تحقیق مدل های فرسایش خاک و مدل WEPP و معایب ومحاسن و کاربرد آن

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق مدل های فرسایش خاک و مدل WEPP و معایب ومحاسن و کاربرد آن دارای ۲۰ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
۱-۱- کلیاتی درمورد مدل  WEPP    ۶
۱-۱-۱- معایب و محدودیت های کاربرد مدل WEPP    ۷
۱-۱-۲- محاسن مدل    ۷
۱-۲- مدل ANSWERS    ۹
۱-۳- مدلMPSIAC    ۱۰
۲-مروری بر تحقیقات گذشته    ۱۱
۲-۱- تقسیم بندی مدل های فرسایشی    ۱۲
۲-۱-۱- انواع مدل ها بر اساس ساختار فرمولی    ۱۲
۲-۱-۲- انواع مدل ها از نظر ساختار مکانی    ۱۳
۲-۲- تکامل مدل های فرسایش    ۱۴
فهرست منابع    ۱۷

منابع

کاظمی، و. ۱۳۸۵٫ علل و عوامل فرسایش خاک. مجله مهندسی آبخیز داری، خراسان. ۶ ص.

رضاییان زاده، م. ۱۳۸۸٫ شبیه سازی هیدرولوژی حوزه آبریز خسرو شیرین از زیر حوزه های حوزه آبریز سد ملاصدرا با استفاده از مدل استانفورد- چهار(SWM-IV). پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی، بخش مهندسی آب.

گلکاریان، ع. ۱۳۸۳٫ برآورد میزان فرسایش و رسوب آبی با استفاده از مدل WEPP در حوزه آبخیز بار اریه نیشابور. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران- دانشکده منابع طبیعی..

ممتحن، ح. ۱۳۶۸٫ تست مدل کامپیوتری ANSWERS به منظور پیش بینی سیلاب و تخمین فرسایش از حوزه های کوچک کشاورزی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی شیراز.

امین، س. ۱۳۷۳٫ شبیه سازی انتقال فسفر از حوضه های کشاورزی و تأثیر آن بر آلودگی آب. هفتمین سمینار ملی فرسایش و رسوب. تهران. ص۱۹-۳۵٫

امین، س.، ح. ممتحن و ر. استخری. ۱۳۷۳٫ بررسی پوشش گیاهی و تأسیسات حفاظتی بر روی پیشگیری از فرسایش خاک با استفاده از مدل کامپیوتری ANSWERS . خلاصه مقالات چهارمین کنگره علوم خاک ایران. دانشکده کشاورزی. دانشگاه صنعتی اصفهان. ص ۱۱۲-۱۱۵٫

جلالیان، ا.، ق. محمدی و ح. کریم زاده. ۱۳۷۳٫ فرسایش و رسوب و علل آن در حوزه های آبخیز ایران (خلاصه مقالات چهارمین کنگره علوم خاک ایران). دانشگاه صنعتی اصفهان.

جلیلی، خ. و م. حدیدی. ۱۳۸۴٫ برآورد کمی و کیفی فرسایش خاک و تولید رسوب به روش MPSIAC با استفاده از GIS (مطالعه موردی: حوزه آبخیز کنشت). سومین همایش ملی فرسایش و رسوب، تهران، ۵۱۸ ص.

رجائی، ش. ۱۳۷۴٫ تعیین ضریب افزایش رس در رسوبات حاصله از فرسایش خاک های حوزه آبخیز واقع در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی، بخش مهندسی آب.

رحمانی، م.، م. هادیان امری و س. ملاآقاجانزاده، ۱۳۸۴٫ به کارگیری داده های ماهواره ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی در برآورد فرسایش و رسوب با استفاده از مدل MPSIAC (مطالعه موردی: حوزه آبخیز شرفخانه-شبستر). سومین همایش ملی فرسایش ورسوب، تهران.

رفاهی، ح. ۱۳۸۵٫ فرسایش آبی و کنترل آن. چاپ پنجم، انتشارات دانشگاه تهران، ایران، ۶۷۱ ص.

سبحانی، ب. ۱۳۸۰٫ مقایسه دو روش فائو و پسیاک اصلاح شده برای محاسبه فرسایش و رسوب با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی. مجله کشاورزی و منابع طبیعی، سال هشتم، شماره چهارم، زمستان. صفحه ۱۵-۱۶-۱۷-۲۴٫

 مقدمه

انسان برای ادامه حیات خود به مواد غذایی نیازمند است که دراثر وجود آب و خاک به دست می آید. عاملی که تامین آب و خاک را به خطر می­اندازد فرسایش خاک است که مبارزه با آن اجتناب ناپذیر بوده و لیکن نمی توان از وقوع آن کاملا جلوگیری کرد. ولی  فعالیت های انسان می تواند آن را تشدید نموده و یا کاهش دهد. همه ساله عرصه  وسیعی از خاک های کشور ایران و سایر کشورها تحت فرسایش آبی و بادی قرار می گیرد. در مناطقی که فرسایش خاک کنترل نمی شود خاک ها بتدریج فرسایش یافته، حاصلخیزی خود را از دست می دهند، سبب فقیر شدن خاک و متروک شدن مزارع می گردد و از این راه خسارت زیاد و جبران ناپذیری به جا می گذارد، همچنین با رسوب مواد فرسایش یافته در آبراهه ها، مخازن سدها، بنادر وکاهش ظرفیت آبگیری آنها زیان های فراوانی را سبب می گردد. بر پایه برآورد های انجام شده بر اثر فرسایش خاک سالانه چندین میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان به کام نابودی کشیده می شود. براساس همین برآورد پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۱۰  میلادی  یک سوم تا یک پنجم اراضی کشاورزی بر اثر فرسایش خاک عقیم و غیرقابل استفاده شوند (کاظمی، ۱۳۸۵). رشد روزافزون جمعیت و افزایش نیاز به منابع طبیعی موجب گردیده تا مهار فرسایش خاک به عنوان امری ضروری در دهه های اخیر مطرح گردد. متاسفانه میزان فرسایش خاک در ایران بیشتر از میزان متوسط جهانی است. نتایج بررسی های انجام شده در ایران نشان می دهد که سالانه نزدیک به ۲ میلیارد تن از خاک های با ارزش کشور در اثر فرسایش هدر می رود و همه ساله خسارات هنگفتی از این طریق بر کشور وارد می گردد. با توجه به تحقیقات انجام شده متوسط فرسایش خاک در ایران ۲۵۰۰ تن در کیلومتر مربع (۲۵ تن در هکتار) در سال برآورد شده است که حدود سه تا چهار برابر متوسط فرسایش جهانی و ۲۰ تا ۳۰ برابر حد قابل قبول فرسایش می باشد (جلالیان و همکاران، ۱۳۷۳). این در حالی است که میزان فرسایش در آمریکا و اروپا کمتر از یک تن در هکتار در سال می باشد (FAO, 1994).

فرسایش خاک منجر به هدر رفت مواد غذایی خاک و بهم خوردن ساختمان خاک شده و یکی از مشکلات بزرگ اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شناخته شده است. در اکثرکشورهای جهان برای مبارزه و کنترل آن کوشش فراوان و اعتبارات هنگفتی درنظرگرفته شده است. با افزایش فعالیت های عمرانی و تخریب منابع مورد استفاده، طبیعی به نظر می رسد فرسایش خاک ناشی از تمرکز رواناب سطحی افزایش یابد (Wischmeier, 1978).

تاثیر متقابل چهار عامل اصلی اقلیم، پستی و بلندی، پوشش گیاهی و فرسایش پذیری ذاتی خاک تعیین کننده مقدارفرسایش هرمنطقه است. فرسایش با هدر رفت فیزیکی خاک زمینه رابرای کاهش مولفه های خاک (شاخص های ساختمان، بافت، پایداری، مقدار عناصر غذایی … ) پدید می آورد. استفاده غیر علمی کشاورزان از خاک بخصوص در امتداد شیب، انجام خدمات اگروتکنیکی در امتداد شیب، آبیاری غیر اصولی و غیره باعث فرسایش جدی خاک سطحی می شود. چنانچه بهره برداری از خاک ها بر اساس شناسایی و تعیین نوع کاربری مناسب و مبتنی بر رعایت اصول صحیح و علمی باشد، میزان فرسایش و رسوب به حداقل خود کاهش می یابد. در این رابطه  پیش بینی فرسایش  بایستی از طریق ایستگاه های سنجش رسوب انجام گیرد ولی به لحاظ  محدودیت این ایستگاه ها، از روش های مدل تجربی[۱] و شبیه سازی توسط مدل های ریاضی[۲] استفاده می شود. مدل های تجربی اساساً بر مبنای مشاهدات پایه گذاری  شده اند و معمولاً آماری هستند. این مدل ها بیشتر برای پیش بینی متوسط فرسایش به کار می روند. اگرچه گاهی اوقات برای پیش بینی رسوب هم استفاده می شوند. در مدل های ریاضی خصوصیات یک سیستم یا تمام و یا بخشی از نحوه کارکرد سیستم با نمادهای ریاضی نمایش داده شده و مورد بحث ریاضی قرار می گیرد. این مدل ها برای بیان نحوه عملکرد سیستم، چگونگی تاثیر متقابل عناصر یک سیستم و برای توصیف نحوه عمل سیستم بکار می روند (رفاهی، ۱۳۸۵).

در برنامه ریزی کنترل فرسایش خاک ابتدا لازم است که بررسی جامعی از عوامل مؤثر در فرسایش خاک به عمل آید. این بررسی ها خصوصاً در اراضی بحرانی واقع در حوزه های آبخیز بسیار لازم و ضروری است و بدون شناسایی دقیق مختصات و شرایط آنها و تجزیه و تحلیل جامع شرایط حوزه آبخیز و تهیه طرح کامل آبخیزداری، عملیات کنترل و مبارزه با فرسایش مقدور و معقول نخواهد بود.

میزان خسارات وارده و همچنین برآورد هزینه و انجام پروژه های مهار و کنترل فرسایش و رسوب نیازمند آمار و اطلاعات دقیق و صحیح، روش و فرمول های مناسب برای مناطق مختلف یک حوزه آبخیز می باشد. به دلیل مشکلات و محدودیت های موجود در روش های مستقیم اندازه گیری فرسایش خاک و همین طور پیشرفت شایان توجهی که در درک مفاهیم و مکانیزم فرآیند فرسایش حاصل شده، ابداع مدل های مختلف در زمینه فرسایش و رسوب از سال ها پیش مورد توجه قرار گرفته است. تامین نیازمندی های فوق و ایستگاه های رسوب سنجی با استفاده از اندازه گیری های زمینی دشوار و پرهزینه می باشد، به همین دلیل متخصصین آبخیزداری، هیدرولوژی و منابع آب در ارائه راه حل های مناسب تلاش زیادی نموده و فرمول های تجربی و مدل های ریاضی را پیشنهاد کرده اند.

مدل های فرآیندی که بیانگر روابط منطقی بین پدیده های فیزیکی یک حادثه فرسایش است می تواند در تخمین مقادیر کمی فرسایش با دقت بیشتری نسبت به سایر مدل های تجربی مورد استفاده قرار گیرد. از نتایج حاصل از بعضی مدل ها با مقادیر واقعی تطبیق نزدیکی داشته از اینرو استفاده از مدل های فرسایش و رسوب در مطالعات حوزه آبخیز افزایش یافته است. از طرفی با توجه به پیچیده بودن اکوسیستم حوزه های آبخیز به ویژه حوزه های آبخیزکوهستانی، با استفاده از امکانات رایانه ای می توان مدل مناسبی را انتخاب و مورد بهره برداری قرار گیرد به منظور به کارگیری مدل ها در شرایط جدید، لازم است تا سازگاری آنها در این مناطق مورد ارزیابی قرار گیرد (صادقی، ۱۳۸۴).

مهمترین ویژگی های مدل های شبیه سازی، ماهیت،کارایی، عمومیت وسهولت کاربرد آنان می باشد (غلامی، ۱۳۸۲). تکامل مدل های فرسایش خاک، از مدل های تجربی مانند معادله جهانی تلفات خاک  (USLE)شروع و تا طراحی مدل هایی که اساس ریاضی– فیزیکی دارند ادامه یافته است. مدل های ریاضی ارزش تاثیر تکنولوژی را بر تخمین فرسایش خاک در زمین های متفاوت ثابت می کنند. مدلWEPP[3] نسل جدیدی از مدل های فرسایش خاک است که فرسایش خاک را در مقیاس مکان و زمان پیش بینی می­کند. این مدل برای زیر حوزه ها و حوزه های کوچک برای تخمین فرسایش خاک بطور ساعتی، ماهانه و یا سالانه بکار می رود (Pudasaini et al., 2004).

۱-۱- کلیاتی درمورد مدل  WEPP

این مدل توسط سرویس تحقیقات کشاورزی آمریکا، سرویس حفاظت منابع طبیعی آمریکا، سرویس جنگل امریکا و سایر ارگان هایی که به نحوی با مسائل آب و خاک در ارتباط هستند استفاده می شود. مدل فرسایش WEPP روشی بر اساس علوم هیدرولوژی و فرسایش خاک است. این مدل قادر است فرسایش خاک و نهشته شدن آن را در داخل آبراهه ها و دامنه ها در محدوده ای با زمین های کاملا هندسی تا زمین هایی کاملا غیر هندسی و متفاوت برآورد کند. این مدل همچنین در کاربری های کشاورزی، مرتع، جنگل و راه ها استفاده شده است. مدل WEPPدر دو مکان دامنه و حوزه آبخیز قابل استفاده است. و با مجموعه ای از نرم افزارها در رایانه های شخصی قابل نصب کردن است (گلکاریان، ۱۳۸۳).

[۱] -Empirical (data – based)

[۲]– Mathematical models

[۳] –  Water Erosion Prediction Project

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق فرسایش خاک و مکانیسم و عوامل موثر بر فرسایش پاشمانی و منطق فازی و مفاهیم اصلی آن
  • برچسب ها : , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.