تحقیق گیاه شناسی ارزن و اثرات تنش خشکی بر روی گیاه

پیشینه تحقیق و پایان نامه و پروژه دانشجویی

پیشینه تحقیق گیاه شناسی ارزن و اثرات تنش خشکی بر روی گیاه دارای ۸۶ صفحه می باشد فایل پیشینه تحقیق به صورت ورد  word و قابل ویرایش می باشد. بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دنلود فایل نمایش داده می شود و قادر خواهید بود  آن را دانلود و دریافت نمایید . ضمناً لینک دانلود فایل همان لحظه به آدرس ایمیل ثبت شده شما ارسال می گردد.

فهرست مطالب

۱-۱- مقدمه    ۵
۱-۲ – اهمیت غلات در تغذیه انسان    ۵
۱-۳- معرفی ارزن    ۷
۱-۳-۱- دلایل اهمیت ارزن در بین گیاهان زراعی    ۷
۱-۳-۲- ترکیبات شیمیایی دانه ارزن    ۹
۱-۳-۳- موارد مصرف ارزن    ۱۰
۱-۳-۴- سطح زیرکشت و عملکرد ارزن    ۱۰
۱-۳-۵- خاستگاه تاریخچه ارزن    ۱۱
۱-۳-۵-۱- موطن اصلی ارزن    ۱۱
۱-۳-۵-۲- تاریخچه ورود ارزن به ایران    ۱۲
۱-۳-۶- گیاه شناسی ارزن    ۱۲
۱-۳-۶-۱- جایگاه ارزن در رده بندی گیاهی    ۱۲
۱-۳-۷- مورفولوژی ارزن    ۱۳
۱-۳-۷-۱- ریشه    ۱۳
۱-۳-۷-۲- ساقه    ۱۴
۱-۳-۷-۳- برگ    ۱۴
۱-۳-۷-۴- گل آذین    ۱۵
۱-۳-۷-۵- دانه    ۱۵
۱-۳-۸- طبقه بندی ارزن    ۱۶
۱-۳-۸-۱- ارزن های جنس پانیکوم    ۱۸
۱-۳-۹- اکولوژی ارزن    ۲۰
۱-۳-۹-۱- پراکندگی جغرافیایی    ۲۰
۱-۳-۹-۲- گرما) درجه حرارت(    ۲۰
۱-۳-۹-۳-رطوبت    ۲۱
۱-۳-۹-۴- نور    ۲۲
۱-۳-۹-۵- خاک    ۲۲
۱-۳-۹-۶- مواد غذایی مورد نیاز ارزن:    ۲۲
۱-۳-۹-۷- تناوب یا گردش زراعی:    ۲۳
۱-۳-۹-۸- آماده کردن زمین :    ۲۳
۱-۳-۹-۹- شرایط انتخاب بذر:    ۲۴
۱-۳-۹-۱۰-کاشت:    ۲۴
۱-۳-۹-۱۱- عمق بذر    ۲۶
۱-۳-۹- ۱۲- دوره رشد و نمو:    ۲۶
۱-۳-۹-۱۳- عملیات زمان داشت:    ۲۶
۱-۳-۹-۱۴- برداشت ارزن    ۲۷
۱-۳-۹-۱۴-۱- تعیین زمان برداشت ارزن دانه ای از نظر زراعی    ۲۷
۱-۳-۹-۱۴-۲- رسیدن فیزیولوژیک دانه ارزن    ۲۸
۱-۳-۱۰- امراض وآفات ارزن    ۲۹
۱-۳-۱۱- نقش آب در گیاه:    ۲۹
۱-۴- توزیع و گسترش مناطق خشک    ۳۰
۱-۵ –  تنش:    ۳۱
۱-۵-۱- تنش خشکی    ۳۲
۱-۵-۲- اثرات تنش خشکی بر روی گیاه:    ۳۴
۱-۵-۳- علت پیدایش تنش آب    ۳۵
۱-۵-۴-پاسخ گیاه به خشکی    ۳۵
۱-۵-۴-۱- سازگاری و تطابق    ۳۵
۱-۵-۴-۲- مقاومت به خشکی    ۳۶
۱-۵-۴-۲- ۱- فرار از خشکی    ۳۶
۱-۵-۴-۲-۲- مقاومت حقیقی به خشکی    ۳۶
۱-۵-۴-۲-۲-۱- اجتناب از تنش و کمبود آب    ۳۶
۱-۵-۴-۲-۲-۲- تحمل خشکی    ۳۷
۲- مروری بر تحقیقات انجام شده    ۳۸
۲-۱- اثر تنش خشکی بر ارتفاع گیاه    ۳۸
۲-۲- اثر تنش خشکی بر تعداد برگ    ۳۹
۲-۳ -اثر تنش خشکی  بر تعداد پنجه    ۴۰
۲-۴- اثر تنش خشکی بر تعداد شاخه فرعی    ۴۰
۲-۵- اثر تنش خشکی بر تعداد پانیکول    ۴۱
۲-۶- اثر تنش خشکی بر طول و قطر پانیکول    ۴۱
۲-۷- اثر تنش خشکی بر میزان نشت یونی    ۴۲
۲-۸- اثر تنش خشکی بر محتوای آب نسبی ( RWC )    ۴۳
۲-۹- اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه تر    ۴۵
۲-۱۰- اثر تنش خشکی بر عملکرد بیولوژیک    ۴۶
۲-۱۱- اثر تنش خشکی بر شاخص برداشت    ۴۷
۲-۱۲- اثر تنش خشکی بر وزن هزار دانه    ۴۸
۲-۱۳- اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه    ۵۰
۲-۱۴- اثر تنش خشکی بر قند های احیاء کننده    ۵۲
۲-۱۵- اثر تنش خشکی بر رنگیزه های فتوسنتزی    ۵۵
۲-۱۶- اثر تنش خشکی بر شاخص کلروفیل(Spad)    ۵۷
۲-۱۷- شاخص  های مقاومت و حساسیت به تنش خشکی    ۵۸
منابع    ۶۱

منابع

– مجیدیان، م و ح. غدیری. ۱۳۸۱٫ تاثیر تنش رطوبت و مقادیر مختلف کود نیتروژن در مراحل مختلف رشد بر عملکرد، اجزای عملکرد، بازده استفاده از آب و برخی ویژگی های فیزیولوژیک گیاه ذرت. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد ۳۳٫ شماره ۳ صفحه ۵۳۳-۵۲۱٫

– مجیدیان، م.، تلاوند، ا. حقیقتی، ع و ن. کریمیان.۱۳۸۷٫ اثر تنش خشکی، کود شیمیایی نیتروژن و کود آلی بر قرائت کلروفیل متر، عملکرد دانه و اجزاء عملکرد ذرت دانهای سینگل کراس.۱۰(۳):۳۳۰-۳۱۷٫

– محفوظی، س.، و ا. مجیدی. ۱۳۷۳٫ روش ارزیابی مقاومت به سرما در ارقام گندم. چکیده مقالات سومین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشگاه تبریز.

– محمودیه چم پیری، ر.۱۳۸۲٫ سهم فتوسنتزی گل آذین و برگ های فوقانی چهار رقم گلرنگ در عملکرد دانه و اجزا آن در اصفهان. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشکده کشاورزی. دانشگاه صنعتی.

– معاونی، پ و ی. حیدری. ۱۳۸۳٫ تاثیر تراکم کاشت و دور آبیاری بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی در سورگوم علوفه ای. مجله علوم زراعی ایران. جلد۶٫ شماره۴٫ ص ۳۸۳-۳۷۴٫

– مقصودی مود، ع. ا.۱۳۸۷٫ مبانی فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و آناتومیکی مقاومت به خشکی گندم. چاپ اول. انتشارات دانشگاه باهنر کرمان.۲۳۳ ص.

– میر آخوری، م.، پاک نژاد، ف.، مرادی، ف.، اردکانی، م. ر.، ناظری، پ.، اسماعیل پور جهرمی، م.، ۱۳۸۹٫ بررسی تاثیر تنش کم آبی و محلول پاشی متانول بر پارامترهای فلورسانس کلروفیل، محتوای آب نسبی سلول و محتوای کلروفیل برگ. نشریه پژوهش های زراعی ایران. ۸(۳): ۵۳۱-۵۴۱٫

– میری، ح. ر. ۱۳۸۴٫ فیزیولوژی و عملکرد گیاهان زراعی در شرایط تنش خشکی. شیراز، نشر نوید، ۱۷۶ صفحه.

Mansori- far, S., S. A. Modarres sanavy, M. Jalalijavaran. and A.Chalavand. (2005).Effect of moisture and nitrogen stress on yield and yield components of two maize (zea mays L.) carieties. J. Agric Sci. Nature. Resour. 12:(4).

– Mansouri-Far, C., S. A. M. Modarres sanavy and S.F.  Saberali.(2010). Maize Yield response to deficit irrigation during Low Sensitive growth stages and nitrogen rate under semi-arid climatic conditions. Agric Water Manage,. 97: 12-22.

– Islam, M.R., Y. Hu, , S. Mao, A.E. Enejid, X.  Xuea.(2011). Effectiveness of a water-saving super-absorbent polymer in soil water conservation for corn (Zea mays L.) based on eco-physiological parameters. Journal of food and Agricaltur Immunology.91(2),1998-2005.

Jackson,R.D., S.B. Idso.,R.J.Reginato. And J.R. Pinter.( 1981).Canopy temperatures as crop water stress indicator. Water Resource Research. 17:1133-1138.

– Jaleel, C. A., P. Manivannan,A. Wahid, M. Farrooq and H.Dmjm. (2009). Drought stress in plants: a review on morphological characteristics and pigments composition. Journal of Agricaltural and Biology 11: 100-105.

– Jeyaramraja, P.R.,  S.N. Meenakshi, R.S.  Kumar, S.D. Joshi, and B. Ramasubramanian, (2005). Water deficit induced oxidative damage in tea (Camelia sinensis) plants. Journal of Plant Physiology, 162: 413-419.

– Jindeming. (2004).Effects of drought stress during reproductive stages on grain yield and quality of different genotypes in rice (Oryza Sativa). Resilient  Crops for Water Limited Environments.33:160-161.

– Kameli, A., D. M. Losel.( 1993). Carbohydrates and water status in wheat plants under water stress. New Phytologist 125: 609-614.

– Kang,Sh., W .Shi and J. Zhang.(2000). An improved water- use efficiency for maize grown under regulated deficit irrigation. Field Crops Reserch, 67,207-214.

۱-۱- مقدمه

غلات در واقع گونه های مختلف گیاهان خانواده گندمیان هستند که دانه های ریز آن ها مصرف خوراکی دارد. کلمه غله به دانه حاصل از آن ها نیز گفته می شود. هزاران سال است که این گیاهان در تامین معاش و ادامه زندگی بشر نقش بسیار مهمی ایفا کرده اند. گندم، برنج، جو، چاودار، ذرت، ذرت خوشه ای، یولاف و ارزن از جمله گونه های مختلف غلات به شمار   می آیند(کاظمی اربط،۱۳۷۴). ارزن یکی از غلات سنتی در نواحی خشک و نیمه خشک مناطق گرمسیری محسوب می شود  که از تحمل بالائی نسبت به تنش خشکی و شوری برخوردار است. ارزن ها در بین غلات پس از گندم، برنج، ذرت، جو و سورگوم در رتبه ششم اهمیت قرار دارند. با توجه به اینکه در گذشته این گیاه به عنوان یک محصول در مناطق خشک از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است، اما امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است(Kusaka et al.,2005). منشاء اصلی ارزن غرب آفریقا است. ارزن غله ای چهار کربنه است که کارایی فتوسنتزی و کارایی استفاده از آب در آن در مقایسه با غلات سه کربنه ای چون گندم وجو بسیار زیادتر است(امام،۱۳۸۲ و راشد محصل،۱۳۷۶). اگرچه ارزن محصولی دو منظوره است، ولی در بیشتر موارد هدف از کشت آن تولید دانه است(امام،۱۳۸۲ و Arnon,1972).

۱-۲ – اهمیت غلات در تغذیه انسان

مقدار غله ای که در جیره غذایی انسان مورد استفاده قرار می گیرد به روشنی می تواند ما را نسبت به اهمیت غیر قابل انکار آنها آگاه کند. در بسیاری از کشورهای آفریقایی و آسیایی بیش از ۸۰% جیره غذایی به طور مستقیم از غلات تامین می شود. سهم غلات در جیره غذایی مردم اروپای مرکزی و غربی بین ۴۵ تا ۵۵ درصد و ایالات متحده آمریکا تقریبا ۲۰ تا ۳۰ درصد است. بطوری که نزدیک ۷۰ درصد سطح زیر کشت یک میلیارد هکتاری جهان را غلات اشغال می کنند و در درجه اول نزدیک به نیمی از کل نیازهای غذایی انسان، به ویژه آسیا مستقیما از غلات تامین      می شود. غلات در تولید سایر فراورده های دامی مانند گوشت، تخم مرغ، شیر و غیره ، نیز در مقایسه با دیگر محصولات زراعی سهم فوق العاده زیادی دارند(کاظمی اربط،۱۳۷۴). هم اکنون مصرف غلات بطور تقریب بر اساس سرانه مصرف در سال بالغ بر ۳۹۰-۳۷۰ کیلوگرم است، یعنی ۱ کیلوگرم به ازای هر فرد در روز و مصرف مستقیم روزانه انسان حدود   این مقدار است. مصرف سالانه غلات در هندوستان ۱۷۰ کیلوگرم، در ایران حدود ۳۰۰ کیلوگرم و در آمریکا ۶۷۵

کیلوگرم برآورد شده است که عمدتا به صورت غیر مستقیم  در تغذیه دام مصرف و پس از تبدیل به پروتئین حیوانی توسط انسان مصرف می گردد(امام و همکاران،۱۳۸۴).

گیاهان در طول دوره رشد خود پیوسته توسط عوامل نامساعد محیطی تحت تاثیر قرار     می گیرند. بعضی از این عوامل نامساعد مانند تنش خشکی، رشد و نمو را در گیاهان محدود می کنند(Azizinia et al., 2005 ). تنش خشکی جزء تنش های عمومی می باشد که آثار بسیار نامطلوبی بر رشد و تولید گیاهان زراعی می گذارد(, ۲۰۰۵  Blum). شدیدترین اثرات تنش خشکی موقعی مشاهده می شوند که کمبود آب در دوره گلدهی یا پر شدن دانه رخ دهد. در مرحله رشد زایشی گیاه، تنش آب فرایند گلدهی و رسیدن میوه را تسریع می کند(et al.,2005 Sinaki ). تنش خشکی مهمترین عامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان در سرتاسر دنیا می باشد، به طوری که کاهش رشد در اثر تنش خشکی به مراتب بیشتر از سایر تنش های محیطی دیگر است(Blum,2011). اقلیم خشک و نیمه خشک، بیشتر مناطق ایران را تحت تأثیر خود قرار داده و خشکسالی های اخیر برمشکل کم آبی افزوده است. متوسط بارندگی در ایران ۲۴۱ میلیمتر است که کمتر از متوسط بارندگی جهان می باشد(قمصری و همکاران،۱۳۸۸ ). بر اساس آمار موجود بیش از ۹۵ درصد آبی که در کشور مصرف می شود در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار     می گیرد. لذا بیشترین حجم تلفات آب نیز در این بخش رخ می دهد (غلامحسینی و همکاران، ۱۳۸۷). با این حال با اعمال مدیریت صحیح و بکارگیری تکنیک های پیشرفته به منظور حفظ ذخیره رطوبت خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب، می توان راندمان آبیاری را افزایش داد. از جمله راه های مقابله با تنش خشکی، اصلاح گیاهان متحمل و زودرس است و شناخت این موضوع که هر یک از گیاهان یا ژنوتیپ ها چگونه با تنش مقابله می کنند، حائز اهمیت می باشد (., ۲۰۰۷ et al  Koocheki).

بنابراین این مطالعه به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص های تحمل به تنش در ژنوتیپ های مختلف ارزن تحت رژیم های متفاوت آبیاری در بهار ۱۳۹۱ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجراء شد.

۱-۳- معرفی ارزن

کاشت ارزن در ایران و دیگر کشورهای گرم که سابقه تاریخی زیادی در امر زراعت دارند، وجود داشته است. در چین قدیم حدود ۲۶۰۰ تا ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد ارزن، برنج، گندم و دیگر غلات از گیاهان زراعی درجه اول بوده اند. تاریخچه زراعت ارزن در چین، یونان و روم حتی به بیش از ۲۶۰۰ سال قبل ازمیلاد می رسد. در حال حاضر ارزن به مقدار زیاد در آفریقا، هندوستان، چین و بعضی از کشورهای آمریکای جنوبی کاشته می شود و در ایران نیز زراعت ارزن از قرن سیزدهم متداول بوده است(راشد محصل و همکاران، ۱۳۸۰). ارزن در بعضی از کشورهای اروپایی برای تغذیه انسان، حیوانات و پرندگان به مقدار زیاد کاشته می شود(امام،۱۳۸۲  و خدابنده،۸۴).

 ۱-۳-۱- دلایل اهمیت ارزن در بین گیاهان زراعی

گیاه ارزن در نواحی وسیعی از جهان کشت می شود. رشد سریع، قابلیت تطابق بالا با نواحی گرمسیری، مقاومت نسبی بالا به خشکی و شوری، درصد بالای پروتئین، پربرگی و خوش خوراکی و عدم وجود اسید پروسیک، چهار کربنه بودن و در نتیجه توانایی تولید بالای آن در نواحی گرم و خشک و بالا بودن بازده مصرف آب نسبت به گونه های سه کربنه همگی باعث شده است که به صورت گیاه ایده آلی برای کشت در نواحی گرم وخشک مطرح گردد(ناخدا، ۱۳۷۹). گونه های مختلف ارزن به دلیل کوتاه بودن فصل رشد و داشتن برخی خصوصیات ویژه، در مقایسه با گیاهان دیگر به آب کمتری نیاز دارند و می توانند در شرایط کمبود آب نسبت به سایر گیاهان محصول قابل قبولی تولید کنند(کاظمی اربط،۱۳۷۴). با توجه به این موضوع و همچنین از آنجایی که ارزن جیرۀ غذایی مناسبی برای طیور و جایگزین مطمئنی برای ذرت است(et al., 1996 Baltensperger ; ,1999 Myers)، این گیاه می تواند گیاهی مناسب برای کاشت در مناطق کم آب باشد.

80,000 ریال – خرید

تمامی فایل های پیشینه تحقیق و پرسشنامه و مقالات مربوطه به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید.

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق تنش خشکی و تاثیر آن بر گیاهان
  • تحقیق تنش خشکی و انواع مکانیسم های مقاومت به خشکی
  • تحقیق تنش خشکی و اثرات تنش خشکی و تراکم کاشت بر رشد و نمو گیاهان و ویژگی‌های گیاهشناسی و مورفولوژیکی سیر
  • تحقیق گیاه شناسی مورینگا و روشهای استخراج و فرآوری روغن
  • تحقیق تنش خشکی و آسیب های ناشی از آن و تاثیر تنش خشکی بر گیاه نخود
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایpayandaneshjo.irمحفوظ می باشد.