیان جمعیت حشرات آفت و کاهش کارایی آفت‏کش‏ها (محفوظ، ۲۰۰۷)، به جا ماندن بقایای سمی روی غلات انباری (جبیلو و همکاران[۸]، ۲۰۰۶) و بالا رفتن مخاطرات محیطی و اجتماعی (محفوظ، ۲۰۰۷) شده است. این مشکلات نیاز به حشره‏کش‏های طبیعی را افزایش داده است (کول[۹] و همکاران، ۲۰۰۸). برای دست یافتن به یک نتیجه‏ی مطلوب و کنترل منطقی نمی‏توان از استعمال سموم شیمیایی صرف‏نظر کرد اما می‏توان از مصرف بیش‏ از حد و بی‏رویه این گونه ترکیبات کاست و از ترکیبات جایگزین استفاده نمود. بنابراین توسعه جایگزین‏های جدید که از لحاظ اکولوژیکی فاقد اثرات باقیماندگی و جانبی روی موجودات زنده غیر هدف باشند، امری اجتناب ناپذیر است. به این منظور، سمیت تعداد زیادی از محصولات گیاهی از جمله اسانس‏ها علیه آفات انباری (چائوبی، ۲۰۰۷، نگامو[۱۰]، ۲۰۰۷ و شایا و همکاران[۱۱]، ۱۹۹۱) مورد ارزیابی قرار گرفته است. اکثر تحقیقات انجام شده نشان داده‏اند که اسانس‏های گیاهی و یا ترکیبات موجود در آن‏ها دارای پتانسیل بالقوه به عنوان ترکیبات جایگزین با تدخین‏کننده‏های رایج شیمیایی می‏باشند (لی[۱۲]، ۲۰۰۴، شایا، ۱۹۹۷ و تواری و همکاران[۱۳]، ۲۰۰۵). منابع نشان می‏دهد که بسیاری از ترکیبات گیاهی می‏توانند بدون ایجاد صدمات جانبی به محیط زیست و زنجیره‏ی غذایی انسان، طول مدت نگهداری مواد غذایی را نیز افزایش دهند (کیم و همکاران[۱۴]، ۲۰۰۳).

حشره‏کش‏های طبیعی اثرات سوء کمتری روی موجودات غیر هدف داشته و به خاطر طبیعی بودن، برای محیط زیست بی‏خطر می‏باشند. این ترکیبات روی جمعیت شکارگر‏ها، پارازیتوئید‏ها و حشرات گرده‏افشان فشار کمتری وارد کرده و به خاطر دارا بودن اجزای زیاد، مقاومت به آن‏ها کمتر صورت می‏گیرد (کول و همکاران[۱۵]، ۲۰۰۸). تعداد زیادی از مواد شیمیایی زیستی دارای سمیت یا فعالیت دورکنندگی هستند. در میان آن‏ها اسانس‏های گیاهی ممکن است جایگزین بالقوه‏ای به عنوان عوامل کنترل زیستی برای کنترل آفات و موریانه‏ها باشند، زیرا آن‏ها غنی از عوامل شیمیایی زیستی هستند. فعالیت دورکنندگی اسانس‏ها به وجود مونوترپن‏ها و سسکویی‏ترپن‏ها وابسته است (مروج و ابر[۱۶]، ۲۰۰۸).

اسانس‏ها ترکیبات فراری هستند که مشخصه‏ی اصلی آن‏ها بوی تندشان است و در طبیعت نقش مهمی در حفاظت گیاهان در برابر باکتری‏ها، قارچ‏ها و حشرات گیاه‏خوار دارند. آن‏ها هم‏چنین با جلب حشرات به پراکنش دانه‏های گرده و بذرها کمک می‏کنند (باکالی و همکاران[۱۷]، ۲۰۰۸).

یکی از جنس‏های گیاهی مورد توجه و دارای اسانس‏هایی با اثرات کشندگی و دورکنندگی، Eucalyptus spp. می‏باشد (نریو و همکاران[۱۸]، ۲۰۱۰) که در میان ترکیبات مختلف اسانس اکالیپتوس ۱و۸ سینئول مهم‏ترین بوده و نقش مهمی در فعالیت حشره‏کشی آن بازی می‏کند (لی، ۱۹۹۶).

گونه‏های مرکبات به عنوان یک منبع گیاهی دارای خاصیت حشره‏کشی گزارش شده‏اند. اسانس پوست، برگ و بذر واریته‏های این گیاهان حاوی متابولیت‏های ثانویه هستند که دارای اثر حشره‏کشی روی راسته‏های مختلف حشرات می‏باشند. (روی و صراف[۱۹]، ۲۰۰۶).

در حال حاضر کشورهای امریکا، ژاپن و آلمان با به کارگیری جدیدترین روش‏های تحقیق مقام اول تا سوم تولید سموم گیاهی را دارند. در ایران گیاهان دارویی عمدتا از اماکن طبیعی جمع‏آوری گردیده و فاقد اصول صحیح بهره‏برداری و نگه‏داری بوده و گاهی نمونه‏های جمع‏آوری شده با گونه‏های استاندارد مطابقت ندارد. از آن‏جا که در حال حاضر استفاده از آفت‏کش‏های با منشا گیاهی جهت کنترل آفات جایگاهی در برنامه‏های IPM در ایران ندارد، دلایل این امر را می‏توان به ۴ مورد تقسیم کرد (جباری و منصوری‏جاجایی، ۱۳۸۸):

[۱] Matthews

[۲]Guleria and Tiku

[۳] F.A.O: Food and Agriculture Organization

۱ Rajendran

[۵] Chaubey

[۶] Mahfuz & Khalequzzaman

[۷] Mahmud et al.

[۸] Jbilou et al.

[۹] Koul

[۱۰] Ngamo et al.

[۱۱] Shaaya et al.

[۱۲] Lee

[۱۳] Tewary et al.

[۱۴] Kim et al.

[۱۵] Koul et al.

[۱۶] Moravvej & Abbar

[۱۷] Bakkali et al.

[۱۸] Nerio et al.

۲ Roy & Saraf

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.