تحقیق محافظه کاری و گزارشگری مالی و طبقه بندی محافظه کاری حسابداری

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق محافظه کاری و گزارشگری مالی و طبقه بندی محافظه کاری حسابداری دارای ۸۸ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱٫ مقدمه    ۴
۲٫ محافظهکاری و گزارشگری مالی    ۶
۲-۱٫ تعریف محافظهکاری    ۶
۲-۲٫ انتقادات به محافظهکاری    ۱۲
۲-۳٫ بیان و تشریح محافظه کاری    ۱۶
۲-۴٫ معیارهای ارزیابی محافظه کاری    ۳۳
۳٫ طبقه بندی محافظه کاری حسابداری    ۳۷
۳-۱٫ محافظه کاری سود و زیانی    ۳۸
۳-۲٫ محافظه کاری ترازنامهای    ۳۸
۴٫ محافظه کاری حسابداری و سودمندی اطلاعات    ۳۹
۵٫ عدم تقارن زمانی سود به عنوان معیاری از محافظه کاری    ۴۴
۵-۱٫ واکنش به هنگام سود و اقلام تعهدی    ۴۶
۵-۲٫ واکنش به هنگام سود و جریان وجه نقد    ۵۰
۶٫ رابطه عدم تقارن زمانی سود با نسبت (P/B)    ۵۱
۷٫پیشینه تحقیق    ۵۶
۷-۱٫ تحقیقات انجام شده در خارج از ایران    ۵۷
۷-۲٫ تحقیقات انجام گرفته در داخل کشور    ۷۹
۸٫ خلاصه    ۸۴

 منابع :

شباهنگ ، رضا، ۱۳۸۱، تئوری حسابداری، جلد اول، انتشارات سازمان حسابرسی.

مجتهدزاده، ویدا، محافظه کاری، نشریه حسابدار، شماره ۱۴۵، ۲۲-۲۴٫

کمیته فنی حسابرسی، ۱۳۸۴، استانداردهای حسابداری، نشریه ۱۶۰، انتشارات سازمان حسابرسی.

کمیته فنی سازمان حسابرسی، ۱۳۸۴، استانداردهای حسابداری، نشریه ۱۶۰، انتشارات سازمان حسابرسی.

آزاد، عبدالله، ۱۳۸۷، بررسی نقش اطلاعاتی صورت­های مالی محافظه کارانه، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه بین المللی امام خمینی.

بنی مهد، بهمن، ۱۳۸۵، تبین و ارائه الگو برای اندازه گیری محافظه کاری حسابداری، رساله دکتری ، دانشگاه علوم و تحقیقات.

چشان، مرتضی، ۱۳۸۷، ارزیابی ارتباط بین بدهی‌های بلند مدت با محافظه کاری حسابداری، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب.

عسکری, سهیلا, ۱۳۸۸, بررسی تاثیر محافظه کاری بر پایداری سود، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت.

دینداریزاده، مهدی، ۱۳۸۹، بررسی رابطه بین محافظه کاری حسابداری و نظام راهبری شرکتی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اقتصادی.

ساسانی، مهران و مهدی محمد­آبادی، روش­های اندازه گیری محافظه کاری، ماهنامه حسابدار شماره ۲۰۶ ، ۶۳-۵۸

امیربیکی لنگرودی، حبیب، ۱۳۸۶، بررسی عدم تقارن زمانی سود به عنوان معیار محافظه کاری در گزارش­های مالی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه بین المللی امام خمینی.

هومن، حیدر علی، ۱۳۸۴، شناخت روش علمی در علوم رفتاری (پایه‌های پژوهش)، انتشارات پیک فرهنگ.

رضا زاده، جواد و عبداله آزاد، رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و محافظه کاری در گزارشگری مالی، فصل نامه بررسی­های حسابداری و حسابرسی شماره ۵۴ ، ۸۰-۶۳

۱٫ مقدمه

براساس مفاهیم نظری گزارشگری مالی، اطلاعاتی مفید است که دارای خصوصیت کیفی مرتبط با ماهیت و محتوای اطلاعات باشد که شامل مربوط بودن و قابلیت اتکاست. احتیاط یا محافظه­کاری یکی از ویژگی­های اصلی قابلیت اتکاست. لازمه قضاوت حرفه­ای جهت دستیابی به اطلاعات و صورت­های مالی سودمند، قدرت مانور و مقدار اختیارات مدیر در زمینه حسابداری مالی است.

هیئت تدوین استانداردهای بین المللی[۱] احتیاط را این گونه تعریف می­کند «لحاظ کردن میزانی از هوشیاری در قضاوت به­هنگام برآورد در شرایط غیرقطعی بطوری­که دارایی­ها یا درآمدها بیشتر از واقع و تعهدات و مخارج کمتر از واقع جلوه نکنند.»[۲]

واضح است که ویژگی احتیاط، از برآورد­های حسابداری فرصت جویانه­ی مدیریت که ممکن است، قابل اطمینان بودن صورت­های مالی و حتی در طولانی مدت، استمرار و تداوم فعالیت را مختل کند، جلوگیری می­کند. فروپاشی شرکت انرون[۳] در دسامبر ۲۰۰۱ در ایالات متحده و کلاهبرداری مالی ۲۰۰۳ در شرکت پارمالت[۴] در ایتالیا و و ورلد کام [۵] ، از نمونه­های به مخاطره­افکندن موجودیت شرکت به دلیل برآورد­های حسابداری فرصت جویانه و نامشروع است(Wendt, 2010, 5).

از طرف دیگر، در صورتی که مدیریت تصمیم بگیرد تا دائماً درآمدها و سودها را دست کم و مخارج و زیان­ها را دست بالا بگیرد، آنگاه این مساله یک نمایش بیش از حد محافظه­کارانه از موقعیت و کارایی مالی خواهد بود.

شرکت­هایی که سهام آنها کمتر از واقع قیمت­گذاری شده­اند[۶] بیشتر در معرض ادغام و یا تحصیل دیگر شرکت­ها قرار دارند که باعث می­شود حسابداری محافظه­کارانه به صورت تهدیدی علیه تداوم فعالیت آنها به نظر آید. علاوه­بر­این، در هر موقعیتی تصمیمات حسابداری مدیریت که به ویژگی احتیاط مربوط می­شوند با ویژگی کیفی بی­طرفی در تضادند. یک شکل افراطی­تر لحاظ کردن احتیاط در صورت­های مالی، عملکرد محافظه کاری در حسابداری (حسابداری محافظه­کارانه) توسط مدیریت است. یک تعریف محافظه­کاری حسابداری رایج : تمایل حسابداران به بازبینی بیشتر جهت شناسایی اخبار خوب[۷] به­جای اخبار بد[۸] در صورت­های مالی است(Wendt, 2010, 5).

محافظه­کاری حسابداری یک رویکرد محتاطانه غالب نسبت به قضاوت حرفه­ای در برآوردها و روش­های حسابداری است. مدیریت در مورد چگونگی لحاظ کردن مسئولیت اختیاری خود از طریق به­کارگیری معیارهای سخت­گیرانه­تر برای شناسایی سود نسبت به زیان، یک دیدگاه محافظه­کارانه اتخاذ می­کند. به­دلیل وجود این عدم تعادل در زمان شناسایی اخبار بد در برابر اخبار خوب (زیان در برابر سود)، ارزش دفتری و درآمدهای حسابداری در حساب­های مالی کمتر از واقع در نظر گرفته می­شوند.

از جمله مقالاتی که در این سال­ها به طور ویژه خود را معطوف به محافظه­ کاری کرده اند، می-توان به باسو (۱۹۹۷)، بیور و ریان [۹] (۲۰۰۰) و واتز [۱۰] (a,b 2003) اشاره نمود(Price, 2005).

استانداردگذاران، سرمایه­گذاران و دانشگاهیان به خاطر تاثیر قابل توجه محافظه­ کاری بر حسابداری توجه زیادی به محافظه­کاری دارند(Watts,2003a, 208).

اصل تطابق هزینه با درآمد، به شناسایی و اندازه­گیری درست سود هر دوره مالی توجه دارد و با اندازه گیری درآمد هر دوره مالی هزینه­های انجام شده برای کسب این درآمد مشخص و با آن مقابله می­شود، تا سود دوره مالی تعیین شود. به عبارت دیگر، به موجب اصل تطابق هزینه با درآمد، هنگامی که رویداد مالی موجب درآمد در دوره مالی می­شود، تاثیر آن رویداد بر هزینه همان دوره مالی شناسایی می­شود (حساس یگانه، ۱۳۸۱، ۲۲۶).

وقتی که شرکتی روش حسابداری محافظه­کارانه را بر­می­گزیند، تا­حدی درآمدهای دوره جاری با هزینه­های دوره آتی منطبق می­شوند. چنین تطابق محافظه­کارانه­ای نوسان بیشتری را در سود ایجاد می­کند، در نتیجه ممکن است سود­ها ناپایدارتر شوند(Paek, Chen and Sami , 2006, 1).

در ادبیات حسابداری دو ویژگی مهم محافظه­ کاری مورد بررسی قرار گرفته است: یکی وجود جانب­داری در ارائه کمتر از واقع ارزش دفتری سهام نسبت به ارزش بازار آن که توسط فلتهام و اولسون (۱۹۹۵) مطرح شده است و دیگری، تمایل به تسریع بخشیدن در شناسایی زیان­ها و به تعویق انداختن شناسایی سودها که توسط باسو (۱۹۹۷) عنوان شده است(Price, 2005, 9).

معیاری که توسط فتهام و اولسون (۱۹۹۵) بیان گردید، بیان­کننده نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام[۱۱] است و معیاری که باسو (۱۹۹۷) ارائه نمود معیار عدم تقارن زمانی سود[۱۲] است. بدین استدلال که بازده­های سالانه سهام دربردارنده اخبار به دست آمده درطول سال هستند، این تعریف از محافظه­کاری رابطه سود- بازده را تحت تاثیر قرار می­دهد. باسو با استفاده از رگرسیون بین سود و بازده سالانه نشان می­دهد که واکنش سود نسبت به بازده های منفی ( اخبار بد ) بیشتر و به­هنگام­تر از واکنش سود نسبت به بازده­های مثبت ( اخبار خوب ) است. محافظه­کاری عبارت است از شیوه و روشی که سود در پاسخ و واکنش به اخبار بد کاهش می­یابد ولی در پاسخ به اخبار خوب افزایش نمی­یابد(Ryan, 2006).

۲٫ محافظه ­کاری و گزارشگری مالی

۲-۱٫ تعریف محافظه­ کاری

مفهوم محافظه­کاری در تحقیقات حسابداری متعددی تعریف شده است. به عنوان مثال: باسو (۱۹۹۷) آن ­را این گونه تعریف می­کند: «جلب توجه حسابداران به بازبینی بیشتر صورت­های مالی برای شناسایی اخبار خوب به جای اخبار بد». این عدم تقارن در تشخیص باعث ایجاد تفاوت­های نظام­مند میان دوره اخبار خوب و اخبار بد به لحاظ زمانی و پایداری درآمدها می­گردد. بلیس[۱۳] (۱۹۲۴) تعبیر برتری از این مفهوم دارد که بدین صورت بیان می­شود: «منتظر سود نباش ولی منتظر همه زیان­ها باش» و یا به عبارت دیگر «هیچ سودی را پیش­بینی نکن، ولی تمام زیان­ها را پیش­بینی کن»(Wendt, 2010, 20).

هیئت استانداردهای حسابداری مالی[۱۴]، محافظه­کاری را این گونه تعریف می­کنند: «محافظه­کاری یک واکنش محتاطانه نسبت به شرایط ابهام[۱۵] است و سعی دارد، ابهام و ریسک­های ذاتی موجود در موقعیت­های تجاری، به اندازه کافی مورد توجه واقع شوند و مراقبت لازم از آن­ها به عمل آید»(FASB, 1980, 2).

درمجموع محافظه­کاری حسابداری یک برخورد محتاطانه نسبت به حسابداری مالی است که با شناسایی دقیق­تر سود به­جای زیان حاصل می­گردد. پیامد شناسایی نامتقارن سود در برابر زیان، کم ارزش انگاشتی خالص دارایی انباشته و درآمدهای حسابداری انباشته است(Wendt, 2010, 21).

محافظه­کاری بیانگر این نیست که تمام جریان­های نقدی مربوط به درآمد باید پیش از شناسایی سود- برای مثال شناسایی فروش­های اعتباری- دریافت شوند، بلکه باید این جریان­های نقدی تأییدپذیر باشند. محافظه­کاری درجه تأییدپذیری نامتقارنی را برای شناسایی سودها و زیان­ها ضروری می­داند. با این تفسیر می­توان محافظه­کاری را درجه­بندی نمود. بدین معنی که هر چه تفاوت درجه تأییدپذیری مورد نیاز برای سودها بیشتر از زیان­ها باشد، محافظه­کاری نیز بیشتر خواهد بود، به این گونه تفسیر از محافظه­کاری «تأییدپذیری متفاوت» [۱۶] گفته می­شود(Watts, 2003, 208).

یکی از پیامدهای مهم رفتار نامتقارن محافظه­کاری در مورد سودها و زیان­ها اصرار بر ارائه کمتر از واقع[۱۷] خالص ارزش دارایی­ها است. قانون گذاران بازارهای سرمایه، تدوین­کنندگان استانداردها و دانشگاهیان، محافظه­کاری را بدین دلیل مورد انتقاد قرار می­دهند که این ارائه کمتر از واقع در دوره جاری می­تواند، موجب ارائه کمتر از واقع هزینه­های دوره­های آتی و از این رو منجر به ارائه بیش از واقع[۱۸] سود طی دوره­های آتی شوند (Watts, 2003, 208).

کیسو[۱۹]، ویگانت[۲۰] و وارفیلد[۲۱] (۲۰۰۱) محافظه­ کاری را این گونه تعریف می­کنند، «به طور سنتی محافظه­کاری در حسابداری وسیله­ای است که به هنگام تردید در انتخاب رویه­ای که ممکن است موجب ارائه بیش از واقع داریی­ها و سود شود راه حلی را برمی­گزیند که کمترین پیامد را داشته باشد.» برای مثال بند ۹۵ از بیانیه­های مفاهیم حسابداری مالی[۲۲] شماره ۲ چنین می­گوید: «… اگر برای یک مبلغ دریافتنی یا پرداختنی دو برآورد با درجه احتمال یکسان وجود داشته باشد، محافظه­کاری آن برآوردی را انتخاب خواهد کرد که کمترین خوش بینی در آن لحاظ شده باشد.»

از نظر بیور (۱۹۹۸) رفتار محافظه­کارانه به گونه­ای است که منجر به انتخاب درآمدهای کمتر (نسبت به درآمدهای بیشتر) و هزینه­های بیشتر (نسبت به هزینه­های کمتر) می­شود و زیان­های تحمیل نشده را شناسایی می­کند، در حالی که سودهای تحقق نیافته را شناسایی نمی­کند. از این رو همان­طور که فلتهام و اولسون (۱۹۹۵) بیان نمودند، انتظار بر این است که این نتایج باعث بروز اختلافی بین ارزش بازار و ارزش سهام در بلند مدت گردد (Shroff, Venkataraman and Zhang, 2004, 6).

نمونه­هایی از رویه­های حسابداری محافظه­کارانه که منجر به شناسایی به­هنگام­تر اخبار بد می-شوند، عبارتند از: قاعده اقل بهای تمام شده یا بازار برای ارزشیابی موجودی کالا، شناسایی زیان­های کاهش ارزش (ولی عدم شناسایی سودهای تجدید ارزیابی) برای دارایی­های بلند مدت و حسابداری زیان­های احتمالی در مقابل سودهای احتمالی با تأکید بر اصل محافظه­کاری، هنگامی که انجام موفق یک رویداد مالی با برخی ابهامات مواجه می­شود، رویه­های حسابداری ترجیح می­دهند که شک و تردیدی در شناسایی سود اعمال شود و همچنین معیارهای تأییدپذیری بیشتری را پیش از شناسایی سود ضروری می­دانند.

سود حسابداری به دلیل اینکه اطلاعاتی درباره جریان­های نقدی جاری و آتی مورد انتظار شرکت ارائه می­کند، مربوط به قیمت سهام است و از این رو، بر ارزش بازار شرکت تأثیرگذار می-باشد(Watts, Zimmerman, 1986, 27).

از لحاظ واکنش بازار اوراق بهادار نسبت به سودهای گزارش شده، نظریه بازارهای کارا نشان می­دهند، که به طور سیستماتیک، روش­های مختلف «اصول پذیرفته شده حسابداری» [۲۳] موجب گم-راهی سرمایه­گذاران در محاسبه سودهای عملیاتی گزارش شده نمی­شوند

(Watts, Zimmerman, 1986, 5).

از ­­این­ رو بر اساس مباحث نظری (Hendricksen ,Vanberda  و بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره ۲)، سرمایه­گذاران باید درجه­ای از محافظه­کاری را در قالب انتظارات خود از کاربرد سود حسابداری برای برآورد جریان­های نقدی آتی به­کار گیرند(Scott, 2000, 1-2).

[۱]  – IASB

[۲]  – IASCF, Framework for the Preparation and Presentation of Financial Statements, 2001, paragraph37, 84

[۳] – Enron

[۴] – Parmalet

[۵]– Worldcom

[۶] – Undervalued Companies

[۷] – Good News

[۸] – Bad News

[۹] – Beaver and Ryan

[۱۰] – Watts

[۱۱] – MTB که در این تحقیق P/B نیز نمایش داده شده است.

[۱۲] – Asymmetric timeliness of earnings

[۱۳]– Bliss

[۱۴] – Financial Accounting Standard Boord (FASB)

[۱۵] – Uncertainty

[۱۶] – Differential Verification

[۱۷] – Understatement

[۱۸]– Overstatement

[۱۹] – Kieso

[۲۰] – Weygandt

[۲۱] – Warfield

[۲۲] – Statement of Financial Accounting Concepts (SFAC)

[۲۳] – Generally Accepted Accounting Principles (GAAP)

80,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق سیستم حسابداری و انواع و مبناهای حسابداری
  • تحقیق مفهوم سود و هدف ازگزارشگری مالی ، مدیریت سود و روش های ارزیابی و دیدگاه های آن
  • تحقیق مالیات و جایگاه آن در اقتصاد ، تمایز فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی، رابطه مفاهیم مالیاتی با مفاهیم حسابداری و گزارشگری
  • تحقیق گزارشگری مالی در امر سرمایه گذاری و نظریه ارزشیابی و مدلهای ارزشیابی سهام عادی و روشهای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار
  • تحقیق اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی و محافظه کاری و معیارهای ارزیابی آن و بازده و بازده غیرمنتظره
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.