تحقیق تشکیل و انتقال رسوبات و تئوری بارمعلق و روشهای اندازه گیری و نمونه برداری آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق تشکیل و انتقال رسوبات و تئوری بارمعلق و روشهای اندازه گیری و نمونه برداری آن دارای ۵۶ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۱-مقدمه    ۴
۱-۲-تئوری تشکیل و انتقال رسوبات    ۴
۱-۳-عوامل مهم در رسوبگذاری و راهکارها    ۶
۱-۴-اهداف و ضرورتهای موضوع برآورد بارمعلق و آثار انتقال رسوبات    ۷
۱-۵-اثرات انتقال رسوب و اصطلاحات    ۱۱
۱-۶-اندازهگیری دبی جریان آب    ۱۳
۱-۶-۱- ایستگاه آبسنجی    ۱۳
۱-۶-۲- محاسبهی دبی جریان    ۱۳
۱-۶-۳- محاسبهی سرعت متوسط جریان    ۱۴
۱-۶-۳-۱- روش یک نقطهای    ۱۴
۱-۶-۳-۲- روش دو نقطهای    ۱۴
۱-۶-۳-۳- روش سه نقطهای    ۱۵
۱-۶-۳-۴- روش پنج نقطهای    ۱۵
۱-۷-تئوری بارمعلق    ۱۶
۱-۸-روشهای اندازه گیری و نمونه برداری بارمعلق    ۱۶
۱-۸-۱- روش مستقیم    ۱۸
۱-۸-۲- روش غیر مستقیم    ۱۸
۱-۸-۳- نمونه بردارهای عمقی یا تجمعی    ۲۰
۱-۸-۳-۱- انواع نمونه بردارهای عمقی دستی    ۲۰
۱-۸-۳-۲- انواع نمونه بردارهای عمقی غیر دستی    ۲۳
۱-۸-۴- نمونه بردارهای نقطه ای    ۲۴
۱-۸-۵- کار در آزمایشگاههای رسوب    ۲۸
۱-۸-۵-۱- روش تبخیر    ۲۹
۱-۸-۵-۲- روش صافی    ۳۰
۱-۸-۵-۳- روش سانتریفیوژ    ۳۰
۱-۸-۶- واحدهای اندازه گیری غلظت    ۳۱
۱-۹-همبستگی بین بارمعلق و دبی جریان    ۳۲
۱-۱۰-سابقه ی پژوهش    ۳۴
فهرست منابع:    ۵۲

منابع:

لطیفی، ا. و حسن­زاده، ی. (۱۳۸۵). مقایسه­ی روش­های مختلف برآورد بار رسوب معلق رودخانه­ها و انتخاب بهترین روش (مطالعه­ی موردی: رودخانه­ی گاماسیاب). هفتمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه، بهمن ماه، دانشکاه شهید چمران اهواز.

خورشیدی­فر، ج. (۱۳۷۵). هیدرواقلیم حوضه­ی بشار. پایان­نامه­ی کارشناسی ارشد، دانشکده­ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان، رشته­ی جغرافیای طبیعی.

ذرتی­پور، ا. خلیقی سیگارودی، ش. و شمس­المعالی، ن. (۱۳۸۶). کارآیی روش هیدرولوژیکی حدوسط دسته­ها نسبت به منحنی سنجه­ی یک خطی و دوخطی در برآورد بارمعلق رودخانه­ها (مطالعه­ی موردی: حوزه­ی آبخیز طالقان). چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران.

شفاعی بجستان، م. (۱۳۹۰). مبانی نظری و عملی هیدرولیک انتقال رسوب. انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز، چاپ دوم، ویرایش دوم.

میرابوالقاسمی، م. و مرید، س .(١٣٧۴). بررسی روش­های هیدرولوژیکی برآورد بار رسوب معلق رودخانه­ها. مجله­ی آب و تکنولوژی، وزارت نیرو، سال سوم، شماره­ی ۳، ص ۶۷-۵۴٫

شفاعی بجستان، م. و میربیگ سبزواری، ن. (۱۳۷۱). بررسی مقایسه­ی چند روش برآورد میزان بار رسوب در ایستگاه اهواز-رودخانه­ی کارون. دومین سمینار مهندسی رودخانه، دانشگاه شهید چمران اهواز، آبان­ماه.

طبیعی، ا. بوستانی، ف. و شفاهی­پور، آ. (۱۳۸۹). مطالعه و بررسی کیفیت آب رودخانه­ی بشار یاسوج. همایش ملی انسان، محیط زیست و توسعه­ی پایدار.

Demiroz, E. (1989). Sediment Sampling Actiity In Turky. 4th International Symposium On River Sediment, Now, 1-5, China.

Loizeau, J. L. And Dominik, J. (2000). Evolution of the Upper Rhone River discharge and suspended sediment load during the last 80 years and some implications for Lake Geneva. Aquat. Sci. 62, 55-67.

Mulder, H. P. J. Kolk, A. Vander, C. And Koshiek, L. H. M. (1985). Measurements of Suspended Sand Concentration and Velocity in the Eastern Scheldt Estuary. The Netherlans , Euromech 192 , Munich, West – Germany.

Murray Hicks, D. Gomez, B. And Trustrum, N. (2000). Erosion thresholds and suspended sediment yields, Waipaoa River Basin, New Zealand. water resources research, 36(4), 1129-1142.

۱-۱-مقدمه

در کشورهایی مانند ایران که از مناطق خشک و نیمه خشک جهان محسوب می­گردد، ذخیره و مهار آب از جمله اهداف و برنامه­ های کاربردی به شمار می­آیند. از جمله سازه­هایی که به منظور ذخیره و کنترل آب ساخته می­شوند سدها هستند، با توجه به اینکه حمل و انباشته شدن رسوبات و عدم آگاهی از میزان انتقال رسوبات می­توانند همواره بر حجم مخزن سد و همچنین بر فرسایش حوضه­های آبخیز اثرات جبران ناپذیری را بر جای بگذارند، موضوع انتقال رسوب همواره از دغدغه­ ها و مشکلات اساسی مهندسان آب و زمین­ شناسی می­باشد.

نزدیک به ۶٠ سال یا بیشتر، به علت عدم وجود داده­های غلظت رسوب پیوسته و مستمر، هیدرولوژیست­ها از منحنی­های سنجه­ی (انتقال رسوب) برای تخمین و یا پیش بینی غلظت رسوب معلق با استفاده از محاسبه­ی داده­های دبی جریان استفاده می­کنند. بیشتر از ٢٠ روش برای گسترش منحنی­های سنجه وجود دارد. از بین این روش­ها توانایی و قدرت توابع رگرسیون که رابطه­ی بین غلظت رسوب معلق و دبی جریان را بیان می کنند، با اندازه گیری دبی جریان که تشکیل متغیر مستقل را می­دهد، بیشتر ذکر شده است (فیلیپ و همکاران، ۱۹۹۹).

در این نوشتار چگونگی تشکیل و انتقال رسوبات معلق و عوامل موثر در رسوبگذاری و اهمیت دانستن سه فرایند فرسایش، انتقال و نهشته شدن مواد رسوبی بیان خواهد شد. و در ادامه روش­های برداشت بارمعلق به همراه نقد و بررسی نتایج سایر محققین در زمینه­ی برآورد رسوبات معلق بیان خواهد شد.

۱-۲-تئوری تشکیل و انتقال رسوبات

تمام رسوباتی که به وسیله­ی آب و باد حمل می­گردند و نیز تمام رسوبات موجود در دشت­ها در اثر پدیده­ی هوازدگی سنگ­ها و صخره­ها به وجود آمده­اند. هوازدگی عملی است که طی آن سنگ­های سخت شکسته و فرسوده می­شوند. اندازه، ترکیب  معدنی، چگالی و عوامل دیگری چون بافت رسوبات، به طبیعت سنگ اصلی بستگی دارد. فرایند هوازدگی به سه بخش هوازدگی شیمیایی، مکانیکی و ارگانیکی تقسیم می­گردد. عوامل موثر در هوازدگی شیمیایی عبارتند از: اکسیژن، دی اکسید کربن و بخار آب که در هوا موجود می­باشند. در حالت­های خاص اسید کربنیک نیز روی سنگ­های گرانیت، آبیت، بیوتید و … موثر می­باشد (شفاعی بجستان،۱۳۹۰).

عوامل مکانیکی نیز سنگ­های اصلی را به قطعات کوچک­تر تبدیل می­کنند که شامل یخ زدگی آب انبساط ناشی از تغییرات شیمیایی و انبساط و انقباض حاصل از تغییرات ناگهانی درجه حرارت در طول شبانه روز می­باشد. عوامل هوازدگی ارگانیکی شامل میکرواورگانیزم­ های خاک و ریشه ­ها و تنه­ های درختان می­باشد که سبب خرد کردن سنگ­ها می­شود (شفاعی بجستان،۱۳۹۰).

وقتی­که سنگ اصلی متلاشی گردید، مواد متلاشی شده به وسیله­ی رودخانه­ها، باد و یا یخچال­ها، از نقطه­ای به نقطه­ی دیگر حمل و انباشته می­گردند. موادی که به وسیله­ی رودخانه­ها حمل و انباشته می­شوند، مواد آبرفتی[۱] و موادی که به وسیله­ی باد جابجا و انباشته می­شوند، لس[۲] و چنانچه به وسیله­ی یخچال­ها منتقل و انباشته گردند، رسوبات یخچالی[۳] نامیده می­شوند. میزان مواد آبرفتی حمل شده بستگی به اندازه­ی ذرات، دبی جریان، شیب کف و خصوصیات فیزیوگرافی حوضه آبریز دارد (شفاعی بجستان،۱۳۹۰).

رسوبات رودخانه­ ای به دو صورت منتقل می­شوند یا این مواد درون جریان آب غوطه­ور هستند و همراه با آب در حرکت می­باشند که به آنها مواد رسوبی معلق گفته می­شود و میزان مواد رسوبی معلق[۴] را که در واحد زمان از یک مقطع رودخانه عبور می­کند بارمعلق می­نامند. از طرفی مواد رسوبی ممکن است در نزدیکی­های بستر به یکی از صور لغزش، غلتیدن و پرش حرکت نمایند که به آنها بار بستر[۵] می­گویند. نوع حرکت به صورت بار­معلق یا بار بستر، بستگی به خصوصیات مواد رسوبی، شرایط جریان و خصوصیات رودخانه دارد. در رودخانه­های با شیب تند تحت شرایط سرعت بالا، ذرات شنی هم ممکن است بصورت معلق حرکت کنند، در حالی­که در رودخانه­های با شیب ملایم و سرعت کم، تنها ذرات بسیار ریزدانه و لای به صورت معلق متحرک­اند. از مسائلی که ذرات رسوبی در حین انتقال می­توانند به وجود آورند می­توان خسارات وارد به توربین­ها، پمپ­ها، پایه­های پل، پوشش کانال­ها و غیره را نام برد (شفاعی بجستان،۱۳۹۰).

۱-۳-عوامل مهم در رسوب­گذاری و راهکارها

متأسفانه بسیاری از فعالیت­های بشری سبب تشدید فرایند­های فرسایش، انتقال و رسوب­گذاری می­گردد، بطور مثال با از بین بردن پوشش گیاهی (جنگل­ها) فرسایش اراضی تشدید و حجم زیادی از مواد رسوبی وارد رودخانه­ها می­شود. تغییر بدون مطالعه­ی رژیم رودخانه، بطور مثال از بین بردن قوسهای رودخانه، باعث تشدید فرسایش مصالح کف رودخانه می­گردد. احداث سد بر روی رودخانه سبب خواهد شد تا رسوبات در پشت سد انباشته شوند و علاوه بر آن تا کیلومترها پایین دست سد، بستر رودخانه به تدریج عمیق شود. احداث پل بر روی رودخانه باعث خواهد شد تا کف و سواحل رودخانه در اطراف محل پل شسته شود. معادن تولید شن و ماسه باعث می­شوند تا شرایط تعادلی به وجود آمده از بین بروند و در نتیجه فرسایش و رسوب­گذاری شدت یابد. از آنجا که خسارات وارد شده توسط رسوبات رودخانه­ای به طبیعت، کشاورزی و سازه­های آبی ساخته شده بر روی یا در کنار رودخانه­ها بسیار گسترده و وسیع و زیان آور است، شناخت دقیق این علم برای متخصصان و مهندسان آب ضروری می­باشد (شفاعی بجستان، ۱۳۹۰).

برای جلوگیری و یا به حداقل رساندن خسارات وارد شده باید سه فرایند فرسایش، انتقال و نهشته شدن مواد رسوبی را مورد مطالعه قرار داد. این فرایندها دارای پیچیدگی خاصی می­باشند، زیرا عوامل موثر در به وجود آوردن این فرایندها بسیار زیاد می­باشند. در فرایند فرسایش، ذرات رسوبی در اثر ضربه­ی قطره­های باران و یا در اثر حرکت آب از بستر خود جدا می­شوند. سپس ذرات جدا شده در آستانه­ی حرکت قرار می­گیرند و در صورتی که نیروهای وارد شده از سوی جریان آب بیشتر از نیروهای مقاوم باشد، ذره همراه با جریان آب منتقل می­شود. شرایط شروع آستانه­ی حرکت ذرات و میزان انتقال آنها، به خصوصیات مواد رسوبی چون اندازه، شکل و چگالی ذره، به خصوصیات جریان، نظیر سرعت و عمق، به خصوصیات سیال نظیر لزجت و جرم واحد حجم سیال و نیز به خصوصیات شکل کانال یا رودخانه نظیر شعاع هیدرولیکی، شیب و غیره بستگی دارد. چنانچه در مسیر انتقال به هر دلیلی نیروهای وارد شده از طرف جریان آب کاهش یابد، ذرات رسوبی ترسیب (رسوب گذاری) خواهند شد (شفاعی بجستان، ۱۳۹۰).

هر یک از فرایندهای سه گانه­ی فرسایش، انتقال و رسوب گذاری می­توانند مشکلاتی را به وجود آورند. بطور مثال فرسایش باعث از بین بردن زمین­های کشاورزی، تخریب سازه­های کنار رودخانه­ها، تخریب پل­ها و سایر بناهای مجاور رودخانه­ها و همچنین موجب عمیق­تر شدن بستر رودخانه­ها می­شود.

برای مقابله با مشکلاتی از قبیل رسوب­گذاری در بستر رودخانه­ها و در نتیجه ایجاد جزایر، رسوب گذاری در محل ورود رودخانه به دریا و پی­آمد آن تشکیل دلتا، رسوب­گذاری در مخازن سدها و در نتیجه کاهش ظرفیت آن و مشکلات غیر مستقیم دیگری که توسط فرسایش، انتفال و نهشته شدن رسوبات به وجود می­آیند، در مرحله­ی اول باید طبیعت و چگونگی حرکت رسوب شناخته شود، در مرحله­ی دوم عوامل موثر در فرسایش شناسایی گردد و در مرحله­ی سوم مقدار و میزان مواد رسوبی منتقل شده را بتوان بطور دقیق تعیین و محاسبه کرد تا بتوان در طراحی سازه­های آبی مورد استفاده قرار داد (شفاعی بجستان، ۱۳۹۰).

[۱] – Alluvial

[۲] – Loss

[۳] – Glacial

[۴] – Load

[۵] – Bed Load

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.