347 views
پیشینه تحقیق تنشهای مؤثر بر عملکرد نخود زراعی و نشانگر مولکولی ISSR و کاربرد های نشانگر دارای ۴۵ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
مقدمه ۵
۲-۱- نخود و اهمیت آن ۸
۲-۲- تنشهای مؤثر بر عملکرد نخود زراعی ۹
۲-۲-۱- تنشهای زیستی ۱۰
۲-۲-۲- تنشهای غیر زیستی ۱۰
۲-۳- پدیده بروز خشکی در کشور ۱۱
۲-۳-۱- اثرات تنش خشکی ۱۱
۲-۴- نشانگرهای مورفولوژیکی ۱۲
۲-۵- نشانگرهای بیوشیمیایی ۱۳
۲-۶- نشانگرهای مولکولی ۱۵
۲-۷- توالیهای تکرار شونده ۱۶
۲-۷-۱- توالیهای تکراری ساده ( (SSRیا ریزماهوارهها ۱۷
۲-۷-۱-۱-کاربرد نشانگرهای ریز ماهواره در گیاهان ۱۸
۲-۸- نشانگر مولکولی ISSR ۲۰
۲-۸-۱- منشأ تغییرات چند شکلی در نشانگر ISSR ۲۲
۲-۸-۱-۱ DNA -الگو ۲۲
۲-۸-۱-۲- ماهیت آغازگر مورد استفاده ۲۳
۲-۸-۲- روش شناسایی ۲۵
۲-۸-۳- مزایای ISSR ۲۵
۲-۸-۴- معایب ISSR ۲۶
۲-۸-۵- کاربردهای نشانگر ISSR ۲۶
۲-۸-۵-۱- تهیه نقشه ژنتیکی ۲۶
۲-۸-۵-۲- گزینش به کمک نشانگر ۲۷
۲-۸-۵-۳- انگشت نگاری ژنوم ۲۷
۲-۸-۵-۴- تعیین فراوانی موتیفهای SSR ۲۸
۲-۸-۵-۵- مطالعه روی جمعیتهای طبیعی و گونهزایی ۲۹
۲-۸-۵-۶- تعیین تنوع ژنتیکی ۲۹
منابع: ۳۵
باقری، ع.، مشتاقی، ن. و شریفی، ا. (۱۳۸۶). بیوتکنولوژی گیاهی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
باقری، ع.، نظامی، ا. و سلطانی، م. (ترجمه). (۱۳۸۵). اصلاح حبوبات سرما دوست برای تحمل به تنشها. سینگ، ک.، بی. و سکسینا، ام. سی. سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی.
باقری، ع.، نظامی، ا.، گنجعلی، ع. و پارسا، م. (۱۳۷۶). زراعت و اصلاح نخود. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
گنجعلی، ع.، باقری، ع.، پرسا، ح. (۱۳۸۸). ارزیابی ژرم پلاسم نخود (Cicer arietinum L.) برای مقاومت به خشکی. مجله پژوهشهای زراعی ایران، ۱۸۳-۱۹۴٫
گنجعلی، ع.، جوینی پور، س.، پرسا، ح.، باقری، ع. (۱۳۹۰). گزینش برای تحمل به خشکی در ژنوتیپهای نخود تیپ کابلی در منطقه نیشابور. نشریه پژوهشهای حبوبات ایران، ۲(۱): ۲۷-۳۸٫
نقوی، م.، قره یاضی، ب. و حسینی سالکده، ق. (۱۳۸۴)، نشانگرهای مولکولی، چاپ دوم، مؤسه چاپ و انتشارات دانشگاه تهران، تهران.
چاولا، اچ. اس. (۱۳۸۲). اصول بیوتکنولوژی گیاهی. (ترجمه فارسی، م. و ذوالعلی، ج.). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
میردریکوند، م. و نعمت زاده، ق. و اعلمی، ع. و قره یاضی، ب. (۱۳۸۳). بررسی فراوانی آللی و چند شکلی آیزوزایم در برنجهای ایرانی. مجله علوم زراعی ایران، ۶ (۲): ۱۴۵-۱۵۴٫
فارسی، م. و باقری، ع. (۱۳۸۵). اصول اصلاح نباتات، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
رهباریان، ر. (۱۳۹۰). ارزیابی نشانگرهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برای دستیابی به ژنوتیپهای متحمل به خشکی نخود .(Cicer arietinum L.)رساله دکتری، دانشگاه تربیت معلم.
امید بخش فرد، محمد امین. بررسی تنوع ژنتیکی نمونههای گندوم دوروم (Triticum durum) با استفاده از نشانگرهای ریز ماهواره (SSR). پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران.
شایسته، ه. (۱۳۸۹). ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای کلکسیون عناب ایران (Ziziphus spp.) با استفاده از نشانگر ISSR، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد.
قره یاضی، ب. ۱۳۷۵٫ کاربرد نشانگرهای DNA در اصلاح نباتات. مقالات کلیدی چهارمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان.
نخود (Cicer arietinum L.) با ۲n=2x=16 کروموزوم و ژنومی به اندازه Mbp750 یکی از مهمترین نوع حبوبات در کشورهای در حال توسعه بوده و همچنین حائز رتبه سوم در بین تمامی حبوبات است (فائو[۱]، ۲۰۱۲). نخود یکی از مهمترین محصولات حبوبات در هند و کشورهای مجاور آن است که ۹۰% تولید جهانی را به خود اختصاص داده است (گوپتا و همکاران، ۲۰۱۱). به طور کلی، نخود زراعی در میان کلیه محصولات دانهای جهان، رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است (گائور و همکاران، ۲۰۰۷). این گیاه در دامنه وسیعی از شرایط آب و هوایی، از نواحی نیمه گرمسیری شبه قاره هند و استرالیا تا مناطق مدیترانهای حوزه مدیترانه، غرب آسیا، شمال آفریقا، جنوب و جنوب غربی اروپا کشت میشود (سیدیک و همکاران، ۲۰۰۰). علاوه بر اهمیت این گیاه به عنوان یک منبع مهم برای تغذیه انسان و دام، در مدیریت حاصلخیزی خاک به ویژه در مناطق خشک نیز میتواند بسیار مؤثر باشد (کلارک و همکاران، ۲۰۰۴؛ وارشنی و همکاران، ۲۰۰۹). بذر نخود حاوی ۲۰ تا ۳۰% پروتئین، ۴۰% کربوهیدرات و فقط ۳ تا ۶% روغن است. همچنین، سرشار از عناصر معدنی نظیر Ca، Mg، K، S، Fe، Mn وZn میباشد. تولید کارتنوئیدهای سودمندی مانند بتاکاروتن و همین طور قابلیت تثبیت نیتروژن از دلایل دیگر اهمیت این گیاه به شمار میآید (میلان و همکاران، ۲۰۰۶). نخود از نظر مقدار پروتئین بسیار غنی بوده و از این لحاظ، برای افراد گیاهخوار و آنهایی که قدرت خرید گوشت را ندارند نقش مهمی در تأمین پروتئین رژیم غذایی ایفا مینماید. این گیاه به دلیل تثبیت نیتروژن اتمسفر در کاهش مصرف کود نیتروژنه نقش بسزایی بر عهده دارد. توانایی رشد و محصولدهی نخود در مناطق و شرایط مختلف آب و هوایی حکایت از پتانسیل بالا در این گیاه دارد. با این حال شرایط نامساعد محیطی نظیر خشکی و درجه حرارت بالا در طول دوره رشد به مقدار قابل ملاحظهای از عملکرد آن میکاهد (کوپر، ۱۹۹۸).
تنش خشکی بیشترین تأثیر را در کاهش عملکرد گیاهان دارد. این تنش سبب ایجاد اثرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی متعددی در گیاهان میگردد. بیشتر فرآیندهای فیزیولوژیکی وابسته به رشد محصولات زراعی متأثراز کمبود آب یا خشکی است که در مطالعات جهانی، خشکی به همراه دمای زیاد و تابش آفتاب از مهمترین عوامل محدود کننده غیر زیستی محصولات زراعی در جهان است (آراس و همکاران، ۲۰۰۲؛ بویر، ۱۹۸۲). به طور کلی خشکی به دو دسته متناوب و انتهای فصل تقسیم میشود. در طول خشکی انتهای فصل، آب قابل دسترس گیاه کاهش مییابد و به طور سریع منجر به خشکی میشود و رشد محصولات زراعی کاهش مییابد ولی خشکی متناوب در نتیجه باران ناکافی یا آبیاری ناکافی اتفاق میافتد که لزوما کشنده نیست. بررسیها نشان داده است که از بین تنشهای مختلف زیستی و غیر زیستی، تنش خشکی به تنهایی علت کاهش ۵۰ درصد عملکرد نخود است (آنبسا و بجیگا، ۲۰۰۲؛ سکسینا، ۲۰۰۳). همچنین به این علت که نخود زراعی، اغلب در مناطق خشک و نیمه خشک، تحت شرایط دیم کشت میگردد و از آن جایی که تقریبا ۹۰% محصول جهانی آن، در شرایط دیم تولید میشود، بنابراین تنش خشکی مهمترین عامل محدود کننده آن به شمار میرود (میلان و همکاران، ۲۰۰۶).
کشاورزی در اکثر مناطق جهان با استفاده زیاد آب همراه است که با افزایش روز افزون جمعیت و افزایش خشکسالیهای مکرر میزان آب در دسترس برای تولیدات کشاورزی در حال کاهش است. لذا خشکی به عنوان یکی از تنشهای محیطی محدود کننده عملکرد محصولات زراعی مطرح میباشد که یکی از راههای مطمئن بر فائق آمدن بر این مشکل اصلاح برای تحمل به تنش خشکی است. در عین حال واریتههای زودرس نخود با قابلیت فرار از خشکی انتهای فصل توسعه یافتهاند، اما بلوغ زودرس روی سقف عملکرد محصول اثر میگذارد و توانایی محصول زراعی برای بهره برداری از دوره رشد را کاهش میدهد (جانسون و همکاران، ۱۹۹۷).
نشانگرهای مولکولیDNA[2] به طور وسیع در بررسی تنوع ژنتیکی حاصل از موتاسیونها یا اشتباهات در همانندسازی DNA و یا تفاوتهای ذاتی و فردی مورد استفاده قرار میگیرند و بر خلاف نشانگرهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی، تحت تأثیر محیط قرار نگرفته و از لحاظ تعداد نامحدود و در تمام مراحل رشد گیاه قابل استفاده بوده و تغییری نمیکنند. علاوه بر کاربرد آنها در تهیه نقشه ژنتیکی، در اصلاح نباتات برای تشخیص تنوع ژرم پلاسم و محصولات زراعی بکار میروند. نشانگرهای مولکولی یکی از بهترین راهها برای بررسی تنوع ژنتیکی و زیستی در میان گونهها بوده و به دلیل دارا بودن ویژگیهایی چون تشخیص آسان افراد هتروزیگوت و هموزیگوت، نداشتن اپیستازی، قابلیت وراثت، تشخیص در مراحل مختلف حیات گیاه، عدم محدودیت به مواد بیولوژی، دقت بسیار بالا و آسان بودن اندازهگیری، در سالهای اخیر در امور اصلاح گیاهان زراعی بسیار رایج شده است (ملشینگر، ۱۹۹۰؛ میلان و همکاران، ۲۰۰۶).
گذشته از بروز دورههای خشکسالی و کاهش بارندگیها طی سالیان اخیر، تغییرات اقلیمی ناشی از اثرات گلخانهای، تشدید پدیده خشکی را در پی داشته است که به عنوان چالشی اساسی برای عملکرد و تولید گیاهان زراعی مطرح میباشد. قسمت اعظم وقوع و شدت تنش خشکی خارج از کنترل است و تنها مسیر مطمئن برای کاهش پیامدهای آن تولید گیاهان متحمل و یا ایجاد صفات دیگری چون فرار از خشکی است. بررسیهای انجام شده توسط متخصصان اصلاح نباتات و زیست شناسان مولکولی حاکی از آن است که پاسخ گیاهان به تنشهای محیطی (غیر زیستی) عموماً بصورت چند ژنی و در قالب اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژنها کنترل میشود (پنجابی- سابهاروال و همکاران، ۲۰۰۹). بدلیل طبیعت متغیر تنشها و حساسیت فنوتیپ گیاه و نیز مشکلات انتقال صفت تحمل به تنش در ژنوتیپهای منتخب، روشهای سنتی اصلاح نباتات با موانع جدی روبرو است. لذا ترکیبی از شیوههای جدید مولکولی نظیر گزینش بوسیله نشانگرهای DNA وQTL[3] میتواند تسریع این فرآیندها را در پی داشته باشد (رن و همکاران، ۲۰۰۵).
در حال حاضر حبوبات یکی از مهمترین منابع پروتئینی در رژیم غذایی بسیاری از مردم کشورهای در حال توسعه است. رژیم غذایی در این کشورها عمدتاً نشاسته است که از گیاهانی مثل برنج، گندم، ذرت، ارزن و گیاهان غدهای مثل سیب زمینی بدست میآید. آنچه مسلم است مقدار پروتئین در این محصولات کم بوده و سوء تغذیه میلیونها انسان ساکن در این کشورها یکی از مشکلات حاد این مناطق میباشد. لذا در این مناطق مصرف پروتئینهای گیاهی نظیر حبوبات که سرشار از پروتئین هستند، اهمیت قابل توجهی دارد (باقری و همکاران، ۱۳۷۹). نخود (Cicer arietinum L.)از جمله حبوبات و یکی از قدیمیترین گیاهان زراعی است که توسط بشر کشت شده است. نخود عمدتاً در جیره غذایی انسان به خصوص در برنامه غذایی طبقات کم درآمد جامعه نقش اساسی داشته و در مقایسه با غلات از تولید پروتئین قابل توجهی در واحد سطح برخوردار است (باقری و همکاران، ۱۳۷۹). به احتمال زیاد نخود از نواحی جنوب شرقی ترکیه و مناطق مجاور آن در سوریه منشأ گرفته است (سینگ، ۱۹۹۷).
[۱]– Food and Agricultural Organization of United Nations
[۲]-Deoxy Ribonucleic Acid
[۳]-Quantetive Trait Loci
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر