474 views
پیشینه تحقیق گیاه شناسی گندم و پرایمینگ و اثرات پیریدوکسین بر روی شاخصهای جوانهزنی دارای ۲۷ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۱-۱ اهمیت غلات ۴
۱-۲ گندم ۴
۱– ۲ – ۱ گیاه شناسی ۴
۱ – ۲ – ۱ – ۱ ریشه ۴
۱ – ۲ – ۱ – ۲ ساقه ۵
۱ – ۲ – ۱ – ۳ برگ ۵
۱ – ۲ – ۱ – ۴ گل آذین ۵
۱ – ۲ – ۱ – ۵ میوه ۶
۱ – ۲ – ۲ فیزیولوژی ۶
۱ – ۲ – ۳ اکولوژی ۷
۱ – ۲ – ۳ – ۱ شرایط مناسب رشد ۷
۱ – ۲ – ۳ – ۲ آب و هوای مناسب رشد ۷
۱ – ۲ – ۴ سطح زیر کشت و میزان تولید ۷
۱ – ۳ پیریدوکسین ۹
۱-۳-۱پیریدوکسین و تأثیر آن بر گیاه ۹
۱-۳-۲تأثیر پیریدوکسین بر رشد ریشه و جذب در گیاه ۱۰
۲-۱ مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی پرایمینگ بر روی شاخصهای جوانهزنی ۱۱
۲-۲ مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینه اثرات پیریدوکسین بر روی شاخصهای جوانه زنی ۱۴
۲-۳ مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینه اثرات پیریدوکسین و سایر ویتامینها بر روی فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز ۱۵
۲-۴ مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینه طول دورهی پرایمینگ بر روی شاخصهای جوانه زنی ۲۰
فهرست منابع ۲۲
نورمحمدی، ق.، سیادت، ع و کاشانی، ع. ۱۳۸۳٫ زراعت غلات، جلد اول، انتشارات دانشگاه شهید چمران، چاپ پنجم.
امام، ی. ۱۳۸۶٫ زراعت غلات، مرکز نشر دانشگاهی شیراز، ۲۰۰ صفحه.
خدابنده، ن. ۱۳۷۹٫ زراعت غلات. انتشارات دانشگاه تهران.
کافی، م.، جعفرنژاد، الف و جامی الاحمدی، م. ۱۳۸۴٫ گندم (اکولوژی و فیزیولوژی و برآورد عملکرد)، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، ۴۷۶ صفحه.
شکاری . ف ، پاک مهر . آ، راستگو . م، وظایفی. م و قریشی نسب. م. ج. ۱۳۸۹٫ اثر پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک بر پاره ای صفات فیزیولوژیک لوبیا چشم بلبلی (Vigna nuguiculata L.) تحت تنش کم آبی در زمان غلاف بندی، مجله علمی پژوهشی علو کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، سال چهارم، شماره ۱۳٫
صالحی. م، تمسکنی. ف، احسانی. م و عارفی. م. ۱۳۸۸٫ تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزا در مقایسه با نانو سیلور تحت تنش شوری، پزوهش های علوم گیاهی : ۴ ( ۴ ( پیاپی ۱۶ ) ) : ۵۲ – ۵۷٫
فرخی. غ. ارادتمند اصلی. د، ۱۳۸۵٫ تاثیر پیریدوکسین و سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس ۷۰۴٫ مجله زراعت و اصلاح نباتات ایران. شماره ۱٫ جلد ۴٫ صفحات ۱۷-۵٫
قربانلی. م فرزامی سپهر. م. و نوروزی . ف . ۱۳۸۹ . مطالعه اثر خشکی و اسید آسکوربیک بر ۲ رقم کلزا و پاسخ گیاه سویا به عصاره گیاهان تیمار دیده، فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، سال دوم، شماره سوم ( جلد ۷ ) .
مظاهرانی تیرانی. م. و منوچهری کلانتری. خ . ۱۳۸۵٫ بررسی سه فاکتور سالیسیلیک اسید ، تنش خشکی و اتیلن و اثر متقابل آنها بر جوانه زنی بذر کلزا ( Brassica napus ) ، مجله زیست شناسی ایران، جلد ۱۹، شماره ۴٫
مهرابیان مقدم. ن، آروین. م. ج، خواجوی نژاد. غ. و مقصودی. ک. ۱۳۹۰٫ اثر سالیسیلیک اسید بر رشد و عملکرد علوفه و دانه ذرت در شرایط تنش خشکی در مزرعه، فصلنامه به زراعی نهال و بذر، سال ۲۷، شماره ۲۷۰۱، صفحات ۵۵ – ۴۱ احتشامی. س. م، فروزی. م. و شهبازی. م. ۱۳۸۹٫ اثر هیدروپرایمینگ بذر بر مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزا در شرایط تنش شوری، فصلنامه پزوهش های به زراعی، سال دوم، شماره ۲۰۲، صفحه ۱۰۷٫
ارادتمند اصلی. د، قاسمی. و. ۱۳۸۸٫ نقش پیریدوکسین و تنش خشکی قبل و بعد از گلدهی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم. فصلنامه پژوهش های به زراعی، سال دوم، شماره ۲٫ صفحه ۱۴۳٫
اسفندیاری. ع. شکیبا. م. ر، سلطانعلی. م، آلیاری. ه و برادران فیروزآبادی. م. ۱۳۸۸٫ اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی گیاهچه های گندم، مجله دانش کشاورزی، جلد ۱۹، شماره ۲، صفحات ۱۳۸- ۱۲۹٫
آمار نامه کشاورزی، جلد اول: محصولات زراعی سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸٫ نشر تهران، وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمار و فناوری اطلاعات، ۱۳۹۰٫
نگاه دقیق به تولیدات غذایی در جهان نشان میدهد که غلات دو سوم منابع غذایی را تشکیل میدهند که نقش ویژه و مهمی در الگوی مصرف هر کشوری در دنیا را دارد. تقریباً ۵۵ درصد از پروتئین ها، ۱۵ درصد چربیها، ۷۰ درصد گلوسیدها و به طور کلی ۵۵-۵۰ درصد کالری مصرف شده توسط انسان در دنیا به وسیله غلات تأمین می گردد (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). در این میان گندم به عنوان مهمترین گیاه زراعی دنیا و به منزله عامل حیات و زندگی برای مردم است، بنابراین باید در تهیه و مصرف آن دقت و توجه خاصی مبذول گردد.
گندم گیاهی استراتژیک و یکی از قدیمی ترین و مهم ترین گیاهان زراعی است که ۵-۱۰ هزار سال قبل از میلاد حضرت مسیح در آسیا وجود داشته و مبدأ اولیهی آن را آسیای غربی (سوریه، فلسطین، مصر، ایران، هند، افغانستان و…) میدانند (امام، ۱۳۸۶). گندم ماده غذایی گیاهی ضروری برای ۳۵ درصد جمعیت جهان است و بیشترین کالری را نسبت به گیاهان دیگر تأمین می کند. حدود ۶۶ درصد گندم کشت شده برای مصرف انسان و حدود ۱۷ درصد آن برای تغذیه دام استفاده میشود، ۱۷ درصد باقیمانده گندم تولید شده شامل مصارف گوناگون و تلفات پس از برداشت می باشد (فائو، ۲۰۰۴).
گندم گیاهی است تک لپه، علفی و یکساله از تیره غلات (Poaceae) سردسیری و جنس Triticum که از لحاظ ژنتیکی دارای سه نوع کروموزوم دیپلوئید (۱۴=n2)، تتراپلوئید (۲۸=n2) و هگزاپلوئید (۴۲=n2) میباشد و بیشتر ارقام زراعی از نوع تتراپلوئید و هگزاپلوئید هستند (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳).
گندم و به طور کلی غلات دارای سیستم ریشه ای افشان میباشند که در خاک اطراف و عمق خاک نفوذ میکنند و شامل ریشههای بذری و ریشههای اصلی ( ثانویه یا نابجا) هستند که از گره انشعاب یا طوقه زیر سطح خاک رشد میکنند. وظیفه اصلی ریشههای بذری، جذب آب و عناصر غذایی در مراحل اولیه رشد گیاه میباشد (امام، ۱۳۸۶) و فعالیت آنها به تدریج کاهش مییابد. البته فعالیت آنها تا مرحله ی رسیدن محصول به صورت بسیار ضعیف ادامه دارد. ریشههای اصلی ۵-۴ هفته بعد از رویش گندم ظاهر میگردند. وظیفهی این ریشهها علاوه بر جذب آب و عناصر غذایی از لایههای سطحی خاک، استقرار گیاه در سطح خاک نیز می باشد (نورمحمدی،۱۳۸۳).
ساقه گندم مانند تمام گیاهان تیره غلات بند بند، تو خالی و استوانهای است (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). هر بند، گره نامیده می شود. گره همیشه تو پر و در آن آوندهای چوب و آبکش به طور منظم قرار گرفتهاند. فاصله گرهها، میانگره نام دارد که با طویل شدن آنها ساقهدهی آغاز می گردد (امام، ۱۳۸۶). اولین میانگره که شروع به طویل شدن میکند میانگره تحتانی است که بر روی گره انشعاب قرار دارد (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). طول میانگرههای ساقه از پایین به بالا زیاد میشود، به گونهای که طویلترین میانگره، میانگرهی بالایی است که سنبله در انتهای آن قرار گرفته و اندازه آن حدوداً معادل نصف طول ساقه میباشد ( امام، ۱۳۸۶).
همزمان با طویل شدن ساقه، از هر گرهی ساقه، برگ به وجود می آید. برگها کشیده، بدون دمبرگ و به صورت متناوب قرار گرفته و از دو قسمت اصلی غلاف و پهنک تشکیل شدهاند (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). در قسمت میانی برگ در محل اتصال غلاف و پهنک غشای زبانهای شکلی به نام زبانک و زائدههای گوشواره مانند کوچکی یه نام گوشوارک وجود دارد (امام، ۱۳۸۶). در روی هر ساقه گندم معمولاً ۸-۷ برگ وجود دارد (خدابنده، ۱۳۷۹).
مهمترین قسمت برای غلات پاییزه گل آذین است. گل آذین گندم سنبله مرکب است که در انتهای آخرین میانگره ساقه تشکیل میگردد. هر سنبله از یک محور با تعداد زیادی زائده بعد از توقف مرحله تشکیل ساقه به وجود میآید. بر روی هر زائده یک یا چند سنبلچه قرار دارد. در محل اتصال محور سنبله با محور سنبلچه دو برگ تغییر شکل یافته وجود دارد که آنها را پوشه یا گلوم مینامند. پوششی که بعد از گلوم قرار گرفته است و در ارقام ریشک دار، ریشک به آنها چسبیده را لما یا برون پوشینه میگویند. بذر بلافاصله بعد از لما قرار دارد و غشای نازکی روی آن را پوشانیده است که آن را پالئا یا درون پوشینه مینامند، مجموع لما، پالئا و اندامهای تولید مثلی (سه پرچم، دو کلاله و یک تخمدان) در اصطلاح یک گلچه نامیده میشود (امام، ۱۳۸۶). هر سنبلچه دارای تعدادی گلچه است. سنبلچه ی وسطی اولین سنبلچهای است که بر روی محور اصلی سنبله به وجود میآید. سپس سنبلچه را به طور متوالی به طرف پایین و بالا تشکیل میگردند (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳).
میوهی گندم مانند سایر غلات، خشک و ناشکوفا است و گندمه نام دارد (خدابنده، ۱۳۷۹). در آن پریکارپ (دیوارهی تخمدان) نازک شده و به پوسته (دیواره تخمک) چسبیده و همراه با پوستهی بذر رشد کرده است (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). وزن هزار دانه گندم از ۵۰-۱۵ گرم متغیر است و رنگ دانه در ارقام مختلف از سفید مایل به زرد تا قرمز تغییر میکند (خدابنده، ۱۳۷۹).
بذر گندم برای جوانه زدن در مقایسه با بذور بقولات و گیاهان صنعتی به جذب آب کمتری به مقدار ۵۰ درصد وزن خود نیاز دارد. گندم جزء غلات سردسیری میباشد و درجه حرارت مناسب برای جوانه زنی آن ۵-۱ درجه سانتیگراد است. در شرایط معمولی بذر گندم در مدت ۶-۴ روز رشد می کند و ریشهچه اولین اندامی است که از پوسته بذر بیرون میآید. اولین قسمتی که در سطح خاک ظاهر میگردد بذر برگ میباشد. وظیفه اصلی آن حفاظت از برگهای جوان رویشی در هنگام خروج از خاک میباشد و قدرت فتوسنتز در آن بسیار ضعیف است (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). در مدت زمان کوتاهی بعد از خروج بذر برگ از خاک اولین برگ حقیقی (علفی) و سپس برگهای بعدی ظاهر میگردند. با بالا رفتن درجه حرارت، مرحلهی ساقهروی از تشکیل اولین گره در قسمت پایین ساقه شروع و تا تشکیل غلاف در قسمت فوقانی ادامه مییابد. طویل شدن ساقه با طویل شدن میانگرهها انجام میگیرد که با افزایش تعداد برگ همراه است (خدابنده، ۱۳۷۹). هر بوته ی گندم معمولاً دارای چندین ساقه است. نخستین ساقهای که پس از کاشت بذر از خاک بیرون میآید، ساقهی اصلی نامیده میشود و ساقههای فرعی که بعداً ظاهر میشوند را پنجه مینامند. نخستین پنجه هنگامی ظاهر میشود که ساقهی اصلی دارای سه برگ کاملاً باز شده باشد. چند روز بعد از ظهور سنبله در گندم مرحلهی گلدهی فرا میرسد (امام، ۱۳۸۶). گلدهی گندم با باز شدن شاخههای کلاله و آزاد شدن دانههای گرده از کیسهی بساک پرچم ها همراه است. گلدهی از قسمت میانی محور اصلی سنبله شروع و به دو طرف بالا و پایین سنبله ادامه مییابد. در یک سنبله عمل باروری تقریباً پس از ۶ روز و در تمام سنبلههای یک بوته بعد از ۱۰ روز به اتمام میرسد (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳). از مرحلهی تلقیح تا رسیدن گندم حدود ۳۵-۳۲ روز طول میکشد.
خاک شنی و رسی عمیق با زهکشی خوب، برای رشد گندم مناسب است. اصولاً میزان عملکرد گندم در شرایط دیم (آبیاری با باران)، در خاکهای ریز بافت بیشتر است. چون این قبیل خاکها قادر هستند آب را بهتر و به مدت طولانیتر در خود نگه دارند. اما در شرایط آبی، معمولاً گندم زیاد تحت تأثیر بافت خاک خود قرار نمیگیرد. گندم همانند سایر گیاهان نمی تواند در خاک خشک جوانه بزند. برای جوانه زدن نیاز به جذب آب به مقدار ۵۰ درصد وزن خود دارد (کافی و همکاران، ۱۳۸۴). گندم بهاره به دلیل ذخیره شدن رطوبت زمستانی در خاک، همواره رطوبت مورد نیاز خود را دارد. اما رطوبت خاک گندم های پاییزه معمولاً فرآیند جوانهزنی را با مشکل مواجه مینماید. اگر برای جوانه زنی یا رشد اولیه جوانه خاک رطوبت کافی نداشته باشد بذرها ممکن است بپوسند یا در معرض صدمات ناشی از سرما قرار گیرند. روی هم رفته مقدار آب مورد نیاز زراعت گندم از مرحله ی جوانه زنی تا رسیدن حدود ۸-۶ هزار متر مکعب در هکتار میباشد (امام، ۱۳۸۶).
شرایط ایدهآل برای رشد گندم، آب و هوای خنک در دوره رشد رویشی، آب و هوای معتدل در دوران تشکیل دانه و آب و هوای گرم و خشک در زمان برداشت محصول میباشد. بنابراین در مناطقی که زمستانهای سخت دارند، کشت گندم با مشکلاتی از قبیل سرمازدگی زمستانی مواجه میشود. البته گندم در برابر خشکی مقاومت چندانی ندارد و نمیتواند به مدت طولانی، خشکی و کم آبی را تحمل نماید. اما قادر است خود را با شرایط خشک تا حدی تطبیق داده و با تشکیل یاخته های کوچکتر در نهایت سبب تشکیل برگهای کوچک و در نتیجه کوچکتر شدن روزنهها شده و سطح تعریق را کاهش دهد و از اثرات سوء کم آبی تا حدی محفوظ بماند (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۸۳).
گندم بیش از یک چهارم تولید جهانی غلات را تشکیل میدهد و منبع اصلی کالری برای بیش از ۵/۱ میلیارد انسان است. به طور میانگین گندم یک پنجم کل کالری مورد نیاز جهان را تأمین میکند (فائو، ۲۰۰۳). سطح زیر کشت و تولید آن از سایر غلات بیشتر است (کافی و همکاران، ۱۳۸۴). سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد (فائو) با اعلام آمار تولیدات کشاورزی کشورهای جهان، ایران را در رتبهی دوازدهم تولید گندم جهان قرار داده است. میزان تولید جهانی گندم در سال ۲۰۱۰-۲۰۰۹ بالغ بر ۶۷۴ میلیون تن برآورد گردید که در مقایسه با ۶۸۲ تن تولیدی سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ رتبهی دوم را طی ده سال اخیر دارد. فراوانی تولید طی دو سال متوالی منجر به افزایش ۳۰ درصدی ذخایر گندم جهان شد که از سال ۲۰۰۲-۲۰۰۱ در بالاترین میزان خود قرار دارد. بنابر آمار موجود در کشور ایران در سال ۱۳۹۱-۱۳۹۰ از مجموع زمین های زیر کشت محصولات کشاورزی، ۵۷/۶ هکتار آن به کشت گندم اختصاص داشته و از این میان ۶۳/۲ میلیون هکتار آن زیر کشت گندم آبی و ۹۳/۳ میلیون هکتار زیر کشت گندم دیم بوده است.
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر