تحقیق تنش شوری و پرایمینگ سالسیلیک‏اسید و اثرات آن بر جوانه ‏زنی

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق تنش شوری و پرایمینگ سالسیلیک‏اسید و اثرات آن بر جوانه ‏زنی دارای ۳۶ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
۲-۱شوری    ۶
۲-۲ سالیسیلیک‏اسید    ۷
۲-۲-۱پرایمینگ با سالیسیلیک‏اسید    ۹
۲-۲-۲ اثر سالیسیلیک‏اسید بر کاهش اثرات تنش    ۱۰
۲-۳ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر درصد جوانه ‏زنی    ۱۲
۲-۴اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر سرعت جوانه ‏زنی و متوسط زمان جوانه‏زنی    ۱۴
۲-۵ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر طول گیاهچه    ۱۷
۲-۶ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر وزن تر و خشک گیاهچه    ۱۸
۲-۷ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر پرولین    ۱۹
۲-۸ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر ارتفاع    ۲۰
۲-۹ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر رنگدانه‏ ها    ۲۰
۲-۱۰ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر پایداری غشا    ۲۲
۲-۱۱ اثر شوری و سالیسیلیک اسید بر جذب سدیم و پتاسیم    ۲۳
منابع    ۲۳

 منابع

عبدل‏زاده، الف و ن. صفاری. ۱۳۸۱٫ بررسی اثرات شوری بر رشد رویشی در یازده رقم و لاین گندم با تکیه بر انباشتگی یونها. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. سال نهم. شماره ۲٫صص ۱۰۳ –

رضوانی مقدم، پ.، ر.مرادی.۱۳۸۸٫ بررسی تاثیر پیش تیمار بذر توسط سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری جوانه زنی وخصوصیات رشد گیاهچه رازیانه .مجله علوم زراعی ایران .جلد ۸٫ شماره ۳

ابوطالبیان، م و ف. شریف زاده. ۱۳۸۶٫ اثر پرایمینگ بذر ارقام گندم سه اقلیم متفاوت ایران برجوانه زنی واستقرار گیاهچه وعملکرد.مجله علوم گیاهان زراعی دوره ۳۹٫شماره ۱٫

اسکندری زنجانی، ک.، ا. ح. شیرانی‏راد.، ا. مرادی اقدم و ا. طاهرخانی. ۱۳۹۱٫ اثر کاربرد سالیسیلیک‏اسید در شرایط تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی درمنه (Artemisia annua L.). مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. جلد ۶۶-۴٫ شماره ۲۴٫ صص ۴۲۸-۴۱۵٫

حسیبی، پ.، م. نبی پور و ف. مرادی. ۱۳۸۹٫ بررسی نقش برخی محافظت کننده‏های سرمایی در القای تحمل تنش دمای پایین به گیاهچه های برنج. مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی. جلد ۳، شماره ۱٫ صص۵۶-۳۹٫

حسیبی، پیمان. ۱۳۸۶٫ بررسی فیزیولوژیکی اثر تنش سرما در مرحله گیاهچه‏ای ژنوتیپ‏های مختلف برنج. رساله دکتری تخصصی. دانشگاه شهید چمران اهواز. ص ۱۴۵٫

دانشمند، ف.، م .ج. آروین.، ک. کرامت و ن. مومنی. ۱۳۹۱٫ تأثیر تنش شوری و سالیسیلیک بر پارمترهای جوانه‏زنی بذر و رشد گیاهان ذرت (Zea mays L.) در شرایط مزرعه. فرآیند و کارکرد گیاهی. جلد ۱٫ شماره ۱٫ صص۷۰-۵۶٫

مظاهری تیرانی، م. و خ. منوچهری کلانتری. ۱۳۸۵٫ بررسی سه فاکتور سالیسیلیک‏اسید، تنش خشکی و اتیلن‏ و اثر متقابل آن‏ها بر جوانه‏زنی بذر کلزا (Brassica napus). مجله زیست‏شناسی ایران. جلد ۹٫ صص ۴۱۸-۴۰۸٫

مومنی، ن.، م.ج. آروین، غ. خواجویی‏نژاد، ف. دانشمند و ب. کرامت. ۱۳۹۲٫ اثر کلرید سدیم و سالیسیلیک‏اسید بر برخی شاخص‏های فتوسنتزی و تغذیه معدنی گیاه ذرت (Zea mays L). زیست‏شناسی گیاهی. جلد ۵٫ شماره ۱۵٫ صص ۳۰-۱۵٫

ناظم‏بکایی، ز. و فهیمی، ح. ۱۳۷۸٫ بررسی تاثیر متقابل شوری و هورمون‏های‏گیاهی (اکسین و ژیبرلین) بر رویش بذر گیاه باقلا. پژوهش و سازندگی ۲۲ :۴۵-۵۰٫

پسندی‏پور، ا.، فرح‏بخش، ح.، صفاری، م. و کرامت، ب. ۱۳۹۲٫ اثر سالیسیلیک‏اسید بر برخی واکنش‏های فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) تحت تنش شوری. نشریه علمی-پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. جلد۷-۲٫ شماره ۲۶٫ صص ۲۲۸-۲۱۵٫

پوستینی، ک.، مجنون، ن، طالعی، ع.ر. و خواجه‏احمد عطاری، ا. ۱۳۸۲٫ واکنش‏های فیزیولوژیکی ارقام کلزا در مرحله رویشی نسبت به تنش شوری. مجله علوم کشاورزی ایران ۲۶ (۲): ۵۷-۶۳٫

 مقدمه

جوانه‏زنی اولین مرحله رشد و نمو است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می‏باشد. علاوه بر جوانه‏زنی، سرعت و یکنواختی جوانه‏زدن و سبز شدن نیز از پارامترهای مهم کیفیت بذر می‏باشند (سلطانی و همکاران، ۲۰۰۱).مرحله‏ی جوانه‏زنی یکی از حساس‏ترین مراحل رشد گیاه به تنش‏های شوری و خشکی است. اگر گیاه در این مرحله،تنش را تحمل کند، می‏تواند مراحل بعدی رشد را پشتسر بگذارد.

تنش معمولاً به عنوان یک عامل خارجی که اثرات سوء بر گیاه بجا می‌گذارد، تعریف می‌شود. گیاهان تحت شرایط طبیعی و زراعی به طور پیوسته در معرض تنش هستند. تنش‏های محیطی از قبیل شوری و رطوبت خاکرابطه همزیستی گیاهان لگومینوز و ریزوبیوم را از طریقکاهش غده بندی و اختلال در فرآیند تثبیت نیتروژن تحت تأثیر قرار می‏دهد.شوری یکی از مهم‏ترین موانع در تولید محصولاتزراعی در نواحی خشک و نیمه خشک جهان به شمارمی‏آید. تنش شوری یکی از تنش‌های اصلی و شایع در جهان کنونی است که باعث کاهش تولیدات کشاورزی و نقصان رستنی‌های طبیعی در نواحی وسیعی از سطح زمین می‌شود و بیش از حدود ۱۰۰سال است که موضوعبسیاری از تحقیقات بوده است. شوری خاک یک خطر جدی در بسیاری از مناطق جهان بویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک به شمار می‌آید. اثرات زیان‌آور تنش شوری در تمام مراحل زندگی گیاه مشاهده می‌شود. در طی شروع و توسعه تنش شوری در گیاه همه فرآیندهای اصلی از قبیل فتوسنتز، سنتز پروتئین و متابولیسم انرژی تحت تاثیر قرار می‌گیرد (مووآد و همکاران[۱]، ۱۹۹۸).

بیشتر وسعت کشور ایران که در کمربند خشکی دنیاواقع شده است را اقلیم خشک و نیمه‏خشک و حدود ۵/۱۲ درصد از آن را اراضی شوره‏زار و نمکی در بر گرفتهاست. از آنجایی‏که بخش وسیعی از مراتع ایران دارایخاک‏های شور و قلیایی است، شوری خاک یکی ازعوامل بازدارنده تولید علوفه به شمار می‏رود، به‏طوری‏کهیکی از موانع گسترش زادآوری گیاهان مرتعی، شوریزیاد در هنگام جوانهزدن بذرهاست.کشور ایران نیز به جز نوار باریکی از سواحل دریای خزر، کاملاً در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده و بیش از ۹۰ درصد اراضی قابل استفاده کشاورزی آن با خطر افزایش شوری مواجه هستند. بررسی اثر تنش‏های محیطی و نقش آن‌ها در پیش‌بینی و ارزیابی رشد و عملکرد محصولات زراعی بسیار ضروری است(عبدل زاده و صفاری، ۱۳۸۱؛ گراتن و مس[۲]،۱۹۸۴).

از جمله مهم‌ترین تیمارهای افزایش دهنده قدرت جوانه‏زنی بذور می‌توان به پرایمینگ اشاره داشت. پرایمینگ بذر تکنیکی است که به واسطه آن بذور پس از قرار گرفتن در بستر خود و مواجهه با شرایط اکولوژیک محیطی، به لحاظ فیزیولوژیک و بیوشیمیایی آمادگی جوانه‏زنی را به دست می‌آورند. در این روش فعالیت‌های متابولیک لازم برای جوانه‏زنی اتفاق می‌افتد اما از خروج ریشه‏چه جلوگیری می‌شود. در جریان پرایمینگ بذر از مرحله جوانه‏زنی تا شروع تقسیم سلولی تحریک می‌شود و بدلیل پایین بودن میزان آب جذب شده فقط مرحله اول جوانه‏زنی انجام شده و از خروج ریشه‏چه ممانعت می‌شود و پس از خشک شدن و آب‏گیری مجدد، بذر از همان نقطه‏ای که خشک شده بود شروع به فعالیت می‌کند. در نهایت قبل از ظهور ریشه‏چه بذرها دوباره به رطوبت اولیه برگردانده شده، سپس ذخیره و یا کاشته می‌شوند. پرایمینگ از طریق افزایش سرعت و یکنواختی جوانه‏زنی موجب افزایش کارایی بذر می‌گردد. همچنین مشخص شده که پرایمینگ می‌تواند موجب آبشویی مواد بازدارنده جوانه‏زنی بذور گردد (کوربینو و کوم[۳]، ۲۰۰۶؛ مک دونالد[۴]، ۲۰۰۰).

سالیسیلیک اسیدیا اورتو هیدروکسی بنزوئیک اسید به گروهی از ترکیبات فنلی تعلق دارد که به‏وسیلهسلول‏هایریشهتولیدمی‏شودو به عنوان یک ملکول مهم برای تعدیل پاسخ‏های گیاه به تنش‏های محیطی شناخته شده است. بسیاریازتحقیقاتنشانداده‏اندکهپرایمینگبذرگیاهبه‏وسیله سالیسیلیکاسید،باعث افزایش مقاومت آن درهنگام بروزتنش‏های مختلف وخصوصاتنش شوری می‏شود.سالیسیلیک اسید و ترکیبات وابسته به آن بر جوانه‏ زنی بذر و رشد و نمو گیاهان در شرایط تنش و غیر تنش تاثیر دارند. این تنظیم‏ کننده رشد درونی در فرایندهای فیزیولوژیکی همچون القای گلدهی، رشد و نمو، سنتز اتیلن، تاثیر در باز و بسته شدن روزنه‏ ها، تنفس و همچنین در پایداری غشای سلولی، روابط آبی بافت‏ها، و افزایش رشد نقش دارد. این ماده در گیاهانی که تحت تنش‏های محیطی قرار دارند نقش حفاظتی دارد (بن حامد و همکاران[۵]، ۲۰۰۷؛ افضل و همکاران، ۲۰۰۶[۶]؛ بور و همکاران، [۷]۲۰۰۳؛ سنارانتا و همکاران[۸]، ۲۰۰۰).

۲-۱شوری

گیاهان مختلف توانایی‌های متفاوتی درمحیط‏های شور از خودنشان می‌دهند (مس و همکاران[۹]، ۱۹۷۶). آگاهی از نحوه پاسخ گونه‌ها و ارقام گیاهی به تنش شوری طی مرحله جوانه‌زنی از جنبه‌های اکولوژیکی و فیزیولوژیکی بسیار حائز اهمیت است، زیرا جوانه‌زنی یک مرحله بحرانی برای استقرار گیاه است (ایاضی و همکاران،۲۰۰۴)درگیاهانی که بابذرتکثیرمی‌شوندمرحله جوانه‌زنی به خاطرتأثیری که به تراکم گیاهان داردبسیارمهم وحساس است،زیرابقای گیاه و استقرارآن به مراحل ابتدایی رشدوابسته است. تنش شوری از طریق افزایش فشار اسمزی و به‏دنبال آن کاهش جذب آب توسط بذور همچنین از طریق اثرات سمّی یون‏های سدیم و کلر، جوانه‏زنی بذور را تحت تأثیر قرار می‏دهد (اکرمیان و همکاران، ۱۳۸۶).نتایج حاصل از مطالعه مجیدی و همکاران (۱۳۸۸) بر روی توده‌های مختلف اسپرس زراعی نیز این مطلب را تاییدمی‌کند. کاهش رشد یک ویژگی سازشی جهت بقاء گیاه تحت شرایط تنشی است و به گیاه اجازه می‌دهدکه از انرژی متابولیسمی سلولی کمتری برای رشد استفاده کند و آن را بیشتر در جهت مقابله با تنش مورد استفاده قرار دهد (ژو[۱۰]، ۲۰۰۱). گزارش‏های زیادی حاکی از آن است که شوری باعث کاهش فتوسنتز، کاهش میزان کلروفیل، افزایش تراکم روزنه‌ها و کاهش سطح برگ، کاهش سرعت رشد مطلق و سرعت رشد نسبی می‌شود، همچنین شوری وزن دانه و عملکرد دانه را کاهش می‌دهد (امام[۱۱]، ۱۹۹۴).براساس مطالعات انجام شده شوری آب آبیاری بیش از ۴ دسی زیمنس بر متر سبب کاهش عملکرد گیاهان، به‏ویژه، دانه‏ی گندم می‏گردد و در صورتی‏که شوری آب آبیاری به ۸/۷ دسی زیمنس بر متر برسد، ۵۰ % عملکرد دانه کاهش می‏یابد (وهافمن[۱۲]،۱۹۹۶). همچنین فیضی وهمکاران(۱۳۸۱)در پژوهشی با کاربرد سه نوع کیفیت آب آبیاری ۸/۱ ،۹/ ۴ و ۲/۸،دسی زیمنس بر متر، عملکرد گندم (رقم روشن) مشاهده نمودند که کاهش عملکرد دانه‏ی گندم در شوری‏های ۹/ ۴ و ۲/۸ دسی زیمنس بر متر نسبت به ۸/۱دسی زیمنس بر متر به ترتیب ۸ و ۳۲ درصد بوده است.

۲-۲ سالیسیلیک‏اسید

سالیسیلیک‏اسید به عنوان ملکول سیگنالی اثرگذاری مطلوبی بر رشد و گسترش گیاه دارد (کرانتو و همکاران[۱۳]، ۲۰۰۸). این ماده یک ملکول مهم برای تعدیل پاسخ‏های گیاه به تنش‏های محیطی است (سنارانتا و همکاران[۱۴]، ۲۰۰۰). سالیسیلیک‏اسید به‏وسیله سلول‏های ریشه تولید می‏گردد و نقش محوری در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی مختلف از جمله رشد، نمو گیاه، جذب یون، فتوسنتز و جوانه‏زنی ایفا می‏کند (راسکین[۱۵]، ۱۹۹۲). مقدار زیادی ازاین ماده درنمونه‌های خاک برداشته شده از ریزوسفرذرت ولوبیاگزارش شده است (الطیب[۱۶]، ۲۰۰۵). جذب آن تحت تأثیر Ph است به‏طوری‏که باکاهش اسیدیته خاصیت مهارکنندگی سالیسیلیک‌اسید افزایش می‌یابد (الطیب، ۲۰۰۵؛ راسکین، ۱۹۹۲). در پژوهشی خان و همکاران[۱۷] (۲۰۱۰)

[۱].Moawad et al. 1998

[۲].Gratten & Mass. 1984

[۳].Corbineau & Come. 2006

[۴]. McDonald. 2000

[۵].Benhamed et al. 2007

[۶]. Afzali et al. 2006

[۷]. Bor et al 2003

[۸].Senaranta et al. 2000

[۹]. Maas et al. 1986

[۱۰]. Zhou. 2001

[۱۱].Emam. 1994

[۱۲].Vhafman. 1996

[۱۳]. Krantev et al. 2008

[۱۴].Senaratnaet al. 2000

[۱۵].Raskin.1992

[۱۶].El-Tayeb.2005

[۱۷].Khanet al. 2010

50,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق تاثیر شوری بر گیاهان
  • تحقیق گیاه مورد و اثر زمان برداشت و تنش شوری بر خصوصیات آن
  • تحقیق نقش H+-ATPaseغشای پلاسمایی در واکنش گیاهان به تنش شوری و فلزات سنگین
  • تحقیق مشخصات گیاه شناسی برنج و تنش شوری و اثرات شوری در مراحل مختلف رشد گیاه برنج
  • تحقیق نیشکر در ایران و جهان و تنش شوری و مکانیسم های تحمل آن
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.