1,842 views
پیشینه تحقیق پرورش مرغ بومی در ایران و ضرورت آن و نژادهای بومی مرغ در ایران دارای ۵۲ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۲-۱ مقدمه ۶
۲-۲ طبقه بندی مرغ از نظر جانور شناسی ۶
۲-۳ ضرورت توسعه مرغداری ۷
۲-۳-۱ افزایش جمعیت ۷
۲-۳-۲ پایین بودن مصرف سرانه پروتئین حیوانی و تولیدات طیور ۸
۲-۳-۳ کاهش تولید و مصرف گوشت قرمز ۸
۲-۳-۴ سهولت تهیه تولیدات طیور و ارزش بالای آن از نظر تغذیه انسان ۹
۲-۳-۴-۱ مزایای تغذیهای و بهداشتی ۹
۲-۳-۴-۲ مزایای اقتصادی ۹
۲-۴ تاریخچه پرورش مرغ بومی در ایران ۹
۲-۵ نژاد چیست؟ ۱۰
۲-۵-۱ نژادهای بومی مرغ در ایران ۱۰
۲-۶ خصوصیات مهم مرغان بومی ۱۱
۲-۶-۱مرغ بومی خوزستان ۱۲
۲-۷ خون مرغ ۱۲
۲-۸ جایگاه کروموزومی ۱۳
۲-۹ توارث تخممرغ ۱۳
۲-۱۰ میزان تخمگذاری ۱۳
۲-۱۱ کرچی ۱۴
۲-۱۲ بهبود جوامع حیوانی ۱۴
۲-۱۳ نشانگرهای ژنتیکی ۱۵
۲-۱۳-۱ نشانگرهای مورفولوژیکی ۱۶
۲-۱۳-۲ نشانگرهای فیزیولوژیکی ۱۶
۲-۱۳-۳ نشانگرهای سیتوژنتیکی ۱۷
۲-۱۳-۴ نشانگرهای مولکولی ۱۷
۲-۱۳-۴-۱ انواع نشانگرهای دی. اِن. اِ ۱۸
۲-۱۳-۴-۱-۱ نشانگرهای مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز ۱۸
۲-۱۳-۴-۱-۲ نشانگرهای غیر مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز ۱۹
۲-۱۴ تکنیکRFLP PCR- ۲۰
۲-۱۵ آنزیمهای برشی ۲۱
۲-۱۵-۱ انواع آنزیمهای محدودکننده ۲۲
۲-۱۶ چند شکلی ۲۳
۲-۱۷ تنوع ژنتیکی ۲۴
۲-۱۸ جهش (موتاسیون) ۲۶
۲-۱۹ واکنش زنجیرهای پلیمراز ۲۷
۲-۱۹-۱ اصول PCR ۲۸
۲-۱۹-۲ اجزای پی. سی. آر ۲۹
۲-۱۹-۲-۱ دی. اِن. اِ الگو ۲۹
۲-۱۹-۲-۲ بافر پی. سی. آر ۲۹
۲-۱۹-۲-۳ کلرید منیزیوم (Mgcl2): ۲۹
۲-۱۹-۲-۴ آنزیم تکپلیمراز ۲۹
۲-۱۹-۲-۵ دیاکسی نوکلئوزید تریفسفاتها ۳۰
۲-۱۹-۲-۶ آغازگرها ۳۰
۲-۱۹-۲-۶-۱ OD پرایمر ۳۱
۲-۲۰ کاربردهای واکنش زنجیرهای پلیمراز ۳۱
۲-۲۱ هورمونها ۳۱
۲-۲۱-۱ ساختمان شیمیایی هورمونها ۳۲
۲-۲۱-۲ بیوسنتز هورمورنها ۳۳
۲-۲۱-۳ نحوه تنظیم تولید و ترشح هورمونها ۳۳
۲-۲۱-۴ طرز عمل هورمونها ۳۴
۲-۲۱-۵ گیرندههای هورمونی ۳۵
۲-۲۲ کاتهکولامینها ۳۵
۲-۲۳ دوپامین ۳۶
۲-۲۳-۱ ساختار بیوشیمیایی دوپامین ۳۶
۲-۲۳-۲ تولید و نقش دوپامین ۳۷
۲-۲۳-۳ گیرندههای دوپامین ۳۸
۲-۲۴ تولید و ترشح پرولاکتین ۳۹
۲-۲۴-۱ تنظیم ترشح پرولاکتین ۳۹
۲-۲۴-۲ اعمال پرولاکتین: ۳۹
۲-۲۵ نقش دوپامین در طیور ۳۹
۲-۲۶ بررسی مطالعات انجام شده بر روی تنوع ژن دوپامین ۴۰
منابع ۴۳
پشمی، م. و مرادی، س. راهنمای جامع پرورش جوجه گوشتی. انتشارات سروا، تهران. ۳۳۸ص
محمدی پسته بیگ، ف. ن. پیرانی، ج. شجاع و ا. محمدهاشمی . تعیین توالی بخش HVS-I ناحیه D-Loop ژنوم میتوکندری جمعیتی از مرغ بومی مرندی و ترسیم رابطه فیلوژنی آن با سایر مرغان اهلی. نشریه پژوهشهای علوم دامی. جلد ۲۱٫ شماره ۲٫ ص ۲٫
اوحدی نیا، ح. ۱۳۷۰٫ مبانی پرورش طیور. مرکز نشر سپهر، تهران. ۸۴-۲۳ ص.
زهری، م. ع..۱۳۸۸ اصول پرورش طیور. موسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران. ۶۳-۷-۱ ص.
مخاوات، ح. و محب الحجه، م. نشریه اصول پرورش مرغ بومی. ناشر: مدیریت ترویج و مشارکت مردمی. ص۱ ، این نشریه با شماره ۱۱۱ در کمیته برنامه ریزی رسانههای ترویجی مدیریت ترویج و مشارکت مردمی خوزستان به ثبت رسیده است.
نقوی، م. ر. و حسینی سالکده، ق. ۱۳۸۴٫ نشانگرهای مولکولی. انتشارات دانشگاه تهران. ۲۳۵ص.
محمدآبادی، م. ۱۳۸۶٫ بررسی پلیمورفیسم در قطعهای از ژن کاپاکازئین گاو سیستانی با استفاده از روش PCR-RFLP. مجموعه مقالات دومین کنگره علوم دامی آبزیان کشور، کرج. اردیبهشت ۱۳۸۶٫ ۱۳۱۶-۱۳۰۸ص.
بوردن، ر. مفاهیم اصلاح دام. ترجمه: مرتضی پشمی. انتشارات سرو، تهران. ۲۶۸-۲۱ ص.
فرهادی، گ. ۱۳۹۲٫ بررسی چند شکلی ژن کاپاکازئین در جمعیت گاوهای نجدی استان خوزستان با استفاده از تکنیک PCR-RFL. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان. ۱۶-۱۵ ص.
قره ویسی، ش.، صالحی نژاد، م.، نجفی، ن.، میرحسینی، ض. و صیداوی، ع. ۱۳۸۹٫ ذخایر ژنتیکی حیوانات اهلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر. ۷۸ ص.
گلهداری، ح. فروغمند، ع. م. روشنفکر، ه و نظری، م. ۱۳۸۵٫ مهندسی ژنتیک جامع. انتشارات گلهای بهشت. ۲۳۱-۲۲۹ص.
مؤذنی، س. م.، صادقی، م.، محمدآبادی، م.، مرادی شهربابک، ح. و اسماعیل زاده کشکوئیه، ع. ۱۳۹۱٫ بررسی ساختار ژنتیکی ژن UPC در مرغهای بومی مازندران. پنجمین کنگره علوم دامی. اصفهان، ایران. ۲۰۳-۲۰۰ ص.
مهدوی، م.، موسوی، م. و اردستانی، ا. ۱۳۸۶٫ زیست شناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک. انتشارات خانه زیست شناسی، تهران. ۳۶۸ ص.
امتیازی، گ. و کریمی، ر. م. ۱۳۸۶٫ مبانی زیست شناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک. انتشارات خانه زیستشناسی، تهران. ۳۶۸ ص.
بهزادی، الف. و بهزادی، پ. ۱۳۸۶٫ الکتروفورز اسیدهای نوکلئیک. پژواد. شماره ۳٫ ۳- ۲ ص.
توکلیان، ج. ۱۳۷۸٫ نگرشی بر ذخایر ژنتیکی دام و طیور بومی ایران. انتشارات موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج. ۳۷۲-۳۶۱ ص.
حاجی حسینی، ر. ۱۳۸۷٫ بیوشیمی هورمونها. انتشارات دانشگاه پیام نور. ۸-۱ ص.
حائری روحانی، س. ع. ۱۳۹۱٫ فیزیولوژی اعصاب و غدد درون ریز. انتشارات سمت، تهران. ۱۴۰-۱۳۹ ص.
طیور در حال حاضر بزرگترین گونههای جانوری در سرتاسر جهان هستند (فائو[۱]، ۲۰۰۰). گوشت مرغ و تخم مرغ نه تنها پروتئین با کیفیت بالا را تاٌمین مینمایند بلکه ویتامینها و مواد معدنی را نیز فراهم میکنند. افزایش مصرف سالیانه تخم مرغ در کشورهای در حال توسعه بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۱۵، ۲۶ درصد بوده است درحالیکه در کشورهای توسعه یافته ۴/۲ درصد بوده است. بنابراین تخم مرغ میتواند یک جایگزین خوب غذایی برای مردم کشورهای فقیر باشد. از آنجایی که قیمت تخم مرغ نسبت به مرغ ارزانتر میباشد میتوان با بهبود ارزش تغذیهای تخم مرغ آن را به یک غذای کاربردی برای مردم فقیر فراهم نمود (فارل[۲]، ۲۰۱۳).
حیوانات به چند شاخه بزرگ تقسیم میشوند یکی از آنها شاخه مهرهداران[۳] است. این شاخه دارای ردههای متعددی است که رده اوس[۴] یا پرندگان یکی از آنها است. زیر راسته آن موسوم به گالی[۵] است که تیره سیخکداران یا فازیانینده[۶] جزو آن است. در تیره سیخکداران زیر تیره تولک روندگان یا فاسیالینه[۷] قرار گرفتهاند که شامل جنس گالوس[۸] دومستیکوس[۹] یا مرغ خانگی قرار گرفته است (زهری، ۱۳۸۸). گفته میشود که همه نژادهای مرغ از چهار نوع وحشی زیر حاصل شدهاند:
۱- گالوس- گالوس مثل مرغ جنگلی قرمز
۲- گالوس- لافایتی مثل مرغ جنگلی سیلان
۳- گالوس- سورناتی مثل مرغ جنگلی خاکستری
۴- گالوس- واریوس مثل مرغ جنگلی آبی و سبز
هر چهار گونه در مناطق آسیای شرقی یافت میشوند. طی هزاران سال انواع وحشی مرغ با هم آمیخته شده و یا توسط انسان آمیزش داده شدهاند که منجر به پیدایش نژادهای فعلی گردیده است. مرغ جنگلی قرمز یا گالوس گالوس بیشترین گسترش را در بین گونههای وحشی دارد و شاید جد اصلی مرغهای مدرن امروزی باشد. بیولوژی طیور اهلی، ارتباط نزدیکی با بیولوژی پرندگان دیگر دارد و اگرچه طیور حداقل ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح اهلی شدهاند و از نظر اندازه و طرحهای رنگی و سازش با محیط و قدرت تخمگذاری، مطالعات زیادی در طول تاریخ اهلی شدن آن، به عمل آمده است اما هنوز هم شباهت زیادی به اجداد وحشی خود دارند (اوحدی نیا، ۱۳۷۰).
طیور دارای یک فاصله نسلی کوتاه و میزان بالای تولید هستند. همچنین میتوان آنها را به راحتی به مناطق مختلف منتقل کرد و نسبتاً ارزان قیمت هستند. مصرف آنها در مقایسه با دیگر حیوانات مزرعه مانند گاو و نشخوارکنندگان کوچک راحتتر میباشد و نیازی به یخچال برای نگهداری اضافهی گوشت آن نیست (فارل، ۲۰۱۳).
از اوایل قرن بیستم جمعیت جهان روندی رو به افزایش داشته و تامین نیازهای خوراکی بخصوص پروتئین حیوانی از چالشهای اساسی در کشورهای در حال توسعه میباشد )محمدی پسته بیگ، ۱۳۹۰). امروزه یکی از بزرگترین دغدغهها از لحاظ سیاستگذران و برنامه ریزان، تامین نیازهای جامعه است تا سطح رفاه نسبی افراد جامعه را افزایش دهند )پشمی و مرادی، ۱۳۹۲). طبق گزارش بخش مطالعات جمعیت در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در طی ۱۳ سال آینده با روند فعلی بهطور خوشبینانه رقمی در حدود ۴ ۲میلیون نفر افزایش جمعیت خواهیم داشت که باید علاوه بر تامین غذا و پروتئین حیوانی برای جمعیت فعلی برای ۲۴ میلیون نفر جمعیت اضافی نیز غذا تولید شود )زهری، ۱۳۸۸).
مواذ غذایی پروتئینی در تغذیه انسان از اهمیت زیادی برخوردار است و در این میان صنعت مرغداری به عنوان فراهم کننده مواد غذایی پروتئینی از شرایط و جایگاه ممتازی برخوردار میباشد. بالا رفتن درآمد سرانه، قدرت خرید مردم بهخصوص مواد غذایی را افزایش داده و در نتیجه مصرف مواد پروتئینی نیز افزایش یافته است )پشمی و مرادی، ۱۳۹۲). به همین دلایل کمبود و کاهش انواع پروتئین حیوانی در آینده پیش بینی میشود. از طرفی مصرف سرانه گوشت مرغ و تخم مرغ در ایران کمتر از مصرف سرانه بسیاری از کشورهای دیگر است )زهری، ۱۳۸۸).
تولید گوشت قرمز در ایران و کشورهای جهان سوم بر اساس مراتع طبیعی بنیان گذاشته شده است. در حال حاضر ۱۲۳ میلیون واحد دامی در کشور وجود دارد که ۸۳ میلیون واحد دامی از مراتع کشور تعلیف میشوند، در حالی که ظرفیت مراتع کشور در حدود ۳۷ میلیون راس دام است. این امر سبب شده که به سرعت مراتع بیشتری به صورت مخروبه در آمده و غیر قابل چرا و استفاده شود و در مصرف و تولید گوشت قرمز تاثیر گذارد، به طوری که سالیان دراز کشور متکی به واردات عظیم گوشت قرمز گشته است. مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران به علل کمبود، گرانی و کاهش قدرت خرید مردم به نحو چشمگیری کاهش یافته است (زهری، ۱۳۸۸).
دو مزیت سبب شده است که تولیدات طیور با ارزشتر از سایر منابع پروتئینی باشد.
گوشت مرغ از نظر میزان پروتئین و همچنین کم بودن چربی، ضریب هضم بالا، پایین بودن کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده، کم بودن افت کشتار دارای ارزش بیشتری نسبت به گوشت قرمز و حتی ماهی میباشد. تخممرغ ازنظر انرژی و پروتئین و داشتن ویتامینهای ضروری برای انسان یک غذای کاملاً مطلوب به شمار میرود.
رشد سریع جوجه های گوشتی، تولید تعداد زیاد تخم مرغ در نژادهای تخم گذار، ضریب تبدیل غذایی پایین در تولید گوشت و تخممرغ، سهولت تغذیه از منابع اولیه غیر قابل مصرف برای انسان ، برگشت سریع سرمایه، ارزان تمام شدن چشمگیر تولیدات طیور نسبت به سایر منابع پروتئینی، سرعت و سهولت و تنوع در آماده کردن و پخت گوشت مرغ از مزایای اقتصادی آن میباشد )زهری، ۱۳۸۸).
در ایران باستان بالاخص در زمان زرتشت، اقتصاد تعدادی از شهرهای ایران بر پایه پرورش طیور استوار بود. با استناد به شواهد و مدارک موجود، از زمان ورود مرغهای نیمه وحشی به ایران تا کنون ایرانیان در جهت پرورش و اصلاح نژاد طیور زحمات فراوانی را متحمل شده و به موفقیتهایی نیز رسیدهاند. هر چند عوامل بازدارنده بسیاری بر سر راه روستائیان در جهت اصلاح هر چه مطلوبتر مرغ بومی از زمانهای پیشین تا کنون وجود داشته است. اصلاح نژاد تجربی، قبل از به وجود آمدن علم ژنتیک و یا اصلاح نژاد متکی بر اصول و قواعد ژنتیکی، توسط روستائیان انجام میگرفته است.
نژاد حاصل تفکیک و جداسازی در داخل یک گونه حیوانی است که بخشی از صفات و خصوصیات خود را به نسل بعد منتقل میکند. این صفات نژادی ناشی از انتخاب به وسیله انسان و یا سازگاری با محیط است. این صفات )رنگ پر یا پوست و شکل تاج( ممکن است قابل مشاهده باشند یا در ظاهر )مقاومت و سرعت رشد، مصرف غذا، تولید تخممرغ و غیره) دیده نشوند )زهری، ۱۳۸۸).
نژادهای مرغ موجود در ایران به سه گروه تقسیم میشوند، که عبارتند از:
-۱ نژادهای خالص ایرانی
-۲نژادهای خارجی که از سال ۱۳۳۳ به ایران وارد شدهاند و بعضی از آنها به صورت بومی در آمدهاند.
۳- مرغهای آمیخته که نمیتوان آنها را در دسته نژاد معینی طبقهبندی کرد )زهری، ۱۳۸۸).
نژادهای خالص مرغان بومی در ایران دو دستهاند:
الف- مرغان تخمگذار مانند. مرغ زرده کرک، مرندی، حماری، دشتیاری
ب- مرغان گوشتی مانند: مرغ لاری )مخاوات و محب الحجه، ۱۳۸۱).
طیور بومی در حدود ۸۰ درصد از گلههای بومی را در آفریقا و آسیا تشکیل میدهند. مرغان بومی پتانسیل بالایی برای تنظیم مسئله کمبود پروتئین مصرفی در مقایسه با بیشتر گونههای حیوانی دیگر دارند که ناشی از فاصله نسل کوتاه و توانایی آنها برای زنده ماندن در شرایط محیطی سخت میباشد. مرغان بومی با شرایط روستاها سازگاری پیدا کرده و نسبت به بیماریهای منطقهای مقاوم هستند، از نظر غذا قانعند و غذای آنها از ضایعات کشاورزی، مازاد غذای روستائیان و پسچر غلات میباشد. مرغان بومی معمولاً کوچک، اما فعال هستند )لاگونا[۱]، ۲۰۰۸). عیب طیور بومی در مقایسه با گونههای امروزی این است که، طیور بومی عموماً تولیدکنندگان ضعیف گوشت و تخممرغ محسوب میشوند، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، طیور بومی به وسیله سویههای تجاری جایگزین شدند. در برخی از کشورها این روش برای افزایش بهره دهی تحت سامانههای روستایی برای دهههای متمادی دنبال شد، اما در بهبود قابلیت سازگاری ناموفق بود )تکلولد[۲] و همکاران، ۲۰۰۶). با نگاهی به گذشته به خوبی میتوان دریافت که مرغ بومی شایستگی خود را بهخوبی ثابت نموده است. حفظ نژادهای مرغ در ایران و برنامهریزی جهت افزایش تولید و سودآوری آنها امری بسیار ضروری است.
با توجه به شرایط آب و هوایی که استان خوزستان دارد مرغ بومی آن حائز اهمیت میباشد. برخی از خصوصیات
مرغ ، مرکز مرغ بومی استان خوزستان (شرکت نهادههای دامی جاهد- مرکز تولید مواد ژنتیکی دام):
منشاء این مرغها از استانهای فارس و کهگیلویه و بویر احمد میباشد. شامل ۵۰۰۰ قطعه مرغ و ۶۰۰ قطعه خروس میباشد. میانگین تولید تخم مرغ به ازای هر مرغ حدوداً ۱۶۰ تخم در سال میباشد. طول دورهی کرچی در این جمعیت حدوداً ۱۲ روز است.
[۱] .Laguna
[۲] . Teklewold
[۳]. Jones
[۱]. FAO
[۲] . Farrel
[۳] . Vertebrata
[۴] . Aves
[۵] . Galli
[۶] . Phasianindae
[۷] . Phasianinae
[۸] . Gallus
[۹] . Gallus domesticus
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر