تحقیق مفاهیم و تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق مفاهیم و تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی دارای ۴۸ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

مقدمه    ۵
فصل اول:مفاهیم، مبانی، پیشینه    ۹
گفتار اول- مفاهیم    ۱۱
مبحث اول – منابع ژنتیکی گیاهی    ۱۱
بند اول – معنای لغوی    ۱۲
بند دوم – معنای اصطلاحی    ۱۲
گفتار دوم – مبانی    ۱۴
گفتار سوم – پیشینه    ۱۵
فصل دوم:تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی    ۱۸
گفتار اول : حفاظت، اکتشاف، جمع آوری، شناسایی، ارزیابی و مستند سازی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی    ۲۱
مبحث اول: تهیه فهرست و ترغیب جمع آوری منابع ژنتیکی    ۲۲
مبحث دوم: حمایت از تلاش زارعین    ۲۴
مبحث سوم: حفاظت در رویشگاه  طبیعی     ۲۵
مبحث چهارم: حفاظت در خارج از رویشگاه طبیعی و توسعه آن    ۲۵
مبحث پنجم : پایش قوه نامیه-    ۲۶
مبحث ششم : حداقل رساندن تهدیدها    ۲۷
گفتار دوم : استفاده پایدار از منابع ژنتیکی    ۲۹
مبحث اول – سیاست عادلانه کشاورزی    ۳۱
مبحث دوم :  تقویت تحقیقات    ۳۲
مبحث سوم : تلاش برای اصلاح نباتات با مشارکت کشاورزان    ۳۴
مبحث چهارم : توسعه بنیان ژنتیکی گیاهان    ۳۵
مبحث پنجم : استفاده گسترده از گیاهان زراعی بومی و شیوه های به نژادی    ۳۶
گفتار سوم : همکاری بین المللی و کمک به کشورهای در حال توسعه    ۳۸
مبحث اول : نظام مندی همکاریهای بین المللی    ۴۰
مبحث دوم : کمک های تکنیکی    ۴۱

 مقدمه

منابع ژنتیکی  گیاهی (GR)برای غذاوکشاورزی محدود و فناپذیرند. فرسایش منابع مذکور امنیت غذایی در جهان را با تهدید مواجه می کند.[۱]این ذخایر به عنوان منبعی از سازگاری ژنتیکی، همچون سپری در برابر تغییرات محیطی عمل می کند. این منابع تامین کننده مواد خام ژنتیکی در دنیا هستند. لذا حفظ و بکارگیری منابع ژنتیکی گیاهی به عنوان محافظی در برابر مشکلات غیرقابل پیش بینی در آینده جهان بر همگان آشکار است. و چشم انداز تضیف منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی به همراه تقاضای روز افزون به این منابع آنها را در مرکز توجه جهانی و سازمان­های بین المللی جای داده است. [۲]

در سال­های اخیر ظهور تکنولوژی­ها، ضرورت حفاظت، ارزیابی، ثبت و تبادل منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی از جهت مدیریت براین منابع که نقطه تلاقی «کشاورزی، محیط زیستوتجارت» است.مورد توجه قرار گرفته است.

و با اعتقاد به اینکه کشورها بایستی  بین بخش­های کشاورزی، محیط زیست و تجارت هم افزایی لازم را پدید آورند و تا نقش شایسته از مسئولیت خود در قبال نسل های گذشته و آینده برای حفاظت از تنوع جهانی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی ایفاء نمایند. و نیز ضمن اعمال حقوق حاکمیتی از سوی کشورها بر منابع ژنتیکی گیاهی خود برای غذا وکشاورزی میتوانند به صورت متقابل از ایجاد نظام چند جانبه موثر برای دسترسی آسان به تعداد مشخص و توافق شده ای از این منابع و تسهیم منصفانه و عادلانه منافع حاصل از بهره برداری آنها منتفع گردند.

منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، ماهیت خاصی دارند و سازمان های بین المللی و کشورها در موضوع کشاورزی، محیط زیست و تجارت که ابعاد مذکور، شمولیت در این مبحث است. نیازمند راهکارهای ویژه در خصوصیات ومسائل خاص آنها می باشد.

ازمنظر دیگر حق بهره مندی از غذای سالم و کافی یکی از ضروریات اساسی برای بقاء ادامه حیات بشر است. و نخستین نیازمندی از نیازهای پنج گانه انسان می باشد. در سال های اخیر به عنوان حقی بنیادین برای بشریت نگرانی های فراوانی را در حوزه علوم کشاورزی، محیط زیست، تجارت و حقوق برانگیخته است. [۳]

براین اساس مدیریت قانونمند منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی نقطه تلاقی سه حوزه کشاورزی، محیط زیست و تجارت محسوب می گردد. این منابع[۴] ماده اولیه و ضروری اصلاح گیاهان زراعی از طریق انتخاب کشاورزان، اصلاح کلاسیک نباتات یا فناوری زیستی نوین می باشند. و حفاظت از آنها در سازگاری با تغییرات غیر قابل پیش بینی زیست محیطی و نیازهای آتی بشر ضروری است. اگرچه اغلب دولت ها از خودبسندگی شان در اصلاح و حفاظت از منابع ژنتیکی گیاهی جهت امنیت غذایی سخن می گویند .

اما در واقعیت وضعیت جهان به هیچ عنوان مناسب و رضایت بخش نیست. بنابه گزارش های سازمان کشاورزی و خواربار ملل متحد (فائو) نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر جهان  از گرسنگی رنج می برند .بیش از دو میلیارد نفر از در «گرسنگی پنهان»[۵] و سوء تغذیه رنج می برند. بنا به امار برنامه جهانی غذا، هر هفت ثانیه، یک کودک بر اثر گرسنگی و یا بیماری ناشی از آن در جهان می میرد. این فاجعه بشری را به درستی «هلوکاست بی صدا»[۶] خوانده اند. [۷]

اما دربهره برداری از منابع ژنتیک گیاهی برای غذا و کشاورزی جهت امنیت غذایی و توسعه پایدار در این زمینه کشاورزان در گذشته، حال و آینده در تمام مناطق جهان به ویژه مرکز پیدایش و تنوع، در زمینه حفاظت، اصلاح و در دسترس قرار دادن این منابع، تشکیل دهنده اساس حقوق آنها است.

نوشتار حاضر در فصل نخست ابتدا به معانی، مفاهیم و پیشینه و اهمیت موضوع حمایت از ذخایر ژنتیکی گیاهی برای  غذا و کشاورزی از نظر حقوق بین المللی پرداخت خواهد شد.

سپس با  توجه به تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی در ارتباط با حفاظت و مستند سازی و تهیه فهرست و تر غیب جمع آوری ذخایر ژنتیکی، حمایت از  تلاش زارعین و حفاظت در رویشگاه طبیعی، خارج از رویشگاه و توسعه آن، به حداقل رساندن تهدید ها، استفاده پایدار  از منابع، همکاری بین المللی و کمک  به کشورهای در  حال توسعه و کمک های تکنیکی (فصل دوم ) مورد تحلیل قرار گرفت.

فصل اول:مفاهیم، مبانی، پیشینه

ذخایر ژنتیک گیاهی برای  غذا و کشاورزی یکی  از موهبت و  نتیجه لطف الهی به نوع بشر است و بر همین اساس، به بشریت در کلیت آن تعلق دارد.[۱] تا در مسیر تعالی همانند سایر مواهب و نعمت های الهی مورد استفاده خردمندانه قرار گیرد. در اسلام جامع ترین دیدگاه و صحیح ترین شیوه تعامل با طبیعت و بهره برداری مناسب از این منابع بیان گردیده است، خداوند جهان هستی و همه پدیده ها را زیبا، متقن و موزون آفریده و ما باید رابطه خود را با آنها تصحیح کنیم و با تصرفات نادرست خود آن را ویران و آلوده و جامعه را با بلا و مصیبت کمبود مواد غذایی یا آلودگی آن مواجه نسازیم. نگاه اسلام به طبیعت و اینگونه ذخایر ژنتیکی  اعم از گیاه و دام، عاطفی، معنوی و هدایت گرانه است. و برخورداری از این منابع نیز بر پایه اصولی متین، عادلانه، حکیمانه، متوازن و سازنده استوار گردیده است.، اصولی که هم اوضاع انسان جهت رشد و  تعالی را به خوبی در نظر می آورند. و هم ابراز شایسته رفتار صحیح بشر در این فرآیند را که متضمن تعیین مولفه ها و عناصر تعامل آن با این گونه منابع و ذخایر طبیعی، تبیین   می نمایند.[۲]

منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی محدود و فنا پذیرند. فرسایش منابع مذکور امنیت غذایی در جهان را با تهدید مواجه می کند. و این موهبت به عنوان منبعی از سازگاری ژنتیکی همچون سپری در برابر تغییرات محیطی عمل می کند. این منابع تأمین کننده مواد خام ژنتیکی در دنیا هستند و لذا حفظ و بکارگیری منابع ژنتیکی گیاهی به عنوان محافظی در برابر مشکلات غیر قابل پیش بینی در آینده جهان بر همگان آشکار است. و چشم انداز تضعیف منابع ژنتیکی گیاهی به همراه تقاضای روز افزون به این منابع آنها در مرکز توجه جهانی سازمانهای بین المللی جای داده است.

گفتار اول- مفاهیم

ذخایر ژنتیک گیاهی به عنوان گنجینه ای گرانبها در دست بشر و در خدمت نیازهای او می باشد. برخی از این ذخایر بصورت طبیعی و وحشی وجود داشته و برخی با دستکاری انسانی طی هزاران سال شکل گرفته است. اطلاعاتی که انسان در خصوص کاربردها و مصارف گیاهان، نحوه یا مکان و زمان جمع آوری آنها یا روش های کشت و تولید زراعی آنها طی اعصار و قرون در مناطق مختلف جهان کسب کرده نیز گنجینه ای پر ارزش را به وجود آورده است.

مفاهیم و دانش بومی در کشاورزان آنرا دانشی سازگارتر نسبت به محیط و جامعه گرا تر از دانش­های کلاسیک و نوین معرفی می کند. و آنرا می تواند در خدمت بشر در موضوع غذا و کشاورزی قرار دهد. نگرشی واقع بینانه و بکار گیری مفاهیم ذخایر ژنتیک گیاهی نه تنها تضادی بین دولت­ها نشان نمی دهد. بلکه تفاهم و توافق کشورها در اجماع جهانی و منطقه ای پدید می آورد. [۳]

 مبحث اول – منابع ژنتیکی گیاهی

منابع ژنتیک به معنی مواد ژنتیکی است که ازارزش واقعی یا باالقوه برخوردار باشند.و از اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برخوردارند.

در کره زمین این منابع بسیار غنی و وسیع است. متاسفانه بدان اهمیت لازم نمی دهیم حدود ۱۰۰ گونه مختلف هر روزه از بین می روند. در حالی که اغلب برای همیشه ناشناخته باقی می مانند. زیرا دانشمندان نتوانسته اند بیش از یک میلیون و چهار صد هزار گونه را از گیاهی و حیوانی شناسایی نماید. اهمیت این منابع هنگامی که درک می گردد. که به خاطر داشته باشیم تا امروز تنها بخش کوچکی از گونه های گیاهی وجانوری جهت استفاده انسان مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. [۴]

حمایت از ذخایر عظیم ژنتیکی گیاهی در جهان جز با همکاری وکمک های مالی وفنی بین المللی و ایجاد یک چارچوب حقوقی جهانی امکان پذیر نیست. لذا تفاهم و کنوانسیون جهانی در این زمینه از اهمیت خاص برخوردار بوده است. که در سوم نوامبر ۲۰۰۱ در سی یکمین کنفرانس سازمان کشاورزی و خواربار  ملل متحد (فائو) در شهر رم ، معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی مصوب گردید .

[۱]– حق شناس ،محمد وسیدمحمدحسین ذاکری ،جستجوی مفاهیم اخلاق زیست محیطی درآموزه های اسلامی ،فصلنامه اخلاق درعلوم وفناوری ،ش ۱و۲،۱۳۸۷٫

[۲]-گروه صلح کرسی حقوق بشر،صلح و دموکراسی یونسکو دانشگاه شهیدبهشتی، حقوق زیست محیطی بشر، موسسه انتشار اتدادگستر، ۱۳۸۹،چاول.

[۳]– بوذرجمهری ،خدیجه ،دانش بومی در توسعه پایدار،مجله جقرافیا وتوسعه ،ش ۲،۱۳۸۲٫

[۴]– کامکار،بهنام وعبدالحمید مهدوی دامغانی ،مبانی کشاورزی پایدار ،انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد ،۱۳۸۷٫

Susette ,B.K.2002, Righs  to  plant  Genetic  Resources  and  Traditional  knowledge  basic  lssues  and  perspectives.

طلایی، فرهاد، تعهدات دولت ها در قبال حق بر غذا با توجه به ماده یازدهم میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، فصلنامه حقوق دانشگاه تهران، ۱۳۹۲، ش ۲،۱۳۴-۱۱۹٫

[۳]– ابراهیم گل،علیرضا،حق برغذا پیش شرط سایرحقوق ،مجله حقوق بین الملل ،ش ۳۹،۱۳۸۷٫

[۴]-منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی به هرگونه ماده ژنتیکی بامنشاء گیاهی اطلاق می شود که دارای ارزش بالفعل وبالقوه برای غذا وکشاورزی باشد.(ماده ۱کنوانسیون)

[۵]– the  Hidden  Hnnger

[۶]-the  silent   Holocaust

۲ – Cooper, H. D. 2002, “The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture”, Review of European Community and international Environmwentallawvol. 11, n° ۱٫۱-۱۶٫

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.