357 views
پیشینه تحقیق آفات انباری و استفاده از ترکیبها و اسانس های گیاهی برای کنترل آفات انباری و عوامل تعیین کننده سمیت اسانسها دارای ۴۴ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۲-۱ مقدمه و اهمیت آفات انباری ۵
۲-۲ آفات انباری ۹
۲-۲-۱ سوسک کشیش (Rhyzopertha dominica F.) ۹
۲-۲-۱-۱ مشخصات آفت ۹
۲-۲-۱-۲ روش زندگی و خسارت ۱۰
۲-۲-۲ شپشهآرد (Tribolium castaneum Bhst.) ۱۱
۲-۲-۲-۱ مشخصات آفت ۱۱
۲-۲-۲-۲ روش زندگی و خسارت ۱۲
۲-۲-۳ شپشهدندانهدار (Oryzaephilus surinamensis L.) ۱۴
۲-۲-۳-۱ مشخصات آفت ۱۴
۲-۲-۳-۲ روش زندگی و خسارت ۱۵
۲-۳ اهمیت ترکیبات گیاهی ۱۶
۲-۴ استفاده از ترکیبهای گیاهی برای کنترل آفات انباری ۱۸
۲-۵ اسانسهای گیاهی ۱۹
۲-۶ برخی ازگیاهان ۲۰
۲-۶-۱ اکالیپتوس ۲۰
۲-۶-۱-۱ ردهبندی ۲۰
۲-۶-۱-۲ پراکنش جهانی اکالیپتوس ۲۱
۲-۶-۱-۳ انتشار اکالیپتوس در ایران ۲۱
۲-۶-۱-۴ خواص ظاهری اسانس اکالیپتوس ۲۱
۲-۶-۱-۵ طبیعت و ترکیب اسانس اکالیپتوس ۲۲
۲-۶-۱-۶ فعالیت حشره کشی اسانس اکالیپتوس ۲۲
۲-۶-۲ نارنج ۲۵
۲-۶-۲-۱ ردهبندی ۲۵
۲-۶-۲-۲ پراکنش جهانی نارنج ۲۶
۲-۶-۲-۳ انتشار نارنج در ایران ۲۶
۲-۶-۲-۴ خواص ظاهری اسانس نارنج ۲۶
۲-۶-۲-۵ طبیعت و ترکیب اسانس نارنج ۲۷
۲-۶-۲-۶ فعالیت حشره کشی اسانس نارنج ۲۷
۲-۷ عوامل تعیین کننده سمیت اسانسها ۲۸
۲-۸ محل تاثیر اسانسهای گیاهی ۲۹
۲-۹ بررسیهای انجام شده روی حشرات ۲۹
فهرست منابع ۳۶
Matthews, G. A. 1993. Insecticide application in stores. Application technology for crop protection. 1: 49-53.
Guleria, S. and Tiku, A. K. 2009. Botanical in pest management. Integrated Pest Management Springer. 316-329.
Tewary, D .K., Bhardwaj, A. and Shanker, A. 2005. Pesticidal activities in five medicinal plants collected from mid hills of western Himalayas. Industrial Crops and Products. 22 (3): 241-247.
Mahfuz, I. and Khalequzzaman, M. 2007. Contact and fumigant toxicity of essential oils against Callosobruchus maculatus. Journal of Zoology Rajshahi University. 26: 63-66.
Mahmud, M. K., Khan, M. M. H., Husain. M., Alam, M. I. and Afrad. M. S. I. 2002. Toxic effects of different plant oils on pulse beetle Callosobruchus chinensis (Coleoptera:Bruchidae). Journal of the Asiatic Society of Bangladesh Science. 28 (1): 11-18.
Chaubey, M .K. 2007. Insecticidal activity of Trachyspermum ammi (Umbelliferae), Anethum graveolens (Umbelliferae) and Nigella sativa (Ranunculaceae) essential oils against stored-product beetle Tribolium castaneum Herbst (Coleoptera: Tenebrionidae). African Journal of Agricultural Research. 2 (11): 596-600.
Lee B. H., Annis, P. C., Tumaalii, F. and Choi, W. S. 2004. Fumigant toxicity of essential oils from the Myrtacea family and 1,8-cineole against 3 major stored-grain insects. Journal of Stored Products Research. 40 (5): 553-564.
Lee, B. H., Choi, W. S., Lee, S. E. and Park, B. S. 2001. Fumigant toxicity of essential oils and their constituent compounds towards the rice weevil, Sitophilus oryzae (L.). Crop Protection. 20: 317–۳۲۰٫
Lee, S., Peterson, C. J. and Coats, J. R. 2003. Fumigation toxicity of monoterpenoids to several stored product insects. Journal of Stored Products Research. 39: 77-85.
Rajendran, S. and Siranjini, V. 2008. Plant products as fumigants for Stored- Product insect control. Journal of Stored Products Research. 44: 126-135.
Rajendran, S. 2001. Alternatives to methyl bromide as fumigants for stored food commodities. Pesticid Outlook. 12: 249-253.
Jbilou R., Ennabili, A. and Sayah, F. 2006. Insecticidal activity of four medicinal plant extracts against Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae). African Journal of Biotechnology. 5 (10): 936-940.
Nerio, L. S., Olivero-Verbel, J. and Stashenko, E. 2010. Repellent activity of essential oils: A review. Bioresource Technology. 101: 372–۳۷۸٫
Ngamo, T. L. S., Goudoum, A., Ngassoum, M. B., Mapongmetsem, P. M., Lognay, G., Malaisse, F. and Hance, T. 2007. Chronic toxicity of essential oils of 3 local aromatic plants towards Sitophilus zeamais Motsch (Coleoptera: Curculionidae). African Journal of Agricultural Research. 2: 164-167.
انبار کردن محصولات کشاورزی به منظور استفاده در سایر فصلهای سال و یا جهت انتقال به سایر مناطق امری ضروری است. آمار و ارقام سازمانهای رسمی بینالمللی و محلی نشان میدهد که هر سال مقدار قابل توجهی از تولیدات کشاورزی جهان سوم به وسیلهی آفات در انبارها از بین میرود و میلیاردها تومان زیان وارد میشود. حملهی آفات انباری و کمتوجهی به اصول نگهداری فرآوردههای کشاورزی گاهی زیانهای کیفی بسیار مهمی را به دنبال میآورد که سبب تغییر ترکیب شیمیایی، رنگ و مزهی محصول شده و در نتیجه نه تنها ارزش تجاری و مرغوبیت آن به شدت کاهش یافته بلکه گاهی مشکلات بهداشتی و اختلالات گوارشی شدیدی در مصرفکنندگان، اعم از انسان، دامها و طیور ایجاد کرده است (متیوس[۱]، ۱۹۹۳).
خسارت آفات انباری در مناطق مختلف متفاوت است، در مناطق گرمسیری به دلیل مستعد بودن شرایط برای فعالیت آفات انباری و همچنین در کشورهای جهان سوم و در حال پیشرفت به دلیل عدم امکانات و شرایط بد نگهداری محصولات خسارت بیشتر است. خسارت بعد از برداشت که هر ساله در اثر فعالیت حشرات و فعالیت میکروارگانیسمها و دیگر عوامل به محصولات انباری وارد میشود حدود ۱۰-۲۵% از کل محصول تخمین زده شده است (متیوس، ۱۹۹۳).
امروزه آفات از مشکلات جدی کشاورزی هستند (گولریا و تیکو[۲]، ۲۰۰۹). طبق آمار سازمان خواربار جهانی[۳]، بشر سالانه بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال فقط خسارت آفات به خصوص حشرات را تحمل میکند و سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن غلات که غذای حدود یک میلیارد نفر در سال است، در اثر آفات و عوامل بیماریزا از بین میرود. خسارت آفات و عوامل بیماریزای گیاهی در سالهای گذشته در ایران به دلیل بیاطلاعی کشاورزان و شرایط اجتماعی و اقتصادی، زیاد بوده و آنچه که از زمین حاصل میشد، در واقع پسماندهی سفرهی حشرات آفت و عوامل بیماریزای گیاهی بوده است (سردار بنده، ۱۳۸۵).
حفظ محصولات کشاورزی تنها با کنترل آفات و عوامل بیماریزا در کشتزارها، باغها و جنگلها به پایان نمیرسد، بلکه این کار در انبارها نیز تا هنگام مصرف باید ادامه پیدا کند، زیرا هجوم گروه دیگری از آفات و میکروارگانیسمهای زیانآور به محصولات، پس از انبار کردن آنها آغاز میشود (باقریزنوز، ۱۳۷۴). طبق گزارش مسئولان کشوری هر سال ۱۰ تا ۲۰ درصد محصول در انبارها از بین میرود که این میزان خسارت به دلیل توقف طولانی محصول در انبار، بسیار سنگین و قابل تأمل خواهد بود (باقری زنوز، ۱۳۸۹).
اگر فعالیت آفات و عوامل بیماریزا در اکوسیستمهای زراعی، به سبب تغییرات و نوسانات عوامل اکولوژیک و یا به دلیل وجود جانوران شکارگر و پارازیت، به گونهی محدود و به دشواری صورت میگیرد، در انبارها و محیطهای بسته، تقریبا بدون معارض و مزاحم به تاخت و تاز خود ادامه میدهند، به این جهت محصولات کشاورزی در انبارها بیشتر از طبیعت خسارت دیده و اغلب زیانهای سنگین و جبران ناپذیری را متحمل میشوند (باقریزنوز، ۱۳۷۴).
محصولات انباری با منشا گیاهی و حیوانی مورد هجوم بیش از ۶۰۰ گونه از سختبالپوشان، ۷۰ گونه از شبپرهها و ۳۵ گونه از کنهها قرار گرفته و مجموعهای از خسارت کیفی و کمی را متحمل میشوند (راجندران[۴]، ۲۰۰۱). سالانه به طور متوسط ۱۰ تا ۴۰ درصد غلات انبار شده در دنیا توسط آفات انباری از بین میروند و این سبب به وجود آمدن زیان اقتصادی قابل ملاحظهای میگردد. افزایش مداوم جمعیت جهان باعث بروز مشکل بحرانی کمبود غذا در دنیا گشته است. در چنین شرایطی به منظور حفاظت غلات انبار شده و سایر محصولات زراعی از آلودگی توسط آفات انباری، حشرهکشهای شیمیایی متفاوتی به کار برده شدهاند (چائوبی[۵]، ۲۰۰۷ ). به صورت رایج کاربرد ترکیبات تدخینی (فومیگانتها) نقش مهمی در حذف آفت در محصولات انباری دارد (راجندران، ۲۰۰۱). به طور کلی کاربرد مداوم و بیرویهی آفتکشهای شیمیایی سبب به وجود آمدن مشکلات جدی نظیر سمیت مستقیم برای پارازیتوئیدها، شکارگرها، گردهافشانها، ماهیها و انسان، بروز مقاومت در آفات نسبت به آفتکشها (محفوظ و خالقزمان[۶]، ۲۰۰۷ و محمود و همکاران[۷]، ۲۰۰۲)، افزایش میزان خسارت روی گیاهان زراعی ناشی از طغیان جمعیت حشرات آفت و کاهش کارایی آفتکشها (محفوظ، ۲۰۰۷)، به جا ماندن بقایای سمی روی غلات انباری (جبیلو و همکاران[۸]، ۲۰۰۶) و بالا رفتن مخاطرات محیطی و اجتماعی (محفوظ، ۲۰۰۷) شده است. این مشکلات نیاز به حشرهکشهای طبیعی را افزایش داده است (کول[۹] و همکاران، ۲۰۰۸). برای دست یافتن به یک نتیجهی مطلوب و کنترل منطقی نمیتوان از استعمال سموم شیمیایی صرفنظر کرد اما میتوان از مصرف بیش از حد و بیرویه این گونه ترکیبات کاست و از ترکیبات جایگزین استفاده نمود. بنابراین توسعه جایگزینهای جدید که از لحاظ اکولوژیکی فاقد اثرات باقیماندگی و جانبی روی موجودات زنده غیر هدف باشند، امری اجتناب ناپذیر است. به این منظور، سمیت تعداد زیادی از محصولات گیاهی از جمله اسانسها علیه آفات انباری (چائوبی، ۲۰۰۷، نگامو[۱۰]، ۲۰۰۷ و شایا و همکاران[۱۱]، ۱۹۹۱) مورد ارزیابی قرار گرفته است. اکثر تحقیقات انجام شده نشان دادهاند که اسانسهای گیاهی و یا ترکیبات موجود در آنها دارای پتانسیل بالقوه به عنوان ترکیبات جایگزین با تدخینکنندههای رایج شیمیایی میباشند (لی[۱۲]، ۲۰۰۴، شایا، ۱۹۹۷ و تواری و همکاران[۱۳]، ۲۰۰۵). منابع نشان میدهد که بسیاری از ترکیبات گیاهی میتوانند بدون ایجاد صدمات جانبی به محیط زیست و زنجیرهی غذایی انسان، طول مدت نگهداری مواد غذایی را نیز افزایش دهند (کیم و همکاران[۱۴]، ۲۰۰۳).
حشرهکشهای طبیعی اثرات سوء کمتری روی موجودات غیر هدف داشته و به خاطر طبیعی بودن، برای محیط زیست بیخطر میباشند. این ترکیبات روی جمعیت شکارگرها، پارازیتوئیدها و حشرات گردهافشان فشار کمتری وارد کرده و به خاطر دارا بودن اجزای زیاد، مقاومت به آنها کمتر صورت میگیرد (کول و همکاران[۱۵]، ۲۰۰۸). تعداد زیادی از مواد شیمیایی زیستی دارای سمیت یا فعالیت دورکنندگی هستند. در میان آنها اسانسهای گیاهی ممکن است جایگزین بالقوهای به عنوان عوامل کنترل زیستی برای کنترل آفات و موریانهها باشند، زیرا آنها غنی از عوامل شیمیایی زیستی هستند. فعالیت دورکنندگی اسانسها به وجود مونوترپنها و سسکوییترپنها وابسته است (مروج و ابر[۱۶]، ۲۰۰۸).
اسانسها ترکیبات فراری هستند که مشخصهی اصلی آنها بوی تندشان است و در طبیعت نقش مهمی در حفاظت گیاهان در برابر باکتریها، قارچها و حشرات گیاهخوار دارند. آنها همچنین با جلب حشرات به پراکنش دانههای گرده و بذرها کمک میکنند (باکالی و همکاران[۱۷]، ۲۰۰۸).
یکی از جنسهای گیاهی مورد توجه و دارای اسانسهایی با اثرات کشندگی و دورکنندگی، Eucalyptus spp. میباشد (نریو و همکاران[۱۸]، ۲۰۱۰) که در میان ترکیبات مختلف اسانس اکالیپتوس ۱و۸ سینئول مهمترین بوده و نقش مهمی در فعالیت حشرهکشی آن بازی میکند (لی، ۱۹۹۶).
گونههای مرکبات به عنوان یک منبع گیاهی دارای خاصیت حشرهکشی گزارش شدهاند. اسانس پوست، برگ و بذر واریتههای این گیاهان حاوی متابولیتهای ثانویه هستند که دارای اثر حشرهکشی روی راستههای مختلف حشرات میباشند. (روی و صراف[۱۹]، ۲۰۰۶).
در حال حاضر کشورهای امریکا، ژاپن و آلمان با به کارگیری جدیدترین روشهای تحقیق مقام اول تا سوم تولید سموم گیاهی را دارند. در ایران گیاهان دارویی عمدتا از اماکن طبیعی جمعآوری گردیده و فاقد اصول صحیح بهرهبرداری و نگهداری بوده و گاهی نمونههای جمعآوری شده با گونههای استاندارد مطابقت ندارد. از آنجا که در حال حاضر استفاده از آفتکشهای با منشا گیاهی جهت کنترل آفات جایگاهی در برنامههای IPM در ایران ندارد، دلایل این امر را میتوان به ۴ مورد تقسیم کرد (جباری و منصوریجاجایی، ۱۳۸۸):
[۱] Matthews
[۲]Guleria and Tiku
[۳] F.A.O: Food and Agriculture Organization
[۵] Chaubey
[۶] Mahfuz & Khalequzzaman
[۷] Mahmud et al.
[۸] Jbilou et al.
[۹] Koul
[۱۰] Ngamo et al.
[۱۱] Shaaya et al.
[۱۲] Lee
[۱۳] Tewary et al.
[۱۴] Kim et al.
[۱۵] Koul et al.
[۱۶] Moravvej & Abbar
[۱۷] Bakkali et al.
[۱۸] Nerio et al.
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر