تحقیق امنیت غذایی و شاخص‌های مختلف آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق امنیت غذایی و شاخص‌های مختلف آن دارای ۲۹ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۱- مقدمه    ۴
۱-۲- بررسی پژوهش‌های انجام شده در داخل کشور    ۱۲
۱-۳- بررسی پژوهش‌های انجام شده در خارج از کشور    ۱۵
۱-۴-۱- روش محاسبه شاخص‌های تنوع غذایی    ۲۰
۱-۴-۱-۱- شاخص آنتروپی    ۲۰
۱-۴-۱-۲- شاخص بری    ۲۰
۱-۴-۱-۳- شاخص هرفیندال    ۲۱
۱-۴-۱-۴- میانگین نسبت کفایت غذایی یا شاخص نسبت انرژی دریافت شده از هر کالا به انرژی حاصل از مقدار توصیه شده کالا    ۲۱
۱-۴-۲- شاخص دریافت کالری فرد    ۲۲
فهرست منابع    ۲۳

 منابع

شیرانی بیدآبادی، ف.، دریجانی، ع وجولایی، ر. ۱۳۹۱٫ کاربرد استراتژی مقابله (CSI) در برآورد وضعیت امنیت غذایی بین کارکنان خدماتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. نشریه تحقیقاتی شماره ۴۰۹-۵-۹۱ ص ۱۷-۱۰٫

شیرانی بیدآبادی،ف.، احمدی کلیجی،س. ۱۳۹۲٫ کاربرد شاخص تنوع غذایی در بررسی وضعیت امنیت غذایی مناطق روستایی ایران. فصلنامه روستا و توسعه، سال ۱۶، شماره ۲، ص ۴۳-۲۵٫

خضری م. ۱۳۸۳٫ امنیت غذایی و امنیت ملی. مجموعه مقالات همایش اقتصاد کشاورزی و توسعه ملی. کشاورزی و امنیت غذایی. جلد ۴، چاپ اول، موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی و اقتصاد کشاورزی.

نوری‌نایینی، م. ۱۳۷۸٫ ابعاد جهانی امنیت غذایی. مجموعه مقالات امنیت غذایی و توسعه کشاورزی، مؤسسه پژوهش­های برنامه‌ریزی و اقتصاد کشاورزی، چاپ اول، تهران.

تنهایی، م. ۱۳۹۲٫ بررسی وضعیت امنیت غذایی با استفاده از شاخص تنوع غذایی: مطالعه موردی مناطق روستایی شهرستان مرودشت استان فارس. پایان نامه کارشناسی ارشد.دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

مهرابی بشرآبادی، ح.، موسوی، ح. ۱۳۸۸٫ بررسی اثر آزادسازی تجاری بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی ایران. فصلنامه روستا و توسعه، سال۱۲، شماره ۲، تابستان ۱۳۸۸، ص ۱۳-۱٫

نجفی، ب.، شوشتریان، آ. ۱۳۸۳٫ هدفمندسازی یارانه‌ها و حذف ناامنی غذایی: مطالعه موردی ارسنجان. پژوهشنامه بازرگانی، تابستان ۱۳۸۳، شماره ۳۱، ص ۱۵۱-۱۲۷٫

خداداد کاشی، ف.، حیدری، خ. ۱۳۸۳٫ برآورد سطح امنیت غذایی خانوار ایرانی بر اساس شاخص AHFSI. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال۱۲، شماره ۴۸٫

خداداد کاشی، ف.، حیدری، خ. ۱۳۸۳٫ ارزیابی نقش اقلام یارانه خوراکی در سبد مصرفی خانوارهای شهری و روستایی. فصلنامه پژوهش‌های بازرگانی. شماره ۳۲، ص ۵۴-۴۱٫

بخشوده، م.، جعفری‌ثانی، م. ۱۳۸۵٫ بررسی توزیع مکانی فقر و ناامنی غذایی خانوارهای شهری و روستایی به تفکیک استانی در ایران. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال شانزدهم، شماره ۶۱٫

بلالی، ح. چیذری، ا. ۱۳۸۴٫ محاسبه و بررسی حمایت کلی داخلی محصول گردو در شرایط الحاق به سازمان تجارت جهانی: مطالعه موردی استان همدان، مجموعه مقالات ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، مشهد، ۹-۸ آبان ۱۳۸۶٫

پاکدامن م. ۱۳۸۷٫ بررسی اثرات اصلاح نظام یارانه مواد غذایی بر امنیت غذایی در ایران. پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد. دانشکده اقتصاد کشاورزی، دانشگاه کشاورزی شیراز.

دستگیری، س.، محبوب، س.، توتونچی، ه و استاد رحیمی، ع. ۱۳۸۴٫ عوامل موثر بر ناامنی غذایی: یک مطالعه مقطعی در شهر تبریز سال ۱۳۸۳-۱۳۸۴٫ مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. دوره ششم، شماره سوم، پاییز ۱۳۸۵، ص ۲۳۳-۲۳۹٫

-۱- مقدمه

امنیت غذایی به معنای علمی، روشی حساب شده برای رفع مشکلات تغذیه و چارچوب تعریف شده‌ای برای برنامه‌ریزی و مدیریت توسعه است. امنیت غذایی از نقطه نظر تاریخی به عرضه جهانی، منطقه‌ای و کشوری غذا اشاره دارد. در دهه‌های انتهایی قرن بیستم این نگرش تاریخی به امنیت غذایی تغییر یافته و امنیت غذایی بیشتر به مفهوم در دسترس بودن غذا و قابل دستیابی بودن آن در سطح خانوار و فرد در نظر گرفته شده است. در طی سال‌های گذشته، پیشرفت‌های بسیاری در درک از امنیت غذایی و روندهایی که باعث بوجود آمدن عدم امنیت غذایی خانوار می‌شوند بوجود آمده است. با وجود این پیشرفت‌ها به علت اینکه معنی و تعبیر امنیت غذایی برای کشورهای مختلف متفاوت است می‌توان گفت امنیت غذایی موضوعی پیچیده و ظریف بشمار می‌رود (شیرانی، ۲۰۰۲).

تاکنون تعاریف زیادی از امنیت غذایی ارائه گردیده به شکلی که هودینات[۱] (۱۹۹۹) بیش از ۲۰۰ تعریف و ۴۵۰ شاخص برای امنیت غذایی گردآوری کرده است که از آن جمله می‌توان به تعاریف ارائه شده توسط ریوتلینگر[۲] (۱۹۷۸)، کونآندراس و همکاران[۳] (۱۹۷۸)، والدس[۴] (۱۹۸۱)، تئوری استحقاق دستیابی به غذا آمارتیا سن[۵] (۱۹۸۱)، بوش و لاسی[۶] (۱۹۸۴)، کمپبل و همکاران[۷] (۱۹۸۸)، کوهن و بورت[۸] (۱۹۸۹)، مارژن[۹] (۱۹۸۹)، رادیمر و همکاران[۱۰] (۱۹۸۹)، ریو تلینگر و وان هولست پلیکان[۱۱] (۱۹۸۹)، بورتون و شوهام[۱۲] (۱۹۹۱)، فرانکن برگر[۱۳] (۱۹۹۱)، اداره کمک‌های غذایی ایالات متحده[۱۴] (۱۹۹۹)، ماکسول و فرانکن برگر[۱۵] (۱۹۹۲)، ون براون و همکاران[۱۶] (۱۹۹۲)، مرکز تحقیقات جنوب[۱۷] (۱۹۹۷) و پاور و همکاران[۱۸] (۱۹۹۸) اشاره نمود. در بین تعاریف جدیدتر می‌توان به تعاریف سراج الدین[۱۹] (۲۰۰۰)، دپارتمان کشاورزی ایالات متحده[۲۰] (۲۰۰۰)، تایمر[۲۱] (۲۰۰۰)، گولاتی[۲۲] (۲۰۰۰)، خان و شیرانی[۲۳] (۲۰۰۳)، گاناپتی و همکاران[۲۴] (۲۰۰۵) و ماها راجان و چهتری[۲۵] (۲۰۰۶) اشاره کرد.

تاریخچه بحث امنیت غذایی به بیش از ۵۰ سال پیش و اعلامیه حقوق بشر در سازمان ملل متحد در سال ۱۹۶۵ برمی‌گردد. در آغاز دهه ۱۹۷۰، تولید مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه کاهش یافت و روز به روز بر بی ثباتی و عدم تعادل بین جمعیت و غذا در جهان افزوده شد. بدلیل جلوگیری از عواقب وخیم این بحران، کنفرانس جهانی غذا به ابتکار سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۴، تشکیل شد که درآن بر امنیت غذایی در سطح جهان و به تبع آن در سطح کشورها تاکید شد (نوری نائینی، ۱۳۷۸). در سال ۱۹۷۵ سازمان ملل متحد امنیت غذایی را چنین تعریف کرد:” امنیت غذایی عبارت است از عرضه مستمر کالاهای غذایی اصلی در سطح جهانی به منظور بهبود مداوم مصرف غذا و خنثی کردن اثرات نامطلوب نوسانات تولید و نوسانات قیمت غذا”. در دهه ۱۹۸۰، امنیت غذایی در سطح خانوار و فرد نیز مورد توجه قرار گرفت بطوریکه امروزه امنیت غذایی در کلیه سطوح مطرح می‌گردد. در سال ۱۹۸۴، سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد[۲۶] تعریف زیر را پیشنهاد نمود:

“امنیت غذایی یعنی اطمینان از اینکه همه مردم در همه اوقات به غذاهای اصلی مورد نیاز خویش دسترسی فیزیکی و اقتصادی دارند” (فائو، ۲۰۰۱). همچنین بانک جهانی در سال ۱۹۸۶، امنیت غذایی را بصورت زیر تعریف نمود:

“امنیت غذایی عبارت است از دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات به منظور یک زندگی سالم و فعال”. امنیت غذایی بصورت یک نظریه و روش مدون برای اولین بار در کنفرانس بین‌المللی تغذیه[۲۷] در سال ۱۹۹۲ مطرح شد و بعنوان یکی از راهبردهای مهم در برخورد با سوء تغذیه و گرسنگی، امنیت غذایی خانوار نیز مورد تاکید و تصویب قرار گرفت (نوری نائینی، ۱۳۷۸). اجلاس جهانی غذا نیز در سال ۱۹۹۶ آخرین تعریف امنیت غذایی را به شرح زیر اعلام نمود:

امنیت غذایی هنگامی وجود دارد که همه مردم در تمامی ایام به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته و غذای در دسترس نیز نیازهای یک رژیم تغذیه‌ای سازگار با ترجیحات آنان را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم آورد” (فائو، ۲۰۰۱).

این تعریف بر سه رکن “موجود بودن غذا[۲۸]“، “دسترسی به غذا[۲۹]” و “زندگی سالم و فعال[۳۰] یا پایداری در دریافت غذا” استوار است.

تمامی ارکان فوق در کنار هم، باید امنیت غذایی فرد یا خانوار را تامین نماید اما تاکنون مدل یا شاخصی که بتواند این تعریف را بطور کامل در خود بگنجاند از سوی کارشناسان تغذیه و اقتصاددانان ارائه نشده است.

رکن اول (موجود بودن): “ناکافی بودن مواد غذایی[۳۱]” نقطه مقابل “پایداری در دریافت غذا” است بدین معنا که فرد یا خانوار گاهی یا اغلب اوقات بدون غذا بماند. کمبود قابل توجهی در مصرف درشت مغذی‌ها[۳۲] (کالری، پروتئین و چربی) متعاقبا موجب “سوء تغذیه[۳۳]” یا “سوء تغذیه انرژی و پروتئین[۳۴]” می‌شود و این دو مفهوم را می‌توان بصورت جایگزین یکدیگر به‌کار برد.

“سوء تغذیه” ارتباطی پیچیده با گرسنگی دارد، زیرا بر وضعیت عواملی چون سلامت، مصرف انرژی در محل کار، سطح آموزش و پرورش، زیرساخت جامعه و مصرف ریز مغذی‌ها[۳۵] موثر است. سوء تغذیه یک پیامد بالقوه برای ناامنی غذایی است.

امنیت غذایی شرط لازم و کافی برای دسترسی به تغذیه مناسب به شمار نمی‌رود. سوءتغذیه می‌تواند منعکس کننده مصرف ناکافی و جذب کم ریز مغذی‌ها (ویتامین‌ها و مواد معدنی) باشد، حتی اگر پروتئین و انرژی دریافتی رضایت بخش باشد (کوهن و بارت[۳۶]، ۱۹۸۹). امنیت غذایی می‌تواند به صورت بدست آوردن پایدار غذایی که از نظر فرهنگی قابل قبول باشد و از نظر تغذیه ای تامین کننده رژیم غذایی کافی از طریق منابع عادی غذایی باشد، تعریف گردد.

از این تعریف می‌توان دریافت که مفهوم امنیت غذایی از گرسنگی جدا می‌باشد به این شکل که امنیت غذایی مشکلی است که یک کشور، ایالت، شهر و یا محله از آن رنج می‌برد، درحالی‌که گرسنگی مشکلی است که یک فرد با آن مواجه می‌شود (کوهن و بورت، ۱۹۸۹).

رکن دوم (دسترسی به غذا): دسترسی به غذا مستلزم این است که کلیه خانوارها و اعضای آن منابع کافی و مناسب برای بدست آوردن یک خوراک مغذی داشته باشند. این دسترسی به درآمد خانوارها، به توزیع درآمد در میان اعضای خانوار، قیمت مواد غذایی و موارد دیگری از این دست بستگی دارد. “دسترسی اقتصادی[۳۷]” یعنی درآمد یا هزینه خانوار به اندازه ای باشد که تهیه خرید غذای کافی را بدون فشار زیاد فراهم کند (بختیاری، ۱۳۸۲). دسترسی اقتصادی تحت تاثیر عواملی چون فقر و قدرت خرید قرار می‌گیرد و تابع درآمد، اشتغال و قیمت‌هاست. “دسترسی فیزیکی[۳۸]” یعنی خانوار باید با شبکه توزیع غذا در محل زندگی ارتباط نزدیک و آسان داشته باشد. حوادث غیر مترقبه‌ای مانند جنگ، محدودیت‌ها یا تحریم‌های کالا برآن اثر می‌گذارد (خضری، ۱۳۸۳).

رکن سوم (زندگی فعال و سالم): از نظر متخصصان تغذیه اگرچه تامین انرژی به منظور تامین حیات هر فرد ضرورت دارد، اما به تنهایی برای تامین یک زندگی سالم و پر نشاط کافی نمی‌باشد. از نظر کارشناسان تغذیه برای داشتن یک زندگی سالم و فعال می‌باید ارزش‌های غذایی مختلف ازجمله ریزمغذی‌هایی مانند کلسیم، آهن، انواع ویتامین‌ها و غیره به مقدار مورد نیاز برای بدن تامین گردد.

به منظور تامین ارزش‌های غذایی مختلف، متخصصان مصرف طیف گسترده‌ای از مواد غذایی را توصیه می‌کنند. رعایت الگوی مصرف توصیه شده از طرف متخصصین علم تغذیه تضمین کننده اصل تنوع در مصرف مواد غذایی می‌باشد.

در زمینه امنیت غذایی چندین مطلب مرتبط با یکدیگر وجود دارند و بارها و بارها خود را نشان می‌دهند:

اول: امنیت غذایی ذاتا پدیده‌ای فردی است و ریشه در اقتصاد خرد و خانوار دارد.

دوم: امنیت غذایی یک موضوع پویا و همراه با عدم قطعیت است و به این ترتیب یک وضعیت قابل پیش‌بینی است تا یک وضعیت عملی و بوقوع پیوسته.

[۱] Hodinott

[۲] Rrutlinger

[۳] Konandreus

[۴] Valdes

[۵] Sen

[۶] Bush and Lacy

[۷] Campbell

[۸] Cohen and Burt

[۹] Margen

[۱۰] Radimer

[۱۱] Reutlinger and Van Holst

[۱۲] Borton and Shoham

[۱۳] Frankenberger

[۱۴] Food and Agriculture Organization of United Nation

[۱۵] Maxwell and Franken Berger

[۱۶] Von Braun

[۱۷] South Center

[۱۸] Power

[۱۹] Serageldin

[۲۰] United States Department of Agriculture

[۲۱] Timmer

[۲۲] Gullati

[۲۳] Khan Akram  and Shirani Bidabadi

[۲۴] Ganapathy

[۲۵] Maharjan and Chehtri

[۲۶] Food and Agriculture Organization of the United Nation

[۲۷] International Conference on Nutrition

[۲۸] Enough or Available Food

[۲۹] Accessibility

[۳۰] Active and Healthy Life

[۳۱] Food Insufficiency

[۳۲] Macronutrients

[۳۳] Undernutrition

[۳۴] Protien Energy Malnutrition

[۳۵] Micronutrients

[۳۶] Cohen and Burt

[۳۷] Economical Accessibility

[۳۸] Physical Accessibility

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    شنبه, ۱۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.