2,887 views
پیشینه تحقیق اهمیت جو علوفه ای و اثر تراکم کاشت و زمان برداشت علوفه بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره دارای ۲۹ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۱-۱ مقدمه ۴
۱-۲ سطح زیر کشت و میزان تولید جو : ۶
۲-۲ اهمیت جو : ۸
۳-۲ موارد مصرف جو: ۸
۴-۲ استفاده از علوفه غلات در تغذیه دام : ۹
۵-۲ اهمیت جو علوفه ای: ۱۱
۶-۲ ترکیبات شیمیایی دانه جو: ۱۲
۷ -۲ اثر تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره: ۱۲
۸-۲ اثر زمان برداشت علوفه بر عملکرد و اجزای عملکرد در کشت دومنظوره: ۱۵
فهرست منابع ۲۰
راعی، ی.، ع. جوانشیر و ک. قاسمی گلعذانی. ۱۳۸۲٫ بررسی کشت مخلوط سورگوم و شبدر برسیم. مجله دانش نوین کشاورزی. سال ۲، شماره ۵٫
لک، ش.، م. گلابی، م. مجدم.، ع. سیادت و ق. نورمحمدی. ۱۳۸۳٫ تاثیر ارتفاع برداشت و تراکم بوته بر روی عملکرد علوفه و دانه تریتیکاله در شرایط آب و هوایی اهواز. مجله علوم زراعی ایران. جلد ۷٫ شماره ۱٫ صص ۴۵-۲۹٫
لک، ش.، ع. مدحج، م. مجدم، م. علویفاضل، ا. صادقیپور و ک. سیدجوادی. ۱۳۸۸ . بررسی اثر ژنوتیپ و تراکم بوته بر عملکرد علوفه و دانه جو دومنظوره. فصلنامه علمی پژوهشی گیاه و زیست بوم. شماره ۱۸٫
ذاکر نژاد، س. ۱۳۸۸٫ تعیین مناسبترین تاریخ کاشت و تعداد چینبرداری جو دو منظوره تحت رژیمهای مختلف کود نیتروژن در شرایط آب و هوایی اهواز. فصلنامه علمی تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی. جلد اول، شماره ۳٫
علیزاده، ا.، ع. کوچکی. ۱۳۶۶٫ اصول زراعت در مناطق خشک، جلد دوم. انتشارات آستان قدس رضوی. ص
هاشمیدزفولی، الف. و سیادت ، ع.، ۱۳۷۲ . تاثیر تاریخ کاشت و برداشت علوفه سبز بر روی عملکرد ماده خشک و دانه گندم. گزارش طرح تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز صص ۹۸٫
همتزاده، ف.، ع.ا. رضایی و ع.ا. قاسمیپیربلوطی. ۱۳۸۲٫ بررسی اثر برداشت علوفه بر عملکرد دانه و برخی صفات ارقام یولاف (.Avena sativa L). پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی. شماره ۶۱٫ صص ۵۰-۴۲٫
امام، ی. و م، نیک نژاد. ۱۳۷۲٫ مقدمهای بر فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی (ترجمه). انتشارات دانشگاه شیراز. ص ۵۷۱٫
دهپویه، ی.، ۱۳۹۰٫ بررسی اثر چین و نسبتهای کاشت بر عملگرد کمی و کیفی شبدر برسیم، شبدر لاکی، شبدر ایرانی در کشت مخلوط با جو علوفهای در شرایط آب و هوایی اهواز. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین. ص ۱۰۴٫
رحیمیان، م و ح. خزاعی.۱۳۷۱٫ بررسی اثر تاریخ برداشت علوفه بهاره بر عملکرد و اجزای عملکرد جو. مجله علوم و صنایع کشاورزی. جلد۷٫ شماره۲٫
خواجهپور، م. ۱۳۸۳٫ اصول و مبانی زراعت. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه اصفهان. ص ۳۸۶٫
نقش گیاهان علوفه ای در تعلیف دام و در نتیجه تامین نیاز انسان به فراوردههای دامی از اهمیت غیرقابل انکاری برخوردار است. با این وجود متاسفانه در کشور ما به تولید و مدیریت گیاهان علوفهای در مقایسه با سایر محصولات زراعی کمتر توجه شده است. به این ترتیب از یک سو عدم توجه لازم به افزایش کمی و کیفی علوفه موجب کمبود گوشت و مواد لبنی و کاهش کیفیت آنها و از سوی دیگر چرای بیش از حد دامها و فشار به مراتع منجر به نابودی بخش عظیمی از پوشش گیاهی موجود و در نتیجه فرسایش خاک شده است (راعی و همکاران، ۱۳۸۲).
مراتع ایران در حدود ۹۰ میلیون هکتار برآورد شده که تقریبا ۱۰ میلیون تن علوفه در سال تولیدمیکنند. این مقدار علوفه تنها تامین کننده نیاز غذایی ۱۶ میلیون واحد دامی بوده است و این در شرایطی است که ۵۶ میلیون واحد دامی به علوفه این مراتع متکی هستند (لک و همکاران، ۱۳۸۸)، بنابراین مراتع کشور با تحمل بیش از ۵/۳ برابر ظرفیت خود بویژه مراتع میانبند و قشلاقی سیر قهقرایی در پیش گرفته و در نتیجه رو به زوال رفتهاست (ذاکرنژاد، ۱۳۸۸). با وجود تنوع زیاد گیاهان علوفهای و همچنین سهم قابل توجه یونجه، تامین بخشی از نیاز غذایی دامها از راه چرای زراعتهای پاییزه غلات از اهمیت زیادی برخوردار است (علیزاده و همکاران، ۱۳۶۶). تامین علوفه از این راه با توجه به زمان استفاده از آن در کمبود پروتئین مورد نیاز و همچنین حفظ مراتع کشور دارای نقش قابل ملاحظهای است. با توجه به اینکه هر ساله حدود ۱۰ میلیون واحد دامی ثابت و متحرک در طول زمستان در استان خوزستان حضور داشته و به چرا میپردازند. کمبود علوفه در این فصل شدید بوده و کاشت غلات از جمله جو به صورت دومنظوره (برداشت علوفه و دانه) میتواند یکی از راههای اساسی تامین علوفه مورد نیاز دامها باشد (لک و همکاران، ۱۳۸۳).
چرای طبیعی گوسفندان، درون مزرعه و یا برداشت علوفه سبز غلات با دست و یا ماشین در بسیاری از مناطق دنیا از جمله در بسیاری از ایالتهای آمریکا، کشورهای غرب آسیا، استرالیا، نیوزلند، انگلستان و در اکثر استانهای ایران متداول است. علوفه سبز غلات که به قصیل معروف است، از نظر داشتن مواد خشبی کم، قابلیت هضم مناسب، پروتئین خام زیاد و بالاخره خوش خوراکی حائز اهمیت است (لباسچی، ۱۳۷۱). همچنین، غلات یک ساله به دلیل داشتن خصوصیاتی از قبیل: سهولت کاشت، ارزانی بذر، داشتن گونههای مختلف با قابلیت تطابق در شرایط مختلف محیطی، امکان کشت آنها در پاییز و چرا یا برداشت علوفه سبز در طول پاییز، اواخر زمستان و اوایل بهار (که کمبود علوفه مشهود است) گاهی بیشتر از سایر گیاهان علوفهای به منظور تغذیه دام کشت میگردند (اندرسون[۱]، ۱۹۸۵). علاوه بر این، با توجه به ارزش غذایی دانه غلات، مدیریت در زمان مناسب برای برداشت علوفه سبز غلات، به ویژه جو، یکی از عوامل تعیین کننده مقدار عملکرد دانه در کشت دومنظوره است. بررسی اثر چرا و برداشت علوفه بر عملکرد دانه و دیگر اجزای عملکرد غلات بیانگر این است که میزان عملکرد دانه پس از برداشت علوفه و یا چرانیدن، در حد گستردهای متغیر بوده است. بیشتر پژوهشها نشان میدهد که چنین نتایج گوناگونی ناشی از شرایط آب و هوایی مختلف، رقم، عملیات زراعی و مدیریت برداشت علوفه میباشد (فتحی و همکاران، ۱۳۸۰).
استفاده از علوفهی سبز غلات به منظور تغذیهی دامها از قدیم در ایران مرسوم بودهاست. برداشت علوفه سبز غلات پیش از مرحله ساقه رفتن، به گونهای که عملکرد دانه کاهشی پیدا نکند و یا کاهش حاصله بواسطه ارزش علوفه تولیدی جبران گردد، تحت عنوان کشت دومنظوره شناخته شده است. با توجه به اینکه این روش باعث حفظ مراتع در زمان بسیار حساس یعنی ابتدای فصل رشد میشود و جایگزین علوفه مناسبی برای دامهایی است که در جنگلها چرا میکنند، به حفظ جنگلها و مراتع کمک شایانی نموده و کاملا در راستای اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی و کشاورزی است (هاشمی دزفولی و همکاران، ۱۳۷۲).
کریستیانسن[۲] و همکاران (۱۹۹۸) گزارش نمودند در صورتی که چرای دام به صورت ملایم، لگدکوبی دام کمتر، عمل خوابیدگی در گیاهان بدون برش یا چرا رخ نداده و شرایط آب و هوایی در هنگام چرا در حد متعادل باشد، چرای گندم زمستانه میتواند مفید باشد.
کشت دو منظوره غلاتی مانند جو، یولاف، چاودار و گندم جهت رفع مشکل کمبود علوفه و کاهش تخریب مراتع بر اثر فشار شدید دام از ارزش بالایی برخوردار است. یکی از اهداف کشت دو منظوره علاوه بر تامین علوفه سبز با کیفیت عالی مورد نیاز دامها، دستیابی به عملکرد مناسب دانه پس از برداشت علوفه یا چرای محصول توسط دام است. درکشت دو منظوره عوامل متعددی بر افزایش و کاهش عملکرد دانه موثر میباشند که از این عوامل میتوان به ارقام، زمان کاشت، خصوصیات گیاهی، تیپ رشد، شدت و زمان برداشت علوفه، حاصلخیزی و رطوبت خاک اشاره کرد (همتزاده و همکاران، ۱۳۸۲). بنابراین رعایت اصول فنی زراعی نظیر تراکم کاشت، تاریخ کاشت، تاریخ برداشت علوفه، طول دوره برداشت، ارتفاع و دفعات برداشت و نیز رقم مناسب برای کاشت از عوامل مهمی است که در کارایی کشت دومنظوره تاثیر بسزایی دارد (دای[۳] و همکاران، ۱۹۶۸).
تراکم بهینه عبارت است از تعداد بوته در واحد سطح که بیش از آن در بین گیاهان مجاور تداخل ایجاد میشود. تراکم از طریق اثر بر اجزا عملکرد، تولید دانه را تحت تاثیر قرار میدهد (قبادی و همکاران، ۱۳۷۷). از جمله مهمترین عوامل بهزراعی، به کارگیری تراکم مطلوب با توزیع یکنواخت بوتهها است، به طوری که اگر اثر تمام شرایط لازم از جمله رقم مناسب، کود و غیره فراهم شود ولی تراکم و توزیع یکنواخت بوتهها در هر رقم مناسب نباشد، حداکثر محصول در واحد سطح بهدست نخواهد آمد (شاکری و همکاران، ۱۳۸۷). میزان بذر جهت کاشت جو به رقم، حاصلخیزی خاک، رطوبت قابل دسترس در خاک، روش کشت، شرایط بستر بذر و غیره بستگی دارد (خواجه پور، ۱۹۹۸). تراکمهای مختلف گیاهی در واحد سطح از طریق رقابت و سایه اندازی موجب تضعیف و کاهش رشد گیاهان رقیب (علف های هرز) میگردند (استرسکف،١٣٧۵ ؛ نورمحمدی و همکاران، ۱۳۷۶). در انتخاب تراکم بوته برای یک گیاه زراعی باید از کاربرد ناموثر سطوح پایین تراکم و ایجاد رقابت بیش از حد در سطوح بالای تراکم خودداری شود .(راسموسون[۴]، ۱۹۸۵) دستیابی به تراکم مطلوب بوته، ضمن حفظ عملکرد در سطح بالا، به عنوان یک روش کنترل زراعی علفهای هرز، در کاهش مصرف علفکش میتواند مورد توجه باشد. حداکثر عملکرد در واحد سطح هنگامی حاصل میشود که رقابت درونبوتهای و بینبوتهای به حداقل رسیده و گیاه بتواند از عوامل رشد، حداکثر استفاده را بنماید (خواجه پور، ۱۳۸۳).
با توجه به نیاز روز افزون کشور به تامین غذا و تولید فرآوردههای دامی باید مطالعات بیشتری بر روی گیاهان علوفهای با عملکرد بالا، کیفیت مطلوب و نیاز آبی کم انجام شود و استفاده از آنها در تغذیه دام مورد بررسی و ارزیابی بیشتر قرار گیرد.
سطح زیرکشت جو در سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ در جهان ۵/۴۸ میلیون هکتار بوده است. میزان تولید جو ۱۳۳میلیون تن و میزان متوسط عملکرد ۷/۲ تن در هکتار است. سطح زیر کشت جو در سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ در کشور ایران ۶/۱ میلیون هکتار، که از این مقدار ۶۵۳ هزار هکتار آن آبی و ۹۳۵ هزار هکتار آن دیم بوده است.
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر