433 views
پیشینه تحقیق گیاه کلزا و اهمیت آن و تنش گرما و اثر تنش گرما آخر فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد و نقش بُر درگیاه کلزا دارای ۲۵ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
مقدمه ۴
۲-۱ کلزا و اهمیت آن ۶
۲-۲ سطح زیر کشت کلزا ۷
۲-۳ تنش گرما ۷
۲-۳ اثر تنش گرما آخر فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد ۸
۲-۵ اثر تنش گرما بر صفات فیزیولوژیک ۱۰
۲-۶ اثر تنش گرما آخر فصل بر کیفیت محصول ۱۲
۲-۷ بُر ۱۳
۲-۷-۱ نقش بُر درگیاه ۱۳
۲-۷-۲ پیامدهای ناشی از کمبود بُر در گیاه ۱۴
۲-۷-۳ اهمیت بُر در کلزا ۱۴
۲-۷-۴ اثر بُر بر عملکرد و اجزای عملکرد ۱۴
۲-۷-۵ اثر بُر بر کیفیت محصول ۱۵
منابع ۱۶
فتحی، ق.، مرادی تلاوت، م. ر. و نادری عارفی، ع. ۱۳۸۹٫ فیزیولوژی کلزا. انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز. ۲۴۸ ص.
فرجی، ا. ۱۳۹۱٫ تأثیر تنش گرما طی دوره زایشی بر خصوصیات کمی و کیفی کلزا. مجله زیتون. ۳۲ (۲۲۶): ۷۲-۶۸٫
فرجیآرمان، م.، عباسی، ا. و رجبی، م. ۱۳۹۰٫ بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزاء عملکرد در رقم مستر و سیرنا آفتابگردان. اولین همایش مباحث نوین در کشاورزی. ساوه.
ملکوتی، م. ج. (۱۳۷۹) کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد و بهینهسازی مصرف کود در ایران. نشر آموزش کشاورزی، کرج.
ملکوتی، م. ج. و تهرانی، م. م. ۱۳۷۸٫ نقش ریز مغذیها در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. ۳۲۸ ص.
ملکوتی، م. ج. و متشرعزاده، ب. ۱۳۷۸٫ نقش بُر در افزایش کمی و بهبود کیفی تولیدات کشاورزی (مشکلات و راه کارها). نشر آموزش کشاورزی. معاونت تات وزارت کشاورزی، کرج، ایران.
مرادیتلاوت، م. ر. و سیادت، س. ع. ۱۳۹۱٫ معرفی و تولید گیاهان دانه روغنی. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی. تهران. ۳۷۴ص.
مرادی تلاوت، م. ر.، سیادت، س. ع.، نادیان، ح. و فتحی، ق. ۱۳۸۶٫ واکنش رشد و عملکرد کلزا به سطوح مختلف نیتروژن و بُر در منطقه اهواز. مجموعه مقالات دهمین کنگره علوم خاک ایران، کرج. ۴۶۷-۴۶۶٫
اکبری، م. و رضادوست، س. ۱۳۸۸٫ اثر تاریخ کاشت و روشهای مختلف کنترل علفهای هرز بر عملکرد و خصوصیات رویشی آفتابگردان در منطقه خوی. مجله پژوهش در علوم زراعی. ۳(۱۰): ۳۲-۱۷٫
رهنما، ع. و بخشنده، ع. ۱۳۸۴٫ اثر تاریخ کاشت و شیوه کاشت مستقیم و نشایی بر عملکرد دانه و سایر ویژگیهای زراعی کلزا در اهواز. مجله علوم زراعی ایران. ۷: ۳۴۲-۳۳۶
زاهدی، ع. ۱۳۸۳٫ کلزا در ایران وکانادا. مجله سنبله ۱۳۳ : ۳۰-۲۸٫
سلطانی، ا و فرجی، ا. ۱۳۸۶٫ رابطه آب و خاک و گیاه. انتشارات جهاد دانشگاهی. مشهد. ۲۴۶ص.
فقیه، پ. ۱۳۷۹٫ بررسی عملکرد، اجزای عملکرد، روند رشد و شاخص های فیزیولوژیکی ارقام کلزا در منطقه دزفول، پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دزفول. ۱۹۹ ص.
فلاح هکی، م. ر.، یدوی، ع.، دهنوی، م. م. و بنیادی، م. ۱۳۹۰٫ اثر تاریخ کاشت بر خصوصیات فیزیولوژیک مورفولوژیک چهار رقم کلزا در یاسوج. مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی، باغی و منابع طبیعی یاسوج. ۴(۲):۲۲۲-۲۰۷
تولید محصولات زراعی و تغذیهی جمعیتهای انسانی از هر زمانی در گذشته مسائل پیچیدهتری را در پی دارد. همراه با افزایش جمعیت جهان، بهبود سطح تغذیه، گسترش دامداریهای صنعتی و افزایش مصرف پروتئین، تلاش برای دستیابی به منابع جدید تولید روغن گیاهی افزایش یافته است. دانههای روغنی برآورندهی بسیاری از نیازهای امروز جامعهی ما به ویژه غذای مورد نیاز انسان است. کلزا در میان دانههای روغنی از جایگاه ویژهای برخوردار است و رشد و گسترش آن در ایران میتواند تا اندازهی زیادی کمبودها را در زمینهی فراهمی روغن خوراکی در کشور جبران نماید. روغن کلزا همانند آفتابگردان، سویا و ذرت به خاطر داشتن اسیدهای چرب اشباع نشده و بدون کلسترل از ارزش تغذیهای فراوانی برخوردار است. این گیاه علاوه بر داشتن ویژگیهای مثبت تغذیهای با وجود ارقام پاییزه و بهاره در بسیاری از نقاط جهان از عرضهای جغرافیایی بالا تا عرضهای جغرافیایی پایینتر کشت میشود، در حالی که اغلب گیاهان روغنی تابع شرایط خاص آب و هوایی میباشند. میزان زیاد روغن در دانههای کلزا و همچنین ترکیب مناسب اسیدهای چرب اصلاح شده موجب تسلط آن بر بازارهای روغن جهانی شده است. بهرهمندی از این ویژگیها و موارد مصرف فراوان، اهمیت کلزا نسبت به سایر محصولات روغنی را نشان میدهد (فتحی و همکاران، ۱۳۸۹).
با افزایش گرم شدن کره زمین، تنش گرمایی میتواند به عنوان یک مشکل عمده در اراضی کشت کلزا (و همچنین سایر گیاهان زراعی با خصوصیات تحمل به تنش گرمای مشابه) پدیدار شود. دماى هوا یکى از عوامل مهم توزیع گیاهان زراعی در مناطق مختلف جهان است. دما میزان فتوسنتز و تنفس گونه هاى گیاهى را کنترل کرده و بر گلدهی، توزیع مواد فتوسنتزی و رسیدن آنها موثر است. حدود بالا و پایین دما تأثیر نامطلوبی بر فرآیندهای فیزیولوژیکی داشته و مانع از رشد گیاه می شود، اگرچه در یک محدوده دمای مناسب، با افزایش دما رشد گیاهان به شرط محدودکننده نبودن سایر عوامل، سریعتر میشود. تأثیر دما بر عملکرد به مرحله رشد گیاه که در طی آن دما تغییر میکند، بستگی دارد. با افزایش دما سرعت نمو گیاه بیشتر شده و از این راه بر عملکرد اثر میگذارد. در گیاهان زراعى مختلف، حساسیت مراحل نمو زایشی به تنش گرما مورد توجه قرار گرفته است (فرجی، ۱۳۹۱). تأثیر تنش گرما در طی گلدهی بر خصوصیات کمى و کیفى گیاهان زراعى مانند کلزا) ناتال[۱] و همکاران، ۱۹۹۲، آنگادی[۲] و همکاران، ۲۰۰۰)، گوجه (ساتو[۳] و همکاران، ۲۰۰۲)، لوبیا (شانارد و گیپس[۴]، ۱۹۹۴)، گندم (ساینی[۵] وهمکاران، ۱۹۸۳) و ذرت (کارسون[۶]، ۱۹۹۰) به خوبی بررسی شده است. دماى بالاى هوا طی دوره زایشی سبب کاهش باروری و عملکرد دانه در گندم (ساینی و همکاران، ۱۹۸۳)، ذرت (اسکاپر[۷] و همکاران، ۱۹۸۷؛ میچل و پتولینو[۸]، ۱۹۸۸)، پنبه (کیتاک[۹] و همکاران، ۱۹۸۸)، لوبیا چشم بلبلی (احمد و هال[۱۰]، ۱۹۹۳) و نخود فرنگی (گویلیونی[۱۱] و همکاران، ۱۹۹۷) شد.
عملکرد در شرایط تنش تحت تأثیر عوامل محیطی و زراعی قرار میگیرد و حفظ و بهبود آن مستلزم تدابیر بهزراعی و بهنژادی است. در روشهای بهزراعی با استفاده از نهادههای مرغوب، اعمال مدیریتهای زراعی مناسب، میتوان عملکرد در واحد سطح را افزایش داد، ولی در روشهای بهنژادی با استفاده از انتخاب و اصلاح گیاهان، میتوان عملکرد در واحد سطح بالاتری تولید کرد (مظاهری و مجنونحسینی، ۱۳۸۴). یکی از نیازهای مهم در برنامهریزی زراعی به منظور حصول عملکرد بالا و با کیفیت مطلوب مخصوصاً در شرایط تنش، توجه به تغذیه گیاه است. تغذیه صحیح گیاه یکی از عوامل مهم در بهبود کمی و کیفی محصول بهشمار میآید (اکبرینیا و همکاران، ۱۳۸۲). در تغذیه صحیح گیاه نه تنها باید هر عنصر غذایی به اندازه کافی در دسترس گیاه قرار گیرد، بلکه ایجاد تعادل و رعایت نسبت میان همه عناصر غذایی از اهمیّت زیادی برخوردار است (ملکوتی،۱۳۷۲). کودها با بهبود شرایط خاک و کنترل میزان عناصر ضروری، باعث افزایش رشد، عملکرد و همچنین بهبود کیفیت در نباتات، به ویژه گیاهان زراعی میشوند (بینام ، ۲۰۰۱).
بُر یکی از عناصر غذایی کم مصرف برای رشد گیاهان است که برای رشد طبیعی گیاه ضروری بوده و کمبود آن سبب توقف رشد و کاهش عملکرد میگردد (هو و براون[۱۲]، ۱۹۹۷). بُر نقش عمدهای در فعالیتهای حیاتی گیاهی دارد و در تقسیم سلولی بافتهای مریستمی، تشکیل جوانههای برگ و گل، ترمیم بافتهای آوندی، متابولیسم قند و مواد هیدروکربندار و انتقال آنها، تنظیم مقدار آب و هدایت آن در سلول، انتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در بافتهای گیاهی، سنتز پروتئین، رشد ریشه، متابولیسم چربی و سنتز پکتین دیواره سلولی و نقل و انتقال مواد محلول در بین سلولها نقش مهمی ایفا میکند. همچنین این عنصر، مقاومت گیاهان را نسبت به سرما و بیماریها افزایش میدهد (ملکوتی و تهرانی، ۱۳۷۸). کاربرد بُر همراه با نیتروژن، پروتئین دانه را کاهش داده و درصد روغن را زیاد میکند که در این زمینه به نظر میرسد کاربرد بُر، موجب کاربری بیشتر نیتروژن در جهت افزایش روغن دانه میشود (ناتال[۱۳] و همکاران، ۱۹۸۷). رشد و استقرار اولیه بهتر ریشهها در کلزا از اثر این عنصر است (استنگولیس[۱۴] و همکاران، ۲۰۰۰).
تجربههای تاریخی نشان داده است که وابستگی به واردات مواد غذایی در بلند مدت یکی ازمخاطرهآمیزترین انواع وابستگی است. بخش عمدهای از درآمدهای ارزی کشور به جای سرمایهگذاری و تقویت بنیادهای اقتصادی و تامین امکانات زیربنایی کشور، صرف واردات مواد غذایی میشود (ملکوتی، ۱۳۷۹). بیش از ۹۰ درصد مصرف روغنهای خوراکی مصرفی کشور از طریق واردات تامین میگردد (زاهدی، ۱۳۸۳). از این نظر لزوم برنامهریزی بلندمدت و منسجم، با هدف نیل به خودکفایی در تولید روغن خوراکی ضروری است.
کلزا به عنوان مهمترین گیاه دانه روغنی زراعی در مناطق معتدله و دومین محصول مهم دانه روغنی جهان پس از سویا به شمار میآید. ارقام قدیمی این گیاه به دلیل وجود مواد ضد تغذیهای در روغن و بافت اندامهای مختلف گیاه هیچ گونه کاربرد مواد خوراکی برای انسان و دام نداشتند. با کاهش میزان اسید اروسیک[۱۵] در روغن دانه و همچنین کاهش چشمگیر مادهی ضد تغذیهای گلوکوزینولات در بافتهای گیاه از طریق کارهای ژنتیکی در دههی ۱۹۷۰ میلادی، مصرف تغذیه انسانی از روغن و مصرف علوفه دام از اندامهای گیاه و حتی بقایای روغن کشی این محصول گسترش فراوانی یافته است. ارقامی از کلزا که دارای مقدار اسید اروسیک کمتر از ۲ درصد در روغن دانه و نیز گلوکوزینولات کمتر از ۳۰ میکرومول بر گرم در کنجاله هستند را در اصطلاح کنولا یا کلزای “دو صفر”میگویند. کنولا[۱۶] یا ارقام دارای مقادیر اندک اسید اروسیک[۱۷] در مقایسه با ارقام دارای مقادیر اسید اروسیک فراوان[۱۸] به عنوان ارقام خوراکی کلزا به شمار میآورند. اصطلاح کنولا اولین بار در سال ۱۹۸۷ پس از انجام سالها کارهای پژوهشی به عنوان روغن کانادایی، با اسید اندک[۱۹] که منظور همان اسید اروسیک بود، به کار برده شد (انجمن بینام کانادا، ۲۰۰۰ و فتحی و همکاران، ۱۳۸۹).
سطح زیر کشت جهانی کلزا حدود ۳۱ میلیون هکتار و کل محصول تولیدی کلزا در جهان حدود ۶۲ میلیون تن دانه برآورد شده است (فائو[۱]، ۲۰۰۹). سطح زیر کشت کلزا در کشور حدود ۸۶ هزار هکتار برآورد و حدود ۱۶۴ هزار تن دانهی کلزا در کشور تولید شده است (مرادی تلاوت و سیادت، ۱۳۹۱).
[۱] Fao stat. org
[۱] Nuttal
[۲] Angadi
[۳] Sato
[۴] Shonnard and Gepts
[۵] Saini
[۶] Carlson
[۷] Schoper
[۸] Mitchell and Petolino
[۹] Kittock
[۱۰] Ahmed and Hall
[۱۱] Guilioni
[۱۲] Hu and Brown
[۱۳] Nuttal
[۱۴] Stangoulis
[۱۵] Erucic Acid
[۱۶] canola
[۱۷] Low Erucic Acid Rapeseed(LEAR)
[۱۸] High Erucic Acid Rapeseed
[۱۹] Canadian Oil,Low Acid (Canola)
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر