پیشینه تحقیق تنش خشکی و انواع مکانیسم های مقاومت به خشکی دارای ۴۳ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.
۱-۱-مقدمه ۵
۱-۲-مروری بر تحقیقات گذشته ۵
۱-۲-۳- گیاه شناسی گندم ۷
۱-۲-۳-۱- مشخصات مورفولوژیکی ۸
۱-۲-۴- طبقه بندی گندم ۹
۱-۲-۴-۱- طبقه بندی از لحاظ ژنتیکی ۹
۱-۲-۴-۲- طبقه بندی از لحاظ نوع کشت ۹
۱-۲-۵- گندم دوروم ۱۰
۱-۲-۶- ژنتیک و اصلاح گندم ۱۱
۱-۲-۷- مفهوم تنش ۱۲
۱-۲-۸- انواع تنشهای محیطی ۱۲
۱-۲-۹- تنش خشکی ۱۳
۱-۲-۱۰- واکنش گیاه به تنش خشکی ۱۳
۱-۲-۱۱- مقاومت به خشکی ۱۴
۱-۲-۱۲- انواع مکانیسمهای مقاومت به خشکی ۱۵
۱-۲-۱۳- مکانیسمهای گریز از خشکی ۱۶
۱-۲-۱۴- مکانیسمهای اجتناب ۱۷
۱-۲-۱۵- مکانیسمهای تحمل خشکی ۱۸
۱-۲-۱۶- صفات مورفولوژیک مرتبط با تنش اسمزی ۱۹
۱-۲-۱۷- شاخصهای مقاومت ۲۰
۱-۲-۱۷-۱- شاخص میانگین ریاضی تولید (MP) ۲۱
۱-۲-۱۷-۲- شاخص میانگین هارمونیک تولیدHARM) ) ۲۱
۱-۲-۱۷-۳- شاخص میانگین هندسی تولید (GMP) ۲۱
۱-۲-۱۷-۴- شاخص تحمل به تنش(STI) ۲۲
۱-۲-۱۷-۵- شاخص تحمل (TI) ۲۲
۱-۲-۱۸- صفات فیزیولوژیک مرتبط با تنش اسمزی ۲۲
۱-۲-۱۸-۱- اثر تنش اسمزی برفلورسانس کلروفیل ۲۲
۱-۲-۱۸-۲- اثر تنش اسمزی بر میزان پرولین ۲۳
۱-۲-۱۸-۳- اثر تنش اسمزی بر میزان قند محلول ۲۴
۱-۲-۱۸-۴- اثر تنش اسمزی بر میزان کلروفیل ۲۴
۱-۲ -۱۹- هیدروپونیک ۲۵
۱-۲-۱۹-۱- انواع سیستمهای کشت بدون خاک ۲۵
۱-۲-۲۰- اصلاح مقاومت به خشکی ۲۶
۱-۲-۲۰-۱- استفاده از تنوع ژنتیکی موجود ۲۷
۱-۲-۲۰-۲- تلاقیهای درون و برون گونهای ۲۸
۱-۲-۲۰-۳- ایجاد تنوع ۲۸
۱-۲-۲۰-۴- انتقال ژن ۲۸
۱-۲-۲۱- اهمیت تنوع ژنتیکی ۲۸
۱-۲-۲۲- روشهای برآورد تنوع ژنتیکی ۲۹
۱-۲-۲۲-۱- نشانگرهای مورفولوژیکی ۲۹
۱-۲-۲۲-۲- نشانگرهای بیوشیمیایی ۲۹
۱-۲-۲۲-۳- نشانگرهای مولکولی ۲۹
۱-۲-۲۲-۳-۱- نشانگرهای RAPD ۳۰
۱- ۲- ۲۲- ۳- ۱-۱- مزایای نشانگرهای RAPD: ۳۰
۱-۲-۲۲-۳-۱-۲- معایب نشانگرهای RAPD: ۳۱
منابع ۳۲
۱- گراوندی، محمد، فرشادفر،عزت اله، کهریزی، دانیال، ۱۳۸۹، ارزیابی تحمل خشکی در ژنوتیپهای پیشرفته گندم نان در شرایط مزرعه و آزمایشگاه، مجله بهنژادی نهال و بذر ج ۲، ش۲۶، ص ۲۳۳-۲۵۲٫
۲- مارالیان، حبیب، ۱۳۸۸، اثر کمبود آب بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک در لاینهای گندم، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی مغان اردبیل.
۳- متقی، مهدی، ساکی نژاد، طیب، سید محمدی، علیرضا، ۱۳۹۲، کیفیت و ارزش تکنولوژیکی گندم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، انتشارات بهتا پژوهش.
۴- احمدی، علی، احسان زاده، پرویز، جباری، فرهاد، ۱۳۸۴، مقدمهای بر فیزیولوژی گیاهی (ترجمه)، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، ۶۵۳ ص.
۵- اصغریپور، محمدرضا، رفیعی، محمود، ۱۳۸۸، تاثیر تنش خشکی بر پارامترهای ریشه و ریشه/ساقه ژنوتیپهای لوبیا، دانشگاه شهید بهشتی، تهران.
۶- روستایی، محمد، ۱۳۸۸، مطالعه ژنتیکی تحمل به تنش خشکی در گندم بر اساس خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و نشانگرهای مولکولی. رساله دکتری اصلاح نباتات. دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات. تهران.
۷- روستایی، علی، ۱۳۸۱، کشت گیاهان بیرون از خاک (کشت هیدروپونیک)، انتشارات موسسه جهاد، ص ۱۵-۳۵٫
۸- رونقی، عبدالمجید، مفتون، منوچهر، ۱۳۸۵، هیدروپونیک (آبکشتی)، راهنمای عملی برای پرورشدهندگان کشت بدون خاک، مرکز نشر دانشگاه شیراز، چاپ دوم، ص ۲۷۳٫
۹- پاکنژاد، فرزاد، مجیدی هروان، اسلام، نورمحمدی، قربان، سیادت، عطااله، وزان، سعید، ۱۳۸۶، ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر صفات موثر بر انباشت مواد در دانه ارقام مختلف گندم، مجله علوم کشاورزی، ش ۱، ص ۱۳۷- ۱۴۹٫
۱۰- پزشکپور، پیام، موسوی، سیدکریم، ۱۳۸۳، ارتباط بین شاخصهای خشکسالی و عملکرد دانه در نخود در شرایط بهینه (کشت تابستانه) و شرایط تنش (کشت بهاره)، مجموعه مقالات اولین کنفرانس علمی زراعی ایران، مشهد.
۱۱- Castrillo, M., Trujillo, I. 1994. Ribulose-1-5, biphosphate carboxylase activity and chlorophyll and protein content in two cultivars of French bean plants underf water stress and rewatering. Photosynthetic. 30: 175-181.
۱۲- Cattivelli L., F. Rizza, F.W. Badeck, E. Mazzucotelli, A. M. Mastrangelo, E. Francia, C. Mare, A. Tondelli, and A. M. Stanca. 2008. Drought tolerance improvement in crop plants: An integrated view from breeding to genomics. Field Crops Research. 105: 1–۱۴٫
۱۳- Siman, J., M. Peacock, and P. C. Struik. 1993. Differences in developmental plasticity and growth rate among drought resistant and susceptible cultivars of durum wheat. Plant and Soil. 157: 155-166.
۱۴- Singh, G., Sekhon, H.S., Kolar, J.S., 2005. Pulses. Agrotech Publishing Academy, Udaipur, India.
۱۵- Singh, S.K., 2003. Cluster analysis for heterosis in wheat (Triticum aestivum L.). Indian Journal of Genetic. 63: 249-250.
۱۶- Sio-Se Mardeh, A., Ahmadi, A., Poustini, K., and Mohammadi, V. 2006. Evaluation of drought resistance indices under various environmental conditioning. Field Crop Resistance. 98: 222-229.
۱۷- Asseng, S., Ritchie., J.T, Smucker, A.J.M., Robertson, M.J. 1998. Root growth and water uptake during water deficit and recovering. Plant and soil Journal. 201: 265-273.
شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک که اکثر مناطق کشور ما را در بر میگیرد، سبب محدودیت منابع آبی و امکانات تولید محصولات زراعی شده است. رشد سریع جمعیت از یک طرف و کاهش یا ثابت ماندن منابع از طرف دیگر بررسی راههای استفاده بهینه از پتانسیلهای تولید مواد غذایی را جهت بهرهوری بیشتر ضروری میسازد. از آنجا که در بیشتر نقاط دنیا، آب محدود کننده اصلی تولیدات کشاورزی است، بنابراین، استفاده بهینه از آن اهمیت زیادی دارد. این موضوع برای ایران که حدود دو سوم مساحت آن را اقلیم خشک و نیمه خشک تشکیل داده، جدیتر میباشد. توجه به اقتصاد و مدیریت منابع آب نه تنها در مناطق خشک و نیمه خشک، بلکه در مناطق با بارندگی مناسب هم میتواند از راه تاثیر بر هزینههای تولید مهم بوده و ایجاب میکند که از واحد حجم آب بیشترین استفاده به عمل آید. در این راستا، آگاهی از واکنش گیاهان و تعیین میزان حساسیت مراحل مختلف رشد آنها به کم آبی از اهمیت بسزایی برخوردار است (رضایی و همکاران، ۱۳۸۸).
عوامل نامساعد محیطی همانند تنش خشکی که یکی از رایجترین و مهمترین تنشهای محیطی است، تولید محصولات کشاورزی را محدود میسازد. خشکی روی اکثر مراحل رشد گیاه مانند مرحله جوانهزنی و استقرار گیاهچه و همچنین ساختار اندام و فعالیت آنها آثار مخرب و زیانآوری وارد میسازد. از آن جایی که ایجاد و حفظ یک پتانسیل آب خالص در محیط خاک، کاری تقریباً مشکل است، در این راستا برقراری شرایط تنش خشکی با استفاده از مواد اسمزی مختلف برای ایجاد پتانسیلهای اسمزی، یکی از مهمترین روشهای مطالعه تأثیر تنش خشکی بر روی گیاه تلقی مىشود (زید و همکاران، ۲۰۰۱).
گندم نان و گندم دوروم از مهمترین محصولات زراعی جهان بوده و غذای اصلی مردم را در مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل میدهند (مانز، ۲۰۰۶). این گیاه از دیر باز به صورت آبی و دیم درغرب ایران کشت میشده است. مناطق گرمسیر، نیمه گرمسیر و معتدل کشور بیشترین سطح زیر کشت گندم دوروم را به خود اختصاص میدهند. توسعه صنعت ماکارونی سازی به همراه افزایش تقاضا برای آن و همچنین مساعد بودن شرایط آب و هوایی در بسیاری از نقاط کشور، پژوهشهای بیشتری را، بویژه در زمینه به نژادی گندم دوروم و گزینش ارقام متحمل به تنشهای محیطی از جمله تنش کم آبی و اسمزی طلب مینماید (فابریانی و همکاران، ۱۹۸۸). هر اقدامی برای اصلاح ژنتیکی تحمل به خشکی با استفاده از تنوع ژنتیکی موجود، نیاز به یک روش ارزیابی کارآمد دارد که باید سریع بوده و قادر به انتخاب یک جمعیت بزرگ باشد. مقاومت به خشکی نتیجه صفات مختلف مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی است. بنابراین، میتوان از این اجزای مختلف به عنوان شاخصهای گزینش برای انتخاب تیپ ایدهآل گیاهی استفاده کرد.
گندم احتمالا یکی از اولین گیاهانی است که به وسیلهی انسان زراعت شده است و به همین دلیل مهمترین گیاه زراعی به شمار میآید. زیرا، زراعت آن از تمام گیاهان سادهتر، تطابق آن در مناطق مختلف که دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی میباشند، بیشتر و از طرف دیگر غذای اولیه اغلب مردم جهان را تشکیل میدهد. گندم گیاهی است که به مقدار زیاد و در مساحت وسیعی از زمینهای کشاورزی دنیا و حتی در نواحی خشک کشت شده و محصول کافی تولید مینماید. اهمیت اقتصادی گندم چه از نظر تولید و چه از نظر تغذیه در دنیا بیش از سایر محصولات کشاورزی میباشد. حتی در مناطقی که به علت متغیر بودن شرایط اقلیمی و یا خشکی محیط، امکان تولید دیگر گیاهان وجود نداشته باشد، میتوان گندم تولید نمود. بیشترین سطح زیر کشت گندم در قارههای آسیا و اروپا واقع شده است. ایران یکی از مهمترین کشورهای تولید کننده گندم در جهان میباشد (خدابنده، ۱۳۸۷). سطح زیر کشت گندم در جهان ۶۱/۳۱۱۳۲ تن در هکتار است که حدود ۶۳ درصد سطح زیر کشت جهان را ایران به خود اختصاص داده است. تولیدات گندم در ایران ۰۵/۲ درصد از کل تولیدات گندم در جهان میباشد (فائو، ۲۰۱۲). نسبت سطح زیر کشت گندم به سایر محصولات عمده کشاورزی نیز رقم بالایی را تشکیل میدهد. همواره حدود ۷۰-۶۵ درصد از اراضی زیر کشت محصولات عمده زراعی به گندم تعلق دارد (ایران نژاد و شهبازیان، ۱۳۸۴).
اهمیت گندم بیشتر مربوط به خواص فیزیکی و شیمیایی موادی است که دانه آن را تشکیل میدهند. پروتئین گندم از لحاظ غذایی فوقالعاده پر انرژی است. بخصوص سبوس آن که دارای پروتئین زیادی میباشد. مطابق گزارش سازمان خواروبار کشاورزی جهانی (FAO) در حال حاضر سالانه در جهان حدود ۸۵ میلیون تن پروتئین مصرف میشود که حدود ۴۰ میلیون تن یعنی در حقیقت حدود نصف پروتئین مصرفی جهان از غلات و بویژه از گندم تامین میگردد. لذا، اهمیت و نقش این گروه از گیاهان زراعی در زندگی روزانه انسان و عوامل وابسته به آن کاملا مشهود و مشخص میباشد (خدابنده، ۱۳۸۷).
گندم حدود ۱۲ تا ۱۷ هزار سال قبل از میلاد در خاورمیانه کشت میشده و حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار سال قبل از میلاد نیز در آسیا وجود داشته است. واویلوف خاستگاه گندم را تنها یکجا نمیداند. بلکه، معتقد است که گندم چند مبدأ دارد (ایران نژاد و شهبازیان، ۱۳۸۴). هیچکس بدرستی نمیداند که دقیقا چه موقع و توسط چه شخصی شناخته شده، لیکن به طور دقیق مرکز اصلی گندمهای اولیه که شاملTriticum monococcum و Triticum dicoccum میباشند، از سوریه و فلسطین بوده که از این دو منطقه به مصر و بینالنهرین و سپس به ایران آمده و از طریق ایران به هندوستان، ترکستان، چین و روسیه و سرانجام به اروپا برده شده و از اروپا به سایر نقاط جهان انتقال یافته است. این گیاه حدود ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد در مناطقی از آسیا مانند ایران، عراق، هندوستان، قفقاز و همچنین اطراف دریای مدیترانه وجود داشته و حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد نیز در چین کشت میشده است. درصورتیکه، گندم دوروم در سال ۱۷۹۷ بوسیله ی دسفونیتنز در ناحیهی آتلانتیک در ایالات متحده امریکا شناخته شد (خدابنده، ۱۳۸۷).
گندم از تیره گندمیان، زیر تیرهیPooideae ، طایفهیTriticeae ، زیر طایفهی Triticinae و از جنس Triticum میباشد. گیاهی است یکساله، روز بلند و سه کربنه. گندم از مهمترین غلات و از گیاهان گلدار تک لپهای یک ساله است. گندم گل آذین سنبلهای دارد. از هر گره آن یک برگ به وجود میآید. سنبلچه گندم متشکل از دو گلوم و سه گلچه است. گاهی تعداد گلچهها به ۷ تا هم میرسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشینک بیرونی (لما) و پوشینک درونی (پالئا) قرار گرفته است. برگهای گندم مانند برگهای سایر غلات (به جز ذرت و ارزن)، نازک و کم عرض است و زبانههای کوچکی دارد (کریمی، ۱۳۷۱). دانه گندم حاوی ۷ تا ۱۸ درصد پروتئین، ۶۰ تا ۷۰ درصد نشاسته، ۲ تا ۲/۵ درصد سلولز، ۵/۱ تا ۲ درصد چربی و بقیه آن مرکب از رطوبت و مواد معدنی است. ظاهر فیزیکی دانههای گندم بسیار متنوع است. طول دانههای گندم از ۵ تا ۸ میلیمتر، عرض آنها از ۲/۵ تا ۴/۵ میلیمتر و وزن آنها از ۲۰ تا ۶۰ میلیگرم متغیر است. گستره رنگ گندم از بژ یا نخودی (معروف به گندم سفید)، تا قرمز قهوهای (معروف به گندم سرخ) است. بسته به عوامل مختلف، اجزای تشکیل دهنده آندوسپرم دانهها میتوانند بافت نرم یا سفتی داشته باشند. میزان گلوتن گندم مرغوبیت آن را تعیین میکند. گندمهای قرمز سخت بهاره و پاییزه گلوتن بیشتری دارند و به همین دلیل، ارزش تهیه نان از آنها بیشتر است. کیفیت پخت نان به طور عمده به دو عامل کیفیت و کمیت گلوتن خمیر نان بستگی دارد. کمیت گلوتن بر تخمیر و افزایش حجم نان موثر است. گندمهایی که دارای مقدار بیشتری گلوتن هستند، از لحاظ نانوایی نیز کیفیت مطلوبتری دارند. کیفیت گلوتن گیاه به وسیله پیشینه ژنتیکی آن تعیین میشود. گلوتن از دو بخش گلوتنین (محلول در باز ضعیف) و گلیادین (محلول در الکل و تا حدودی قوی) تشکیل شده است که گلوتنین عامل چسبندگی خمیر و گلیادین عامل الاستیسیته (کشش) خمیر است (صدقی، ۱۳۹۲).
تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ را پرداخت نمایید.
ارسال نظر